Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ka123

16.05.2012. 23:30

Sin,7 godina,alergičan je na grinje.Kupila sam mu "antialergijski" madrac,jastuk i deku i kasnije sam naišla na internetu da jedino lateks jastuci i madraci nisu pogodni za razvoj grinja.Da li je to istina i da li su oni zdravi djetetu za spavanje?Kupili smo i usisivač sa aktivnim hepa filterom,da li on ima neku svrhu u borbi protiv grinja?Bila bih zahvalna ako mi možete pomoći jer se više nemogu snaći što je dobro a što nije kada svatko reklamira svoje proizvode pod najbolje.

Darko Richter, dr. med.

19.05.2012. 10:20

Sve te mjere imaju razmjerno slabašni učinak, ali najbolji mešđu njima imaju antialergijske navlake z ajastuk, jorgan i madrac.
Lateks nema veze, već ono štoima veze, to je gusto tkanje tako da grinja niti njezini dijelovi ne mogu proći kroz navlaku.
Najbolje je da kupite jenu jastučnicu, da u nju stavite jedan jastuk z akoji ste se trešnjom uvjerili da je pun prašine, i da jastučnicu zatvorite, pa onda isklofate jastuk na suncu, i pazite da li izlazi prašina. Ako izlazi, onda to nije to.
Usisivači nemaju puno veze sa zaštitom od grinja. Osim navlaka za posteljinu, efekta ima i uklanjanje svega što nakuplja prašinu; tepiha, tapeciranog najmeštaja, plišanih igračaka, ukrasnikh jastuke, teških kaputa, itd., itd., barem iz spavaćče dobe djeteta.
Naravno, ako u istoj sobi ostavite jedan cijeli krevet nekog drugo bez antialergijske zaštite, sve skupa nema puno smisla.

mark

07.09.2012. 17:15

Poštovani!
Imam problem s alergijama, poglavito na prašinu i pelud. Manifestiraju se uobičajenim simptomima poput kihanja, šmrcanja, curenja iz nosa, svrbeža i peckanja očiju. Moje pitanje je više administrativne prirode, nadam se da to nije problem. Došao sam do problema kada sam sam trebao dobaviti medicinsku dokumentaciju o postojanju alergije. Naime, zbog određenih dermatoloških problema, točnije kontaktnog dermatitisa, na meni nije moguće izvršiti standardno alergološko testiranje kako bi se to potvrdilo. Zanima me postoji li kakav drugi način za potvrdu postojanja alergija, osim standardnoga testiranja, te da je moguće da temelju toga (ili bez toga) dokumentacijom potvrditi postojanje.. Od svojega liječnika opće prakse nisam dobio odgovor stoga sam se odlučio pitati ovdje.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

07.09.2012. 22:25

Nema nikakvog problema da se ne učini testiranje na alergije iz uzorka venske krvi - najobičnije kvi u epruveti.
Nemam pojma i po malo vam ne vjerujem da niste to mogli riješiti s liječnikom opće prakse. To jednostavno nije moguće, da st dogodilo na način na koji ste vi to prikazali.

mark

07.09.2012. 23:10

Zahvaljuem na odgovoru i informaciji!

Što se liječnika opće prakse tiče, vjerujem da se nisam dobro izrazio pa se ispričavam na tome. Naime, liječnik mi je spomenuo samo standardno alergološko testiranje dok za drugo nisam pitao jer je liječnik znao o čemu je riječ pa sam nekako zaključio da drugi način ne postoji jer mi ga tada nije spomenuo.

U svakom slučaju, još jednom hvala na informaciji i isprike zbog lošeg izbora riječi.

Darko Richter, dr. med.

09.09.2012. 04:55

Sve u redu, nisam ja ničiji odvjetnik, ali, ipak, znam što svi liječnici u Hrvatskoj ipak znaju, makar narod mislio da doktori svaki o svemu imaju drugačije mišljenje. No,to nije tako. Neke stvari, vjerovali ili ne, znaju svi liječnici i po tome ih nije moguće razlikovati.

sonja988

27.10.2012. 00:10

Postovani doktore,imam domedex folliculorum na obrazima. Doktorka mi je rekla da nabavim americku kremu Permetrin. Primetila sam da imam nesto slicno i na kozi glave i mnogo svrbi. Da li to znaci da imam demodex i na glavi i sta da koristim da to suzbijem.Hvala

Darko Richter, dr. med.

