Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

luda_klompa

15.06.2016. 23:00

Poštovani doktore!
Znam da ste vrhunsk istrucnjak na podrucju alergija pa se nadam da mi mozete pomoci savjetom kamo i kako dalje. Nikad do sada nisam na ništa bila alergicna osim na sunce kada sam naglo se izlagala suncu. U obitelji imam alergicara...mama koja je nekako sama prevladala alergiju ( u proljece joj je znala nateci gornja usna iznenada i kroz neko vrijeme se povuci) i brat koji je alergican na ubod pcele. Nekad ima reakciju, a nekad ne. Ove godine u rano proljece sam prvi put imala alergijsku reakciju...svrbio me nos, celo i stalan osjecaj u nosu necega sto me smeta i isto tako na jeziku...prvi neugodan napadaj sam imala nakon sto sam zatvorila prozor spavace sobe i legla spavati....tada me naglo pocela peci gornja usna...jezik..nos ...pocelo mi se vrtiti u glavi i imala sam nalet iznenadne slabosti. Napominjem da nikad ne osjecam mirise niti smradove zbog Calman sindroma. Doktorica mi je dala alerdin tablete koje su mi uspjele to malo ublaziti....u 5. mjesecu nakon sto su poceli cvjetti bagrem i bazga imala sam opet jaku reakciju uvijek sa gore opisanim simptomima okus po mentolu i travama..miris u nosu i vrtoglavice...slabosti i glavobolje....tada mi je prepisala nixar 20mg i rhinocort....nakontoga pecenje jezika i osjecaj u nosu i dalje su prisutni, ali bez vrtoglavica i slabosti. Nakon sto je pocela cvjetati lipa simptomi su se opet pogorsali...zadnja 2 dana mi je uvela cjepivo koje mi je pomoglo.....na slican nacin sam pocela reagirati i na neka sredstva za ciscenje, te kod frizerke za vrijeme farbanja. Možete li me savjetovati i reci mi sto bi mi vi preporucili? Za tetiranje mi je rekla da mogu u 10. mjesecu tek. Malo me brine ta moja dosta jaka reakcija. Unaprijed hvala na odgovoru! LP

julija84

18.06.2016. 14:45

Dobro vecerm . Molila bi vas jedan savjet .Djete od 8 godina vodila sam doktoru zbog temper.38.8 i bolovima u glavi i vrtoglavice. Doktor nam je prepisao sirup Silapen iako mu u kartonu pise da mi je djete alergicno na Amoksicilin. Ja vas molim da mi kazete dali ga smije moje djete piti.Posto njen lijecnik kaze da za njega alergija nije osip nego gusenje.Djete mi imai cesto upalu uha i grla u 6 mj je dobila 6 dozi Sumamed sirup i dali je to uredu dati djetetu tolike doze antibi.bez vadjenje krvne slike¨?Naravno kao majka sam se bojala reakcije na taj sirup odvela sam je na hitnu. Tamo su joj dali odma vaditi krv koja je pokazala da je bila samo viroza da taj antib.nije uopce potreban.Molim vas mozete li mi reci sto ona smije piti od antibiot.posto je alergicna na navedeni sastojak gore? Hvala

Darko Richter, dr. med.

18.06.2016. 15:20

Treba vidjeti da li j ealergična na amoksicilin. To je prvo i osnovno pitanje. Ako jest, onda pienicilinske lijekove, kao što je i silapen, ne smije dobivati.
Sve je pod uvjetom da je doista alergična na amoksicilin. Tko je to dokazao, i kako?

luda_klompa

18.06.2016. 18:45

Dragi doktore, moze odgovor i meni? Lijepo Vas molim

Darko Richter, dr. med.

