Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na km i rast deteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

barili

20.03.2012. 09:50

Poštovani dr, nadam se da mi možete pomoći savetom. Moj sin ima sada skoro 15 meseci a od njegovog 6.5 meseca postoji sumnja na alergiju na kravlje mleko. Kada je imao 6,5 meseci dala sam mu kašicu koja je u sebi sadržala Aptamil i posle 10 minuta od davanja on se osuo oko usana. Osip je trajao oko 20 minuta. Obzirom da nisam bila sigurna da je od hrane, sutradan se sve ponovilo i mi smo mu izbacili tu vrstu mleka. Nastavila sam da ga dojim. Na savet pedijatra sa 8 meseci davala sam mu jogurt, pavlaku i sir i nije bilo reakcije. Sa 10 meseci probao je kravlje mleko (pasterizovano, iz tetrapaka) i osuo se po celom telu: osip se pojavio oko 15 minuta nakon početka obroka i trajao oko jedan sat. Nije bilo gušenja, proliva i dr reakcija. Izbacili smo sve mlečno iz ishrane i, osim dojenja u hrani dobija i HA mleko. Dobili smo uput za pedijatra - gastroenerologa čija je dijagnoza (citiram) "alergija na proteine kravljeg mleka -reaginski oblik preosetljivosti od strane kutanog sistema" i zakazana nam je hospitalizacija kada dete bude imalo 19 mes za "provokaciju tolerancije proteina kravljeg mleka".Moj sin do sada nije uopšte testiran na bilo kakve alergije. Mene interesuje da li ova njegova alergija može da utiče na to što on sporije raste. Kada pitam svog pedijatra ona kaže: On dobro napreduje, ne trebaju mi mere, vidim da je dete ok. Pitala sam isto i pedijatra gastroenerologa i dobila isti odgovor. Ali moj sin je rođen iz uredne trudnoće sa 3,3 kg i 51 cm (znači oko 50 perc) a sve vreme mu visina napreduje na 5-8 percentilu a težina između 10 i 40 percentila, obim glave sve vreme na 50 percentilu (podaci iz Doma zdravlja, nije mereno u kućnim uslovima). On sada ima 74 cm i 10,5 kg a za nedelju dana puni 15 meseci. Suprug ima 188cm, ja 170cm a naša 8,5 -godišnja ćerka oko 140cm. Po ostalim kriterijumima ne zaostaje za vršnjacima. Da smo Vaši pacijenti, da li biste smatrali da ima potrebe da nas pregleda endokrinolog? Znam da ne mogu do Vas da Vi pogledate dete, ali vidim da imate ogromno iskustvo i da su hiljade dece prošli kroz Vašu ordinaciju. Hvala Vam unapred na odgovoru i savetu.

Darko Richter, dr. med.

20.03.2012. 22:15

Da je kod mene, ja bih prvo obavio alergološku obradu, bilo prick testom, bilo iz krvi.
Ako bi se pokazala alergija, pitanje je na što bi se sve pokazala, i to bi bio dalji putokaz.
Očito neije pretio, ali ne bih rekao niti da je jako mršav. Ipak, za razmjerno dugo dojeno dijete, ja bih očekivao 500-1000 g. više u njegovoj sadašnjoj dobi. A ta mala stagnacija itekako može biti posljedicom nutritivne alergije.
Drugo, sasvim sigurno ne bih išao endokrinologu.

