Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

juba

14.02.2014. 19:30

a i vec godinama ima problema sa zeludcom zbog gastritisa,,mozete li me vi uputit na nesto sto bi moglo bit il postavit neko pitanje koje bi vam znacilo u vezi ovog jer neznam vise sta da napisem,,

Darko Richter, dr. med.

15.02.2014. 03:30

Mislim da sam ja tu nemoćan, od želuca, do kože, svašta je smeta.
Ili se koncentrirajte, i napišite podatke, ili ništa. Osobno, kao liječnik, kada sretnem ljude koji inzistiraju da me nešto pitaju, a pri tome niti malo ne mare da to uobliče u nešto razumljivo, dobijem dojam da su dokoni, da ih za sebe nije puno briga i da mi dolaze samo zato jer je besplatno, da nabace neki problem, da doktora zabave, ali, vjerujte meni tako nešto uopće nije zabavno. Ili vam je nešto, pa se to može reći, ili nije. Ovo nabacivanje ne liči niti na što.

ketty3

16.02.2014. 06:55

Poštovani, imam problema s očima otprilike 3 mjeseca, pisala sam već i oftalmolozima al više neznam što da učinim, imam stalno prisutno crvenilo oba oka, pečenje i svrbež te nelagodu, stalno korisrim kapi opatanol i mast tobradex i stanje se popravi unutar sat vremena no čim prestanem s terapijom sve se vrati, oftalmolog je rekao da je alergija, no neznam na što, pitao me za životinje, da imam psa stalno je samnom al imam ga već 10 godina, je li moguće da bi takve reakcije izazivale grinje i prašina? Nikad nisam bila na ništa alergična je li moguće da se alergija može pojaviti naknadno?
U pon idem na bris spojnice oka pa se nadam da će se to utvrditi, što vi mislite? Što je najčešće uzrok takvim alergijama?

Darko Richter, dr. med.

16.02.2014. 14:35

Kada oftalmolozi, a još češće, otorinolaringolozi ne mogu od prve riješiti neki problem iz svojeg područja, često se malo "nabace" na alergije. Ako tako misle, onda trebaju pacijenta uputiti na alergološku obradu. I to je sve što vam ja ovdje mogu reći. Sve ostalo su vidjeli i pregledali oni, ja vam mogu reći sa sigurnošću smo ovo: ako znate nanositi Tobradex, u spojnicu oka a ne na kapak, što neki naši pacijenti rade misleći da će tako mast doći u oko, i ako tvrdite da poboljšanje nastupa brzo, i traje oko d1 sat, onda nema govora o poboljšanju, nego o vašem sojećanju, jer, od Tobradexa poboljšanje ne može nastupiti prije 6-12 sati, i postupno se pojačavati do najboljeg učinike kroz 2-3 dana. Ako toga nema, nema učinka Tobradexa, a onda nema niti alergije.

ismaili07

11.03.2014. 10:25

Poštovani doktore,
Zamolila bi Vas ako možete da mi pomognete.
Moj sin ima 6 godina.Od godinu dana ostao je u bolnici zbog bronhitisa od data redovno koristi flixotid po potrebi ventolin.Kada je imao 4 godine uključen mu je i Sigular i njega troši već tri godine.
2010 godine radio alergo test i pokazalo se da je alergičan na pelud polen i grinje.Ige mu je bio 684.
Unazad godinu dana uz svu redovnu terapiju koju troši nema bronhoopstukcije ali se dešava da ostane bez zraka i tada je potrebno da primi kisik, adrenalin, ponekad i urbazon.Pri pregledu nema bronhoopstrukcije i svi nalazi uredni.Radili snimak pluća uredu srce uredu tako da ne znamo više šta.Ponovili smo nalaz Ige i pokazao je da je sada Ige1170.
Dali je možda moguće da je u međuvremenu postao alergičan na još nešto ili šta već.
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

