Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na hranu


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mikaaa

19.07.2012. 13:05

Postovani!
Imam sina od nepunih 5 godina(31.10.2007),zivimo u Sarajevu gdje je ,nazalost,nemoguce napraviti kompletnu dijagnostiku i tretman djece na nutritivne alergije.Ali da pocnem od pocetka.Nekako sa dvije godine a mozda i ranije dijete pocinje imati tegobe u stomaku tj.bolove kao neke grceve pracene povracanjem obilnim .Zavrsavamo u bolnici svaki put na infuzijama nekoliko puta.Te epizode se ponavjalju svaki 2-3 mjeseca i svaki put zavrsimo u bolnici na infuzijama bez dijagnoze samo sa uputama da pojim dijete i da se to desava djeci.Meni to,naravno nije bilo normalno i ja sam nastavila tragati za dijagnozom .Uz velike muke i uz pomoc prijateljice doktorice uspijem zakazati djetetu gastroskopiju i biopsiju koja je odradjena ,na srecu 21.04.2011g..Dijagnoza je: Gastritis chronica activa I,Duodenitis chronica partim erosiva,Helicobacter pylori pozitivan ,gradus III..Doktori iznenadjeni,izvinjavaju mi se i daju trojnu treapiju : Amoxicillin sirup 125mg, Claritromicin sirup i Ranitidin pulvis 2x 40mg.Zavrsimo sa terapijom a djetetu i dalje nije dobro ,ponovo epizode bolova ali manje i povracanje ,takodje manje.Odem privatno doktoru i on mi promjeni samo Ranitidin i da mi controloc 2o mg.1 mjesec i to zavrsimo a tegobe ostaju i dalje...povremeno ,svakih 2-3 mjeseca bolovi u stomaku,manje povraca ,Dajem mu controlok ili Nexium 10 mg.cim spomene da ga boli stomak.Sutradan dijete sasvim normalno.Ja i dalje tragam jer me doktori smatraju ludom majkom i govore da pretjerujem i da toj sluznici treba vremena da zaraste.Moram napomenuti da cijelo vrijemE uporedo dajem probiotice, razne,cajeve ,sjeme lana ,propolis kapi i sve sto sam cula da je dobro za gastritis,veliki dio hrane izbacila iz jelovnika djetetu,uvela crni kruh .Moja prijateljica doktorica koja je ujedno patolog koji je radio njegovu biopsiju savjetuje mi da uradim ukupne IgE jer joj nije bilo jasno sta u njegovom nalazu biopsije rade Eozinofilni granulociti veci broj i manji broj neutrofilnih granulocita u lamini propriji,gradus I i da sve to moze ukazivati na neke alergije.Meni se tada upale lampice i sjetim se da je prosle godine ,znaci sa nepune 4 godine on imao alergiju na neki polen,smrcanje,kasljucanje suzne oci i doktorica pedijatar mi samo dala sirup Flonidan od cega mu je bilo bolje.Nikave mi alergo testove nije dala da uradim.Zahvaljujuci internetu i najvise vama te mojoj prijateljici doktorici ja odem u privatni laboratorij i obavim sljedece nalaze:
Ukupni IgE-741,05 !!!!!!
IgE antitjele na mlijeko --- o,o6
bjelance ---0,25
zumance --- o.06
Soja --- 1,51 2 !!!
Jagode ---0,76 2 !!!
Maline ----0,35
Orah ----0,85 2 !!!
Tresnje ---- 1.09 2 !!!!
paradajz ---- 1,19 2 !!!
psenicno brasno 1,69 2 !!!
mjesavina ribe....... <0,35
mjesavina rane trave > 100 !!!!!!!
Mozete li zamisliti mog soka kada sam dobila rezultate. Uradjena je i diferencijalna krvna slika zbog ukupnih eozinofila i ona je dobra osim sto su eozinofili 6 % a normala je od 1- 5 % ,jer su limfociti 48 a normala je 25-50.Pomalo se i ja razumijem u sve jer sam po zanimanju biolog a uz sve nase nedace mnogo sam naucila uz
internet Ovi rezultati su radjeni 30.06 a dobila sam ih prije 3 dana.Napominjem da sam na svoju ruku uradila i test na Helicobacter pylori iz stolice i antigen je bio negativan,hvala bogu,to sam uradila u martu ove godine.Molim vas ,POMOZITE MI,ne znam sta da radim dalje.Prekjuce sam bila ,opet privatno,kod nase stare prof.Saracevic koja je u penziji i ona se vise bavi ovim plucnim,bronhijalnim alergijama i iskreno mi rekla da nadjem nekoga u Zagrebu,sto i radim.Samo mi je savjetovala da sve alergene svedem na minimum u ishrani sto sad i radim.Ne znam da li trebam trebam sve smanjiti ,npr, psenicno brasno mi je najgore .ili trebam totalno sve izbaciti 8 do 12 tjedana kako sam procitala u nekim studijama na internutu.
Molim Vas oprostite mi na opsirnosti i konfuziji ali jako sam uzbudjena i zabrinuta a najvise jer nemam kome da se obratim
Unaprijed neizmjerno zahvalna s nadom da cete mi se brzo javiti sa odgovorom .Spremni smo doci do Vas u Zagreb sa svim nalazima ako kazete da dodjemo.
Srdacan pozdrav !!!!

