Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

31.03.2014. 13:20

bibice@live.com
Možete mi skenirati nalaze, ili fotografirati RTG pluća i poslati, ali nije presudno.

korisnica12

02.10.2014. 14:40

Postovani doktore,
imam djevojčicu 5,5 godina, dijagnosticirana joj je alergijaska astma, a stanje je bilo sljedeće:
2012 je lezala u bolnici - dijagnozna akutni bronhitis, u junu 2013 godine je takodje lezala u bolnici zbog ujeda insekta (otekla i modra desna potkoljenica). Od januara je prisutan stalni kasalj,i obstrukcije - sviranje u plućim (koristila je salbutamol sirup i inhalacije).Prije sedam dana opet je nastupio napad kaslja, kratkoća daha i otežano disanje, primila je inhalacije i injekcije urbason 3 dana po jednu i sad je na terapiji salbutamol, Aerius i Mucodyn) Radili smo alergo test, alergija na grinje 5mm i kućnu prašinu 3 mm,,,standardni nalazi su uredu,,Usput da napomenem da djevojčica ima 27 kg.Nas pedijatar ne smatra da je opisano stanje alergisjak astma,,Ali smo isli kod spec. pneumoftiziologa koji je je dijagnosticirao alergijsku astmu i lije Broncho Vaxom - Švicarska,
Zanima me sljedece da li Vi smatrate da je alergijska astma i Vaše mišljenje o pomenutom lijeku - vakcini,,

Srdačan pozdrav i
unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

05.10.2014. 04:50

Ima alergijsku astmu, a ta se ni u kojem slučaju ne liječi Bronchovaxomom.

korisnica12

05.10.2014. 12:40

Postovani, hvala Vam puno na odgovoru!
Citala sam niz Vasih postova o nacinu tretiranja astme mozete li mi molim Vas ukratko reci odakle da pocnemo sa lijecenjem u konkretnom slucaju?
Da nam kratko opisete niz nuznih koraka koje moramo poduzeti dok cekamo pregled kod pneumologa u Tuzli, koji je zakazan za kraj ovog mjeseca?

Jos jednom Hvala puno!

Darko Richter, dr. med.

06.10.2014. 15:00

Treba dobiti inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide 50, inhaler (pumpica), 2×2 potiska na Babyhaler, trajno.Po potrebi uzeti Ventolin, inhalaer (pumpica), 2 potiska na Babyhaler, što se smije ponavljati u razmacima ne manjim od 4-6 h.

korisnica12

07.10.2014. 11:15

Hvala Vam puno dr. Richter, na brzim i konkretnim odgovorima!

L.P.

bidi

10.06.2015. 23:30

Pozdrav!
Dete mi ima 2 godine i 4 meseca i kašlje od novembra prošle godine. Do tad je bilo zdravo i imalo nekoliko upala ušiju u prvih 6 meseci života, što smo homeopatski izlečili. U februaru ove godine imala je prvu bronhopstrukciju lečena inhalacijama berodualom što je prošlo. Nakon toga opet krajem aprila dobila je lemod solu i inhalacije berodualom. nakon nedelju dana opet opstrukcija na desnom plućnom krilu. Bronhoskopiju smo radili u Beogradu, ima uvećan treći krajnik i gust sekret u desnom plućnom krilu koji je izvađen. Na kraju se utvrdilo i da ima blagu alergiju na grinju. Od tad je na anti astmatskoj terapiji - pulmicort 2x dnevno i singulair granule jednom dnevno. Bila je dobro oko dve nedelje dok nije dobila temperaturu - opet je počela da slina i diše na usta, što je inače vrlo često, i sliva joj se sekret u pluća. Uveli smo joj još Berodual ali ona i dalje kašlje - i to ne produktivno. Pulmolog nam je produžila berodual i rekla da ima još malo šlajma, i to opet na desnom plućnom krilu, kao i prethodnog puta.
Zanima me Vaše mišljenje o trećem krajniku? Idemo na kontrolu radi operacije za nekoliko dana. Da li to može da pomogne u celoj situaciji? Da li nešto znači to što joj je desno plućno krilo osetljivo? Na rentgen snimku ništa osim opstrukcije se nije videlo.
Hvala unapred!

Darko Richter, dr. med.

