Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

norijada23

29.08.2015. 15:05

poštovani!
imam 18 godina i ono što želim je poboljšati izgled svog tena...ovako s prištićima miteserima i slično borim se već tri godine pokušavala sam sa raznim preparatima i preventivom iz kućne radinosti sa prirodnim sastojcima ..nije išlo onda sam se jednom prilikom nasla kod svoje nove doktorice koja mi je preporučila klindamicin lonsion rekla je da ga koristim dva puta dnevno ..od tada stanje na licu se vidno popravilo ali ono što mene memuči što nije u potpunosti ..akne mi se sad pojave nekad u vremenu mjesečnice ..no kako sam počela s korištenjem klindamicina primjetila sam da na mjestima gdje akne ili prištići prolaze pojavljuju se i miteseri s koima i sad borim nekaa se znaju uplaitit i onda ja imam groznu naviku istiskati ih i dirati i onda napravim kaos na licu ..na dodir lice mi je mekano ..ima mitesera orvorenih pora i pokoji ožiljak od akni ..kako da lice konačno dovedem u red ..trebam li i dalje koristiti klindamicin s obzirom da već tri godine nisam napravila stanku korištenja tog proizvoda ... kod nosa i usta koža mi često zna biti malo suha ...što bi bilo najbolje za mene i nakon tretiranja lica sto da napravim da vratim kvalitetu kože i dovedem ten u red ..unaprijed hvala happy

norijada23

29.08.2015. 16:00

A sto mislite o puzevoj kremi ili gelu ?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

29.08.2015. 20:50

Predugo mažete klindamicin. On Vam je pomogao, ali sada je vrijeme da se javite dermatologu koji će promijeniti terapiju ovisno o Vašem trenutnom stanju. Inače, liječenje akni je dugotrajno i nije neobično da traje i dulje od 3 godine. Puževa krema ili gel neće pomoći.

ketty3

06.11.2015. 11:45

Poštovani imam 21 god i oko, 7,8 mjeseci imam problema s aknama po licu, najviše čelo i brada osim toga imam i neuredna krvarenja zbog čega sam potražila prvo mišljenje ginekologa. Inače kroz pubertet nije bilo većih problema s aknama, prije godinu dana prestala sam također uzimati Lindynette 20 zbog toga što su mi blago povisile neke vrijednosti krvne slike i odonda su počeli problemi s aknama i neredovitim ciklusima.
Obavila sam krvnu sliku i gin.ultrazvuk i sve je uredno, nemam policističnih jajnika. Za terapiju sam opet dobila Lindynette 20 kontracepcijske tablete.
Zanima me da li je to dovoljno ili bi možda trebala obaviti i vađenje hormona? Da li je moguće da je sve povezano s hormonima ili su akne razlog nečeg drugog. Radi se o sitnim prištićima koji se ponekad upale a ponekad su potkožni pa nakon tjedan dana otiđu sami, no prisutni su svo vrijeme znači nema poboljšanja kroz određeni period u mjesecu.
Zanima me Vaše mišljenje
Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.11.2015. 17:05

S "hormonalne strane" vjerojatno je dovoljno. Akne nisu samo posljedica hormalnih poremećaja. Vi svakako trebate i odgovarajuća dermatološku terapiju prema trenutnom stanju te je potreban i dermatološki pregled.

hipericin

13.11.2015. 22:35

Pozdrav!

Imam problema sa miteserima, najviše po obrazima i donjoj vilici. Išao sam na kozmetička čišćenja no oni bi se uporno vraćali. Koristio sam doksicikline sa dercome cleare-om prošle godine. Trenutno koristim dercome, betadine 10% otopinu, klindamicin, hidrogen peroksid (naravno samo stavljam kada mi se pojave upale). Koje je vaše mišljenje, da li je vrijeme za roaccutane?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.11.2015. 10:05

Je li vrijeme za Roaccutane ovisi o težini kliničke slike. O tome može odlučiti samo dermatolog kod kojeg se kontrolirate. Od sadašnje terapije, Betadine i hidrogen peroksid ne bih upotrebljavao.

lela1302

18.11.2015. 21:40

Poštovani, unaprijed se ispričavam ukoliko ću ponoviti neka pitanja na koja ste vjerovatno već prethodno dali odgovor.

Imam 21 godinu i sa problemom akni borim se 7 godina. Prvih 4 godine one su bile pojačane i upaljenije.Zadnjih 3 godine stanje se poboljšalo i varira.Postoje periodi kada se dosta očisti pa se opet pogorša,ali sve u svemu nije baš toliko strašno.Akne se nalaze na obrazima i najviše tek na jednoj strani lica,dok je druga strana nešto čišća, a čelo potpuno čišto.
Tijekom godina koristila sam Sona kremu,klindamicin lokalno,Skinoren,La Roche Possay.
Zadnjih godinu dana smanjila sam unos mliječnih proizvoda i počela piti puno zelenog čaja i čaja od maslačkovog lista. Kroz taj su se period vidjela poboljšanja ali to naravno nije konačno rješenje.
Odlučila sam da bi htjela piti antibiotike jer smatram da se moram liječiti iznutra te da mi ove kreme ne pomažu.
Doktorica mi je dala Doksiciklin.Trebala bih poceti piti jednu na dan.( terapija od 25 tableta).Nalaz krvi je bio sasvim u redu i inace nemam nikakvih zdrastvenih problema.
Moje pitanje bi bilo: Što mislite o ovoj vrsti antibiotika,njegovoj učinkovitosti i posljedicama na neke druge dijelove organizma? Čitajući Internet nalijećem na svakave komentare vezane za unos mliječnih proizvoda ili alkohola uz uporabu ovih antibiotika. Jesu li zaista ovi antibiotici štetni u smislu da se daju onim slučajevima koji nemaju više što drugo ili..? Ja ne spadam u teški slučaj ali nemam snage da se više borim sa aknama a Roaccutanu ne želim jos razmisljati.
Unaprijed hvala.
Radujem se Vasem odgovoru.
LP!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.11.2015. 11:25