Darko Richter, dr. med.

19.07.2012. 21:00

Dijete je očiti alergičar, no, koliko je vidim, u tom dijelu medicine njegova je dijagnoza: alergijski ronokonjunktivitis s preosjetljivosti na trave. Sve ostale preosjetljivosti koje ste uradili, nisu mi osobito uvjerljive.
Najmanje mi je uvjerljivo da od tih preosjetljivosti ima probavne smetnje. Dakle, po meni, dijete ima jednu alergološku dijagnozu (alerg. rinokonjunktivitis iliti peludnu hunjavicu), i jednu gastroenterološku dijagnozu: gastroduodenitis (Helicobacter +).
Međutim, ja bih volio da mi netko javi tu gastroenterološku dijagnozu, i da mi citira patohistološki nalaz. Osobito me zanima nalaz donjeg dijela jednjaka. Naime, ne mogu isključiti eozinofilni, alergijski ezofagitis, ali taj sigurno nije od trešanja, oraha ili paradajza.

mikaaa

20.07.2012. 00:00

Hvala Vam na tako brzom odgovoru.
Sada sam jos vise zbunjena jer sam mislila da sam konacno utvrdila razlog stomacnih bolova kod mog djeteta.Dakle,misljenja ste da ove vrijednosti alergena nisu dovoljno velike da izazovu reakciju u stomaku koja izgleda kao neki grcevi otprilike svakih dva mjeseca sa povracanjima koja su u zadnju godinu dana manja.
Tacan opis njegovog patohistoloskog nalaza je sljedeci,u pitanju su isjecci sluznice zeludca i tankog crijeva ,njih 6,3 iz podrucja antruma i 3 iz postbularnog duodenuma....
Dakle..Mikroskopski ,vidimo jednu partikulu zeludacne sluznice antralnog i dvije korpusnog tipa,pravilno orijentirane i reprezentativne.
Partikule zelud.sluznice su pokrivene foveolarnim epitelom ispod kojega se nalazi edematozna lamina proprija i u njoj umjeren upalni infiltrat mjesovitog tipa sa predominacijom plazma stanica( gradus II ),uz koji se nalazi veliki broj eozinofilnih granulocita od kojih su neki degranulirani,te manji broj neutrofilnih granulocita u lamini propriji ( gradus I).
U kriptama prisutne upalno-reparatorna jedarna atipija.
Partikule duodenalne sluznice su djelimicno reprezentativne,jedne u potpunosti,a druge dvije bez prisutnog sloja muskularis mukoze,urednog odnosa resice/ kripte.
U povrsnom epitelu se biljezi fokalno prodor limfocita,ali njihov broj ne prelazi 40/100 enterocita.Pojedine resice su deepitelizirane.
Subepitelno se nalazi krvarenje u resicama i kongestirani kapilari,te bogat upalni infiltrat plazma stanica,limfocita i mnogobrojnih eozinofilnih granulocita.
U kriptama prisutna marktna upalno-reparatorna jedarna atpija i hipertrofija Paneth-ovih stanica.
Specijalno bojenje po metodi Gimsa pokaze prisustvo velikog broja difuzno rasporedjenog Helicobacter pylori ( gradus III ).
To bi bio kompletan patohist.nalaz.Nalaz jednjaka nemam niti mi ga je doktrica koja je radila gastroskopiju dala a nije nista ni spomenula u vezi jednjaka .Samo mi je dala otpusnicu sa dijagnozom Gastritis chronica activa gr.I,HP poz.gr.III,Duodenitis chronica partim erosiva te dala trojnu terapiju koju sam vam rekla i koju smo uredno sproveli.Poslije toga tegobe u stomaku su jedno vrijeme bile stale,bar sam mislila,jedno 5 mjeseci i od oktobra prosle godine se nastavile ponovo svaka 2 mjeseca ali sada u malo manjem obimu,manje dramaticno sa manjim povracanjima.zadjni put imao probleme 21.juna ove godine,znaci nedavno,nakon cega sam ja na savjet prijateljice uradila ove alergotestove i ponadala se da je to sad uzrok bolova koji cemo rijesiti.Ali izgleda da to ni tako lako.Imam jos nalaz RTG gastroduodenuma uz UZ gornjeg dijela GIT-a i holeciste , sa kontrastom,,ukratko....zbog slabije suradnje sa djetetom nije se moga analizirati jednjak u citavoj duzini,a izgled distalnog odsjecka i brzina pasaze kroz jednjak nisu izazvali sumnju na problem u ovom podrucjuNalaz na duodenumu odgovara suzenju-spazmu lumena postbulbarnog dijela do 1.koljena koje ima vise karakteristike za benignu etiologiju,znacima sirih (edem ) sluznickih nabora duodenitisa uz relativno sporiju pasazu,pojacan sekret sa slabijim oblaganjem kontrasta i sa d-d antirefluksnim pokretima,...Ovaj nalaz je radjen 2010 god.odmah nakon jedne od bolnih epizoda sa povracanjem.
Ne znam jesam li bila malo jasnija ali sigurno jesam opsirnija i zato se izvinjavam
Molim Vas ,da barem jedno zakljucim iz Vaseg odgovora vrijednosti djetetove alergije na hranu nisu tako velike da bi se morala uvesti totalna dijeta tj.potpuno izbacivanje alergena iz ishrane.Shvatila sam da mislite ,takodje,da ove vrijednosti nisu mogle izazvati ove bolove u stomaku .Opet sam na pocetku...sta sad da radim....nadam se da cete mi vi pomoci .
U toj nadi ostajem i srdacno Vas pozdravljam uz jos jedno izvinjenje zbog opsirnosti !

