Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5361

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergija na hranu - pogoršanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

nefretiti

17.09.2009. 09:40

Poštovani,
molim Vas za savjet jer ne znam više kome da se obratim. U drugom mjesecu ove god. dobila sam prvi puta reakciju na hranu (jela sam tijesto sa gorgonzolom i kozicama) - crvenilo po koži, svrbež, otečene šake i lice, otežano disanje i srušila se u nesvijest. Na hitnoj su mi dali synopen i solu-medrol. Nakon dva dana natekla u licu i usnici i pojavili su se vodenasti plikovi po donjoj usnici. Primila pononvno istu terapiju i poslali me kući. Isti dan popodne ponovno natekla u licu i donjoj usni, otišla ponovno na hitnu te su me tada zadržali u KBC-u Rebro dva dana. Donja usna je konstantno bila natečena. Iz nalaza IgE 5053 klU/L. Terapija - Medrol 32 mg 8 dana, 24 mg 8 dana, 16 mg 8 dana, 8 mg 8 dana uz Telfast 180 mg 1tbl. Jela sam doslovno samo dvopek i čaj, kuhani krumpir i rižu jer ako bi pojela bilo što drugo natekla bi u donjoj usni, licu i šakama. U četvrtom mjesecu poboljšanje - IgE 215 klU/L, terapija - Medrol 4 mg i Telfast 180 mg 1tbl. Još uvijek reakcija na hranu - naticanje donje usne u manjem obliku ali se počeo javljati osjećaj gušenja. U šestom mjesecu IgE 164 klU/L, terapija ista, još uvijek reakcija na hranu - oticanje donje usne i snažan osjećaj gušenja i stezanja u grlu ili kašljanje, oticanje šaka. Sa Rebra me šalju na Šalatu da bi se napravio test na alergene što nije bilo moguće jel sam pod terapijom cijelo vrijeme. Šalju me na test iz krvi na nutritivne alergene (Caste liza- ponovno na Rebro).Da li se na tom testu može vidjeti nešto ako si pod terapijom?
Početkom devetog mjeseca pogoršanje - 06.09 završila na hitnoj - burna reakcija doslovno na bilo kakvu hranu.Gubitak svijesti, oticanje u licu, usnici i šakama, gušenje, stezanje u prsnom košu i otežano disanje, vrtoglavica, ubrzano lupanje srca, nemir, pomutnja vida, slabost organizma i drhtavica. Primila Synopen i Solu-Medrol 80mg stanje se poboljšalo. Nakon dva dana ponovno ista reakcija i to nakon što sam popila dva gutljaja čaja - otežano disanje, naticanje , gušenje, konfuzija u glavi, drhtavica, pomutnja vida, vrtoglavica, snažno lupanje srca i visoki tlak 160/100, užasni nemir,kada bi se pokušala leći još gore, kao da mi je netko dao injekciju adrenalina. Reakcije gotovo na svu hranu. Primila 80 mg Solu-medrola. Nakon toga terapija - Medrol 24 mg 5 dana. Sada sam na 16 mg i Telfast 1 tbl. Mislim da je važno spomenuti da sam prije godinu dana stavila fiksni aparatić za zube na gornju čeljust a dva mjeseca prije prve reakcije na donju čeljust. Alergije na nikal ili neke druge metale nisam imala. 10.09. sam skinula aparatić i osjećala sam poboljšanje no nakon dva dana (prošla subota) ponovno čudna reakcija a nisam ništa ni pojela ali ovaj puta obrnuto. Oticanje u licu, užasna slabost i vrtoglavica teško disanje ali nije bilo jakog lupanja srca i visokog tlaka nego obrnuto, kada bi ležala bilo je relativno prihvatljivo čim bi pokušala ustati disanje bi se otežalo, jače bi naticala, vrtoglavica, opća slabost i iscrpljenost organizma,gubitak svijesti. Sada dan po dan mi je bolje, mogu jesti kuhani krumpir mrkvu i rižu, no sada sam primjetila da čim stavim nešto na lice, kremu ili kad perem zube da mi lice i usnica natekne. Da li Vi mislite da mi je aparatić za zube mogao uzrokovati sve te probleme?
Ja još uvijek osjećam taj nemir, lice mi je od subote konstantno natečeno i povremeno osjećam pritisak u glavi u grlu ili prsima i otežano disanje. Da li bi to moglo biti od pojačanih doza Medrola koje sam primila zadnji tjedan?
Više stvarno ne znam što da radim, što da jedem, kronično sam iscrpljena, nenaspavana i kronično gladna.
Ako imate kakav koristan savjet bila bih Vam jako jako zahvalna.

