Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na grinje?!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mape0104

06.04.2013. 13:15

Poštovani...
Moj sin ima 8 godina, nije imao težih oboljenja. Smetnje su bile u obliku konstantnog začepljenog nosa, sa i bez sekreta. Bronhoopstrukcija nije imao (ili nisu bile uočljive, svaki put pri nekakvom oboljenju s kašljem liječnik bi rekao da su pluća čista). Napravljen citološki bris nosa - dg. alergijski rinitis, eo granulociti cca 45%, vrčaste stanice viđene, mastociti ne. Nakon toga napravljen prick test - pozitivan na histamin, dp, pelud trava i korova te dlaku psa, te nalaz krvi Ige rast 601(<90), specifični ige DP razred 5 (52.5 U/mL) ostali piše otkazano. Bili na pregledu kod pulmologa, spirometrija ok. Terapija singulair 1*5mg i Avamys sprej. Pročitala sam već postavljena pitanja i uklonila tepihe zavjese, plišance itd. Nakon otprilike 1 mjesec korištenja pravimo pauzu od avamysa po savjetu pulmologa, nos je prohodan. Moje pitanje je vezano uz začepljenost uha koje se javlja redovito nekoliko posljednjih dana. Da li može biti povezano s alergijom? Liječnica opće prakse je rekla da ima nešto više nakupljenog cerumena pa da pokušamo to riješiti peroksidom ili uljnim kapima. Kad sam pitala koji je način bolji, rekla je da su oba djelotvorna. Molim vaš savjet, što se u praksi više primjenjuje na djeci i ima li alergija neke veze s tim? Kontrola kod pulmologa je tek na jesen.

Darko Richter, dr. med.

07.04.2013. 03:40

Ne mogu odavde pogađati s koje se strane uho začepljeno: sa strane tube auditive prema nazofarinksu, ili sa strane zvukovoda. Očito je sa strane zvukovoda, a moglo bi biti i s strane, ali mi je to ovako nemoguće reći. A zbog alergije bi moglo biti ovo s unutrašnje strane. Ali, to ne znamo, barem ne ja s ove strane.

markop3

08.04.2013. 17:20

Lp,
Zanima me, obzirom da imam dijagnozu bronhijalne astme, što znače rezultati alergena dobiveni iz uzorka krvi:
Mješavina korova wx1 negativan
d1 Dermatophagoides pteronysinus 37.9 kU/L - ref. interval neg < 0.35
d2 Dermatophagoides pharinae 47.2 kU/L - ref idem

Imunoglobulin E je 236.4 kIU/L

Obzirom da sam uvidio kako su d1 i d2 povišeni iznad granice referentnog intervala za negativan rezultat, zanima me u kojoj su oni mjeri povišeni, odnosno koliko sam to točno osjetljiv/alergičan na zadane parametre, da li je to lakša, srednja ili teža alergija.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

08.04.2013. 23:40

Na skali od 0 do 6+, vi ste u razredu 4+ za obje grinje. Ali, što vam ato znači? Možete biti u razretu 2+, i da imate takvu astmu da ne možete normalno disati niti dok sjedite, a možete imati 6+, i da za astmu znate jednom u 2 godine. To s težinom astme nema veze.

