Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na kasice ili zubici?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

05.04.2017. 23:20

Kratko i jasno: nema alergiju na kravlje mlijeko, i ne znam zašto se rade nalazi, da bi se onda postupalo usuprot. Nema alergije na mlijeko, i nemojte se na to fiksirati, jer, dijete vam stagnira na težini. Pronađite uzrok.

zmayala

06.04.2017. 09:30

A zasto je onda reagirala urtikarijom na adaptirano mlijeko? I sto da sad radim, mislim, glupo je da se ja moram igrati doktora kada to nisam. Sama sam trazila jucer uputnicu za urinokulturu, pa sto ja moram smisljati na koje pretrage da mi dijete ide?

Darko Richter, dr. med.

06.04.2017. 23:25

Nije reagirala na adaptirano mlijeko, nego na nešto drugo. Urinokultura i urtikarija nemaju baš nikakve međusobne veze.

Ana_Zgb_

01.07.2017. 12:10

Poštovani,
ljubazno bih vas molila trenutak vremena i savjet kako postupiti dalje vezano za sljedeću situaciju:

beba 10 mjeseci starosti. S nepuna 4 mjeseca u dva navrata (u razmaku dva dana) su se pojavili tragovi krvi u stolici. U privatnoj poliklinici gastroenterologinja je zatrazila sljedece pretrage: krvna slika (hb 107, mcv 74, poviseni eozinofili 7.2%; RAST kravlje mlijeko <0,10), atopy patch test (pozitivan na gluten; km, psenicno brasno, soja, jaje, kikiriki-sve negativno), bakterioloska i vriusna analiza stolice (negativno na adeno-, rota-, astro- i noroviruse; negativno na bakterije salmonella, shigella, campylobacter). Zakljucak: alergija na gluten.
Kako je beba dojena, ja sam otad na bezglutenskoj dijeti. S 5 mjeseci starosti krenuli smo s dohranom, nije (vidljivo) reagirala niti na jednu uvedenu namirnicu dosad, a prema preporuci pedijatrice dosad nisu uvodjene nikakve glutenske namirnice.
Prije nekoliko dana smo bili na pregledu kod gastroenterologa u Klaicevoj kako bismo dogovorili daljnje korake za utvrdjivanje/potvrde postojanja alergije na gluten i uradjene su sljedece krvne pretrage: kks (hb 105), dunger 360, ukupni IgE 59.2 IU/ml, RAST gluten <0.10). Dodatna informacija je da unazad 5 dana curi nos i povremeno kise. Pedijatrica u domu zdravlja je po pregledu nalaza savjetovala da i dalje pricekamo s uvodjenjem glutena.
Moja pitanja su sljedeca: 1. koji bi po vama bio zakljucak na temelju posljednjih krvnih nalaza i sto biste preporucili kao daljnji korak?
2. Moze li se reci da alergije na gluten nema?
3. postoji li mogucnost da u pitanju nije uopce alergija na hranu kako se vodimo dosad, vec mozda na pelud ili grinje obzirom na curenje nosa i kihanje? Ovu mogucnost dosad nije spomenuo nitko od doktora.

Unaprijed zahvalna mama!

Darko Richter, dr. med.

01.07.2017. 23:15

1. koji bi po vama bio zakljucak na temelju posljednjih krvnih nalaza i sto biste preporucili kao daljnji korak?
- Zaključak bi bio taj da dijete ima sklonost alrgijama, ali da do nije niti na kravlje mlijeko, niti gluten, već prvenstveno treba misliti na jaje
2. Moze li se reci da alergije na gluten nema?
- Može, nema alergije na gluten.
3. postoji li mogucnost da u pitanju nije uopce alergija na hranu kako se vodimo dosad, vec mozda na pelud ili grinje obzirom na curenje nosa i kihanje? Ovu mogucnost dosad nije spomenuo nitko od doktora.
- Postoji ta mogućnost, a najvjerojatnije jest da ima alergiju na bjelanjak i, možda,već, na grinju, dlaku psa il ineku pelud (obično trave).
Inače, krv u stolici nije nikakva indikacija za alergološke pretrage, već to mogu biti kože promjene koje liče na atopijski dermatitis, ili urtikarija, ili simptomi alergijske hunajvice, ili astme, a svi su mogću već u provoj polovici dojenačke dobi.

zmayala

16.10.2017. 23:50

Dobar dan!

Evo nas opet, dakle sa 14 mjeseci dijete ima 7,5 kila. U Klaicevoj doktorica (gastroenteeologica) smatra da je ona jednostavno takva, sitna, ispod prosjeka, ali prati svoju liniju rasta. No svejedno smo isli vaditi krv kako bi provjerili dali postoji alergija na km, bjelanjak, jaja, soju i orasaste plodove te dali ima celijakiju. Vecinu nalaza cekamo jos, no nesto smo dobili.
Imunoglobulin A iznosi 0,05 ref 0,4 - 1,7
Imunoglobulin M 0,35 ref 0,4 - 2,3
Imunoglobulin G 5,89 ref 7 - 16
Glukoza 3,8 ref 3,9 - 7

Alergotestove i elastazu jos cekamo.
Curica je i dalje na Neocate-u. (Da vas podsjetim, rast na mlijeko je bio negativan, a test opterecenja je bio pozitivan, regirala je urtikarijom, ukupan ige je bio negativan, ali imala je povisene eozinofile).

Zanima me sto znace ove smanjene vrijednosti imunoglobulina?

Darko Richter, dr. med.

17.10.2017. 23:20

Nalazi su uredni. A i ono što dolazi, bit će uredno (negativno). Ukratko, ne očekujem da se, nakon što je nije bilo, najednom pojavi alergija na kravlje mlijeko.