Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

321Tonka

03.12.2016. 12:00

Poštovani,
početkom rujna dječak 9 godina dobio simptome alergije (curi nos, kihanje neprestano uzastopce 10ak puta, pred kraj dana otečene oči), doc dala flixotid, claritin i rinoco, nakon dva tjedna poslani na bris nosa i vađenje krvi pa smo zbog toga 4 dana prije prestali uzimati lijekove, a pošto sam vidjela da se simptomi nisu vratili nisam mu ponovno uvodila terapiju.Prošlu zimu mu se pojavio atopijski koji se vjerujem samo preko ljeta primirio jer su mu ostale fleke na unutarnjim pregibima ruku, a i ponovno muku mučimo s njim (pregibi ruku i vanjski dio šake) Elocom pomogao samo na tjedan dana....sad donekle ublažavamo svrbež i crvenilo adermom (krema, ulje, gel)...
Bris nosa - 60% eozinofilnih granulocita, a nalaz krvi Ig E 2890; VI. klasa grinje(derm.pterony.) i ambrozija, V. klasa mješavina trava, III klasa mješavina stabala i kućna prašina, pozitivan skrining inhalacionih alergena kao i nutritivnih.
Tek za mjesec dana idemo na detaljnije pretrage. Molim za savjet što napraviti da spriječim (barem pokušam) razvoj bolesti,odnosno pojačavanje i proširenje alergijskih tegoba, koje su šanse da će s tolikim ige-om ostati samo na atopijskom dermatitisu?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

04.12.2016. 23:45

Spriječiti ne možete ništa, jer je već sve tu: i alergijska hunajvica, i atopisjki dermatitis a, izgleda i astma - to zaključujem po Flixotideu.
A i da nešto od toga još nije tu, opet ne možete ništa od toga spriječiti, jer će ili nastati, ili neće.

tenis11

10.12.2016. 19:55

Poštovani, može li se u zrelijoj dobi dobiti alergija na grinje?

Darko Richter, dr. med.

10.12.2016. 23:10

Može, i to nije nimalo izuzetno.

veno

22.10.2017. 01:45

Dijete staro 9 godina, u dobi 6 godina počeli simptomi ujutro,rafalno kihanje i curenje nosa koje tijekom jutra slabi.Potom atopijski dermatitis,terapija uz ostalo Aerius,jutarnje smetnje nestale.Kad je Aerius ukinut,povremeno opet iste smetnje,barem 2-3x tjedno,različitog intenziteta.Unazad godinu dana primjećujem da ima nelagodu u grlu,traži pepermint bombone ili žvake.Potom u svibnju ove godine počinje suho kašljati.Pregledom utvrđena otečena sluznica nosa dobiva Nasonex tjedan dana uz sprej fiziološke.Nakon alergotesta dijagnoze alergijski rinitis i alergija na grinje i pelud trava (histamin 5 mm,kućne grinje 6 mm,skladišne 7 mm,pelud trava 8 mm).Terapija Nasonex sprej i Aerius 5 ml,oboje po potrebi.Dvaput u četiri mjeseca su se čuli zvižduci na stetoskop,prvi put nije mijenjana terapija,sada je Aquamaris 4 allergy sprej,Ventolin po potrebi,Aerius po potrebi Flixotide 125 jednom dnevno,terapije kroz inhalacijsku komoru. Dok troši Nasonex,već nakon druge doze suhi kašalj staje i smanji se jutarnje kihanje i šmrcanje.Aerius više ne djeluje na način da eliminira simptome,nego ih ublaži.Nasonex je trošen po 2 tjedna s pauzom nakon toga.Sada je zamijenjen Flixotide-om,već 2 tjedna,ali on nema učinka na suhi kašalj.Moje pitanje je,treba li raditi neke dodatne pretrage i treba li mijenjati terapiju. Suhi kašalj se javlja tijekom cijelog dana uz osjećaj da ima nešto u grlu,kao hračkanje.Noću ga nema.Sve mjere za smanjenje grinja u kućanstvu koje preporučate provodimo.Stanujemo kraj parka i travu ne možemo izbjeći.Škola je također uz park.Inače se usporedo uz suhi kašalj pojavio i atopijski dermatitis na pregibima velikih zglobova,ali našli smo liniju koja to zasad drži pod kontrolom.Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