Doksiciklin je od antibiotika na usta prvi izbor za akne. Ne očekuje se nekih štetnih djelovanja na organizam. Jesu li oni Vama potrebni s obzirom na Vaše trenutno stanje, ne mogu Vam reći preko računala. Posebne restrikcije u prehrani za vrijeme uziamanja ovih antibiotika nisu potrebne. Roaccutane je uvijek zadnja opcija.

snjeguljicai7patuljaka

25.11.2015. 09:10

Poštovani, imam 24 godine i problem s prištićima još od puberteta. U posljednja 2-3 mjeseca koristim gel protiv prištića i stanje se popravilo (nema više upala). Još uvijek imam ponešto mitesera a najveći problem su sitni recimo potkožni prištići kojih ima najviše na čelu,zatim bradi i obrazima i uglavnom se ne mogu istisnuti. Imam mješovitu kožu sa umjereno masnom T-zonom,a koža zateže nakon pranja vodom. Sad sve više postaju vidljive proširene pore pogotovo u predjelu lijevo i desno od nosa pa se bojim da ce biti još vidljivije. Kupila sam La roche-posay effaclar duo+ kremu ali me muče sastojci koji su puni silikona a ima i nekoliko sastojaka (npr. dimethicone) koji su komedogeni,trebam li ga prestati koristiti? Hoće li se koristenjem preparata sa slikonima proširene pore pogoršati? Molim vas da mi predložite na koji način i s kojim preparatima njegovati kožu i riješiti prištiće te regulirati proširenje pora. Kod dermatologa sam bila proljetos i preporučio mi je samo Bioderma sensibio micelarnu otopinu i ništa drugo. Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

25.11.2015. 19:15

Točan izbor preparata Vam ne mogu reći bez pregleda. Načelno, Effaclar duo je dobar preparat i ne može štetiti.

hipericin

06.12.2015. 21:45

Poštovani,

da li postoje gdje na tržištu šampon na bazi salicilne kiseline ili nečeg drugoga što bi pomoglo pri otvaranju pora na leđima?
Inače imam velike potkožne prišteve koji užasno bole.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.12.2015. 00:05

Mislim da bi Vam prije trebala terapija lokalnim anbiotikom ili antibiotikom na usta da riješite Vaš problem. Najbolje bi bilo da se javite liječniku.

hipericin

29.01.2016. 20:30

Poštovani,

koristio sam klindamicin, dercome clear, triancel kremu, antibiotik na usta (doksiciklin), a i dalje imam problema sa masnom kožom i miteserima i pokojm aknom. Na leđima akne neprestano izbijaju zbog masne kože, imam i po tjemenu nekada. Zanima me da li bi mogao koristiti roaccutan od 10 mg, te koje bi nuspojave imao?

Hvala

mimic9

29.01.2016. 21:50

Postovani, vec vise od godinu dana imam problem sa aknama/bubuljicama po ramenima, gornjem delu ledja i ponekad grudnom kosu (imam skoro 18 godina). Kada se povuku ili kada ih istisnem na kraju na tom mestu ostane bela tufna kao oziljak. Imam ih i leti i zimi..mislim da ih leti imam u manjim kolicinama. Pri tusiranju na tim predelima koristim antibakterijski sapun sto malo ublazi stvar. Da li je moguce resiti ih se i kako, zelela bih kozu da imam cistu na tim delovima tela kao pre dve,tri godine ako je ikako moguce. Hvala unapred!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.01.2016. 10:25

Za hipericin: nisam siguran da je za masnu kožu i blaže akne Roaccutane pravi izbor. Od nuspojava bi se u takvim malim dozama očekivala suhoća sluznica (usne šupljine, oka. nosa) uz ispucale usnice. Bez obzira na male doze, moguće su i druge nuspojave: povećane jetrenih enzima, masnoća, ljuštenje dlanova i tabana itd.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

30.01.2016. 10:25

Za mimic9: možda bi kod Vas došla u obzir primjena tetraciklinskih antibiotika: npr. doksiciklin. Ali točnu dijagnozu i terapiju mora odrediti dermatolog na pregledu.

danka11

01.03.2016. 10:00

Postovani,imam problem sa aknama od 25.god,sada imam 30 god.,najvise na ledjima a sada i na bradi i vratu ali ne i na licu.Slucajno sam cula za Pronison tablete i na svoju ruku popila sam 2 tablete i naglo se povuklo od njih.Plasim se nus pojava ,inace sam bila kod dermatologa prije 2 god i rekao mi je da je dijagnoza ACNE VULGARIS pri cemu mi njena terapija nije pomogla ,zato sto su se ubrzo povratile,pa vas pitam kako mogu da mi pomognu Pronison tablete koje su protiv alergije? Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.03.2016. 19:45

To je apsolutno kriva terapija za akne. Te tablete su kortikosteroidi i njihova upotreba bez kontrole liječnika je opasna.

ivana.ds

12.03.2016. 12:30

Poštovani doktore,

imam prištiće već desetak godina i probala sam svašta no jedino mi je pomogao dercome clear pa me zanima može li se dercome koristiti i tijekom ljeta pogotovo kada sam na jakom suncu i na moru? inače ga koristim samo prije spavanja te ga nakon nekoliko minuta isperem.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Lijep pozdrav,
Ivana

Nazad
1 ... 12 13 14 15 16 17 ... 19
Naprijed