11.03.2014. 20:40

Dakle, ako netko mora dobivati adrenalin i urbason, onda je to ipak teži slučaj. Međutim, iz vašeg opisa ja apsolutno ne mogu zaključiti ništa.
Vi tako suvereno koristite riječ "bronhoopstrukcija" kao da i vi i ja jako dobro znamo što je to, a onda, najedanput, kada biste baš trebali biti plastični, idete ispod nivoa razumljivog opisa, i pričate da "ostane bez daha". I ja svaki čas ostanem bez daha, pa mi ne treba adrenalin.

jasmina0509

23.05.2014. 13:25

poštovani,
trebam savijet. Imam djevojčicu od dvije godine koja od 7 mjeseca starosti prvi put imala napad bronhitisa. U jednom je tenutku u mjesec dana imala tri napada i stalno smo bili na inhalacijama ventolinom i antibioticima.
Alergotest je negativan. Bila tri mjeseca na terapiji singularom i u ta tri mjeseca je dva puta imala napad. Imate li savijet što sada raditi. NAša nam dr stalno govori da je ona premala da bi se nešto moglo sa sigurnošću dijagnosticirati. JA sam kao dijete imala bronhijalnu astmu i alergije, bila na terapiji do puberteta.
Sada već tjedan dana suho kašlje, bili kod dr koja je rekla da su pluća i grlo čisti i da je to vjerovatno alergijski. Dala nam je fenistil koji joj dajed danas treći dan ali nije joj baš jako pomoglo. Ona kašlje cijeli dan, pogotovo noću. Htijela sam savijet da li da nastavim ka fenistilom, smijem li je inhalirati samo fiziološkom i imali smisla da joj dajem kakve sirupe za suzbijanje kašlja ili iskašljavanje.
Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

24.05.2014. 00:00

Vrlo je moguće da već ima astmu, vjerojatno alergijsku, ali, ako to i nije slučaj, već samo dobiva bronhoopstrukciej uz virusne infekte, treba jeoj terapija. I to, montelukast (Singulair, Melarth, Surfair, ili sl.) + Flixotide inhaler (pumpica), 2×2 potiska svaki dan na Babyhaler, trajno.

jasmina0509

24.05.2014. 23:35

Postovani,
puno hvala na odgovoru. Ja i suprug smo razgovarali i htijeli bi zanti mozemo li zakazati termin pregleda za dijete. Makar privatno u polikliniku jer pretpostavljam da bi tamo dosli prije na red, a stvarno bi to htijeli napraviti sto prije. Mi smo iz Istre. I ako nam samo mozete bar optrilike reci koliko dodje pregled da se znamo pripremiti. Makar za dijete...
puno Vam hvala.

jasmina0509

24.05.2014. 23:45

Poštovani,
zahvaljujem na odgovoru.
Ja i suprug smo razgovarali i razmišljamo bi li mogli kod vas dobiti termin pregleda (inače smo iz Istre), makar u poliklinici privatno gdje ćemo, pretpostavljam, brže doći na red. Htijela bi, ako joj već treba terapija da se sa tim krene što ranije. Htijela sam i pitati koliko bi pregled otprilike koštao, da se znamo pripremiti, makar za dijete nije ništa teško.

Puno hvala i lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

26.05.2014. 01:10

Ne radim privatno, a možete doći bilo sa, bilo bez uputnice. S uputnicom je pregled besplatan, a bez uputnice plaćate KBC-u otpirlik 75-80 kn.
No,ipak je prethodno potreban dogovor za termin. Ako dolazite s uputnicom, onda bi najbolje bilo da vam izdaju uputnicu "C1", na koju se mogu učiniti i potrebne pretrage, ako su potrebne.

inesa26

29.06.2014. 12:35

Poštovanje,
Već 4 godine imam alergiju na rukama.Prvo se pojavila samo rana na jednoj ruci (mislila sam da sam se udarila) i kasnije je otpala i prosirilo se crvenilo na obje ruke.Javio se svrbež i mjehurici ispunjeni vodom ,nakon češanja i pranja ruku pojavila bi se vodica na tom djelu .Išla sam kod dermatologa,radila testove koji su bili uredni.Lijecnik mi je dao Travocort kremu koja mi je u početku pomagala,a sada bas i ne.Moze savjet?

