Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija, automimune bolesti??


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kristina2204

09.06.2017. 12:20

Pozdrav, imam 29 godina i od svog djetinjstva liječim se od alergijskih tegoba(astma, rinitis). Dokazana alergija na niz inhalacijski i nutritivnih alergena. IgE mi je konstantno povišen(541). Imunolog je prilikom kontrolnog pregleda između ostalog tražio napraviti pretrage C1, C3, C4. C1 inhibitor je bio snižen 0.66, granično snižen C3 0.89, uredan nalaz C4. Granican nalaz glijadinskih AT klase Iga, ostalo negativno. S obzirom na snižen nalaz C1 inhibitora imunolog traži dodatnu obradu zbog sumnje na autoimunu bolest. Dodatnu obradu sam napravila: C3 0.95 i C4 0.15 (uredni); Ana 8 profile negativan; Anti-ds DNA IgA, Anti-ds DNA IgM i Anti-ds DNA IgG uredni.
Od ostalih tegoba pijem terapiju za epilepsiju i GERB zbog gastroeneteroloskih smetnji.
Za alergije pijem Singulair i Telfast te Ventolin po potrebi.
Ispričavam se na opširnom objašnjenju no zanima me dali po Vama ima razloga za jos neku obradu te je li ovim pretragama otklonjena sumnja na hered. ad. ili neku drugu automimu bolest.

Darko Richter, dr. med.

09.06.2017. 14:20

Svi nalazi, osim povišenog ukupnog IgE, su vam uredni. Ne znam odakle vam to da je C1INH od 0,44 g/L snižen? Ne samo da nije snižen, nego je i viši od prosjeka.

kristina2204

09.06.2017. 22:00

Hvala na brzom odgovoru. U pitanju je C1-inhibitor_aktivnost koji je iznosio 0.66, a referentni interval je od 0.70 - 1.30.
Koliko sam shvatila po Vašem mišljenju nalazi ne ukazuju na nikakvu autoimunu bolest, poput hered. aden. jer me je navedeni imunolog s tom sumnjom uputio na dodatne pretrage.

Darko Richter, dr. med.

11.06.2017. 00:25

Pitanje jest o kojim jedinicama pričamo. Ako je riječ o koncentraciji C1INH, to je g/L, ako se radi o aktivnosti, to je bez dienzije, u postotku ili relativnoj jedinici (70-130% il 0,70-1,30). No,od aktivnosti0,66 (66%), nema nikakvih simptoma niti nereda. Čudno je, da nemate najprije nalaz u g/l, pa tek onda aktivnost u relativnim jedinicama. Bez toga vam nalaz praktički nije kompletan. A k tome, to sve skupa, taman da je patološki promijenjeno, nema ama baš nikakve veze s autoimunošću. Ne znam odakle vam ta ideja. Sumnjam da vam je to tako rekao vaš imunolog, a ako se takav i našao, onda slobodno potražite drugoga. Možda je na glas pred vama raspredao da protiv C1INH mogu postojati neka protutijela, pa da je on snižen u svojoj aktivnosti, ali, to nije autoimunost u smislu reumatske bolesti za koju su vam činili ANF i one ranije nalaze.

kristina2204

11.06.2017. 11:45

Ne razumijem se bas u medicinsku terminologiju i iz tog razloga sam Vam i postavila pitanje. Navedeni imunolog me nije uputio u nista nego prokomentirao da trebam ponoviti C3, C4 da bi on mogao postaviti dijagnozu te da bi se tu moglo raditi o hereditarnom angioedemu zbog snižene vrijednosti koju ste maloprije prokomentirali(0,66). Stvarno mi nista vise nije jasno, termin se dugo čeka a ja sam u panici jer ne znam o čemu se radi. Sto vi mislite? Je li na temelju tih nalaza potrebna daljnja dijagnostika i trebam li stvarno promijeniti imunologa? happy)

Darko Richter, dr. med.