11.06.2015. 23:30

Idem vam odgovarati na vaša pitanja s kraja posta, a onda ću pokušati komentirati sve ono prije, makar s mukom.
Dakle:
1. "Zanima me Vaše mišljenje o trećem krajniku? Idemo na kontrolu radi operacije za nekoliko dana. Da li to može da pomogne u celoj situaciji?" Ne znam koja je to cijela situacija, jer, nisam čuo dijagnozu. Ako joj treći krajnik smeta, onda će joj pomoći. Treći krajnik i sluz u desnom plućnom krilu nemaju nikakve veze.
2. "Da li nešto znači to što joj je desno plućno krilo osetljivo?" Što to znači da je desno plućno krilo osjetljivo? To nije nikakva dijagnoza. Moraju vam reći dijagnozu, a učinili su sasvim dovoljno pretraga.
3. "Na rentgen snimku ništa osim opstrukcije se nije videlo." Na RTG slici se opstrukcija ne može vidjeti. Može se vidjeti emifzem, ali nikako opstrukcija.

Dakle, osnovno jest da nemate dijagnozu. Nadalje, Berodual se ne daje djeci ispod 6 godina. To je lijek s razmjerno visokom toksičnošću, zbog komponente fenoterola, ali i zbog toga što ne sadrži inhalacijski steroid, već ipratropij (u kombinaciji s fenoterolom). Berodual se obično daje starijim ljidima s KOPB-om ili kroničnom astmom. Nikako ne vidim indikaciju i korist kod djeteta, osobito što te dijagnoze praktički u toj dobi ne postoje.

Odisseya

07.09.2015. 10:20

Poštovani,
Molim Vas da li mogu doći do Vas na pregled s djetetom alergičnim na grinje i s alergijskim rinitisom? I gdje se mogu naručiti? Hvala

Darko Richter, dr. med.

08.09.2015. 22:50

Možete doći, najbolje je da mi se javiti an mail: bibice@live.com, pa ćemo dalje. Za naručiti bi nam odmah trebala i uputnica, jer moramo upisati broju uputnice, u protivnom informacijski sustav odbija zapamtiti narudžbu.

Odisseya

14.09.2015. 12:30

Hvala, idemo danas po uputnicu pa se javimo.

Darko Richter, dr. med.

14.09.2015. 23:10

Sken uputnice ili fotografija, samo neka se dobro vidi gornji desni ugao gdje je bar-kod.

Veritas 5

23.11.2015. 10:10

Postovani gospodine doktore, prije tri tjedna zavrsili smo na hitnoj zbog otezanog disanja. Djevojčicu staru 4 godine Vi ste pregledali i rekli ste nam da ima astmu, najvjerojatnija alergiju na grinje. Propisali ste terapiju. Sve smo odradili kako ste rekli. Tri tjedna je sve bilo u najboljem redu. Ali jučer ujutro opet je pocela kihati, a noćas ponovno curi nos i hrče dok spava. Uz terapiju flexotide 2x2 potiska , mogu li uciniti još nešto da spriječim začepljenje nosa po noci. Preporucli ste Ventolin po potrebi.Oprostite ako smijem pitati :Kad uzeti ventolin? Kad pocme kihati i ima zacepljen nos ili...Narucili so se kod vas na pregled 28.1. Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

23.11.2015. 23:50

Ni jedno ni drugo (kihanje, hrkanje9, nema veze s astmom. Moćže imati veze s prehladom ili s virusnim rinitisom. Dalje neka uzima Flixotide a Ventolin može dobito ako budue počela disati kao onda kada sam vas vidio. To je valjda jasno. Flixotide nije lijek za glavobolju, hrkanje ili puni nos, već za astmu, a Ventolin je lijek kada ase astma pogorša.

GocaiLana

08.04.2016. 10:35

Postovanje, imam par pitanja... Djevocica ima 3,5 godine... Do trece godine nikakvih bas problema nismo imali sa alergijama, rjetko kadaje bila i prehladjena.... Ni ekcem nikada nije imala kao ni osipe nikakve... U Januaru je krenula u vrtic i prva prehlada, kasalj koji je trajao oko 20 dana lijecenje antibioticima kao pomoglo smirilo se sve nakon mjesec dana se pojavilo curenje nosa, kasalj i otezano disanje (ubrzano) kao i otezan govor,da jedva je uspjevala da sastavi recenicuda prica..Bez temperature. Tada je dobila tri inekcije dexason i ingalacije par dana spalmotil kapima... piosle cega se sve smirilo mjesec dana bila ok a onda se opet vratilo sve isto.. Posle toga poslati kod pulmologa koji nam je dao inhalacije PULMIKORTOM tri nedelje posle toga kontrola pluca cista... Cim smo prestali sa pulmikortom opet nam se pojavilo curenje nosa ali ovaj put bez kaslja... Samo curenje nosa i otezano disanje...
Radili smo alergo test na koji je pokazao alergiju na grinje pise 4+ i isto pise histamin (3+) ... Dobili smo sirup Lordes.. I poslati da uradimo alergo test koji se radi iz krvi jel malena nije saracivala pa su joj uspjeli samo raditi nekih ovih 7 alergena... Takodje smo dobili granule montelukas 4 ml... i po potrebi inhaliranje ventolinom... Tek za dva mjeseca ce mo moci uraditi taj alergo test iz krvi.. sad
Sada me zanimaju vasi savjeti sta raditi... Koji su nacini da se ovo sprijecii da se ne ponavlja jer evo svako drugi mjesec nam se vraca sve isto.. sad Koliko su opasne ove inhalacije ako se cesto ukljucuju... Hvala u naprijed

