Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


antibioticima protiv akni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tanya1982

13.01.2008. 15:40

Postovani!

Nadam se da cete naci vremena da mi date odgovor. Imam 25 godina i zadnjih godinu dana imam prilicno velike probleme sa aknama, koje se najcesce javljaju u predjelu odraza vrata i ledja. Napominjem da probleme sa aknama imam jos od puberteta, s tim sto se problem javljao periodicno, tako da je koza cas bila skoro sasvim cista a cas prilicno upaljena. Ali u zadnje vrijeme stanje se pogorsalo tako da bubuljice znaju biti izuzetno bolne. Takodje postoji problem sa mitiserima. Drugarica mi je preporucila pregled kod jednog dermatologa koji je njoj rijesio problem propisivanjem antibiotika, ali je upozorio da koriscenjem istih moze imati ginekoloskih problema. To me upravo i plasi u terapijama ovakvog tipa, i zanima me koliko mogu stetni biti antibiotici koji se koriste u borbi protiv akni?

Unaprijed zahvalna Tanja.

Mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

22.01.2008. 22:15

Poštovana Tanja!

U liječenju akne najčešće se koriste tetraciklini (Geomycin, Doksiciklin, Hiramicin, Minocyclin), ali se mogu koristiti i drugi antibiiotici - klindamicin, azitromicin, amoksicilin sa klavulanskom kiselinom i sl.

Kod velike većine bolesnika tetraciklini imaju odličan učinak u liječenju akne, a poznato je da mogu biti teški za probavni sustav, te ih treba uzimati prema propisanim pravilima. Nakon uzimanja gotovo svih antibiotika kod osjetljivih žena može doći do promjene pH sluznice rodnice što pogoduje nastanku gljivične infekcije, a to je vrlo neugodna nuspojava, iako se liječi vrlo jednostavno - primjenom lokalnih antimikotika.

Pozdrav!

kindm

23.01.2013. 19:10

poštovani doktore,
u pubertetu sam imala tek pokoju aknu na čelu i to pretežito u pms-u, a ostatak lica potpuno čist. od 19 godine mi je (inače suha) koža postala problematična da bih nakon posjeta prvoj dermatologici koristila sona gel, klindamicin losion i effaclar duo kremu dvije godine. to je djelomično pomagalo, ali ne preventivno. kad mi je krajem ovog ljeta izbio crveni osip po obrazima uz nos sve do brade uz ljuštenje kože uz obrve i rub vlasišta promijenila sam dermatologicu i posjetila novu koja mi je dijagnosticirala seboroički dermatitis i acne vulgaris faciei. sa dermatitisom se povremeno borim kremom na recept i izvrsno djeluje, a s aknama aknicare kremom u kombinaciji sa toleriane riche i mjestimično eryaknen gel. uz sve to dobila sam i doksiciklin koji pijem već 3 mjeseca. sve skupa izvrsno djeluje, ali me jako zanima je li to trajno rješenje, tj hoće li mi se sve vratiti kad prestanem piti doksiciklin i nije li štetno toliko dugo piti antibiotik?

unaprijed najljepše zahvaljujem na odgovoru i isprike zbog dugog posta!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

24.01.2013. 10:10

Nažalost, borba s aknama je dugotrajna u može trajati i do 30-te godine života. Doksiciklin kroz nekoliko mjeseci je odlična terapija, ali učinak nije trajan i potrebno je povremeno ponavljati cikluse. I lokalna terapija koju dobivate čini mi se ok.

sh

14.02.2013. 16:15

Poštovani,

sa aknama se borim već 13 godina. Sada imam 23 godine. Od stadija di je bilo zahvaćeno cijelo lice zajedno sa vratom, crvenim, upalnim aknama došla sam do stadija di se zahvaljujući vađenju mandula vrat očistio te su akne ostale na licu. Nakon što se lagano i to smirivalo, ostala mi je jedna strana lica aktivna. Otišla sam privatno na glikolne kiseline koje su po njihovim uvjeravanjima trebale napraviti završnu fazu - uklanjanje zadnje faze akni (što mi je preostalo) te rješavanje ožiljaka. Već nakon drugog tretmana kiselinama, prištići su mi se počeli spuštati prema vratu. Doktorica je rekla da nemam razloga za brigu. Nakon tretmana glikolnom kiselinom, moje je lice kao i na početku. Apsolutno cijelo zajedno sa cijelim vratom zahvaćeno bolnim, crvenim i velikim aknama. Područje vilice me također veoma i neizdržljivo zna svrbjeti. Od tada je prošlo godinu dana. Ja sam odustala od njih i njihovih preparata koji su sačinjavali silikolnu kiselinu koja se koristi i ujutro i navečer. Situacija je sve gora i gora... Otorinolaringolog je rekao da je sve uredno. Zubar također. Sluznica grla i nosa također. (to sam sve radila zbog vrata)

Pila sam (propisala opća praksa) sumamed za akne mjesec i pol dana. Ništa.
Pila sam dotiksiciklin (prepisao dermatolog na moju molbu za bilo kakvim antibioticima jer znam za više ljudi koji su tek tako riješili problem). To je trajalo mjesec dana. Nakon čega smo stali zato što pomak nije vidio.... Obadvije vrste antibiotika sam pila u razmaku 2,3 mjeseca.