11.06.2017. 20:25

Tom svom imunologu stavili ste u usta puno gluposti, koje, očito, nije izrekao, mada možda nije bio jako jasan za vaše potrebe. Hereditarni angioedem nema veze sa autoimunim (reumatskim) bolestima. Zbog čega se rade određene pretrage? Zbog indikacije. Jer, ima bezbroj pretraga, a rade se baš te i te. Dakle, vama bi moralo biti jasno zbog čega ste pružili ruku da vam izvade krv. Obično su to neke tegobe, klinički poremećaji. Sada se već dosta dugo loptamo s pitanjima i odgovorima, jer vi, kao i velika većina Hrvata, jednostavno odlazi doktoru, a da ne zna točno zbog čega, i njemu prepušta da se tome dovija. Takav zdravstveni sustav treba promijeniti, i treba dokinuti apsolutnu besplatnost, kao i liste čekanja, privatno u javnom, i javno u privatnom, neograničena prava, i slično. Umjesto da se doktorima prijeti krivičnom odgovornošću i zatvorom, treba uvesti financijsku odgovornost, pa neka pacijenti nauče odabrati onoga, kod kojeg će za svoj novac dobiti ono što trebaju.

kristina2204

11.06.2017. 23:45

Ispričavam se ako sam Vas zbunila sa svim tim pitanjima, slažem se sa svime sto ste rekli. Stvarno sam zakomplicirala. Mene je samo zanimalo dali na osnovu tih nalaza ima sumnje za hereditarni angiodem. U svakom slucaju hvala puno na izdvojenom vremenu.

Darko Richter, dr. med.

12.06.2017. 18:25

Ovi nalazi u provm redu traže ponvaljenja i to ne samo njih samih, nego i nalaza koji nomrlano njima prethode: C1INH, C3 i C4, pa zatim C1INH-aktivnost.
Ako ste mislili baš i samo na hereditarni angioedem, svečano vam potvrđujem da ga nemate. No, nalaze treba ponoviti, jer postjimogućnost, vrlo sitna, da može biti neki od stečenih angioedema.
Ako uz angioedem imate i urtikariju, onda vam još svečanije poručujem da uopće nemate angioedem, niti hereditarni, niti stečeni, i nalaze ne morate niti ponavljati, a nisu trebali niti biti učinjeni.

kristina2204

07.07.2017. 22:25

Pozdrav, bila sam na navedenoj kontroli imunologa/alergologa i tražio je kao sto ste i naveli da ponovim pretrage. Uglavnom meni je glavni problem otečeni jezik koji pecka, osobito prilikom jela, kiselo, slano, slatko. To traje otprilike mjesec dana i predstavlja mi problem jer ne mogu normalno funkcionirati. Budući da imam gastritis, refluks te sam pila i terapiju za helycobaceter pil. zanima me je li možda s tim povezano ili bi mogla biti i alergija? Redovno pijem terapiju i za gastro i alergoloske tegobe. Gastroenterolog me uputio na pasazu jednjaka te cekam navedenu pretrage. Jezik je konstantno lagano otecen i ne znam vise kako si pomoći. Možete li mi Vi dati neke smjernice, od čega bi to moglo biti?

Darko Richter, dr. med.

09.07.2017. 00:25

Otok jezika za koejga njegov vlasnik tvrdi da je takav, ali drugim to nije očito, jako je teško pitanje. Osim ako jezik nije očito otečen, subjetkivni osjećaja da jest otečen nema apsolutno značenje. to je osjećaj, ali je pitanje da li je otečen. I to čini cijelu razliku. Senzacija nasuprot objektivnom povećanju jezika. Nitko ne negira vaš osjećaj, ali, pitanje jest, da li je jezik stvarno otečen. Recimo da jest. Onda vam javljam da izolirano otečenijezik praktički isključuje hereditrani angioedem, jer, u toj bolesti ne otiče samo jezik, već i kapci, stijenka crijeva, i druga zamisliva rahla vezivna tkiva, sa svojim tipinim simptomaima (gušenje, trbučni grčevi, itd.). Na jeziku se mogu odraziti razne bolesti, npr. celijakija, helikobakter, Crohn, Behcet, sideropenična anemija, alergije, itd. Ali, svaka od nabrojenih bolesti ima i svoje druge simptome. Izolirana simptomatika baš i samo na jeziku, neobičan jest za bilo što od nabrojenoga, i sigurno nije zadugo u prvom planu.