Darko Richter, dr. med.

17.09.2009. 20:20

Dosta konfuzno.
Nemam pojma radi čega vi sve vezujete za hranu. Osnovno je pitanje: kojeg datuma i u koliko sati je nastupila vaša klinička slika, a kojeg datuma i u koliko sati ste pojeli "to nešto".
CAST-ELISA nije najbolja metoda za utvrđivanje nutritivnih alergija. U stvari, od mogućih metoda, ona je zadnja. Trebate napraviti ukupni IgE i specifični IgE na najčešće namirnice: kravlje mlijeko, bjelanjak, soju, kikiriki, bijelu ribu i pšenično brašno.
Osim toga, vi ste sada već najmanje treći slučaj u mojoj recentnoj praksi koji ima takve reakcije na nedugo postavljeni aparatić za zube. Zato bi trebalo uraditi i epikutani test na kovine koje se nalaze u tim žicama, ali, prije svega, otići stomatologu da vam ih makne, i da vam da točni sastav tih žica.
Po mojem mišljenju, moguće je da se radi o razmjerno nekvalitetno obrađenim kovinama koje, u dodiru s hranom, prvenstveno kiselinama, otpuštaju otopljene čestice koje poput haptena mogu uzrokovati alergijske reakcije. Dakle, po ovoj hipotezi, ne bi bila hrana, već atomi ili čestice iz aparatića, koji se otapaju u hrani.
Dakle, ja bih, pod broj 1: maknuo aparatić; 2. doznao sastav slitine; 3. učinio ukupni i specifični IgE kako sam gore nabrojio, i 4. ako i kaa bi mi bilo bolje, prekinuo terapiju i 3 tjedna potom otišao na epikutano testiranje na kovine iz sastava aparatića.
Ako bi mi bilo posve dobro nakon micanja aparatića, onda bih čak bio skoro siguran o čemu je bila riječ, i bez testiranja.
Koliko košta jedan aparatić?

nefretiti

17.09.2009. 21:55

Vežem to za hranu zato što su se reakcije uvijek javljale nakon što bih nešto pojela. 28.02. ove godine se to dogodilo prvi puta. Pojela sam tijesto sa gorgonzolom oko 14 h i već nakon pola sata pojavilo mi se crvenilo u licu. Nakon sat dva počela su me svrbiti bedra i izbijati plikići (kao kad te kopriva opeće). Svakim satom simptomi su rasli, navečer su me počele svrbiti ruke. Oko dva u noći probudio me užasan svrbež po cijelom tijelu i onda sam vidjela da sam cijela crvena i osipana, natekle su mi šake a kada sam se ustala iz kreveta izgubila sam svijest. Od toga dana je sve počelo, ukupni IgE je bio 5053. Samo što kasnije više nisam imala osipe po tijelu nego svrbež i crvenilo u licu, oticanje lica i donje usne (jednom su se pojavili i vodeni plikovi po donjoj usni), gušenje kada bi nešto pojela. Aparatić za zube sam skinula prije 7 dana i osjećam da mi je lakše. Oni koštaju otprilike između 12 i 15 000 kn.
Sada sam konstantno natečena u licu i imam osjećaj teškog disanja, slabosti i pritisak u glavi i ne mogu spavati. Da li je to sada posljedica uzimanja Medrola?

Darko Richter, dr. med.

