Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nora1234

20.04.2017. 18:45

Pozdrav.
Javljam se da me posavjetujete što činiti i da mi date svoje mišljenje. Naime, godinama sam se borila sa kihanjem (po par minuta bez prestanka), curenjem nosa i začepljenosti nosa. Prošle godine izvadila sam krv na alergene i nalaz je bio negativan ( testirali su me na dlaku mačke, pasa, brezu, pelin, jaja, mlijeko, bakalar, pšenično brašno, soju i kikiriki). Također napravila sam bris nosa na eozinofile te je utvrđeno 80% eozinofilnih granulocita. RTG sinusa te je utvrđeno da su mi sinusi uredno prozračni i razvijeni. Također se navodi " Transparencija u projekciji gornjeg sagitalnog sinusa. Uz falks cerebri s desne strane ovalna mineralna sjena 7x3 te mineralna sjena oko 3mm". MR mozda nisam napravila jer su na neurologiji rekli da nema potrebe jer nemam nikakvih smetnji. Alergologinja mi je prepisala Arius 5mg tablete te Avamis sprej. Otkako pijem Arius ne osjetim pritisak u sinusima, ne kišem i ne svrbi me nos no on je još uvijek začepljen. Trebala sam ići na testiranje u rujnu da se pokaže na što sam alergična, no zbog spleta okolnosti koje su duže potrajale nisam otišla kao niti na pregla kod ORL. Trenutno mi je nos još uvijek začepljen.
Dok pijem Arius počela sam koristiti Rinolan sprej za nos i pomogne mi sve dok ne odem u krevet, tada se nos opet začepi. Smeta mi prašina i znam imati neugodan osjećaj u nosu prilikom boravka u krevetu, kao da mi nešto smeta. Dok mi je nos odčepljen sekret mi se slijeva u grlo, i mogu ga ispuhati. Sekret je najčešće vodenas no u zadnje vrijeme zna biti i svijetlo žut ali i bijelkast. Zanima me vaše viđenje mog slučaja te nekakvu preporuku ili savijet što napraviti. Unaprijed se zahvaljujem i ispričavam na podužem objašnjavanju.

Darko Richter, dr. med.

22.04.2017. 00:25

Srećom niste "slučaj", već imate obični alergijski rintiis, i to vjerojatno od onoga, na što vas nisu testirali, a to je grinja iz kućne prašine. Tko je bio taj znalac kojega je zanimalo pšenično brašno, jaja, mlijeko i bakalar, a baš je ispustio grinju, ne želim niti znati. To je teži slučaj, a ne vi.
Istestirajte se lijepo i standardno preko kože na uobičajene aeroalergene, tj. grinju, peludi stabala, trava, korova i ambrozije, mačje dlake i plijesni.
I dok to čekate, uzmite intranazalni steroid, npro. Nasonex, Avamys, Flixonase, Rinoco, rhinocort, itd. itd. Ako ga budete dobro znali ušmrkati, na neposredno oslobođen i prohodan nos (Operil, Nasic ili slične kapi, i dobar rupčić za ispihivanje) bit će vam dobro za 3-4 dana, i možete bez problema nastaviti još 2.3 mjeseca, a onda ipak vidjeti s ORL da li vam slučajno ne savjetuje pauzu. Naime, mogu nastati oštećenja sluznice nosa i hrskavice kod preduge terapije. Intranazalni steroidi ne smetaju za kožno testiranje, ali Rinolan, Aerius,Alerdin, Claritine, Xyzal i slični antihistaminici - smetaju, i treba ih prekinuti najbolje već 3 tjedan prije testiranja.