Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Akne, komedoni, flekice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sara09

26.08.2016. 00:40

Poštovani,
imam 21 godinu i zadnju 1,5 godinu se borim protiv akni, iako u pubertetu sam imala poprilično čisto lice. Nakon najgore faze ogromnih potkožnih, cističnih akni uglavnom lokaliziranih na obrazima, nekih vrsta apcesa, posjete 3 različita dermatologa i korištenja: Benzaknena, Skinorena, otopine Eritromicina lokalno, Triacneala (naravno ne istovremeno,već u ovom periodu i ta agresivna terapija mi je s vremenom ostetila stratum corneum), sada nakon 2 mjeseca Effeclar duo + kreme, gela za čišćenje i po potrebi na upaljenje akne Tyrosur gela (nije bilo jasno zašto bi mi dali gel koji nije namjenjen za akne), moja koža skoro da nema upaljene akne, ili su to neke vrlo male upalice a iz njih uglavom izlazi bezbojna tekućina neugodnog mirisa.
Međutim, imam veliki broj komedona za koje se bojim da bi se mogli upaliti (idem na mehaničko čiščenje lica 1x mjesečno), te dosta izraženo crvenilo tj flekice od prethodnih akni, kao i neke potkožne ne tako duboke, tvrđe tvorevine koje nekim danima se kao povuku a opet drugim budu dosta izražene i na koži se vide kao crvenilo sa čak plavom primijesnom.
Moje pitanje je šta mi Vi preporučujete, kako da održim stanje bez upaljenih,i prije svega kako da smanjim nastajanje komedona jer su pore mojih obraza pune sebuma i prekriveno je sve tim komedonima, te kako da pomognem obnavljanje oštećenja i crvenila koja stvarno sporo zacjeljuju...da li je trenutna terapija dovoljna i da li bi krioterapija bila dobar izbor?

Unaprijed hvala na odgovoru,
Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.08.2016. 23:00

Točnu terapiju Vam ne mogu dati preko računala. Krioterapija nije opcija za vaš problem. Za komedone načelno koriste lokalni retinoidi (npr. Sona krema), ali oni mogu izazivati iritaciju.

ivic2

02.02.2017. 21:15

Poštovani,

Zadnjih 8 mjeseci se borim s komedonima. To je bio moj osnovni problem. 1212.2016. sam dobila sona kremu i trenutno ju koristim, ali od toga sam dobila dosta crvenih upaljenih pristeva po obrazima sa zutim zavrsetkom, takoder mi se javljaju i na vratu uz usnu resicu. Sada me je jako srah da ce mi od tih svih silnih ostati rupice na licu. Nakon mjesec dana terapije bila sam na pregledu te mi je dokt rekla da je to, normalno kao pogorsanje. Sad ce biti vec 2 mj kako koristim sonu kremu,a ja jos uvijek imam te gnojne pristice,a primarno lijecim komedone i primjetila sam da mi vec i sada nakon sto se osuse i otpadne krusta ostanu sitne rupice. Da li će mi to ostati? I da li je sona krema dobraa za mene? Takoder mi je preporucila medicinsko ciscenje lica, a toga me je jos vise strah zbog oziljaka. Sredinom 2. mjeseca krecem s Yasmin pilulama, te nekako mislim da ce mi se od toga smiriti. Molim vas pomozite mi svojim savijetom.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

02.02.2017. 23:55

Po onome što ste napisali, možda Sona i nije najbolje rješenje za Vas. Ipak, možda bi trebala lokalna antibiotska terapija ili benzoil peroksid. Naravno, točna terapija se može dati samo na pregledu.

ivic2

06.02.2017. 18:45

Poštovani hvala vam na odgovoru!
Da li postoji nešto s čim bi mogla prevenirati stvaranje ozljaka od tih akni koje mi se rade? Strah me je da ce mi ostati te sitne rupice.A te akne mi se stalno stvaraju, ugnoje se, i onda bude krusta, te ona otpadne.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.02.2017. 20:45

Jedina prevencija može biti adekvatno liječenje akni.

26.06.2017. 11:05

Vec neko vrijeme se borim s komedonima. Imala sam uvijek vrlo cistu kozu i ten ali u zadnjih godinu dana stanje je lose. Bila sam kod dermatologa i dobila sam avenovu cicalfate repair kremu. Imam suhu kozu i pomaze u tom smislu. No zatvoreni komedoni mi prave ogroman problem, buduci da kopam po njima i stvaram rane. Zadnjih 10 dana koristim sonu kremu, ali bojim se da lice sve gore izgleda. Mnogi kazu da je to za sonu normalno? Pokusala sam ciscenje u kozmeticara koje nije pomoglo. Navecer stavljam sonu, a ujutro avenovu repair kremu. Postoji li jos nesto sto bi mi moglo pomoci da maknem zatvorene komedone i vratim cist ten licu? Molim vas za preporuke i smatrate li ovu rutinu dobrim putem?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

26.06.2017. 22:25

Za poboljšanje komedona potrebno je barem nekoliko tjedana korištenja sona kreme. Crvenilo, ljuštenje i peckanje su normalni kod korištenja Sona kreme (ako ste na to mislili).

