Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na ambroziju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tetuljica

18.08.2016. 12:10

Poštovani,

Imam sina od 6 god. koji je radio prick testove te mu se pokazalo da je alergičan na ambroziju U 6mm. Mene zanima da li bi mi mogli reći koliko je on ustvari po tom nalazu alergičan na ambroziju i što u stvari znači U 6 mm, s obzirom da u nalazu nije naveden stupanj (razred) alergije.

Unaprijed zahvaljujem

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

19.08.2016. 10:10

Alergičan je sigurno, možda 2+, možda 3, a možda i 4+, no najvjerojatnije je to 3+. Točno stupnjevanje (od 0 do 4+) zavisi o tome kolika je bila reakcia na histamin (poz. kontrola) i na pufer (neg. kontrola). A to sigurno piše na nalazu.

tetuljica

19.08.2016. 12:15

Poštovani doktore,

zahvaljujem na odgovoru. Kad smo radili prick test dobili smo nalaz u kojem je naveden cijeli niz inhalacionih alergena te je samo bilo upisano pod Histamin- U 3mm i Ambrozija U 6 mm. i ništa više. Doktor nije komentirao što to znači koliko je ustvari dijete alergično na ambroziju niti kakve tegobe mogu biti ili možemo očekivati vezano za nalaz. Tako da u biti jedino ostaje pratiti simptome sad kad je ambrozija krenula cvjetati. Eto mene je samo zanimalo po nekoj skali koliko je u biti moj sin alergičan na ambroziju. Da li je to manje, više...


Još jedanput hvala na brzom odgovoru.

Lijep pozdrav

tetuljica

19.08.2016. 18:35

I ukupni Ige je bio 138.

tetuljica

19.08.2016. 18:35

negativna proba-0 i uIgE (CLIA)105.00

Darko Richter, dr. med.

20.08.2016. 01:05

Znači, alergija se može stupnjevati kao 3+. To je jasna alergija. Ali, ona ne predskazuje ama baš ništa, već objašnjava simptome koje dijete ima, ako ih ima, i ako su to alergijski simptomi. A ne mora ih niti biti. Onda nalaz znači da postoji rizik da se pojave, no on nije puno veći od 50%.
Jeste li vi stvarno majka djeteta o kojem pitate?

tetuljica

20.08.2016. 11:10

Poštovani doktore,

Ja jesam stvarno majka djeteta za koje sam postavila pitanje. Ne znam zasto mislite da nisam. I puno Vam hvala na odgovoru.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

20.08.2016. 21:00

Zašto to pitam? Jer ste se nazvali "tetuljica", a i pitanje mi je "zvučalo" malo distancirano prema djetetu, kao da niste s njime bili na pregledu.

tetuljica

21.08.2016. 11:45

Tako je nebitno kakvo mi je korisničko ime u moru sličnih i čudnijih od mog. Ali jako je bitno (bar meni) da ste mi pomogli i dali odgovor na moje pitanje bez obzira kako se vama činilo.

S poštovanjem i lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

21.08.2016. 12:25

Pa jeste li bili s djetetom na pregledu?
Odgovor na vaše pitanje je posve nebitan, njega sam vam dao iz pristojnosti, jer vam je pitanje sasvim krivo. Ono što je pravi odgovor, jers sve ostalo što sam napisao, a niste pitali.

tetuljica

22.08.2016. 10:40

Bila sam s djetetom na Srebrnjaku gdje je alergološki obrađen i pregledan. Također je bio na ventolin testu koji mu je bio pozitivan. Doktor je rekao da se može raditi o astmi a i nemora, već samo o tome da prvi put puše i da nema dobru tehniku . Ali svejedno je dobio Seretide sprej a 25/50 mcg 2x2 potiska preko komorice za udisanje, Ventolin sprej 2 potiska po potrebi, Mometazon furoat Cipla sprej 2x1 uštrcaj u obe nosnice, Nisita mast i Synomarin sprej 3x4. S obzirom da dijete do tada nije imalo nikad nikakve tegobe i kroz razgovor sa djetetovim doktorom otišla sam po drugo mišljenje. Tada mu je ukinuto sve navedeno gore te je dobio Nasonex po potrebi i claritine.

