Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Antibiotik prije Roaccutana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Kathi96

28.09.2016. 12:45

Postovani,
Dermatologica me stavila na Sumamed sljedecih mjesec dana, prije najvjerojatnijeg uvodenja Roaccutana.
Terapija Sumamedom je sljedeca: prvi dan 2x tablete od 500mg, nakon toga sljedeca 4 dana 1x tableta dnevno i nakon toga svakih tjedan dana 1x tableta. 2 dana nakon sto sam zapocela sa Sumamedom situacija se pogorsala, nove upale su izisle i tek sada nakon 5 dana se polako situacija smiruje. Je li to normalno da mi u pocetku jace izbija? (Kada sam pila minociklin i doksiciklin novih upala nije bilo, odmah je islo na bolje)

Drugo pitanje: znam da kod Roaccutana postoji "faza ciscenja" kada sve akne izlaze, prije nego sto se situacija krene smirivati. Moja dermatologica mi je rekla da cemo to sprijeciti Sumamedom, zato mi ga je i uvela, kako bi on sredio situaciju. Pomaze li stvarno uvodenje antibiotika prije Roaccutana da se ne dogodi "faza ciscenja"?

I jos samo jedno pitanje, posto imam blago policisticne jajnike (hormoni su vise manje svi u redu), pomaze li Roaccutane i kod hormonalnih akni? (Dermatologica mi je objasnila da je dio mojih akni najvjerojatnije hormonalno, a drugi dio je zbog zadebljanja koze nakon ljeta, posto svako ljeto mi se ocisti lice, a na jesen krene na gore, vec nekoliko godina za redom )

Hvala unaprijed!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

28.09.2016. 17:25

Pogoršanje za vrijeme uzimanja antibiotika nije uobičajeno. Sumamed (azitromicin) nije baš prvi izbor kod akni. "Faza čišćenja" kod Roaccutana (izotretinoina) ne postoji u stručnoj literaturi. Roaccutane djeluje kod svih oblika akni, ali se daje kod najtežih. Ako Vam treba Roaccutane, ne vidim razloga prvo uvoditi Sumamed.