27.10.2012. 19:45

Nije alergija, već dermatološka infektologija, pa pitajte na forumudermatologije.

mhd

13.12.2012. 09:50

Poštovani,
Dijete ima 3 godine. Rođen je kao nedonošče u 35 tjednu prestao rasi u 32. Sa 12 mjeseci napravljena alergološka obrada (jer je dobivao osip na kravlje mlijeko). Ukupni IgE 44, kravlje mlijeko i bjelanjak 1 razred. Sa dvije godine ponovljen nalaz IgE 41, k mlijeko i bjelanjak 0 razred, napravljena provokacija - bez neželjenih reakcija – remisija. Od proljeća ove godine dijete je imalo učestale bronhoopstrukcije. Na moje inzistiranje djetetu je napravljena alergološka obrada. Ukupni IgE 320, trave 3 razred i grinje 6 razred - ekstremno. Kožno testiranje grinje 8mm, trave 5 mm i epitel psa 3 mm. ORL pregled – terapija Nasonex. Izbacili smo tepihe, zavjese, plišane igračke i nabavili antialergijsku posteljinu. U sobi dijete ima samo ugradbeni ormar i krevet. Na kontrolu s nalazima smo naručeni tek 8.2.2013. u Vinogradskoj ( od početka smo tamo) jer samo jedna doktorica radi. Kontaktirala sam bolnicu da li trebamo/možemo doći ranije jer ne znam da li dijete zbog alergije hitno treba dobivati stalnu terapiju – odgovor: ako je djetetu jako loše dođite na hitni prijem i dajte Ventolin po potrebi. On trenutno dosta kašlje pogotovo noću pa sam mu počela davati Ventolin.
Moja pitanja: Da li bi dijete trebalo biti na nekoj stalnoj terapiji? Nasonex – koliko dugo smije koristiti – stalno? - Na uputi piše da lijek nije za djeci ispod 6 godina. Znam da se Ventolin daje u razmaku 4-6 sati – koliko dugo dana mu smijem davati?
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

14.12.2012. 08:35

Dijete ima alergijsku astmu, po mojem utisku,njemu bi trebala stalna terapija inhalacijskom kortikosteroidom, a s obzirom na rinitis, mogao bi dobiti kombinaciju inhal. kortikosteroida i montelukasta (Singulair, Melarth, Surfair, i sl.). Tada bi mu Nasonex bio vjerojatno izlišan. Ventolin se daje u 2 potiska na Babyjaler, u razmacima od 4-6 h, koliko dugo treba.

mhd

09.01.2013. 13:10

Poštovani,
Hvala Vam na odgovoru, ali imam i nastavak, nažalost. Dijete je od kraja 10 mjeseca 2012 dosta kašljalo, pogotovo noću, a u nosu gusti žuto zeleni sekret bez temperature. Tri puta smo posjetili pedijatra, napravili bris nosa koji nije ništa pokazao. Išli smo i na hitan prijem u Vinogradsku jer je kašalj bio sve jači. Uvijek isto – dijete je alergičar dajte mu Ventolin, Nasonex i fiziološku – pluća su čista. Meni je to bilo čudno, jer po mom mišljenju kod alergijskog rinitisa sekret u nosu nije tako žuto-zeleni a i ja sam čula da mu pišti u plućima, no slušala sam doktore i radila po njihovoj preporuci. A onda je jedan dan počeo povraćati (sluz) i dobio temperaturu 39,6. Kod pedijatrice smo dobili Azitromicin kroz tri dana. No nakon dva dana stanje mu je bilo lošije, temp. 40, povraćanje, klonulost. Otišli smo na Hitnu. Doktorica je rekla da vjerojatno ima neki virozu, poslušala pluća – ne čuje se ništa – „mama pa nemojte mu davati Ventolin djetetu su pluća ok“. Molila sam da mu izvade krv. Nalaz krvi CRP – 300, pa hitno slikati pluća – jaka upala pluća (ne znam kako je točno pisalo na nalazu još nemam otpusno pismo, ali sam vidjela snimku i postojala je ogromna sjena na desnom plućnom krilu). Poslušala su ga još tri doktora, svi se čude, nitko ne čuje ništa. Ostao je u bolnici 10 dana. Bila sam bijesna, jer sam znala da mu nije dobro (zbog toga smo i hodočastili toliko kod doktora) ali uvijek ista priča - alergičar je. Pa što to znači - da ne može imati nikakve druge bolesti?! Doktorica mi je kasnije objasnila da se radi o upali srednjeg režnja koji se ne čuje. Imao je bakterijsku upalu pluća (pneumokok), vjerojatno je bio u gornjim dišnim putovima pa se spustio na pluća.
Nakon udarne doze antibiotika nos naravno više ne curi – znači nije alergijski rinitis? Ukinuli su mu Nasonex. Po otpustu dobio terapiju Flixotide (2x2).
Ono što mene muči ako mi možete objasniti: neosporno je da ima alergiju (Ukupni IgE 320, trave 3 razred i grinje 6 razred). Do sada imao je 5 bronhoopstukcija, ali su uvijek počele sa žuto-zelenim sekretom u nosu pa se sve spustilo na pluća. Ustanovljena infekcija pneumokokom tri puta – nije bio cijepljen jer je imao alergiju na jaja. Mogu ga sad cijepiti? Postoji li neko cjepivo protiv pneumoka koji mogu primati alergičari na jaja? Inače ne kašlje, nos mu ne curi, ne diše otežano, ne svrbe ga oči, nakon fizičke aktivnosti ne ostaje bez daha. Zašto je onda dijagnoza alergijska astma i zašto mora uzimati stalnu terapiju?
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