17.09.2009. 23:50

Ne vjerujem da je to posljedica Medrola, osim otečenosti lica. No, Medrol treba postupno smanjivati, u dogovoru sa svojim liječnikom. Obično se smanjuje po 25% doze tjejdno,kroz 4 tjedna. Možete uzimati trajno jedan antihistaminik, npr. Aerius, ili Xyzal, po 1 tbl. dnevno.
Svakako učiniti sugeriranu obradu.

nefretiti

08.10.2009. 20:10

Poštovani,

dobila sam rezultate nalaza CAST ELIS-e. Pokazalo mi je osjetljivost na K-Metabisulfid (sLT pg/mL - 59; granica normale je 40). Da li mi možete dati kakav savjet koju hranu bi trebala izbjegavati? Da li se taj spoj nalazi i u nekim ljekovima ili se radi čisto o konzervansu? Aparatić za zube nemam već mjesec dana; ali još uvijek reagiram (naoteknem u licu) na pastu za zube ili kreme za lice. Povremeno mi se izbace utike po tijelu, najviše po bedrima kad nešto jače pojedem. Pijem Telfast 180mg ujutro i navečer. Medrol sam prestala piti prije 9 dana makar još uvijek sam konstantno malo natečena u licu. Koliko dugo može ta otečenost trajati i koliko treba proći vremena da se tijelo "očisti" pa da mogu na klasično testiranje na alergene?

Darko Richter, dr. med.

08.10.2009. 22:15

Treba proći najmanje 3 tjedna od prestanka Medrola, a najmanje 7-10 dana od prekida Telfasta.
Inače nalaz CAST-ELISE na K-metabisulfit nije pretjerano patološki. No, konzervansi ionako nisu dobri u većim količinama.
Generalno, ako su u pitanju konzervansi, od kojih je i K-metabisulfit jedan, onda se preporučuje iz prehrane izbaciti:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smijete iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da pečete vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

K-metabisulfit prepoznat ćete po oznaci E224, a sviostali konzervansi smješteni su pod oznakama E200-E297, pa ne bi bilo zgorega da anmirnice na kojima vidite te oznake, izbjegavate.

VILENJAK

03.08.2011. 16:25

Moje dete od rodjenja ima alergije na mleko,jaje,psenicno brasno,kikiriki.Testovi iz krvi ponavljamo jednom godisnje i uvek su pozitivni da bi sad kad ima 5 godina test pokazao alergije na sve testirane namirnice i na koje nije bio alergican i to u klasi 4.Da li je moguce da je on jeo sve to a da nije imao nikakvih tegoba.Mleko,jaje,brasno ne jede ali krompir,sargarepu,breskvu,soju,....jede redovno i nista se vidno nije desavalo.Sta da radimo postoji li mogucnost da se nesto desava iznutra u organizmu i da nastane neko ostecenje?

Darko Richter, dr. med.

03.08.2011. 22:50

Najprije, nemoguće je da je na sve to alergičan "od rođenja". To ne postoji.
Nadalje, na sve što pitate da li je moguće, odgovor glasi: moguće je sve, osim da nastaje neko alergijsko "oštećenje organizma iznutra", a da se to ne vidi klinički.
Na pitanje, što da radite, odgovor glasi: odite do pedijatrijskog alergologa.

VILENJAK

04.08.2011. 09:20

U tome i jeste problem sto alergolog nam nije od pomoci.Poslednji put su dete stavili na djetu od sest meseci kada je jeo ali bukvalno samo pirinac,krompir(tada test na njega nije bio pozitivan) i svinjsko meso.Izbacili su mu piletinu zbog jaja,govedinu zbog mleka,mahunarke zbog kikirikija,jabuku zbog alergije na polen...Ja sam mislila stvarno ima logike zbog mogucnosti ukrstenih alergija.Ovo je sve radjeno jel je u tom periodu imao ekcem.Medjutim sta se desilo niti je ekcem nestao a dobili smo jos gore rezyultate testova.Ekcem smo na kraju resili kremom za koju necu reci kako se yove jel ne ynam da li je dozvoljena reklama.Mislim da doktori alergolozi koje sam ja obisla a verujte obisla sam ih dosta nemaju resenje za nas.Vas molim da mi kazete vase misljenje da li je pametno dati mu da jede ono na sta test pokaze da je alergican a on opet nema reakciju na to?Molim Vas za savet ocajna sam to je veliki broj namirnica koje ne sme jesti ne znam cime da hranim dete.