barili

08.07.2012. 13:15

Poštovani dr Richter, hvala Vam puno na prethodnom odgovoru. U medjuvremenu smo obavili neka testiranja ali bi mi opet trebao Vaš savet. Moj sin sada ima 18 meseci. Po uputu pedijatra bili smo kod endokrinologa zbog sumnje na nešto sporiji rast, on je porastao 19 cm za 11,5 meseci a zatim još 8 cm za 6,5 meseci. Sada ima 78 cm i 10,8 kg. Tada su mu radili analize krvi i nalaze smo dobili poštom, uz preporuku daljeg praćenja. Od analiza dobili smo: Ca 2,56mmol/l, P 1,62mmol/l, AF 203IJ/l, TSH 5,73 mlJ/l, fT4 14,3pmol/l, antitela na tkivnu transglutaminazu klase IgA i IgG su manje od 1-IJ/ml (negativno), Rtg šake odgovara uzrastu od oko 2,5 god.
Dve nedelje kasnije (početkom jula) bili smo u drugoj bolnici zbog testa provokacije tolerancije na proteine kravljeg mleka. Reakcije na kožnu probu i na konzumiranje mleka nije bilo i on sada koristi u ishrani mlečne proizvode. Prema rečima gastroenterologa koji nas je vodio, "hajde da uradimo kompletne analize kad mu već vadimo krv", pa je zaista urađeno mnoštvo analiza. U otpusnoj listi za većinu je samo navedeno da se nalaze u granicama referentnih vrednosti (glikemija, ukupni i direktni bilirubin, albumini, ukupni proteini, kreatinin, kalijum, natrijum, hloridi, gvožđe, fosfor, alkalna fosfataza, gama GT, AST, ALT, holesterol ukupni, trigliceridi) a za neke su navedene vrednosti (CRP 1,3 mg/l, Hgb 144gr/L, MCV 81, 2fL, Tr 346x10^9/l, Feritin 18,8 ng/ml, Ser Fe 14, Le 8,7x10^9, Urea 2,6mmol/l, Ca 2,64 mmol/l, SGOT 41, iz porcije urina Ca/Cr 0,039. Znam da ovi silni nalazi služe lekaru koji prati dete i ja ne umem a i nema potrebe da ih tumačim. Međutim, rekli su nam da je Ca uvećan, tj, na gornjoj granici i zbog toga su radili i nalaz iz urina. Nikakvo dalje objašnjenje uzroka ili posledica toga nismo dobili. Samo su nam zakazali da za tri nedelje odemo na testiranje na belance i da će tada ponoviti nalaz. Dete nema tegoba nikakvih i svi koji su ga pregledali rekli su da je sve ok (mislim u bolnici). Da li, prema Vašem iskustvu, ovako blago povišen Ca u krvi ukazuje na neko oboljenje ( ref. vrednosti koje smo dobili su 2,02 do 2,6) i da li biste Vi krenuli u dalje pretrage deteta? Znam da je teško proceniti bez pregleda deteta, ali bih Vas ipak zamolila za mišljenje. Hvala Vam unapred.

Darko Richter, dr. med.

08.07.2012. 20:10

Kao prvo, Ca od 2,56 mmol/L, nije povišen Zato ne vidim ama baš nikakvog razloga za bilo kakve daljnje pretrage.
Kao drugo, i dalje ne vidim alergološke nalaze, na kokošje jaje i kravlje mlijeko. Tu neko čačka po enodkrinološkim pretragama, a još uvijek nije uradio alergološke nalaze. Provokacijski pokius, prije alergološke obrade ne, znači apsolutno ništa u pitanju staganacije na tjelesnoj težini. Jer, dijete od alergije na kravlje mlijeko može samo stagnirati, i skoro da ne mora imati drugih upadljivijih manifestacija. Ali, ovdje netko očito nema puno pojma o alergiji, i bavi se samo endokrinologijom.
Vidim da je to skoro ista situacija kao u Hrvatskoj. U alergologiju se petljalu gastroenterolozi, genetičari, endokrinolozi, primarni pedijatri, i misle da sve znaju. Najčešći je slučaj da izjednačju alergološki nalaz s alergijskom bolesti, a u ovom slučaju, netko se bacio na provokacijski pokus, bez alergološke obrade, jer je negdje čuo da je provokacijskipokus "zlatni standard". Zlatni standard, da, ali kod utabanog slijeda, koji se ne može preskakati.