19.06.2016. 15:35

Oprostite, nisam uočio pitanje.
No, kao i uvijek, o alergiji se može govoriti tek kada se ona dokaže. Sve do tada imamo samp pretpostavke, tj., možemo se složiti da imate alergijske smetnje, ali ne možemo biti baš sigurni od čega potječu. Tako da nema druge nego uputiti se alergologu, učiniti testiranje na standardnu paletu aeroalergena (grinju, dlakku mačke, peludi trava-stabla-korova i ambrozije) i onda nešto zaključivati.
Kallmannov sindrom i alergije nemaju neke posebne veze niti. Alegije su danas toliko česte, da nije neobično da konicidiraju i u neke osobe s određenim jako rijetkim poremećajem.

luda_klompa

19.06.2016. 21:20

Hvala puno na odgovoru! Slazem se da mogu sada samo predpostavljati na sto sve reagiram...cijeli zivot zivim na selu...lipa mi je prakticki 3 m od terase a isto je i s bazgom i bagremom....plus jos imamo i pcele i bojim se da i na to ne odreagiram. Trenutno ih zaobilazim u sirokom luku. Mislite li da je kod mene moguce da mi se popravlja osjet mirisa pa je organizam zbunjen mirisima koje sad osjeca a 40 godina nisam osjecala nikakve mirise...pa je zbog toga burna reakcija? Jer i kad popijem nixar osjet u nosu i dalje je prisutan? Hvala!

Darko Richter, dr. med.

21.06.2016. 16:00

Ako vam se osjet mirisa popravlja zbog liječenj alaergijskgo rinitisa, onda on nije bio prouzročen Kalmannovim sindromom, odnosno, nemate Kalmannov sindrom, već samo njegiv endokrinološki dio.
Treba napraviti testiranje, i treba primijeniti adekvatnu terapiju, pa vidjeti što jest, a što nije.

luda_klompa

17.10.2016. 19:10

Postovani doktore! Evo ja obavila testiranja na inhalacione alergene i nutritivne alergene, nalaz je potpuno negativan, reakcija je bila samo na histamin. IgE mi je 36.50. Po tom alergija nije iako doktorica trazi ponoviti nalaz u proljece jer smatra da mozda ipak je alergija?? Osjet njuha mi se ne popravlja zbog lijecenja alergije vec je pocelo samo od sebe, a od rodenja ne osjecam mirise( Kalman sindrom ). Reakcije su burne na mirise iz prirode....sad vec i na omeksivac, dim cigarete, boja za zidove i boja za beton (nakon bojanja betona zavrsila na hitnoj...pecenje jezika, poviseni tlak, preskakivanje srca i vrtoglavica...nakon injekcije protiv alergije stanje se popravilo). I dalje povremeno osjecam smetnje ali u manjoj mjeri. Jel se kod mene javila intolerancija na mirise i preosjetljivost ili je ipak alergija? Sto dalje da poduzmem, zbunjena sam? Puno hvala!

Darko Richter, dr. med.

19.10.2016. 23:30

Ako alergija nije dokazana, nije dokazana. Pitanje jest, na što ste testirani, ali, na ono što jeset, očito niste alergični. N erazumijem zašto se na tome dalje dubi, osim ako alergne insiu bili dobro odabrani. Alergije se testiraju na standardne alergene, a ne na ono što vi mislite da treba, vodeći se svojim (ne)njuhom.

luda_klompa

24.10.2016. 13:35

Radila sam holter i uzv srca zbog preskakivanja srca, sve je ok, stitnjaca ok, kks uredna osim secera na donjoj granici, alergotestirana na kucnu prasinu, dermatophagoides pt, peludi trava, peludi korova, peludi stabala, zivotinjska dlaka, perje, mjesavina pljesni, apsergilus fumigatus, candida, duhan, paraziti zita, mlijeko, mjesavina mesa, riba, jaja, brasno, orasi,kava, cokolada, voce i povrce grupe 1 i 2 kikiriki, ljesnjaci i bademi i sve je 0. Sto mi vi savjetujete dalje? Ja isto smatram da u proljece nije potrebno ponoviti to isto, ali nitko mi nista dalje ne zna odgovoriti niti savjetovati. Molim Vaš savjet?

Darko Richter, dr. med.

24.10.2016. 20:55

Niste alergični, tj. nisu vam našli nikakvu alergiju. Moj savjet vam je da prestanete misliti na alergiju, i vi i vaša doktorica.