Darko Richter, dr. med.

04.08.2011. 09:50

Sve ovo što nabrajate, izraz je konfuzije. Koliko j edijate staro, gdje živite i koji su to "testovi alergije" koji su učinjeni, i koja je to krema?

VILENJAK

05.08.2011. 21:15

Dete ima 5 godina.Zivimo u Srbiji-Vojvodina.Radjen je specificni ige na nutritivne alergene.A krema ya ekcem je iz Bioeliksira ne znam ima li ih na vasem trzistu cuda je uradila u pogledu ekcema koji je dosegao te razmere da su mu na VMA u Beogradi bili prepisali terpiju Ciklosporinom.Na srecu terapija nije primenjena jel se niko nije u bolnici u kojoj se mi lecimo u Novom Sadu nije usudio dati tu terapiju.Tada je u Ns lecen kortikosteroidima 20 dana i nastavljena terapija proniyonom cak 6 meseci jel ekcem nije prolayio.Na kraju mu ukidaju tu terapiju i bukvalno se vracamo na pocetak.Pocinjemo sa tom kremom koja je biljnog sastava i ekcem nestaje ya 10 dana.On je sad zdrav,nema nikakvih tegoba ali ovaj test me je sad bas zabrinuo.

Darko Richter, dr. med.

06.08.2011. 20:30

Vi ste previdjeli što sam vam rekao: odite do PEDIJATRIJSKOG alergologa. Sumnjam da ste na VMA bili kod pedijatra, vjerojatno ste bili kod nekog dermatologa.
Treba napraviti najobičniju alergološku obradu (mlijeko, jaje, kikiriki, soja,pšenično brašno, bijela riba, te grinje i peludi trava). Izbaciti treba samo ono od čega dijete ima smetnje, a ne i ono na što je netko rekao da ima smetnje. Zbog čega netko misli da dijete ne treba testirati na inhalacijske alergene, kao da alergeni znaju što su pluća, a što koža. Sjedaju na jedno i drugo, osobito u krevetu. Atopijski je ekcem bolest koja dolazi i prolazi i opet se vraća, a može odlučiti i da se više ne vrati. Koža se svakodnevno njeguje neutralnom masnom kremom ili mlijekom ili čak uljem, a povremeno je treba liječiti. Dati ciklosporin bio bi uistinu krajnji pokušaj liječenja. Obično se mažu kortikosterodine kreme ili masti, ali, ako je koža inficirana, a obično jest, onda treba davati KOMBINIRANE antibiotske-anitigljivične-streroidne pripravke, npr. Triderm, ili kombinirati npr. Diprogent ili Geokorton s Plimycolom ili Canestenom. I to mazati par dana, dok promjene ne prođu, a nastavlja se neutralna njega. O Bioelixiru ne znam puno, ali postoji bezbroj neutralnih mazila, npr. počevši s Nivea kremom, Dercome, Linola Fett, Excipial, Mustela, A-Derma, itd., itd.

bencod

15.12.2011. 00:15

Za vrijeme operacije karotide moj suprug je dobio mozdani udar koji mu je prouzrocio disfagiju i poremecaj govora..
Privatno pronadena intolerancija na mnoge vrste hrane.Ako dodje u kontak sa bilo kojom ,pocne strasno kasljati i iskasljavati pjenasto sluzavi iskasljaj..
Pronasla sam da je najbolji lijek Daosin.Koristeci ga zakljucila sam da mu nista nije bolje,a lijek je poprilicno skup.
Da li mi mozete savjetovati sto ciniti u ovom slucaju.?
Hvala!

Darko Richter, dr. med.