26.06.2017. 23:00

Zahvaljujem na odgovoru. Ipak, mislila sam jel treba jos nesto koristiti uz sona gel da bi mi pomoglo, jos neki pripravak?Ili moze sama pomoci u uklanjanju problema? I ova rutina avene cicalfate repair krema ujutro, pa sona navecer jel ok?

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

27.06.2017. 15:35

Sona krema će ublažiti problem, a liječenje je dugotrajno. Avene Cicalfate repair krema neće pomoći.

anazpu

28.02.2022. 10:41

Poštovani,

unaprijed se ispričavam na dužem postu, ali želim situaciju što točnije opisati.

Imam 29 godina. Nikada, pa ni u vrijeme puberteta, nisam imala problema s nepravilnostima na koži.
Početkom 2020. mi se na lijevom obrazu povremeno počinju stvarati prištići koji ostavljaju tamne mrlje. U svibnju prestajem s uzimanjem OHK koje sam uzimala oko 10 godina. Prištići na obrazu se i dalje povremeno pojavljuju. Početkom 2021. se stanje počinje pogoršavati (stvara se nekoliko prištića odjednom, i dalje pretežno na lijevom obrazu) te ja kožu počinjem tretirati Neutrogeninom linijom protiv prištića što na neko vrijeme (mjesec, dva) spriječi nastajanje novih prištića, a zatim, iako tretman nastavljam jednako, prištići ponovno nastaju.
S obzirom na pogoršanje (stvaranje potkožnih, bolnih prišteva sada povremeno i na desnoj strani) te neke druge simptome (ispadanje kose, pojačanu dlakavost, jako slabe menstruacije), krajem listopada odlazim kod ginekologinje koja odmah posumnja PCOS, međutim detaljni nalazi krvi ukazuju da dobro opće stanje i potpuno urednu hormonsku sliku, a ja zatim odlazim lijelničiku obiteljske medicine koji mi prepiše Fusicutan uz obavezno korištenje samo nekomedogenih preparata na koži. Počinjem koristiti Mixinu liniju za akne te prestajem koristiti sve ostalo (prije sam koristila BB kremu i maskaru, ruž povremeno). Kako kroz 10ak dana nije došlo do poboljšanja, rečeno mi je da prestanem mazati Fusicutan i liječnik me naručuje na pregled na medicinskoj kozmetologiji. U međuvremenu se stanje pogoršalo, na licu su počele ostajati rupice na mjestima tamnih mrlja gdje su bili potkožni prištevi (pod kožom se osjete kvržice do veličine graška). Početkom 12. mjeseca sam počela s ponovnim uzimanjem OHK.

Na pregledu na kozmetologiji, prepisana mi je terapija Roaccutaneom 6-8 mjeseci. S obzirom na sve nuspojave i kontraindikacije tog lijeka, učinilo mi se kao malo pretjerana terapija za početak jer zapravo i nisam do sada bila liječena po tom pitanju, a na licu trenutno imam 2 potkožna prišta i dva obična, ostalo su sve rupice i mrlje prethodnih akni. Kao uzrok se navode hormoni.
Na pregledu drugog dermatologa, preporučena mi je lokalna terapija za početak (klindamicinski losion, a zatim Epiduo gel). Kao uzrok se također navode hormoni, ili nedostatak vitamina D.

Ove promjene na licu su opisane na sljedeći način na kozmetologiji: "U derm. statusu na licu komedoni, te dva nodusa lijevo na licu, uz papulopustule."
Drugi dermatolog ih je opisao ovako: "eritematozne papule, pokoja pustula i postinflamatorne promjene u području lica, dominantno na obrazima".

Možete li mi reći na koji način biste Vi pristupili problemu i liječenju?
Također, brine me uzrok, s obzirom da su prve promjene počele prije prestanka uzimanja OHK, a veliko pogoršanje je nastalo gotovo godinu dana nakon prestanka uzimanja i hormonalna slika je bila uredna. Može li uzrok biti nešto drugo?

Hvala unaprijed, lijep pozdrav!

Borna Pavičić, dr. med.

08.03.2022. 10:30

Poštovana, Vaš je problem kompleksan i neozbiljno je pristupati tome na razini pisanja na forumu, a bez kliničkog pregleda i detaljne anamneze i eventualnih dodatnih pretraga. Stoga savjetujem pregled kod dermatologa kako bi se našlo adekvatno rješenje za Vaš problem.