Darko Richter, dr. med.

20.07.2012. 11:00

O.K., sada imamo dijagnozu: 1. Alergijski ronoknjunktivitis (jasna alergija na peludi trava) + 2. Eozinofilni gastroenteritis. Prethodno je odtretiran Helicobacter pylori (uspjeh bi trebalo provjeriti, i, ako se vratio, opet liječiti; naime, helikobakter se voli kretati kroz familiju, od jednog do drugoga i natrag, tako da obično treba liječiti i više od samog pacijenta na kojemu je infekcija vidljiva).
No, da se vratim eozinofilnom gastroenteritisu. Ta dijagnoza stoji i očita je, te je, također očito, vezana uz atopiju (sklonost alergijama). Međutim, vrlo je teško reći koja je od navedenih nutritivnih alergija odgovorna za ove smetnje, jer, ima ih jako puno. Upadljivo je da nedostaje IgE na kravlje mlijeko !?. To je jedan od češćih uzroka ovog poremećaja (kr. mlijeko, jaje, pšenica, goveđe meso). Tako da se savjetuje generalno izbjegavanje ovih namirnica samih i u sklopu druge hrane, više tjedana do mjeseci, ili barem do smirenja simptoma, a onda se pokušava vidjeti, s jednom po jednom, da li i koja provocira vraćanje simptoma. Usred smetnji može se dati peroralni kortikosteroid, (npr. Decortin, Medrol, a ako ga dijete neće gutati, ide injekcija; SoluDecortin, SoluMedrol, i sl.). Neki liječe eozinofilni gastroenteritis istim kortikosteroidima koji se inače udišu kod astme, pa tako postoji budesonid u enteralnim kapsulama od 3 mg, ili flutikazon.
Uputio bih vas na ovaj link, jer vidim da se prilično dobro snalazite, odnosno znate što ne znate, i pitate kako znate, pa mislim da ćete se moći adekvatno informirati na ovom, inače stručno-medicinskom mjestu: http://emedicine.medscape.com/article/174100-overview
Zapravo, mislim da biste trebali ići do dječjeg gastroenterologa. Ne znam kakva je situacija kod vas, gdje jeste, no ja vas u Zagrebu mogu kanalizirati na jednu ili dvije dobre ili, čak, za naše uvjete, vrhunske adrese za taj problem.

