Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na plijesni-Alternaria


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

lasica

22.09.2016. 12:15

Poštovani, prošle godine u alergološkoj obradi djeteta na inhalatorne alergene (sin,8 godina tada) ustanovljeno je da je alergičan na Alternariu alternatu 10.10 klU/L-
igE(RIST) je bio povišen na 384 kU/L. Sada je rađena kontrola: mix plijesni je dao rezultat 22.2 klU/L,a igE (RIST) 194. Dok čekamo savjetovanje i daljnju obradu u bolnici (moramo još u listopadu na prehrambene ići i spirometriju itd.l) zanima me Vaše mišljenje o postupanju/protokolu kojeg bi Vi proveli na ovaj nalaz (da li se liječi ako nema simptoma i sl.),možda neki uvjeti stanovanja posebni (imamo odvlaživač i pročistač zraka,no živimo u sljemenskoj šumi,ima vlage i plijesni ko u priči).Također,sin bi trebao ići sada na jesen u Školu u prirodi na Sljeme,da li je to preporučljivo s obzirom na vlagu,hladnoću,uvjete koji tamo vladaju.Inače je još alergičan na gusjenice (četni prelac) i neke bube,te kivi (to smo iskustveno saznali). Do 5 godine je bio na latex i kravlje mlijeko (kazein).
Hvala puno !!

Darko Richter, dr. med.

28.09.2016. 17:45

Niti jedna alergija se ne "liječi" ako nema alergijske bolesti. Liječi se bolest, a ne alergija.
To isto vrijedi za plijesni. Ako ima neku alergijsku bolest povezivu s plijesnima, onda se plijesni eliminiraju kako god se zna i umije, a alergijska se bolest liječi: ako je to astma, dobije inthalacijski kortikosteroid, ako je to urtikarija, dobije antihistaminik, i tako redom.
Sljeme je vrlo širok pojam, i ne znam odakle bi itkko mogao točno znati hoće li mali nabasati na ovu ili onu plijesan u tom i tom dijelu planine. Osim ako ne ide u planinarski dom u kojem ima plijesni.