Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natasha551

25.03.2008. 00:35

Poštovani, uzrelijoj sam dobi 47 godina) i pojavile su mi se akne po licu.u mladosti nisam imala problema sa tenom. U posljednje vrijeme imam problema sa mjesečnicom. Zanima me da li konzumacija alkohola i pušenje mogu uzrokovati akne, te da li je to posljedica menopauze? Unaprijed hvala!

Mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

18.05.2008. 22:25

Poštovana!

Pojava akne u zrelijoj dobi može biti povezana sa hormonskim disbalansom, želučanim tegobama vezanim uz pozitivan nalaz Helicobacter pylori, lošom prehranom i navikama kao što su alkohol i pušenje!

Pozdrav!

klaudy8

16.07.2012. 20:55

Pozdrav!
Imam 22 godine i skoro nikad nisam imala problema s aknama kao sad...prije sam imala samo po čelu i na području sljepoočnica, a sada je obrnuto...sad imam po obrazima i bradi...pokušavam ih smanjiti s proizvodima za čiščenje lica al se još ništa nije pokazalo učikovitim...od krema sam koristila dercome clear al se stanje nije ništa popravilo...bojim se koristit svakakve kreme jer imam osjetljivu kožu pa bi mi se stanje moglo još više pogoršati...mene zanima od čega su se one pojavile i s čim da ih se riješim?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.07.2012. 03:20

U vašoj dobi su akne česte; preporučio UZV jajnika, te pregled endokrinologa uz hormonske pretrage koje on preporuči. U terapiji dolaze u obzir lokalni antibiotici (npr. Acnet), lokalni retinoidi (npr. Differin) itd. Nadalje, dolaze u obzir i antibiotici na usta (npr. Hiramicin) itd. Koja bi Vama terapija bila najbolja određuje dermatolog na pregledu.

Rony

24.07.2012. 16:10

Poštovani Dr. Kostović,

Imam 26. godina, problema sa aknama imam od 17. godine, čak više sada u zrelijoj dobi, nego ranije. Studiram i radim, pa sam vrlo često pod stresom. Prije nekoliko godina sam odlazio u kozmetički salon na čišćenje i mikrodermoabraziju, ali sve mi je to dalo samo kratkoročne rezultate. Javljaju se pretežito samo na obrazima, nemam problema da drugim dijelovima lica i tijela, a isto tako, nemam problema uvijek, ponekad je stanje u redu duže vrijeme, ponekad obrnuto. Molio bih Vas za savjet, je li vaša preporuka da su dovoljna redovita čišćenja i kozmetički tretmani, ili ipak preporučujete dermatološki pregled? Od početka ovog problema redovito čistim lice (gel, ponekad tonik), te koristim hidratantne kreme (L'Oreal, Garnier). Imam sitne ožiljke i zaista bih konačno pokušao napasti ovaj problem jednom za uvijek happy

Hvala unaprijed,

Srdačan pozdrav.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.07.2012. 00:55

Mislim da bi ,ipak, trebali prvo obaviti dermatološki pregled. Čišćenje i kozmetički tretmani nisu Vam, očito, dovoljni. Vjerujem da se uz odgovarajuću terapiju Vaš problem može staviti pod kontrolu, a dugoročno i potpuno rješiti.

Rony

27.07.2012. 11:45

Hvala Vam na brzom odgovoru. Svakako ću obaviti dermatološki pregled.

tratinčica07

24.09.2012. 13:15

Poštovani,

možete li mi preporučiti kremu koju bi mogla korisiti za dan i noć za njegu masne kože? Nedavno sam ispila terapiju Minocyclina i lice mi je cijelo ljeto bilo ok, i dalje je ok ali tu i tamo se pojavi poneki prištić, s tim da su mi se sad počeli pojavljivati mali sitni "prištići" ne znam da li se ti zovu komedoni, izgledaju kao male sitne kuglice poneki se daju istisnuti a poneki ne, velikih upalnih nemam.Ukoliko se radi o komedonima da li je njih potrebno čistiti? Zanima me da li je istina da se ubrzo nakon terapije minocyclina lice vraća u stanje kako je bilo na početku terapije?

Unaprijed hvala!

Lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.09.2012. 10:35

Za njegu masne kože sklone aknama najbolje je da koristite proizvode i linije renomiranih proizvođača: npr. "Cleanance" od "Avene", "Hyseac" od "Uriage", "Normaderm" od "Vichy"-a itd. Ako imate zatvorene komedone (a po opisu ih imate) možete koristiti u terapiji benzoil-peroksid (Dercome clear gel) ili neki od lokalnih retinoida (npr. Sona gel). Dolazi u obzir i čišćenje kod kozmetičarke. Trajnost individualne terapije, pa tako i minociklina, je individualna i nema pravila.

Maria7

29.09.2012. 21:50

Molim pomoć! Imam 29 godina, rodila sam prije 4 godine, i imam užasan problem s kožom. Koža lica, dio vrata, dekoltea, cijela leđa i ramena, sve je prekriveno aknama. Često velikim i potkožnim. U ranom pubertetu sam imala čistu kožu, sve se počelo pojavljivati oko 18-te godine. Do poroda je sve nekako još bilo prolazno, ali sada je užasno. Prije nekoliko godina sam bila kod dermatologa, ali sam otišla kući bez neke velike pomoći. Možete li mi preporučiti nekog dermatologa u Slavonskom Brodu? Hvala happy

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.09.2012. 22:05

Možete se javiti dr. Gorani Dokuzović iz OB Slavonski brod.

