Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.08.2013. 09:30

Sumamed je ok, a BBakne nema na tržištu u Hrvatskoj niti u zapadnoj Europi.

ursullaa

28.08.2013. 09:40

Dobar dan,prije mjesec dana dobila sam neke prištiće na čelu,neznam uopće bi li ih tako nazvala..koža mi je hrapava tu i tamo se napravi koji prištić to istisnem ali koža ostaje hrapava i dalje...idem kod dermatologa sredinom 9 mjeseca ali već postajem nervozna jer me to smeta...da li je to uzrok nekom problemu? može li se kako to riješiti?
Lp i hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.08.2013. 12:00

moglo bi se raditi o aknama, ali bez pregleda to nije moguće potvrditi. U svakom slučaju, sigurno će se naći odgovarajuća terapija kada se postavi točna diojagnoza.

tina_tincy

31.08.2013. 22:35

Poštovani,

Imam akne od tinejđerskih dana i uglavnom sam koristila kremu sa benzoyl peroxidom koju sam nabavljala u inozemstvu na recept i uvijek bi mi pomogla i dok ju koristim, zadovoljna sam rezultatom. Budući da sam sad trenutno u Hrvatskoj i nemam pristup toj kremi, da li znate koji bi bio ekvivalent kremama sa 2.5%-tnim benzoyl peroxidom u našim ljekarnama, a da ne moram za to ići po recept kod dermatologa???

Zahvaljujem

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.09.2013. 14:50

Dercome clear gel (4% benzoilperoksid).

Beena

02.09.2013. 11:50

Postovani,
Prijateljica se bori sa aknama 5 godina i koristila je mnoge terapije koje su drugima pokazale se ucinkovitim. Pocela je koristit Head&Shoulders sampon za kosu i primjetila je da se akne na ledjima povlace. Nakon toga pocela je koristiti ga i za lice, nakon 10 dana nije imala vise nijedne akne ni na ledjima, ni na licu. Isto je uradila njena sestra i ona je takodjer primjetila poboljsanje. Jel mozete mi reci zbog cega se to desilo, sta se nalazi u sastavu tog sampona sto uklanja akne ?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.09.2013. 13:50

Ne mogu Vam reći, jer ne znam sastav tog šampona (a ne radi se o medicinskom šamponu).

tina_tincy

08.09.2013. 16:25

Hvala za prethodni odgovor,

Još jedno pitanje je da li mi možete reći, budući da trenutno nejdem kod dermatologa, ali mi je bio preporučen benzoyl peroxid zadnji put kada sam otišla, je li problem što sada već koristim BP neko vrijeme na koži???
Koliko se to dugo smije stavljati na kožu? da li postaje opasno ako se dugo koristi?

I da li možda možete napisati koliko dođe taj Dercome Clear ako nejde preko recepta?

Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

09.09.2013. 10:40

Mislim da je bolje da uz Logest dobijete i dermatološku terapiju, te bi bilo dobro da se javite dermatologu. Pogoršanje može imati veze i s policističnim jajnicima i solarijem, ali se može javiti i bez razloga.

renata55

18.09.2013. 23:15

Poštovani,

imam 18 godina i do nedavno nisam imala većih problema s aknama, tj. imala bih komedone i pokoji prištić na t-zoni. Imam mješoviti tip lica i prije 3 mjeseca su mi nastale papulopustule na području brade i oko usana. Uzrok tome je bio stres, a zatim hormonalna terapija zbog problema s jajnicima.
Koristim Avene proizvode; cleanance gel, triacneal na području akni i cleanance k na ostatku lica po noći, a tijekom dana hydrance optimale uv legere.
Međutim, danas sam bila u poliklinici na čišćenju lica, a dermatovenerologica mi je rekla da bih mogla piti doksiciklin, a cleanance k početi koristiti tijekom dana i da mi ne treba dodatna uv zaštita (s čime se ne slažem), a triacneal na cijelo lice navečer. Što mi vi preporučujete? Da napravim kako mi je doktorica preporučila ili da nastavim sa svojom njegom lica kao i do sada? I nisam baš za antibiotike.

Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.09.2013. 10:05

Mislim da bi trebalo poslušati savjet dermatovenerologa (doksiciklin, zaštita od sunca).

renata55

19.09.2013. 14:45

Hvala na brzom odgovoru.
A kakve su to zapravo tablete, kako djeluju?
Čula sam da su one dobre u početku, a čim ih se prestane piti se sve vrati na staro. Je li to istina?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.09.2013. 09:50

Doksiciklin pripada u grupu tzv. tetraciklinskih antibiotiotika. Djeluje na P. acnes (bakteriju koja ima ulogu u nastanku akni). Nadalje, djeluje i protuupalno. Djeluje (kao i svaki lijek) dok se uzima, a trajnost učinka je individualna.