22.10.2017. 20:05

Za satmu, koju ima, treba mu Flixoitde. 1 potisak od 125 mu je dovoljan. Teba udisati na volumatic ili Babyhlaer bez maske, ne na bilo koju komoru za udisanje.
Za alergijski rinitis, koji ima, treba mu antihistaminik tjednima i mjesecima (Aerius ili sl.), a ako to nije dosta, šintranazalni steroid 8Nasonex ili sl.) kroz 6. tjedana pa pauza nekolioko tjedana.
Izostanak noćnog kašlja govori da je astma pod kontrolom.
Međutim, što sečudite ako mu instilirate nekakve vodice u nos, da onda to mora iskašljati? Davati Aerius, Nasonex i Flixoitde, i na to vodice u nos, i tko zna što sve ne po besplatnim uputama tko zna koga, isto je kao biti krava koja daje 20 litara mlijeka, i svaki puta se ritne i sve prolije.

skipjackHR

19.01.2024. 23:10

Poštovani doktore,

imam 50 godina i unazad 3-4 mjeseca imao sam u više navrata angioedem usnica različitih intenziteta.
Od djelomičnog naglog oticanja dijela usne, do potpunog oticanja obje usne. U pravilu se isto događalo tijekom noći i budio sam se ujutro otečenih usana. Doktorica opće prakse propisala mi je NIXAR po potrebi. No nakon što sam ga prestao piti ponovno bi se pojavilo oticanje.
Radio sam ukupni IgE koji mi je na razini od 450.
Dodatno sam radio alergološko testiranje iz krvi i jedina alergija koja se pokazala po istom je ona na grinje.

Doktorica misli da moje oticanje usnica nema veze sa navedenom alergijom, već da se kod mene radi o antihistaminskoj reakciji, odnosno da tijelo vjerojatno proizvodi premalo DAO enzima te da nakon što se histamin nakupi u organizmu dođe do navedene reakcije oticanja usnica.
Trenutno u kontinuitetu pijem Nixar mjesec dana jednu tabletu navečer i nisam imao navedenu reakciju.

Što savjetujete u mojem slučaju?
Nisko histaminska prehrana ili nešto drugo?

Lijep pozdrav,
Saša

Darko Richter, dr. med.

20.01.2024. 00:40

Ovo je angioedem, koji može imati veze s alergizacijom na grinje. No, to može biti i nuspojava antihipertenziva iz klase inhibitora angiotenzina. Uzimate li nešto za arterijski tlak, i ako da, što?

skipjackHR

21.01.2024. 16:55

Ne, nisam uzimao nikakve lijekove do pojave angioedema. Također nemam problema sa hipertenzijom.
Od tada eksperimentiram sa Nixarom.
Čim bih ga prestao uzimati za dan ili dva budio sam se naotečenim usnicama. Navedena oteklina obično bi splasnula kroz 24 sata.
Od kada sam početo uzimati jednu tabletu Nixara navečer, nije bilo pojave angioedema.

Darko Richter, dr. med.

25.01.2024. 10:25

Izgleda kao alergijski angioedem, vjerojatno na grinju.
Možete pokušati s mjerama protiv grinja: antialergijske navlake za jastuk, jorgan i madrac (vidite na www.topmedicus.si, program ALERGIKA), uklanjanje tepiha, stoljnjaka, zastora i svih plišanih predmeta, npr. ukrasnih jastuka i sl., barem iz spavaće sobe. Nixar, kao i ostali antihistaminici tu pomažu, no morate ih redovito uzimati. Ne bi zgorega bilo učiniti širu alergološku obradu, npr. komponentnu dijagnostiku (component resolved allergy diadnosis), probajte u laboratoriju Analiza 295.

skipjackHR

25.01.2024. 10:25

Poštovani dr. Richter,

ako nije problem molio bih Vas objašnjenje oko konstatacije da angioedem može biti povezan sa alergizacijom na grinje.
Nemam apsolutno nikakvih respiratornih problema niti problema sa crvenilom ili suzenjem očiju.
Što napraviti, osim kontinuirane terapije Nixarom, da se navedeni problem riješi/popravi?
Da li bi po Vama antihistaminska dijeta mogla pomoći?

LP,

Saša

skipjackHR

26.01.2024. 02:40

Zahvaljujem na odgovoru.
Upravo kod analize sam radio Alergo295 test i jedno što je pokazo je alergija na grinje.
Za američku i europsku grinju sam imao maximalne razine IgEa, Nalaz nije pokazao ništa drugo.
Ukupni IgE: 1123 kU/L

Darko Richter, dr. med.

04.02.2024. 21:10

Imate alergiju na grinje, a njih je najviše u posteljini: jastuku, jorgana i madracu. Ne morate imati respiratornih smetnji. Zašto se jednom javi astma, drugi put stpijski dermatitis, treži puta angioedem ili urtikarija, a četvrti alergijski rinitis, ii neke kombinacije između nabrojanoga, ne znamo. Dao sam vam naputak za antialergijske posteljne navlake, a također možete uvečer uziamti redoviti antihistaminik. Nikakva dijeta bez histamina tu ne pomaže.