Akne


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 271 | Broj poruka: 1364

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Uzroci akni


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ernest

09.02.2006. 13:23

Poštovana dr. Sobol

Iako su medicina i farmaceutska industija znatno napredovale, te se na tržištu iz dana u dan pojavljuju novija riješenja, od raznih preparata pa do svih mogućih tretmana lica, čak i onih egzotične vrste, izgleda kako problem akni još ni izdaleka nije riješen i da su oboljenja sve češća i žešća. S te strane, opravdano je pitanje, što je stvarni uzrok akni. Neću se upuštat u stručnu analizu jer tu zbilja nisam kompetentan i mogao bih se olako obrušiti u temeljne znanstvene pretpostavke, već ću nastojat sagledat stvari iz socijalnih promjena. Nesumnjivo je današnji život neprirodniji no ikad, što samim time utječe na rad cijelog našeg organizma i možda na svojevrsni revolt njega samog, koji se potom odražava i na koži. No, konkretno pitanje koje mene muči jest sveza seksualnosti i bolesti, odnosno odraza orgazma na kožne probleme. Čuo sam da ljudi koji seksualno apstiniraju žive dulje, što analogno znači i zdravije, može li se tu povući paralela kada su u pitanju i akne? I, zašto se dermatolozi uglavnom odbacili ulogu hrane u stvaranju akni, kada znamo da je loša prehrana uzrok mnogo težih oboljenja. Molim vas da mi ukratko odgovorite.

mr. sc. Jadranka Sokol, dr. med.

14.02.2006. 23:21

Poštovani Ernest!

Tijekom povijesti se uloga hrane u nastanku acne značajno mijenjala-od naglašavnja lošeg učinka masne,začinjene hrane,pikantnih sireva,čokolade,oraha,lješnjaka i sl. do potpunog negiranja utjecaja prehrane na nastanak acne.
Danas se zna da ozbiljna restrikcija kalorija u prehrani može smanjiti produkciju loja u lojnim žlijezdama oko 40%.
Moje iskustvo je da neki bolesnici koji imaju vrlo teški oblik acne apsolutno negiraju konzumiranje tzv. zabranjene hrane dok neki sami primjećuju pogoršanje acne ako pojedu nešto masno i slano ili ako jedu veće količine čokolade.Mišljenja sam da je svima,pa tako i osobama koje imaju acne potrebna zdrava prehrana,a danas se "najzdravije" hrane dijabetičari.
Što se tiče seksualnosti i acne stručna literatura za sada ne nudi odgovore.

Pozdrav!