BNM

10.07.2013. 23:55

Poštovani,
Molila bih Vas za Vaše mišljenje vezanog za moj kašalj. Naime, od 2008. godine imam problema s kašljem, u početko bi to bilo otprilike dva puta godišnje po minimalno mjesec dana, suhi kašalj po cijeli dan i noć koji bi onemogućavao svako normalno funkcioniranje. Nakon pokušaja liječenja sa raznim sirupima za kašalj, doktorica bi prepisala antibiotik i rinolan i nakon toga bi kašalj pomalo prošao, i tako svaki put mučenje mjesec dana dok bi doktorica rekla da to nije ništa, samo sirupa za kašalj, meda limuna, i na kraju kada bi bila na izmaku snaga od kašlja i neprospavanih noći i upale mišića od naprezanja od kašlja doktorica bi iopet prepisivala antibiotike i rinolan i kašalj bi se smirivao. Sve do zadnje godine kada me kašalj počeo hvatati češće, te je u proteklu godinu bilo četiru puta, zadnji i najgori u travnju ove godine. Čim me opet uhvatio kašalj išla sam kod doktorice koja mi je prepisala mislim Pholcodin i rinolan jer je sve izgledalo u redu i samo da smirimo kašalj.. Tijekom uzimanja toga stanje mi je bilo svakim danom sve gore i nakon tjedan dana vratila sam joj se s još gorim kašljem, sada sam imala osjećaj da nešto trebam iskašljati ali nikako, te sam danima i povraćala od tog silnog kašlja, Tada je rekla da se ipak nešto "spustilo u pluća) i dala mi je Zinat 500 mg i dalje Rinolan. Nakon tjedan što sam to pila stanje još uvijek isto, ja totalno iznemogla i iscrpljena, te mi je produžila još jednu kutiju Zinata i još uvijek Rinolan. Nakon te kutije Zinata kašalj se polako počeo smirivati ali ne skroz i još uvijek nije ali se barem ne gušim od kašlja i mogu normalno funkcionirati. U međuvremenu mi je doktorica dala uputnicu da se naručim kod pulmologa. U lipnju sam bila i na testiranju za alergije je pokazalo da sam alergična na grinje ( kako je doktor rekao ne bi trebalo biti toliko previše da mi Rinolan nije pomogao) . Poslao me na daljnje pretrage, rtg pluća ( koji sam napravila i nalaz je uredan),FeNo Test ( rezultati No Exhale 48, Ev (No Ex) 46, VNO Exhael 134, Pres No 3 Washout 0,27, Conf.Index % 91 ) No Nasal ( rezultat 2699,80 ) , Spirometrija prva normalna, nakon Ventolina mi je došlo loše, vrtoglavica, slabina, te nikao nisam uspjela pravilno ispuhati., Još 18.07. čekam pregled kod otorinolaringologa, te tek nakon toga se mogu naručiti kod pulmologa kod kojeg sam bila početkom lipnja.
S obzirom da će to biti vjerojatno krajem kolovoza molila bih Vas za Vaše mišljenje.
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

11.07.2013. 11:30

Moje je mišljenje da imate alergijsku astmu i da vam treba inhalacijski kortikosteroid: npr. Flixotide, Alvesco, Tafen, ili, možda najbolje, Qvar Autohaler (čita se: Kju-var). Ne pravim reklamu, ali mi se čini da je taj posljednji najbolje napravljen za efikasno inhaliranje. Ja bih vam dao priv dan 4×2 inhalacije u razmacima od 4 h, tako da imate slobodnu noć, a drugi dan 2×2 tijekom 7 dana, i na kraju 2×1 trajno.
Od Ventolina vam je vjerojatno došlo slabo, jer ste pošpricali usta, a ništa nije ušlo u pluća. Standardne pumpice (Ventolin, Flixotide) MORAJU se inhalirati preko Volumatica, tj. vrste plastične "boce" u koju se sprej pusti, pa se onda inhalira iz nje. Pumpicu prije toga treba OBAVEZNO dobro protresti. Ako nabavite Volumatic i u napadu kašlja si date 2 potiska Ventolina, ali svaki posebno, na Volumatic, i svakog prodišete duboko par puta kroz Volumatic, bit će vam bolje već za 10 minuta. Ventolin je za kratkotrajnu i brzu pomoć, ali trajno liječenje bazira se na inhalacijskom kortikosteroidu. Svakako odite pulmologu, i ispričajte mu efekt ove terapije.
Ne znam da li je i koliko istina ono što vaj je rekao za alergiju na grinje: da postoji, ali da nije tolika da antihistaminik ne bi djelovao. Tako nešto ne postoji, i iz kođnog alergijskog testa takve se stvari ne mogu zaključivati, kao, veća fleka - jača astma ili ne znam što, pa onda i jača terapija, ili obrnuto. Toga nema. Postoji samo; imate alergiju, ili je nemate. To je jedino bitno za dijagnozu, a više, ili manje, ako je već imate, nema veze. No, čim netko radi nalaz, pa ga onda relativizira, nisam siguran da je uistinu pozitivan, ili ?!

BNM

11.07.2013. 21:40

Zahvaljujem na Vašem odgovoru. Rezultati alergološkog testiranja su bili: histamin 4x4 , DP 7x6 mm. Ventolin su mi u laboratoriju dali na plastičnu pumpicu, dakle medicinsko osoblje. Kod pulmologa ću naravno svakako ićičim obavim sve potrebne pretrage , ali s obzirom da će to biti za mjesec ipo dana, željela sam saznati interpretaciju dosadašnjih nalaza i puno Vam hvala na brzom odgovoru

Darko Richter, dr. med.

