Čimbenici rizika za rak želuca


Čimbenici rizika za rak želuca

U čimbenike rizika koji povećavaju rizik od raka želuca ubrajaju se:

  • kronična infekcija s Helicobacter pylori 
  • konzumiranje soljene, sušene i dimljene hrane
  • nedovoljno konzumiranje voća i povrća
  • obiteljska sklonost raku želuca - oko 10 posto slučajeva raka želuca pojavljuje se nasljedno
  • kronični gastritis
  • ulkus želuca
  • perniciozna anemija - povezana je s atrofičnim gastritisom te nedostatkom intrinzičnog faktora, što povećava rizik od raka želuca
  • pušenje - muškarci koj puše imaju 1,5 puta veći rizik od raka želuca
  • polipi želuca
  • prethodni kirurški zahvat na želucu - dolazi do promjene pH u želucu te posljedične metaplazije i displazije stanica
  • infekcija Epstein-Barr virusom - povezana je s rijetkim oblikom raka želuca koji je sličan limfoepiteliomu
  • pretilost - povećava rizik od razvoja raka želuca u području kardije
  • izlaganje zračenju
  • bisfosfonati, lijekovi za osteoporozu - povećavaju rizik od raka jednjaka i želuca 

Zadnja izmjena: 26.07.2015.