mikaaa

20.07.2012. 12:55

Neizmjerno sam Vam zahvalna !!!
Usrecili ste nas sve sa vasim odgovorom.Sada je puno lakse kada znamo sta je djetetu.I sama sam pomisljala na tu dijagnozu ali ,naravno,nisam bila sigurna niti sam strucna da sama uspostavljam dijagnoze.Cudi me ,samo,kako silni doktori koji su citali njegove nalaze nisu nadosli na isto....ali to je sada manje vazno.
Vas je cudilo kako je IgE na mlijeko i jaja ,da kazem tako,negativan.Mozda zato sto sam ja njemu jos prosle godine potpuno izbacila kravlje mlijeko ( osim jogurta ) iz ishrane
jer sam procitala da nije dobro za gastritis a jaja on svakako nije volio jesti pa ih nije niti jeo osim ponekad u sastavu nekih pita ili kolaca.Imam jos jedno pitanje za Vas....pitam se da li bi nam pomogao test na intoleranciju na hranu jer u Sarajevu postoji privatni laboratorij koji radi te testove na 93 vrste namirnica i nije nam problem to napraviti.Molim vas jos samo jedno....slobodno me uputite na vase strucnjake iz te oblasti....ja bih rado dosla sa sinom da obavimo sve sto treba, odnosno da sumiramo sve ove nalaze koje imam radi eventualne terapije i nedoumica u vezi ishrane (npr.ako izbacim psenicno brasno smijem li mu praviti kruh od razevog brasna ili heljde i kako mu zamijeniti jogurt koji sam mu do sada davala zbog kalcija,da li janjetina umjesto govedine itd..da ne duzim ).Mogu li i u buduce biti slobodna da vas se obratim ako bude potrebe ?

Srdacan pozdrav od sretne majke i HVALA,HVALA ,HVALA !!!!

Darko Richter, dr. med.

21.07.2012. 10:15

Laboratorij koji testira na 93 namirnice, ne služi ničemu, i bolje se toga klonite.
Također, jogurt je isto što i mlijeko s malo manje masti, a jaja ima svugdje, i, ako ste svjesni da ih je jeo u kolačima, onda ih je pojeo još puno više.
Ne čudi mene ništa, ali u ovom slučaju ona najčepća varijanta, a to je alergija na bjelanjak ili kravlje mlijeko,
No, po meni, to bi sve trebalo ispitati od početka.

Možete mi se u drugom tjednu 8. mjeseca javiti na mail:bibice@live.com

mikaaa

21.07.2012. 16:55

O.K.,hvala....u pravu ste ponovit cemo testove na alergiju a posebno na mlijeko i jaja .Samo vas jos jednom molim za adrese vasih gastroenterologa koje ste spominjali kod vas jer bih ,rado,sve to obavila kod njih a ako bi dolazila u Zagreb,bilo bi mi drago da dodjemo i kod vas na konsultacije ,ako je to moguce i naravno kada bude moguce.Do tada cu se pridrzavati vasih uputa.
Lijep pozdrav !!






.

Darko Richter, dr. med.

21.07.2012. 23:05

Ja sam dostupan na radnom mjestu od ponedjeljka, 6. 8. o.g. (Dnevna bolnica Klinike za pedijatriju, KBC Zagreb, Rebro - nova zelena zgrada).
Eozinofilni gastroenteritis mogu vam riješiti prof. dr. Sanja Kolaček, Klinika za dječje bolesti Zagreb, Klaićeva 16, ili, u mojoj Klinici na Rebru, doc. dr. Jurica Vuković, ili netko o dnjegovih suradnika.

