Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na CCD2 i CCD3


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Morrison

25.10.2017. 17:25

Stigao nam je nalaz testa za dijete (3 g.) za pojedinačni IgE u krvi. Između ostalog piše da je pozitivan na ovo:

- Ascorbat Oxidase - CCD 3 - Ima li ovo veze s l-askorbinskom kiselinom koja se nalazi u nekim vrstama dječje hrane ili je to nešto sasvim drugo sličnog imena?

- Horseradish Peroxidase - CCD 2 - Za ovo ne znam što je. Rekli su u laboratoriju da je to sastojak koji se vjerojatno nalazi u hrenu, cvjetači, brokuli i kupusu, ali da nije sigurno jesu li to sve namirnice u kojima se ta komponenta nalazi. Alergolog koji je radio u ovom laboratoriju je dao otkaz, a za pregled kod našeg alergologa smo naručeni za puno vremena pa ako nije problem da kažete što je na stvari.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

26.10.2017. 00:55

Nije to tako jednostavno.
Koji je to bio test? Kako se zove, točno ime?
Jeste li radili prick test prije toga? I, najvažnije, koje smetnje dijete ima, da ste se upustili u sve to?
CCD (cross reactive carbohydrate determinants) mogu vezati specifične IgE in vitro (u laboratorijskoj epruveti), ali in vivo gotovo da nemaju kliničkog značenja za alergijske bolesti ili reakcije. Više su dijagnostička smetnja, nego opasnost.
Interesantno jest kako alergolog ili neki stručnjak koji misli da je alergolog, i ordinira na vaš trošak ove pretrage, dobije gripu baš kada treba objasniti dobivene nalaze.