10.01.2013. 10:05

Ako ima astmu, onda dobiva stalnu terapiju poput Flixotidea ili Singulaira, zato, da ne bi dobivao napade, i da mu pluća ostanu u normalnom rastu.
A što se tiče pneumokoka, i upale pluća, treba se cijepiti i neka se cijepi. Alergija na jaje tu nimalo ne smeta. Netko je nešto pomiješao.
Inače, za bakterijsek plućen bolest i upravo je karakteristično da ne rezultiraju brohoopstrukcijom i zato i nije trebao Ventolin. A upala pluća, ona prava-lobarna, se prvenstveno vidi, a tekonda čuje. Ali, to što ja pričam ne čuje nitko, već se i dalje podrazumijeva da su slušalice napravljene radi upale pluća, A ona se, da ponovim, prvenstveno vidi.

mhd

10.01.2013. 11:40

Hvala Vam doktore na odgovoru. Možda previše pitam i tražim ali ostaje mi još otvoreno pitanje kako znati da li dijete ima astmu? Imam dojam da čim se potvrdi da je dijete na nešto alergično odmah je dijagnoza alergijska astma, dobiješ kortikosteroide i do viđenja. On stvarno nema nikakve simptome alergije. Ja mu dajem propisanu terapiju, ali iskreno sumnjam da mu uopće treba.
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

10.01.2013. 15:10

Dijagnoza astme najčešće se postavlja na temelju onoga što ste vi ispričali doktoru. Tako da se morate toga sami sjetiti.
A inače, baš zato što dajete propisanu terapiju, dijete vjerojatno nema smetnji. To vas čudi? Vi biste i da dobiva terapiju, i da ima smetnji?
E pa mi koji se bavimo astmom, spadamo u najmoćnije doktore na svijetu. Drugi vas liječe, ali ste i dalje bolesni. S nama je drugačije.
No ima i ta mogućnost: bolovati lako - pitaj me kako!

BorisM

27.01.2013. 14:20

Sinoc nakon sto sam spavao na vikendici kod druga (na sumnjivo cistom krevetu) jutros sam se probudio sa koprivnjacom...Vrlo vjerovatno je to od grinja...sada nista strasno to nije, osip i svrabez samo da pitam da li je neophodno da idem dermatologu? mazao sam esperson masti i lakse mi je nakon toga a s obzirom da je nedelja nesto mi se i ne povlaci po nasim ustanovama...

Darko Richter, dr. med.

28.01.2013. 14:50

Sada je ponedjeljak, a i ne znam što da vam na takvo pitanje odgovorim. Kako znate da je od grinja? Grinja ima i u najčistijem krevetu. Jeste li alergični n agrinje ili bilo što još od ranije?

AnaMM

02.02.2013. 21:05

Postovani,
Moze li alergija na grinje biti uzrok ekcema kod atopijskog dermatitisa?

Darko Richter, dr. med.

03.02.2013. 15:30

Glavni i odgovorni.

mhd

18.02.2013. 11:50

Poštovani,
Eto javljam Vam se opet. Dijete je na terapiji Flixotide 2x2. U siječnju cijepljen prevenarom. Ne pohađa vrtić, u kontaktu je bio sa 4 zdrave osobe. Nije izlazio van. U četvrtak dobio temperaturu 38, počeo kašljati. U petak 38,6, vodim ga odmah na hitnu. Doktor ne čuje ništa na plućima. Molim da mu se izvadi CRP. Nalaz CRP 70, rendgen potvrdio opet upalu pluća. To je već treća u roku 5 mjeseci. Kod druge je bio u bolnici 10 dana (CRP – 300). Što da radim??? Kuda da idemo? Koje pretrage, testiranja ili nešto treće možemo napraviti? Da li možda može biti uzrok i to što je rođen kao nedonošče (u 35 tjednu prestao rasti u 32). Nije bio na respiratoru. Prije poroda dobila sam dvije injekcije za razvoj pluća.
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

18.02.2013. 23:30

Ovo nije rješivo preko interneta.
Nemate vi pojma što je zdravlje, što je bolest, i koja bolest.
Oko svega reagirate na isti način, kao da je bolest jedna jedincata, a vi jadna mama.
Ali, niti prva, niti zadnja. Jedino što bi se moglo, jest da se prekine pričanje na internetu, i da dođete na jedan pregled, i donesete sve nalaze, uključujući i RTG pluća. Pa da vidimo sve od početka do kraja. A stvari počinju nedonošenošću. To se još dugo neće izbrisati iz njegovog statusa.
Ako ste u prilici doći, dogovor na mail: bibice@live.com.