mikaaa

17.10.2012. 17:20

postovani dr.Richter !
Opet Vam se javljam ,jer ovdje u Sarajevu nisam uspjela nista rijesiti u vezi Eozinofilnog gastroenteritisa kojeg stei vi dijagnosticirali mom sinu ovog ljeta a nasi se doktori samo s tim slozili rekli mi da ce on proci sam od sebe.Oni su mi samo savjetovali da nastavim eliminacionu djetu koja je jos u toku.Od terapije nije nista dobio. Krajem ovog mjeseca ce biti 3 mjeseca kako je na toj dijeti i ja sam se prilicno dobro snasla sa zamijenskom hranom,barem se tome nadam .Medjutim usred te dijete on je imao jedan napad bolova u stomaku sa povracanjem koji je trajao od ponoci do 4 sata ujutro,upravo onako kako i pise za Eozinofilni gastroenteritis,Bila sam ocajna a onda sam razmislila i sjetila se da je par sedmica prije toga pio sirup Augmentin i procitam da je moguce ista reakcija i na pencilinske lijekove i to bas par sedmica poslije koristenja tih lijekova.Tada sam se sjetila i nekih ranijih slucajeva koristenja tih sirupa pa i Ceklora koje je dobivao i uvijek bi nakon par sedmica imao tegobe.Spremam se da mu uradim IgE na pencilin.Sada Vas samo jedno molim,mi cemo doci u Zagreb 27.10....ja sam zvala polikliniku Alergovita u Zagrebu ,misleci da vi i tamo radite a ne znam ni kako doci do dr.Sanje Kolacek ili do doc,dr,Jurica Vukovic, koje ste mi vi preporucili. Obzirom da smo mi strani drzavljani, a niko od vas ne radi u privatnim ordinacijama,ne znam na koji nacin da dodjem do Vas i da konacno pomognem svom djetetu. Nadam se da cete mi pomoci i u toj nadi cekam Vas odgovor !!
Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

18.10.2012. 22:40

Dao sam vam gore mail, bibice@live.com, pa me tu možete kontaktirati i poslati nalaze odnosno povijest bolesti, a je ću onda vidjeti svoje termine i pokušati angažirati prof. Vukovića.

tincincila

21.02.2013. 10:35

Pozdrav!
moja pitanja su precizna. Imam 23 godine, da ne nabrajam sada sve simtope, posljedice, i muke isusove kroz koje prolazim nakon koristenja neke hrane - od kud početi sa alergološkim testiranjem? kakvu točno uputnicu tražiti (za koje nalaze) , za koji odjel, za koju bolnicu? Voljela bi doći kod Vas u bolnicu, pa me zanima što sve moram na uputnicu napisati. Ispravite me ako griješim, ono što je meni potrebno jest ukupni i specifični Ige na nutritivne alergene, jesam dobro shvatila po iščitavanju?
Lijepi pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

22.02.2013. 00:00

Probavne smetnje u 23-godišnje osobe obično nisu alergija.
Ali, ako vas to zanima, treba vam prick test, u prvom redu, a nalazi IgE iz krvi, tek u drugom redu.

tincincila

22.02.2013. 10:50

Hvala na brzom odgovoru. U kojoj bolnici i odjelu mogu to provjeriti, odnosno naziv bolnice i odlela sto moram napisati na uputnicu? za nalaz dakle bit ce dovojno napisati prick-test? hvala

Darko Richter, dr. med.

22.02.2013. 20:15

Vi morate otići do svojeg liječnika primarne zaštite i njemu ispričati svoje probleme. A onda ćete onako kako on kaže.
Ako vas privatno zanima alergijski status, a doktor smatra da se ne radi o tome već nečemu drugom, onda idite u neku privatnu polikliniku i dajte si napraviti prick test na svoj trošak. Točka.

N&F

14.03.2013. 15:15

Poštovanje!

Novi nalaz naseg trogodišnjaka je sljedeci:

Ukupni ige RIST -2067.00

Mlijeko-1.6 razred 2
Jaje -2,1 ----- 2
Orasari(kikiriki,ljesnjak,badem,kokos,brazilski o.) - 66.2 razred 5
Ubod pčele -2.30 razred 2
Orah,pistacija- 0
Gluten-0

Takođe vam šaljem i stare nalaze za usporedbu:

Nalaz rađen sa 2 god.starosti

Ukupni ige-546.0

Grinja-0
Trave-0
Jaje-2.52
Oraščići-17.0

Nalaz rađen sa 10mj starosti

Ukupni ige-143.0

Ambrosia-0
Grinja-0
Trave-0
Drvece-0
Bjelance-7.42
Oraščići-5.68

Dijete nema dišnih problem vec mu se alergija manifestira kao dermatitis i povračanje.
Muče nas ovi orašari
Jedan doktorica nam je rekla da mu vrijednosti na orašare rastu zato što ih cijelo vrijeme konzumira,dok nam je druga rekla da ih ne mora konzumirat i da je to jednostavno tako kod alergičara da vrijednosti rastu i padaju tokom života.
Mene zanima Vaše stručno mišljenje oko rasta vrijednosti orašara jer dijete ih nikako ne konzumira(kao ni ostale alergene) osim ako se nalaze u namirnicama koje nisu pravilno deklarirane.
Uza se uvijek imamo epipen.