Barbara26

22.09.2013. 20:20

Postovani dokrore
Imam 25 godina i od puberteta imam problem sa aknama na ledima i u manjem obliku sam imala akne na licu submandiburno ,taj problem sam rijesila 2009. godine koristenjem roaccutana , no medutim 2011. godine(nakon ljeta) sam dobila erupciju sitnih komedonskih akni na obrazima ,ali i submandibularno vise papuloznih akni. Dermatolog mi je preporucio minocyclin( 2 x50mg) koji mi nije pomogao, a zatim sam presla ponovno na roaccutan u kombinaciji sa dijanama 35 i raznim kremama na preporuku dermatologa te sam bila na kemijakom pilingu,promjene su mi se povukle do ljeta, nakon ljeta sam opet pocela dobivati sitne pristice odnosno komedonske akne po obrazima no medutim sami su se od sebe malo povukli, ali nisu potpuno nestali, Trenuto su se opet pojavile komedonske akne, ali u jako velikom broju i po cijelom su licu, najvise na obrazima i podrucju izmedu vrata i glave(na tom podrucju imam i pokoju aknu) trenutno koristim samo klindamicin losion 0,6% koji mi ne pomaze, nalazi su mi svi uredni ( jajnici, secer, stitnjaca, hormoni... ) . Molim vas da mi date neki savjet i dali se uopce mogu zauvijek rijestit tih sitnih komedoma?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Lijepi pozdrav!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.09.2013. 09:25

Za komedonske akne dolazi u obzir primjena lokalnih retinoida (npr. adapalen- Sona krema ili gel), benzoil peroksida (Dercome clear gel), zatim površinski kemijski peelinzi. Treba biti uporan.

kikamince

24.09.2013. 14:25

imam problem sa aknama koji traje vec 5god.,pre 9 meseci sam pocela da pijem dijane 35 po preporuci ginekologa i rezultati su dosta pozitivni,poslednji mesec sam pocela da koristim yaz i akne su ponovo krenule pred menzis,pa me zanima koja je razlika izmedju yaz i dijana35.......unapred zahvalna

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.09.2013. 15:30

Vaše pitanje postavite na forumu ginekologija.

majabat222

27.09.2013. 09:50

Poštovani.
Zanima me dali tokom uzimanja doksiciklin kapsula smijem imati spolni odnos? Pijem ih zbog akni vulgaris.

Unaprijed hvala,Maja

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.09.2013. 10:15

Smijete, bez ograničenja.

kimuska

27.09.2013. 21:15

Pozdrav!

Evo ovako, od neke 17e me muče akne (sad imam 25). Išao kod dermatologa 5+ godina, prošao sve žive terapije (roaccutane - to je naravno pomoglo, skoniren, effaclar... ne mogu se više ni sjetit što sve, ali sve živo sam prošao, ovo je 5%) i onda vidio da to ništa specijalno ne pomaže, a ti tretmani i kreme su me mnogo koštali, pa sam naposljetku prije 2 godine odustao. I uopće zapravo, sjećam se, i gledam slike, stanje prošle godine npr. nije bilo loše. Al u zadnjih 6 mjeseci koža mi je baš masna (prije nikad nije bila), puno mitesera po čelu (isto prije nije toga bilo, barem ne ni u približnoj koncentraciji kao danas) i crveno - ljubičaste -smeđe flekice (to me zapravo najviše muči) po obrazima, a najviše po jagodicama. Recimo da kada sam se baš svake godine vratio s mora da bi lice bilo super, idealno, more mi je uvijek pomoglo, al evo ove godine ništa nije pomoglo, možda čak još i gore postalo, crvenije. Tu je i problem brijanja. Ako se ne brijem dugo, koža kao da ne može disat i onda mi baš izbijaju akne, a kad se brijem onda mi treba dva dana licu da dođe sebi.
Da zaključim priču, ja zapravo i nemam baš sad veliki problem s aknama konkretno (trenutno koristim neki sapun od majčine dušice i to ukloni ovih par akni što izbiju najčešće nakon brijanja), ali te flekice su podosta izražene. Ima li tu pomoći? Neka krema, nešto...? Čitajući ovaj forum čini mi se da je moj problem najbliži ovom - Postupalna pigmentacija-.
Usput, imate li kakav savjet za brijanje? Kreme, balzami, što koristiti poslije?

Unaprijed hvala

Nazad
1 ... 3 4 5 6 7 8 ... 19
Naprijed