12.07.2013. 14:20

Dakle, sada je jasno da imate više neko uvjerljivu alergiju na grinju, i da, vjerojatno, imate astmu, alergijsku astmuj. Uzmite mirno Qvar kako sam vam savjetovao prije i odite pulmologu u naručenom terminu.

sarz

01.08.2013. 14:35

Dobar danhappy
Ja sam alergicna na grinje, potvrđeno i alergotestom. Zivim u Puli, gdje se ovih dana pojavila skupina grinja na plazama, lokalni portali savjetuju da se zastitimo sa sprejem protiv kukaca nametnika. Buduci da sam alergicar, je li to dovoljna zastita?! Inace, pijem tablete Aerius po preporuci ljecnila svaki dan jer imam i jos alergija. Hvala happy

Darko Richter, dr. med.

01.08.2013. 21:20

Grinja ima mnogo vrsta, a najčešće su Derpatophagoides pteronyssinus i D. farinae. Trebali biste znati na koje ste vi alergični, a koje su se pojavile na plažama. Za takve još nisam čuo. Ako doista postoji nešto takvo, treba vidjeti da li je moguće križna alergija između onih grinja na koje vi imate alergiju, i ovih "na plaži".
Inače, grinje su paučnjaci, a ne kukci.

sunn-lee

07.09.2013. 15:15

Poštovani,od malih nogu imam astmu.Alergična sam na kućnu prašinu,grinje,perije i histamin...primala sam inekcije dva puta tjedno,koje su se tijekom godina smanjile na jednom mjesečno...više ne primam inekcije,pila sam singular,uzimala pumpicu alvesco i ventolin,te tafen...vise ne uzimam nista,nakon dugo godina moje se stanje poboljšalo...ne sjecam se kada sam zadnji puta tesko disala...međutim,vec dugi niz godina patim od uzasnih glavobolja...sinusi su mi u redu...napravila sam pregled kod okuliste...i on je uredan...krajnike sam vadila...glavobolje imam vec desetak godina i zadnjih tri godine su nepodnošljive...mjesec i pol sam bila na dijeti,jela sam kuhanu piletinu,voće i povrće i glava me u to vrijeme nije boljela...da li je moguće da sam alergična na neku hranu ili su te glavobolje moguće od hrane koja obiluje histaminom?Da li bih se trebala testirati na hranu?Zahvaljujem...

Darko Richter, dr. med.

08.09.2013. 05:15

Alergija s glavoboljama nemaju nikakve veze. Alergična glavobolja ne postoji. Užasna glavobolja, koje nema noću, jest psihogene naravi.

admin

13.02.2014. 18:15

fdfdffdf

Odisseya

21.03.2014. 11:30

Poštovani,

Dijete od 3,5 god. je u 12 mjesecu prošle god. imao bronhoopstrukciju, inače nije bilo problema osim učestalih prehlada preko zime. Nakon bronhoopstrukcije u 1.mj. dijete je pokupilo neku virozu i od tada ne prestaje kašljati. Kašlje se javi ujutro nakon što se dijete probudi i ako preko dana spava isto kašlje. Taj kašalj zvuči produktivno i ne traje dugo, nekoliko jakih iskašljaja i stane(preko dana zna tu i tamo kašljucati). Uz kašalj nos je problem, ne curi jako malo i dok spava "frflja" mu u nosu cijelo vrijeme i poluzatvoreni je, kao da ne može ispuhati to što ima unutra, a preko dana je ok tu i tamo ispuše i to je sve. Bili smo kod pulmologa nakon bronhoopstukcije doktorica je rekla da ga pratimo, pa ako će se opstrukcija ponoviti da će napraviti alergotestiranje. S obzirom da ga taj nosić i kašalj zezaju cijelo vrijeme, otišla sam s njim napraviti samo test iz krvi na dlaku mačke, grinje i prašinu (ono što je u kući jer je bilo za pretpostaviti da mu nešto u kući smeta, a prick test mi se čini da će biti za njega nemoguća misija izvesti s obzirom da čim vidi doktore bježi u širokom luku) i ispalo je da je alergija na sve samo slaba na prašinu i mačku, a jako velika na grinje.
Po kući smo makli sve što smo mogli, stavili antialergijske posteljine, doktorica kaže da ga na terapiju nebi stavljala dok god nema potrebe za ventolinom s čim se i slažem, samo me zanima Vaše mišljenje što bi mu mogli dati da nekako zaustavimo taj kašalj i smirimo nosić. Imamo inhalator doma pa ga inhaliramo fiziološkom,
Hvala i lijep pozdrav,

Darko Richter, dr. med.