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

14.03.2013. 20:45

Da nije nikada bio u kontaktu s nekim alergenom ne bi mogao razviti alergiju na taj alergen. Npr, nije u kontaktu s nekakvomorhidejom iz brazilske džungle, i sigurno na nju nije alergičan. Tako vrijedi i da mu IgE na orašaste plodove raste, zato jer je u kontaktu s njima. Drugačije nije moguće. I t, u kontaktu je točnou pravoj dozi, koja potiče imuni odgovor, ali ne rezultira katastrofalnim šokom ili nekom teškom slikom ekcema.
Međutim, vi biste trebali dati utvrditi o kojim je orašastim plodovima riječ. Jer, dok vi mislite da su to nekakvi plodovi "x" ili "y", ja bih se usudio tvrditi da se rai prvenstveno o kikirikiju i lješnjaku.
Da to znate, znali boste se bolje postaviti prema eliminacijskoj prehrani.
I još ovo: nikada se neće riječiti alergije, ma što da vi poduzeli. Sklonost ima, i, kada se jednom senzibilizira, to stanje traje dugo, a nikada se ne izgubi baš na sve. Na neke se izgubi prije (npr. jaje, mlijeko), na neke traje praktički doživotno (npr. kikiriki, grinja).
Vidi da ja alergičan na otvro opnokrilaa. Za to bi mogao primiti imunoterapiju (hiposenzibilizaciju).

N&F

15.03.2013. 15:00

Hvala na brzom odgovoru!

ma jasno mi je da je morao biti u kontaktu sa alergenima i bio je do prvog testiranja.Buni me ovaj veliki rast orašara unazad 2g od kada smo to izbacili, problem je što ne znamo u cemu ga konzumira,a očito je onda da ga ipak konzumira.Testirali smo ga na pčele jer ga je ona upikla a ne osa pa sam predpostavila da ce pokazati alergiju(tocnije nadala sam se da nece)....Planiramo napraviti specifične alergene na pojedine orašare kako ste i Vi preporučili, a za insekte če mo se takođe informirati,uopče ne znam gdje se to kod nas radi.

još jednom hvala......ugodan dan i pozdrav uz Karlovca!!
.

Darko Richter, dr. med.

15.03.2013. 20:35

Najvažnije jest da se učini dobar pregled i pouzdani test. I da se onda podvuče crta, i kaže što ima, a što nema.
To vam mogu ponuditi kod sebe u Zagrebu, na Rebru.

LotusK

06.03.2017. 16:05

poštovani,
Molim Vas za tumačenje nalaza gastroskopije.

klinička dijagnoza: - Morbus Coeliacus SUSP
- Dolor abdominalis superiori

vrsta materijala 1 uz sl duodenuma 2 uz sluznice duodenuma 3 uz sluznica bulbusa duodeni

Patohistološki nalaz
1., 2. i 3 . Histološki pregledan materijal čini isječak sluznice i dijela podsluznice duodenuma očuvanog superficijalnog visoko cilindričnog žljezdanog epitela intestinalnog tipa koji oblaže kripte.
Lamina propria fokalno edematozna prožeta rijetkim zapaljenskim infiltratom sačinjenim od limfocita i plazmocita.
Crijevne resice su bez patomorfoloških promjena.
Brunerove žlijezde uobičajenih histoloških karakteristika.
Druge morfološke promjene se u pregledanom materijalu ne nalaze.

Nalaz je rađen u svrhu ispitivanja celijakije zbog učestalog bola u stomaku.

Najljubaznije Vas molim za tumacenje promjena na Lamini proprii - na sto one upucuju?

zahvaljujem se.

Darko Richter, dr. med.

09.03.2017. 19:30

Upućuje na neku nespecifičnu upalu, gastritis ili duodenitis.
No, celijakiju sigurno nemate prema ovom nalazu, uz uvjet da ste jeli pšenično brašno cijelo vrijeme.