mirnam

12.07.2012. 00:35

JA SAM MAJKA DVOIPOLMJESEČNE DJEVOJČICE. PRVIH MJESEC DANA NAKON PORODA BILI SU DOBRI, DIJETE SAM DOJILA, ONA JE DOBILA NA TEŽINI OKO 9OO GR, STOLICE SU BILE KAŠASTOG SADRŽAJA, ZLATNOŽUTE BOJE, ALI POSLIJE MJ. DANA IZBILI SU JOJ PRIŠTIĆI PO LICU, NISMO IŠLI LIJEČNIKU, JER SU U ROKU DESETAK DANA NESTALI, ALI STOLICE SU POSTALE UČESTALE, ZELENO SLUZAVE, SMRDLJIVE. NAPRAVLJEN JOJ JE TEST NA ROTA I ADENO VIRUS, BAKTERIJE, NIŠTA OD NAVEDENOG NIJE U PITANJU. LIJEČNICA JE PREPISALA NAN BEZ LAKTOZE I LINEX BABY, ALI NI TO NIJE POMOGLO, DO DAN DANAS TO TRAJE. ONA NE GUBI NA TEŽINI, ALI I NE DOBIVA DOVOLJNO, PROTEKLIH MJESEC I POL ČITAVIH 4OO GR. JA SAM INSTIKTIVNO IZ SVOJE PREHRANE ISKLJUČILA KRAV. MLIJEKO, I SAD JOJ STOLICE NISU ZELENE, ALI SU I DALJE SLUZAVE, ČESTE, I VODENE. NEDAVNO JOJ JE VAĐENA KRV RADI ALERGIJE I NALAZ GLSI OVAKO; IMUNOGLOBULIN E-1. KRAVKLJE MLIJEKO <O. 35 KU/L, SOJA <O. 35 KU/L. INTERPRETACIJA NALAZA ALERGENA: negativno <o,35 KIU/L, POZITIVNO; klasa I O,35-O,7 klasa II O,7-3,5 klasa III 3,5-17,5 klasa IV 17,5-5O klasa V 5O-1OO klasa VI>1OO. MOGU LI VAS ZAMOLITI DA NAM POMOGNETE RASTUMAČITI RADI LI SE O ALERGIJI NA NEŠTO, UNAPRIJED ZAHVALJUJEM.

Darko Richter, dr. med.

12.07.2012. 17:25

Nema alergije na kravlje mlijeko, niti na soju. No, čim vam je netko radio IgE na soju, ili niste u pravim rukama, ili mi nešto niste rekli.

mirnam

12.07.2012. 20:45

NE ZNAM ŠTO SAM BITNO IZOSTAVILA, DIJETE JE ISKLJUČIVO DOJENO, DO MJESEC DANA ŽIVOTA, NAKON MJESEC JE LIJEČNICA SAVJETOVALA LINEX BABY I NAN BRZ LAKTOZE, NIŠTA OD NAVEDENOG NIJE IMALO EFEKTA, SAMO SMO OSTALI BEZ PAR STOTINA KN U LIJEKOVIMA I PROBLEMOM S DOJENJEM, JER KAD JE BEBA OKUSILA BOČICU, NIJE VIŠE HTJELA DOJKU, PA SMO JOJ NAN PRESTALI DAVATI I MUČILI SE OKO TJEDAN DANA DA PRIHVATI DOJKU PONOVNO..INAČE, LIJEČNICA NAM I NIJE POKAZALA NEKI INTERES DA SE PROVJERI ŠTA JESTE, JA PRIHVAĆAM ČINJENICU DA NEKA DJECA, KOJA SE DOJE IMAJU PRAVO NA SVAKAKVE STOLICE, ALI ME ISTODOBNO BRINE ČINJENICA, AKO DIJETE NE DOBIVA NA TEŽINI NITI ONAJ MINIMUM KOJI SE OČEKUJE, RADIM LI JA ZAPRAVO NA ŠTETU BEBI I JE LI ONA MOŽDA GLADNA I JESU LI NJENE TAKVE STOLICE MOŽDA POSLJEDICA GLADI? ONA SAD REDOVNO SISA, ALI MISLIM DA U NJOJ MALO ŠTO OSTANE, KATKAD SE DOGODI DA U ISTO VRIJEME DOK SISA I KAKA. ISPRIČAVAM SE JER NEKA OD OVIH PITANJA I REČENICA NISU NUŽNO VEZANE UZ ALERGIJU, ALI JA NA NJIH DO SAD OD NIKOGA NISAM DOBILA ODGOVORE. HVALA

Darko Richter, dr. med.