15.12.2011. 10:55

Daosin nije lijek i ja o tome ne bih puno dužio. Nije lijek, dakle, ne može ništa liječiti.
Nadalje, nemoguće je znati što je to privatno ustanovljen aintolerancij ana hranu.
Još više, totalno je nemoguće razdvojiti eventulanu intolereanciju, od disfagije koje može biit posljedicom moždanog udara.
Sve u svemu, teško da tu ima posla u prvom redu za alergologa.
Možda da mi malo pojasnite tu "privatno nađenu intoleranciju hrane"?

yasemin

13.01.2012. 11:40

trudna sam 15+3 nedelje pošto čuvam trudnoću koristil sam dobraston 3x2 ,(sad ide 2x1 7 dana pa prestajem) n sedmi dan progesteron depo , natal komplex 1x1 i mg 250 mg 2x1,prošle sedmice sam bila bolesna temperatur , sinusi grlobolja te mi je ginekolog uključio antibiotik cefabos koji sam pila 8 dana, u srijedu 11.01.2012 sam zvršila terapiju sa antibiotikom i tu večer sam dobila i progesteron , u noči sam se počela osipan crvenilo prvo na liojevom laktu koje se širilo ka šakama , te da bi nočs zahvatilo i desnu ruku i obe noge , sad je prestalo ali su mi obe šake natečene kao i prsti na istima koliko je to opasno i koliko vremena treba da prođe da se sve vrati u normalu????

Darko Richter, dr. med.

13.01.2012. 21:55

Netko bi vas morao pregledati. Nisam siguran da je sve alergija što nekome tako izgleda. Najbolje je obratiti se vašem ginekologu.

cudo moje

15.02.2012. 23:15

Postovani!
Potrebna mi je pomoc ,makar i minimalna ,jer zaista ne znam kako da resim svoju situaciju...Poslednjih mesec dana mi se javlja alergijska reakcija u vidu jakog oticanja usana. U mesec dana mi se tri puta to dogodilo i samo mi usne izuzetno nateknu i primam po 2 injekcije.Bila sam na alergo testu,osetljiva sam na glutamate i na odredjene konzervanse,kecap,majonez ,margarin.... Svaki put kada su mi natekle usene dogodilo se uvece,tj.tokom noci nakon pojedenog sendvica.I sama sam bila pretpostavila da mi ne odg,neki aditiv iz salame ,i kecam,neki zacini,ali ne postoji sema za sve. Postoji neki okidac,ali ja ne mogu da provalim sta je tacno u oitanju i to me izuzetno nervira,jer sam stalmno u strahu od oticanja usana. Po testu nisam alergicna ni na jedan alkohol niti na zitarice ,ali glutena ima u svim zitaricama i da li to znaci da treba hleb da izbegavam? i kako je moguce da mi se uvek uvece javi alergija ,iako sam pojedihin dana i tokom dana jela hleb ili neke od namirnica za koje sada znam da mi smetaju(,a tada nisam znala) ....
Hvala Vam unapred na ma kakvom odgovoru,sve mi znaci.

Darko Richter, dr. med.

18.02.2012. 16:30

Mislim da treba učiniti obradu na: standardne alergije (grinju, peludi trava, stabala i korova, plijseni i dlaku mačke) - bilo prick testom, bilo iz krvi, zatim prick test na najčešće konzervanse (benzoat glutaraldehid, metabisulfit, acetilsalicilnu kiselinu) te iz krviodrediti komplement, tj.frakciju C3 i C4, što radi svaki bolnički laboratorij te C1INH (tz. C1 inhibitor, to rade samo veće klinike, a na njegovo smanjenje ukazuje nisku C4. Možda imate probleme s time u svezi,naime, sniženi C1INH može biit u podlozi angioneurotskog edema.

urban edge

29.11.2012. 00:25

poštovani,
mojoj kumi se pojavljuju rane na rukama, u nekim trenutcima se pogorša a nekad pak zacjeljuje. krene sa svrbežom, dlanovi su joj strašno hrapavi, i jako se gule, danas joj je jedna gospođa rekla koja ima iste simptome, i alergična je na više vrsta hrane, sad me zanima dal bi to mogla isto biti alergija,??? jer kolko god maže hidratantne kreme, ništa ne pomaže... ?

Darko Richter, dr. med.

01.12.2012. 16:00

Nije alergija na hranu, već se radi o kontaktnom dermatitisu, pri čemu ulogu može imati i dodir s hranom, ali to nije alergja na hranu, jer,ako je jede žlicomi vilicom, nema promjena na rukama.Obratite se na rofum dermatologije, to je njihovo područje.