24.03.2014. 00:15

Kao prvo, ako želite da prestane taj kašalj koji opisujete, onda ga prestanite liječiti protiv kašlja i protiv nosa, tj., aposlutno prekinite to bespotrebno ištetno inhaliranje fiziološkom otopinom tako milozvučnog imena.
A drugo, dijete ima alergijsku astmu, i moguće je da će mu trebati terapija. A to će se vidjeti ako mu za 2-3 tjedna nakon što prestanete liječiti kašalj tom fiziološkom otopinom, on i dalje bude trajao. Terapija se sastoji u inhalacijskom kortikosteroidu, ili peroralnom montelukastu, ili kombinaciji jednoga i drugoga, uz Ventolin po potrebi.

dean m

28.03.2014. 13:20

Poštovani,
Dijete je staro 4,5 god. Krajem 2012 nakon učestalih bronhoopstrukcija i dvije teške upale pluća testiranjem ustanovljena alergija na grinje, 6 razred. Dijagnoza alergijska astma. Uveden Flixotide 50 2x2 potiska. Nakon toga ponovo dobiva upalu pluća. Napravljen test na kloride 16,7 mmol/L i testovi stanične imunosti – nalazi u granicama ref. vrijednosti za odrasle osobe. Ljeto prošlo bez smetnji. U 9 mjesecu 2013 ponovo bronhitis – uveden još i Singular mini. Obavljen pregled kod otorinolaringologa (dr. Baudoin) zbog sumnje na LPR (često popravlja grlo). Nalaz ORL-a – moguće je da postoji LPR –gradus 3. Od 9 mjeseca 2013 do 3 mjeseca 2014 imao 7 bronhoopstrukcija – suhi kašalj, padanje PEFR vrijednosti u žutu zonu pa ga izvučemo Ventolinom. Trenutno opet ima upalu pluća (uvijek na desnoj strani). Doktorica se dvoumi da li ga možda treba poslati na bronhoskopiju.
Koje je Vaše mišljenje? Imate li Vi možda koji prijedlog?
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

29.03.2014. 00:25

Moj bi prijedlog bio jedan dobar pregled. Jednostavno zato, što ne vjerujem u 60-70% onoga što ste ispričali. Ne vjerujem u upale pluća, ne vjerujem u korektnu terapiju, itd.

dean m

29.03.2014. 21:00

Poštovani,
Ne razumijem kako to mislite da ne vjerujete u dio onoga što sam napisao? Sve što sam naveo temelji se isključivo i samo na nalazima i mišljenjima doktora. Nisam ja postavljao dijagnozu. Sve upale pluća dijagnosticirane su rendgnenskim snimkama. Primjerice kod upale pluća zbog koje je i hospitaliziran: opsežno zasjenjenje plućnog parenhima u području srednjeg plućnog polja desno, tako da će nalaz odgovarati opsežnom pneumoničkom infiltratu. RTG nalaz od zadnje upale pluća (koju trenutno ima): na sumacijskoj snimci torakalnih organa PA desno perihilarno se vidi diskretno smanjenje prozračnosti po tipu intersticijskog uzorka i može odgovarati infiltratu upalne etiologije.
Terapiju koja mu je propisana (Flixotide i Singular mini) uzima redovito, a da li je korektna ne znam jer nisam doktor. Njegova posljednja dijagnoza sa kontrole kod pulmologa 17.1.2014.: Astma trajna loše kontrolirana.
Napisali ste da dijete treba dobar pregled. Na kakav ste konkretno pregled mislili i kod koga?
Hvala unaprijed

Darko Richter, dr. med.

31.03.2014. 01:05

Vidite, jednu je upalu pluća vjerojatno imao, sudeći po prenesenom opisu RTG slike, no vi ste pričali o tri. Vjerojatno ima astmu, ali, ako astma na odgovara na terapiju, onda ta terapija ili nije adekvatna po dozi, ili je ne znate aplicirati, ii, jednostavno, ima drugu dijagnozu.
Na koga sam mislio kada sam spomenuo jedan dobar pregled? Na bilo koga tko bi se htio uhvatiti u koštac da riješi problem, koji očito, postoji, ali ne znamo je li (samo) astma, ili je možda nešto drugo ili dodatno, npr. strano tijelo, GER, imunodeficijencija, itd., itd., ili je, jednostavno, neadekvatna terapija za dobro poznatu bolest (astma), za koju se zna kako se liječi i kako se efikasno stavlja pod kontrolu.
Ako želite, možete doći i meni.

dean m

31.03.2014. 09:50

Poštovani,
Hvala Vam na odgovoru. Svakako bi došli kod Vas na pregled.
Možete mi samo dati neku mail adresu putem koje Vas možemo kontaktirati radi dogovora.
Hvala