Darko Richter, dr. med.

23.08.2016. 10:00

Evo, sada ispada nešto sasvim novo što do sada niste spominjali, već ste sami pokušavali složiti neku predodžbu o problemu djeteta, pitajuću parcijalna pitanja, s odogovrima na koje vi ne možete zaključiti, onako sami, ništa korisno.
Ima astmu. Ako mu je Ventolinski test bio pozitivan, onda ima astmu. Drugo vam ne mogu reći. Ali, sve ovisi o tome što je istina: je li Ventolinski test bio pozitivan? Ne mour biti pozitivan, ako to tvrdi netko tko nije na čistu što je spirometrija u djeteta. Sigurno smo utvrdili da ima alergiju.

KatarinaB.

29.09.2016. 14:35

Poštovani,

u 8. mjesecu radili smo djetetu od 5,5 god prick test na inhalacijske alergene, gdje je dijete najviše odreagiralo na ambroziju i to 13x6, 9mm (također, pozitivan je bio i na histamin, lijesku, brezu, dlaku mačaka i pasa te Cladosporium). Kao terapiju dobio je Flixotide 50 mcg kroz zračnu komoru 1x1, Avamys sprej 4-6 tjedana kontinuirano, te pauza od dva tjedna, Ventolin po potrebi, Aurius sirup po potrebi, te Aqua maris sprej sa ektoinom u pauzi od Avamysa. Liječnica je navela da je kašalj posljedica ponavljajućih bronhoopstrukcija uz sentitaciju na navedene alergene. Kontrolu imamo u 11. mjesecu. Dijete je redovito koristilo i dalje koristi terapiju i što se tiče disanja je puno bolje, tu i tamo kihne, ali mu nakon dužeg izbivanja van kuće naotiču oči i pojavljuje se svrbež očiju.
Moj problem je u tome što smo trenutačno u fazi preseljenja, te smo se trebali seliti u područje gdje ima poprilično ambrozije i breze, koje nažalost ne možemo nikako izbjeći. Nažalost djetetova alergija je potvrđena nakon odluke o preseljenju.
Dijete ima i genetske predispozicije za razvitak astme, jer je otac djeteta alergičan od djetinjstva na potpuno iste alergene, te je i astmatičar.
Također, imamo i blizance, nedonoščad od kojih je mlađe dijete sklono bronhitisu i laringitisu.
Moje pitanje je, da li da dijete izlažemo alergenu, jer sam od nekoliko liječnika dobila oprečna mišljenja. Jedni kažu da ga izložimo, jer će dijete možda s vremenom steći imunitet na alergen, dok drugi kažu nikako izlagati jer prilikom napada alergije može doći do gušenja djeteta, razvitka astme i sl.

Unaprijed hvala,

Sa štovanjem
.

Darko Richter, dr. med.

01.10.2016. 21:30

Morali biste mi objasniti kako vi to dijete (i koje od troje koje ste spomenuli?), izlažete alergenu (i kojem?). Jer, ako se to samo tako može svojom voljom, onda to znači da se isto tako može i ne izlagati. A to bi bio novi znanstveni prodor u prevenciji i liječenju alergija.

KatarinaB.

02.10.2016. 15:25

Pitala sam za dijete od 5.5 god koje je alergicno na ambroziju, a o pod izlaganjem sam mislila na selidbu u mjesto gdje smo okruzeni tim korovom, a samim time i alergenom. A i samo ponavljam rijeci lijecnika sa kojima smo razgovarali....
Hvala

Darko Richter, dr. med.

02.10.2016. 22:00

On nije postao alergična na ambrozuiju koje nije bilo, tamo gdje ste do sada bili, već je nje, očito, bilo. Tako da to preseljenje ne znači ama baš ništa.
No, nevolja je da vi "samo ponavljate riječi liječnika", jer, to jednostavno nije moguće, a ako jest, onda vam javljam da je meni relevantno jedino ono što je doktor napisao i potpisao, a ne što je rekao, a vi čuli. Jer, to mogu, i najčešće jesu, u većoj ili manjoj mjeri, različiti sadržaji.