10.10.2012. 16:00

Poštovani,
imam 21 godinu i borim se s aknama od osnovne škole.Po preporuci dermatologa pila sam Roaccutane nakon čega mi se lice očistilo,al bi se nakon prestanka uzimanja terapije,lice opet pogoršalo.I tako sam par godina zaredom uzimala Roaccutane,al lice bi se uvijek vratilo na staro.
Dermatolog je smatrao da to više nema smisla,pa mi je preporučio odlazak ginekologici koja mi je napravila ultrazvuk radi sumnje na policistične jajnike,međutim sve je bilo u redu.Prepisala mi je terapiju Yaz pilulama koje pijem već više od godinu dana,a akne su još uvijek tu isto kao i masna koža i pojačana dlakavost na licu.
Ginekologica je rekla da nek samo nastavim piti Yaz al ja ne vidim nikakvog smisla u tome pošto mi nakon tolko vremena nisu pomogle.
U čemu bi bio problem?Što bih mogla još napraviti po tom pitanju?
Unaprijed hvala i lijep pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.10.2012. 11:10

Nbilo bi dobro da obavite i pregled endokrinologa i hormonske pretrage koje on eventualno odredi (iako će nalazi vjerojatno biti uredni). U svakom slučaju kod većine nema nekog posebnog uzroka akni, jednostavno postoji prirođena sklonost. Možda bi trebalo provesti kuru antibiotika tetraciklina (4-6 tjedana).

13.10.2012. 11:55

Poštovani,
zahvaljujem Vam na odgovoru.
Razmišljam otići k endokrinologu,pa me zanima pošto uzimam kontracepcijske pilule da li bi ih trebala prestati uzimati ili napraviti pauzu zbog eventualnih nalaza na koje bi me poslao endokrinolog?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.10.2012. 10:30

Mislim da nema razloga da više uzimate hormonsku kontracepciju. Barem dok ne napravite enkrinološki pregled i pretrage.

123ivana

21.10.2012. 20:10

Imam 29 god od puberteta se borim s aknama probala sam dosta preparata ali od njih nije bilo ucinka.Imam velike potkozne akne koje me uzasno svrbe na predjelu brade i vrata na dodir bole.Koza mi je masna izritirna crvena i gnjojna .Bila san i u ginekologa sve je uredu s jajnicima isto tako su mi hormoni uredni.Molim vas za pomoc unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

22.10.2012. 19:30

Mislim da ste od pretraga učinili sve što treba. Ostaje pitanje terapije. Po opisu mislim da bi Vam trebala kura antibiotika koji se koriste kod akni: tetraciklina (npr. doksiciklin ili azitromicin). Uz to adekvatna lokalna terapija (npr. benzoil peroksid). Javite se na pregled dermatologu koji će propisati točnu kombinaciju antibiotske i lokalne terapije i njezino trajanje.

jelić1991

23.10.2012. 16:00

poštovani,
moja sestra ima 15godina i jako velikih problema sa aknama koje nikako da uspiješno riješimo. dermatolog joj je prepisao antibiotike minostad 50 mg svakih 12sati jednu (pije ih već skoro 2mj bez prestanka),ujutro lice maže affaclar duo,a navečer maže akne gelom sona 30. menstruacije su joj neredovite,tj.mogu reć prečeste cca svaka 2tjedna. ima puno mitesera koji se nakon nekog vremena upale do te granice da izgledaju poput čira. ponekad je tako crvena u licu da imam osjećaj kao da će "eksplodirati". molim vas savijet i pomoć..unaprijed hvala..

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.10.2012. 19:35

Potrebna je regulacija menstruacijskog ciklusa. Dakle, Vaša sestra mora obaviti ginekološki pregled i učiniti UZV jajnika. Dermatološka terapija se čini uredu. Nakon regulacije menstruacijskog ciklusa, može se očekivati poboljšanje akni, ali morate biti svjesni da će problemi sigurno potrajati još barem nekoliko godina. Naravno, obavezne su redovite kontrole i prema potrebi modifikacija terapije od strane dermatologa.

ivana2006

29.10.2012. 12:50

Poštovani,

imam 24 godine i normalne sam tjeselne građe (62kg, 175cm) i nisam nikad imala pretjeranog problema s licom, osim tu i tamo kojeg prištića pred mentruaciju koja mi je oduvijek bila neredovita. Ginekolog mi je rekao da imam mikrocistične jajnike na pregledu, svaki veličine oko 4 cm i prepisao mi pilule Logest koje sam i pila prije par godina. Lica mi je u zadnjih par mjeseci neprepoznatljivo, svaki dan se budim s novim prištićem. Ne znam ima li to veze sa solarijem u koji sam išla par puta prije more, mojim jajnicima ili nečim trećim, jer zbilja mi nije jasno kako sad odjednom takvo lice. Slatku i masnu hranu izbjegavam. Mislite li da pričekam hoće li Logest djelovati ili da odem odmah kod dermatologa?

Hvala i lijep pozdrav