Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija na trave i žitarice


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Krešo143

13.03.2017. 17:05

Poštovani,

Na zadnjem testiranju bio sam na kožnom testu na inhalacijske alergene..

Rezultati su mi bili:

Trave 10x10

Žitarice 8x8

Možete mi objasniti alergiju na žitarice. Otkad do kad bi bila, i da li se to možda odnosi na žitarice u hrani...?
Još bih vas pitao. Prije pola godine sam dobio dijagnozu ekstremno suhog oka. U toj mjeri da mi je dr. ugradio čepiće u suzne kanale.
Rekao mi je također da bi posljedica suhog oka mogli biti ljekovi za alergije..
Inače ja koristim claritin i flixonase..

Zanimalo me znate li možda neki alternativni lijek gore navedenima koji toliko ne isušuje?

Unaprijed zahvalan,

Srdačan pozdrav,

Krešo

Darko Richter, dr. med.

13.03.2017. 23:25

Imate alergiju na peludi trava, i na peludi žiitarica. Inače, sve žitarice spadaju u trave, tako da je to jedno te isto. Ako ste alergični na peludi trava, poput livadne mačic,e oštrike ili ljulja, skoro sigurno ste alergični i na pelud raži, pšenice itd. To ne znači da morate biti alergični na te žitarice u hrani, jer, od peludi do sjemenke ima dosta promjena. U pravilu alergen peludi i dozrele sjemenke nemaju ništa bitno zajedničkog.
Suho oko sigurno nije od Flixonasea, a niti samo od antihistminika (Claritine), no, antihistaminik može pogoršati postojeću suhoću oka. ne znam za neku pametnu zamjenu, no intranazalni steroid je obično dosta i za kontrolu alergijskog konjunktiviitsa u sklopu rinokonjunktivitisa, i ne vidim potrebu da na to još uzimati Claritine. Radije se pozabavitie time da korektno ušmrčete Flixonase, jer,ne znam što bi kraj njega imao Claritine za poboljšati. To je kao da uz reflektor palite džepnu lampicu.

Krešo143

25.03.2017. 14:30

Doktore zahvaljujem na odgovoru,

Pitao bih Vas dodatno jer bih sada trebao početi sa korištenjem Flixonasea.
Budući da ste mi savjetovali da samo koristim Flixonase a ne Claritine zbog suhoće da li je sigurno da taj sprej koristim 6 mjeseci budući da toliko traje alergija na trave?
Pročitao sam ovdje na forumu Vaš odgovor nekom članu da se on preporuča koristiti 6-8 tjedana...u tom slučaju ne znam što da koristim ostalo vrijeme dok je alergijska
sezona..

Unaprijed zahvaljujem,

Srdačan pozdrav,

Kreso

Darko Richter, dr. med.

26.03.2017. 23:10

Za djecu do 8 tjedana na mah, pa pauza nekoliko tjedana, a vama može i duže. Ne cvatu trave stalno, već ajjače u travnju, lipnju, krajem kolovoza i u listopadu. Zapravo, dok god je 12-14°C, ako padne kiša, trave kreću.

Krešo143

28.03.2017. 11:35

Hvala doktore,

Pitao bih Vas još o Singulair tebletama. Mislite li da bi u mon slučaju za alergije možda bilo dobro koristiti te tablete jer navodno ne isusuju kao Claritin i ostali

antihistaminici?

Pitam u slučaju ako mi Flixonase izazove nuspojave ili ne bude dovoljan u nekom slučaju.


Moja isprika ako sam Vam naporan sa pitanjima, ali kombinacija tih alergija i suhoće oka je kao začaran krug.


Srdačan pozdrav,

Kreso..

Darko Richter, dr. med.

28.03.2017. 20:10

Singulari vam eventualno može pomoći tek u kombinaciji s antihistaminikom, no, sam po sebi je peslab.
Vama bih reporučio uzeti intranazalni st eroid (Flixonase, Nasonex, Avamys, rinoco itd.), i to ne može omanuti, osim ako to ne znate dobroušmrkavati, i to u čisti nos.
Što se tiče suhoće oka, trebali biste, možeda, otići do oftalmologa da vam učini tzv. Schirmerov test - koliko oko suzi, jer, suhoća je često samo subjektivni osjećaj, ali se oko zapravo ne suši, vać patite od alergijskog konjunktiviitsa.