Možete li mi molim vas reći, da li ovo moje pijenje već dvije vrste antibiotika zapravo znači da oni meni ne pomažu i da trebam odustati od njih?
Da li postoji mogućnost, da su mi kozmetičari prilikom tretmana AHA kiselinama zapravo oštetili kožu, ili možda raširili nekakvu bakteriju zbog koje mi je lice takvo? Ili je moguće da je sve to radi silikolne kiseline?

Ispričavam se na ovako dugom pitanju ali napravila sam apsolutno sve što se da napraviti i više kako moj doktor kaže nema se šta napraviti. Ali ja ne želim odustati pa pokušavam smisliti nove ideje...

Unaprijed se zahvaljum na vremenu.
lp

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.02.2013. 17:10

Azitromicin (Sumamed) i doksiciklin su uz minociklin najčešće korišteni antibiotici u liječenju akni. Moguće je da Vam oni ne pomažu, iako ste doksiciklin mogli uzimati i malo više (npr. 2 mjeseca). Ako je zaista situacija takva treba razmisliti i o uzimanju izotretinoina (Roaccutane). Naravno, taj lijek može propisati samo dermatolog, ako smatra da je potrebno. Prije toga je potrebno učiniti jetrene probe i lipidogram, te uvesti hormonsku kontracepciju (u suradnji s ginekologom). AHA kiseline Vam nisu pomogle (možda su i odmogle), ali nisu mogle raširiti nikakvu bakteriju

sh

16.02.2013. 04:05

Doktore, da li ste još uvijek na Rebru te ukoliko jeste, postoji li mogućnost naručivanja kod Vas na pregled?
Zadnji dermatolog me "otpisao" doslovno zato što sam mimo njega otišla raditi pretrage koje on nije preporučio (hormoni, gastroskopija) pa ionako tražim po internetu novog dermatologa. Ispričavam se ukoliko nije primjereno pitanje.

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.02.2013. 18:45

Dermatologija je na Šalati 4, možete se naručiti u Ambulantu za medicinsku kozmetologiju.

korisnicaa

06.04.2013. 12:20

Poštovani,

dermatolog mi je za liječenje akni propisao Minocyclin kapsule a 50 mg (uz dercome clear susp. i skonoren kremu). Zanima me da li se istovremeno sa uzimanjem antibiotika smije uzimati i čaj od nima, odnosno postoji li mogućnost da istovremeno uzimanje nima smanji ili čak poništi djelovanje antibiotika? Imam 26 godine.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.04.2013. 21:15

Nije mi poznato djelovanje gore navedenog čaja, jer ga službena medicina ne koristi.

grifo

14.08.2013. 10:40

Poštovani Doktore,

imam 46 god, i od puberteta imam problem sa aknama. Nekad su se pojavljivale po cijelom licu dok se danas pojavljuju uglavnom po bradi, rjeđe i po čelu. Promijenio sam nekoliko dermatologa i terapija, ali nitko nije uspio trajno otkloniti problem. Pojedini liječnici su me uvjeravali da će problem nestati s godinama, međutim te godine nikako da dođu..happy
Neke od terapija su čak dale i dobre rezultate, ali privremeno. U većini slučajeva moje lice, nakon nekog vremena, stvori imunitet (ovo je moj zaključak) i terapija prestane djelovati.
U posljednjih godinu dana problem se intenzivirao, do tada sam ga više manje uspješno kontrolirao, ali naprosto sve su mi poznate terapije prestale djelovati i više nisam imao rješenja. Pokušao sam i s regulacijom ishrane ali ne uspijevam doći do zaključka što me zapravo smeta i koja bi kombinacija ishrane bila ispravna.

Prije 15-tak dana, vratio sam se, samoinicijativno, na 1% otopinu klindamicina (Aknet), koji mi je nekad jako uspješno djelovao, ali je zbog gore spomenutog imuniteta prestao (nisam ga koristio zadnjih 7-8 godina). I....bingo.... ponovo je pomogao, lice mi je potpuno čisto. Odradio sam 15 - dnevnu terapiju (ujutro i navečer) i prekinuo, jučer. Sve je u redu ali bih sada želio ovakvo stanje zadržati, izbjeći stvaranje imuniteta, kako bih si mogao pomoći kad za to dođe potreba.

