Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lana123

11.10.2014. 11:30

Bok, osim kontracepcijskim pilulama na koji nacin se mogu lijeciti akne uzrokovane policisticnim jajnicima? I da li u tom slucaju pomaze roaccutan? Hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

11.10.2014. 12:25

Osim kontracepcijskim tabletama, liječi se i lokalnom dermatološkom terapijom te antibioticima na usta, najčešće tetraciklinima. Samo konracepsijske tablete nisu dovoljne. Uz izotretinoin (Roaccutane) potrebno je uzimati kontracepsijske tablete. Koristi se kod najtežih oblika akni isključivo po preporuci dermatologa.

antonija07

14.01.2015. 22:30

Poštovani imam nekoliko pitanja sa svojim problemima vezanih oko akni. Od samog ulaska u pubertet imam lice prekriveno aknama, točnije obraze i vrat,te rijetko koja akna na čelu. Prije nekoliko godina kada sam već isprobala sve kreme i sve varijante krenula sam na 6 mjeseci korištenja Roaccutana. Poboljšanje se desilo na nekih 60% ali kako bi menstruacije svaki mjesec stizale tako bi se lice vračalo u prvobitno stanje kakvo je i bilo. Prije par mjeseci sam počela sam sa Diane35 tabletama i napravila nekih 15 tretmana kemijskog pilinga no niti to nije dalo nikakav rezultat. Pošto to sve već traje godinama i jako puno novaca je otišlo uzalud nemam više ideje koje stvari isprobati jer na prehranu jako pazim ne jedem uopče masnu hranu jedem raznovrsno redovito čistim lice i moja koža je njegovana ali prepuna akni i ožiljaka s kojima si ne mogu pomoći. Sada sam napunila 20 godina i također već 4 godine pijem euthyrox 37,5 mg tablete i nalazi su skroz uredni. Koje je vaše mišljenje i preporuka što da još isprobam? Jer mislim da mi je već polako nestalo opcija.. Unaprijed hvala na odgovoru....

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.01.2015. 10:10

Nažalost, akne mogu potrajati i do 30. godine života. Za točnu terapiju trebao bi dermatološki pregled, ali dolazi u obzir primjena tetraciklina kroz 8-12 tjedana (npr. doksiciklin), bez obzira jeste li ih do sada već koristili. Uz to bi trebalo izkombinirati i neku lokalnu terapiju (lokalni retimoidi, benzoil peroksid itd).

Valentina96

15.01.2015. 18:35

Poštovani, imam već vise oko godinu dana akne na leđima i prsima,nedavno sam bila kod dermatologa i prepisan mi je Benzaknen 5% gel. Možete li mi reći gdje ga u Zagrebu mogu naći jer sam bila u dosta ljekarni i nigdje ga ne mogu pronaći.
Unaprijed hvala.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.01.2015. 10:30

Ne znam u kojoj ljekarni ima koji preparat.

thegogyland

02.02.2015. 09:45

Poštovani, imam 28 godina. Akne su mi se počele pojavljivati prije 5-6 godina, ali nije bilo ozbiljno do prije 2-3 godine kada se stanje pogoršalo. Moj dermatolog mi je postavio dijagnozu: acne vulgaris. Po preporuci dermatologa koristim SONA krema, Himalaya gel za imivanje, te Klindamicin za čišćenje lica. Nakon par nedelja korišćenja tih preparata, koža mi se malo umirila, ali akne su i dalje tu. Zato mi je dermatolog odredio novu terapiju: AZAX antibiotike, koje još nisam počela da pijem. Moje pitanje glasi: da li mogu antibiotici da mi trajno riješe problem sa aknama; da li trebam još neke nalaze da uradim, jer ne znam koji je uzrok pojave akni?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.02.2015. 12:00

Preporučen Vam je antibiotik azitromicin. Antibiotici, kao niti druga terapija, ne mogu odmah trajno rješiti problem. Bilo bi dobro da napravite ginekološki pregled i UZV jajnika.

barbara22

27.05.2015. 18:00

Postovani
Imam problema sa aknama vec 7 godina, od svoje 15 god. Imam ih po rukama, ramenima, ledjima, licu...Nakom niza neuspijesnih terapija antibioticima i kremama ja bih voljela dobiti konkretan odg tj. uzrok nastanka istih. Spolni hormoni su u redu, hormoni stitnjace su u redu, a niti jedan dermatolog mi nije znao dati konkretan uzrok nastajanja akni. Nemam oziljke poput brazdica vec smedlje fleke. Ako imate kakvo misljenje voljela bih ga cuti. Hvala unaprijed

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.05.2015. 10:25

Akne najčešće nemaju konkretran uzrok te je to slučaj i kod vas (jer ste napravili obradu koja je ppotrebna). Morate se fokusirati na liječenje kod dermatologa i biti svjesni da liječenje traje i godinama.

kleopatra5544

18.06.2015. 19:10

imam problem s aknama već 4 godine, sad mi je 24, a prije sam imala potpuno čisto lice. Dermatolog mi je kao dijagnozu napisao acne vulgaris, provjeravala sam štitnjaču i obavila sam ginekološki pregled, navodno su u pitanju policistični jajnici, pila sam pilule DIane 35 5 mjeseci i prestala zbog debljanja i zbog toga što nisu bile previše od koristi onda sam opet počela kasnije s Belarom pila sam godinu i nešto, nisu mi pomogle, došla sam kod dermatologa i rekla da mi ništa ne pomaže ni pilule ni razno rane kreme što sam koristila, pitala sam za Roaccutane doktorica je rekla da mi to nebi dala da sam ja mlada i jel sam čitala nuspojave, kao oni su mi dali sve što su mogli i na tome je ostalo, a meni je lice gruzno i dalje mi nastaju akne i osjećam se loše zbog toga, sad opet idem dermatologu i htjela bi opet pitat za Roaccutane jer mi je to izgleda jedina opcija, ništa mi ne pomaže :/

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

19.06.2015. 13:55

Treba li Vam izotretinoin (Roaccutane) treba odlučiti na temelju dosadašnje terapije (jesu li iscrpljene sve opcije) i odgovara li težina kliničke slike za primjenu tog lijeka. Roaccutane se daje i adolescentima i Vaša dob nije opravdanje da se on ne daje ako Vam treba.