12.07.2012. 23:30

Gledajte, ovo sve skupa s alergijom nema nikakve veze, i badava vi ili bilo tko drugi po tome tupi. Ovo je klasični primjer prtljanja s prehranom, a prtlja se pod izgovorom visokoparne dijagnoze nekakve alergije, i to ne samo na kr. mlijeko, nego i na nekakvu soju. Tako valjda izgleda mudrije.
A kada jednom prestanete dojiti, pa opet idete na dojenje, to skoro nikada ne funkcionira, i vi samo nastavljate izbezumljivati svoje dijete. Odlučite se za neku formulu, jer, očito je vrijeme dojenja za vas i dijete sada prošlost.
Tako da bih rekao dvije stvari: niste mi rekli ono bitno, a to je da ste prtljali s prehranom, i drugo, onaj koji vam ordinira IgE na soju, nije baš pogodio u sridu,a i neće ako traži soju, a ne, npr., bjelanjak jajeta, koji je daleko, daleko češći problem. No, iz te soje ja iščitavam sljedeće: da je dotični(a) mislio kako će obavezno ovo biti alergija na kravlje mlijeko, i kako se unaprijed treba osigurati da nije i soja, kako bi dijete moglo dalje sa nekim sojnim mlijekom (Soyamil, Pregomin). A alergija je u ovom slučaju ispala ćorak. Radi se o grešci u prehrani, i kotač sada nije moguće vratiti, već treba dijete gojiti na nekoj formuli.

mama i pol

11.09.2012. 23:40

Poštovani doktore,

jako Vas je nahvalio zaista veliki broj majki čija djeca boluju od alergija, iz tog razloga se i javljam.

Imam sina od upravo napunjenih 3 mj. kojem je sa mjesec dana dijagnosticiran atopijski dermatitis.
Po uputama dermatologa morala sam preć na Alfare hranu, a zatim vadit krv na ECP, uk IgE, RAST na kravlje mlijeko, jaja, soju i pšenicu.
Svi nalazi su negativni,osim što je ECP (prepisujem sa papira: u jedinici ug/L mora biti od 2-20, on ima 26.8)
Alergiju ne mogu dokazat, al je navedena kao djagnoza, očito iz razloga što ta hrana ne sadrži alergene, zato što se prelaskom
na Alfare hranu su se povukle flekice po licu, al ujedno sam i dan poslije prelaska dala 3 premaz kortikosteroida.

U bolnici su ponovo radili pretrage zbog proljeva, (morat ću se laički izrazit jer ne znam točno, ali lijepili su mu flastere sa alergenima na leđa). Prelaskom na Alfare hranu stolice su su krenule ravno nakon obroka, svaki obrok stolica, dok nakon 3 tj, nije doslove krenuo proljev, nitko nije ništa poduzimao dok sama nisam išla molit u bolnicu da ga netko primi. U mjesec dana dobio je samo 200g. Uglavnom tvrdi mi se da proljev nije od hrane već od oštećene sluznice crijeva, Trenutno smo na hrani Neocate i žele me vratit na Alfare, al ja imam predosjećaj da ne bi smio.

I da sad skratim...da li je moguće dokazat alergiju na kravlje mlijeko a da pritom ne naškodim djetetu (jer po najgorem doktoru na svijetu kojeg sam pitala dr. google može doći do anafilaktičkog šoka), te je li taj ECP povišeni opasan i što točno on predstavlja, jer po njima nije ništa zabrinjavajuće, a mene je strah da ne dođe do astme.