Darko Richter, dr. med.

13.04.2016. 16:00

Po svemu, ima alergijsku astmu s preosjetljivosti na grinj eiz kućne prašine. Trebala bi dobiti flixotide 50, 2×2 potiska, pa nakon 3 tjedna 2×1, a montalukat nastaviti dalje, uz pauze preko ljeta (sredina 6. do sredine 8. mjeseca.
Nalazi iz krvi neće ništa promijeniti na dijagnozi i terapiji. Ima dovoljno elemenata da je to jasno već sada.

GocaiLana

28.08.2016. 00:15

Dobili smo sada na zadnjoj kontroli FIxotide sprej 50 2x1.... Ljetos smo bili mirni nije bilo kaslja malo curenje nosa al prolazilo bez problema.. sada pocetkom avgusta na moru je malena zakasila stomacni virus bas se namucile zavrsile na infuzijama...To proslo nda se pojavilo kasalj i zapusen nosic nos ne curi... Bili na kontroli dobili fixonase sprej i montelukast granule.... posle 14 dana koristenja kontrola kod pulmologa dobili fixotide 50 2x1...... Jasno mi je da je alergija uzrok svega... Kada smo radili alergo test uradili su joj samo 7 alergena jer malena plakala pa kao nisu mogli vise nece da saradjuje i odustali ... tada je test pokazao:
1.Histamin 3+
2. FR 0
3. Dermatoph.pter 4+
4. Kucna prasina 0
5. Polen trava 0
6. polen drveca 0
7. Ambrozijaja 0

Da li je ovo jaka alergija ovo sto je od sada pokazalo? STA ZNACI OVO FR U TESTU? sada planiramo cim bude bez terapije da uradimo opet alergo test i na ostale alergene... Jer me brine da jos nesto nije problem... Npr zivotinjsak dlaka... malena kad je kod bake na cuvanju provodi vrjeme sa zivotinjama macka je uvjek negdje tu ne isto i koze cesto mazi... da li je moguce da moze i to da stvara ovaj zapusen nosic koji nikako da prestane....Vise ne znam kako da se nosim sa tim... sada treba da krene u vrtic opet sada sam u dilemi ili da i de i li ne.... sad Svako mjesec dva se vraca eve isto ili osic curi ili kasalj ili disanje otezeno.... ne svako malo neki lijekovi.... sad

Darko Richter, dr. med.

28.08.2016. 12:10

Konačno se shvatilo da dijete ima alergijsku astmu, s alergijom na grinju iz kućne prašine. FR vjerojatno znači fiziološki rastvor, u ovom testu on služi kao negativna kontrola. Ja ne vidim potrebu da se dalje testira, to se može odraditi za godinu ili dvije na novom testu. Neće tu biti ništa više,a li niti ništa manje od te grinje.
Ne može vama biti jasno da je "sve to od alergija", jer to nije istina. Od alergija je samo ono što jest alergija, ali ne i stomačni grip i slične gluposti, koje imaju svoje sasim druge uzroke koji s alergijama nemaju ništa zajedničko.

Tosha22

15.11.2016. 11:55

Dve godine pijem vakcine za imunoterapiju
Rezultati posle dve god.
Specificni LgG4 (mgA/l): Dermatophagoides ptre-Gd1 - 0.48 mgA/1
Dermatophagoides pter - d1- 112.8 kUA/1,pozitivno klasa 6
Vase misljenje nastaviti i dalje sa vakcina ili pokusati nesto drugo , i sta ?

Darko Richter, dr. med.

17.11.2016. 14:55

Kod imunoterapije nalazi ne znače ništa, a jedino je relevantan klinički učinak.
Dakle. nalazi su potpuno nevažni, i jedno je pitanje li vam bolje, jeste li imali dobru indiakciju, dobar pripravka i da li ste dobor provodili imunoterpiju. Ako ovo sve jeste, i nije vam dobro, onda nemate što dalje očekivati od tog liječenja.