Možete li mi reći na koji bih način trebao koristiti klindamicin otopinu, a da zadržim njezino djelovanje? Kolike bi trebale biti terapije a kolike pauze? postoji li način da se odradi terapija pa da se problem otkloni trajno?

Napominjem da uz Aknet koristim i Avene cleanance gel za čišćenje.

Zahvaljujem na odgovorima
Lijepi pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

14.08.2013. 20:05

Klindamicinska otopina se koristi obično 4-6 tjedana odnosno onoliko koliko je potrebno da se postigne učinak (tako da ste dobro postupili prekinuvši terapiju nakon postignutog učinka). Pauze moraju biti barem nekoliko mjeseci da se spriječi gubitak učinkovitosti. Preventivne terapije nema tj. liječe se promjene kada izbiju.

17.02.2014. 14:20

Postovani ,zanima me da li ce mi Swanson pilule na bazi origano ulja pomoci u borbi protiv akni..trenutno koristim klindamicin 2% losion i glinu

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

17.02.2014. 22:50

Najvjerojatnije neće.

Midnight_blue25

20.02.2014. 11:30

Poštovani,
imam 25 god i borim se sa aknama od 13.,14.-te godine, a zadnjih 3 god mi se drastično pogoršalo. Lice mi je prepuno komedona koji se često upaljuju, velike i upalne te potkožne rijetko dobivam, iako i to s vremenom na vrijeme, dok se na tijelu povuklo manje više. Koža lica i tjeme kose, kosa mi se jako maste, do te mjere da se sjajim,a ima i neugodan miris. Bila sam na čišćenjima lica što bi riješilo problem na svega par dana, dermatologice koja mi pripisala Klindamicin, Avene Triacneal, sapun na bazi cinka i srebra, savjetovala promjenu pudera, što sam sve nakon neumorne primjene odbacila jer nije davalo rezultata. Bila i kod dr. Dinka Kaliterne kao klinka u pubertetu, skupocjeni tretmani kisikom i skupe kreme, bezuspješno. Pila kontracepciju Diane 35, isto bezuspješno. Svi me smiruju da će proći s godinama, da trebam naći dečka i zadovoljstvo, da sam previše pod stresom i da mi je od toga (fakultet, pritisak itd..),premalo se krećem po svježem zrak, što je djelomično točno, ali većina nas je takva danas pa nemaju svi akne, što znači da je moja koža tome očito puno sklonija nego drugi i tražim pomoć. Ja sam još jedina od kolega na fakultetu koja se bori sa time i to me užasno frustirira, koči, zatvaram se u sebe, ne izlazim i utječe mi na psihu. Odlučila sam probat sa antibioticima, koje mi preporučate i koji su najefikasniji za moj tip kože? Kod dermatologa se treba upisivati i to traje mjesecima, a privatnici skupi, a strpljenje na rubu..Možete li me savjetovati kako, jer se ne mogu nosit sa time više i borit protv sebe. Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

20.02.2014. 20:50

Akne mogu potrajti i do 30. godine. Antibiotike mora preporučiti liječnik, (dermatolog) na pregledu. Uglavnom se koriste tetraciklini (npr. doksiciklin a 100 mg 1x1 caps. kroz 6-12 tjedana).

tina_lepe

15.05.2014. 22:05

Poštovani,

imam 21.god. i oduvijek imam problema s aknama i ožiljcima koji ostaju iza njih. Dermatolog mi je preporučio Roacutane tablete. Malo me bilo strah pristati na to jer sam čitala o brojim nuspojavama, no kako sam vidjela Vaše odgovore o njima, malo mi se strah ublažio i razmišljam da ih počnem uzimati. Zanima me mogu li piti Diane 35 uz njih i ima li potrebe da to dvoje uzimam zajedno? Također, znam da Roacutane utječe na jetru, ali ne znam za želudac, smijem li ih koristiti budući da imam gastritis?

Srdačan pozdrav

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

16.05.2014. 10:10

Roaccutane morate uzimati uz hormonsku kontracepciju kao što je npr. diane 35. Roaccutane ne bi trebao utjecati na gastritis.

mirko30

03.06.2014. 18:10

Koristim antibiotik minocyclin- ratiopharm i zanima me kako on djeluje na kožu? Da li mi koristeći taj antibiotik mogu iskoćiti neki flekovi na licu? da li mogu dobiti neke ožiljke na licu koje prije nisam imao. Hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

04.06.2014. 23:10

Minociklin je tetraciklinski antibiotk koji se daje često u liječenje akbi. On kao neželjenu pojavu može imati hiperpigmentacije. Ožiljke od njega ne možete dobiti.