Veselim se vašem odgovoru (ovisno kakav je) i srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.09.2012. 00:10

Osim što ima atopijski dermatitis, što vjerujem na riječ, nema ništa drugo od čega bi se moglo početi dalje umovati.
Najbolje bi bilo da mi javite točne nalaze, jer ja ne znam što su to negativni nalazi. Osobito, što je to negativni ukupni IgE?
ECP nije korisna pretraga u ovom slučaju i ne znači ama baš ništa. Bilo bi bolje da mi javite njegovu krvnu sliku i broj eozinofila.
Tako da za sada jednostavno ne znam zbog čega je ne Alfareu i Neocateu. Komplikacije s napredovanjem na težini katkada počinju zbog alergije na kravlje mlijeko, pa se isprave s Alfareom i pogotov s Neocateom. Međutim, ako alergije nema, komplikacija se ne ispravlja i treba doći do dijagnoze i prave terapije, a to onda obično nije Alfare niti Neocate.

mama i pol

12.09.2012. 14:05

Zahvaljujem na tako brzom odgovoru,

dolje navodim (točno prepisujem) nalaze sa otpusnog pisma:

CRP 0.2 mg/L, E 3.9 x 10*12/L, Hgb 118 g/L, Htc 0.335, Trc 253x109/L, L 9.0 x10*9/L,
seg 21, neseg 2, ly 64, mo 7, eo 6%
Bil uk 7.2, bil konj 2.0, nekonj 5.2 umol/L, GUK 4.8, ureja 3.3 mmol/L, kreatinin 32 umol/L,
AST 42, ALT 41, GGT 18, ALP 397, CK 101, LDH 249, amilaza-s <10, amilaza-u 3, lipaza 14 U/L
Na 136, K 5.3, Cl 104, Ca 2.68, P 2.06, Mg 0.86 mmol/L, Fe 15.8, UIBC 43.9, TIBC 59.8 umol/L, Fe sat 26.5%, transferin 2.700 g/L, feritin 207 ng/ml
Ukupne bjelančevine 62 g/l, albumini 42.5, gama 4.0 g/l
Imunodifuzija: IgG 3.3, IgA 0.08, IgM 0.26 g/l
ABS: pH 7.35, pCO2 6.1 kPa, BE - 0.6, HCO3 25.4, CO2 uk 26.8, pO2 4.7 kPa, O2 sat 64%
Stolica na okultno krvarenje (3x): negativna
Atopy patch test na kravlje mlijeko, pšenicu, soju i jaje je negativan.
IgE RIST < 0.2 KIU/L, ECP 26.8 ug/l, IgE RAST na PKM i soju < 0.35 KIJ/L ( 0. razred).

"Učinjena je in vitro alergološka obrada koja nije pokazala preosjetljivost na ispitivane alergene (uk. IgE < 2.0 kIJ/L, ECP 41.5 ug/l)"
Pedijatar mi je rekao da povišeni ECP ukazuje na sklonost alergiji, al nitko je ne može dokazat jer je krv vađena nakon što je prešao na Alfare.
Kad sam rekla u bolnici da ne želim da ima postavljenu dijagnozu na temelju sumnji nego na temelju činjenica dobila sam blijedi pogled i neka si ga vratim na Aptamil pa ću vidjet da je alergičan.

Eto, nadam se da sam sve dobro napisala, prepisala sam sve što sam našla na otpusnom pismu gastroenterologa i još jednom Vam hvala na utrošenom vremenu.

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

12.09.2012. 15:45

Sada je puno bolje. Međutim, koja mu je dijagnoza postavljena?
Mislim da se bez toga ne možemo ni maknuti.
Nije mi jasno da to vama nije jasno. Sve ste ispisali, osim dijagnoze. Prepišite i nju.
Jer, vrlo jednostavno, meni nije jasno iz čega je netko rekao da se radi o alergiji na kravlje mlijeko. To ne proizlazi niti iz jednog od nalaza. Ali, može se raditi o intoleranciji o kojoj zabrinute majke niti ne sanjaju,niti razumiju, pa bi bilo najbolje, ponavljam, da mi prepišete točne dijagnoze.

mama i pol

12.09.2012. 16:55

A sjetila sam se da nisam napisala dijagnoze, i opet ju zaboravim napisat u 2 poruci. Evo ih sada, ja se ispričavam

dijagnoze su:

1. alergija na proteine kravljeg mlijeka K90.4
2. Slabije napredovanje na težini R62.8
3. Sindrom enterokolitisa K52.2

mama i pol

13.09.2012. 11:30

doktore, ja svoj odgovor nigdje ne vidim, pa ne znam ni jeste li ga primili

uglavnom dijagnoze su:

1. alergija na proteine kravljeg mlijeka K90.4
2. Slabije napredovanje na težini R62.8
3. Sindrom enterokolitisa K52.2

Znači mom djetetu je promjenjena prehrana sa aptamila na alfare po preporuci dermatologa zbog sumnje na alergiju na km, 3 tjedna nakon uvoda alfarea počeo je proljev, koji nije prestajao dok nisam otišla gastroenterologu po čijim uputama koristi neocate i proljeva više nema.
Prvo je dijagnosticirana sumnja na alergiju. Gastroenterolog je rekao ovako: ne možemo dokazati alergiju na kravlje mlijeko ali ja sam uvjerena da je, jer su se simptomi na licu povukli nakon uvoda alfarea,(točno tada sam i ja koristila kortikosteroid) znači hrane koja ne sadrži alergen, pa po tome ni krvni nalazi ne mogu to dokazati. Mišljenja smo kako je u podlozi ipak riječ o alergiji na km.

ja samo želim znati da li je istina da se ne može dokazati alergija zbog hrane bez alergena, ako je, dobro idemo dalje, ako nije molim vas uputite me negdje da ustanovim djetetovu pravu dijagnozu.

puno hvala i srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

14.09.2012. 21:25

Jednostavno ne stoji da se alergija na bilo što ne može više dokazati zato jer toga nečega, na što bi dijete bilo alergično, više nema. To ne stoji, pogotovo ne u tako kratkom razmaku koji predstavlja par mjeseci.
A drugo, čini mi se da je nešto krenulo krivo, od početka: dermatolog veli da je atopijski dermatitis od kravljeg mlijeka, i, iako to nije dokazano, uvodi se Alfare. Dermatitis je bolje, ali nasutpa proljev. Onda gastroenterolog veli, ne možemo dokazati alergiju na kravlje mlijeko, ali ona se ionako ne liječi Alfareom, već Neocateom. Tu nešto ne štima: priznaje da je djetetu bolje na Alfareu, jer je dermatitis u povlačenju, ali veli da je to, čime se liječi (Alfare), krivo.
To neće tako biti, niti prvo, niti drugo, niti treće.
Zato djetetu treba jedan dobar pregled, i jedno obično alergološko testiranje.
U tom smislu mogu vam ponuditi da dođete u moju ambulantu, najbolje s uputnicom za Dnevnu bolnicu (vrijedi mjesec dana od upisa), pa se može obaviti testiranje i provokacijski pokus, ako bude indiciran, u par dana.
Klinika za pedijatriju, Dnevna bolnica, nova zelena zgrada na Rebru, liftom na razinu "P", pa lijevo. Termin možemo dogovoriti na mail: bibice@live.com.

mama i pol

15.09.2012. 10:45

Doktore, puno puno puno Vam hvala....

Poslala sam Vam mail oko naručivanja.

Srdačan pozdrav i ugodan dan.

Darko Richter, dr. med.

16.09.2012. 21:05

Dboro, već smo sve dogovorili.

ferenc

24.09.2012. 13:05

Poštovani,

možete li mi reći bi li se u četveromjesečnog dojenčeta kojemu je jedini simptom po koji tračak svježe krvi pomiješane sa sluzi u stolici, moglo raditi o alergiji na kravlje mlijeko? Krv nije uočena prije navršenog četvrtog mjeseca života. Dijete je isključivo dojeno, urednog prirasta na tjelesnoj masi.

Darko Richter, dr. med.

25.09.2012. 17:30

O alergiji na kravlje mlijeko, o angini, ili o leukemiji, može se radi i sa, i bez tračka krvi u stolici.
Pitanje je totalno krivo postavljeno, i nemam namjeru truditi se da vam na tako nešto odgovaram.