Darko Richter, dr. med.

29.06.2014. 20:20

Izgleda kao kontaktni dermatitits. Meni dojava od pacijenta da su testovi bili uredni, ne znači ama baš ništa. Što vi znate što je što, i što je uredno?
Ja bih vam preporučio da se javite dermatologu, opet.

inesa26

01.07.2014. 22:25

Dermatolg mi je rekao da su nalazi uredni i uz to sve dodao mozda su uzroci prasina i sl. i onda mi je dao da mazem Travocort kremom .
obratit cu se .Hvala Vam

Darko Richter, dr. med.

03.07.2014. 00:45

Ma koji nalazi? Kakve veze npr. ima urin, ili krvna slika, ili bris grla s vašim problemom? A sve su to nalazi, koji su kod kontaktnog dermatitisa savršen uredni.
Ako je uredan epikutani test, to je nešto drugo, onda neće biti kontaktni dermatitis.

The pearl

05.07.2014. 14:00

Zdravo! Zelim samo da vas pitam .......
Dobila sam neko crvenilo po telu, neke sitne tackice koje jako svrbe, otisla sam kod lekara i su mi rekli da je to dermatit i da je to neka vrsta alergijske reakcije.....dali su mi decortin 5mg 3x1, zyrtec 1x1 i mast betasalic 2x1, i da dodjem na kontrolu za desetak dana, e sad moje pitanje je......ja uzimam i verapamil i ansilan, dali to moze da steti nesto mom zdravju ako pomesam sve ovo lekove, jel sam cula da decortin je prilicno jak lek ?

Darko Richter, dr. med.

05.07.2014. 22:10

Interakcija, koje bi bile značajne, između Zyrteca, verapamila i Decortina nema. Što vam to znači "prilično jaki lijek"? To nema nikakve veze s mogućim interakcijama. Inače, malo me čudi da vam netko daje Belosalic na alergijski osip. To mi izgleda kao neka nova indikcija.

GraBa

15.07.2014. 23:05

Poštovani novi sam na forumu pa cu pisati ovdje na na ovoj temi. Naime dok sam studirao na fakultetu u Mostaru imao sam u proljetno i rano ljeto jake svrbeze ociju i nosa, a posebno sam se u jutarnjim satima znao buditi sa iritiranim kasljom te nakon otvaranja prozora i udisanja svjezegzraka nakon par minuta sve bilo u redu sa tim da se svrab ociju nastavljao tokm perioda. Sada nakon zavrsetka faksa vratio sam se u Bosnu u kontinetalne krajeve i ovdje problem sa ocima nemam, ali javlja mi se suhi kasalj navecer kada legnem spavat te mi jako smeta kada sam u vodoravnom polozaju tako da nakon nekih pola sata iskasljavanja uspijem zaspati. Da napomenem ovaj suhi kasalj se javlj ne bas cesto nego samo ponekad predvecer te mi vjezbe disanja mnogo pomazu. Inace sam fizicki aktivan i bavim se sportskim aktivnostima te nisam niakd imao problmea sa plucima prije molio bih vas kada bi mi bar pomogli sa vaseg gledista da kazete sto bi moglo biti. Imam namjeru posjetiti lijecnika jer se nkad zabrinem da nije mozda i srce iako nisam niakd imao problema sa istim, ali kako ej sve kod nas nikad ne reci nikad.
LP.
Marko.

Darko Richter, dr. med.

17.07.2014. 00:55

Mislim da vam bez pregleda nitko ovdje ne može reći ništa konkretno. Vaš je opis primjer nespecifičnog pričanja o nekim svojim smetnjama, koje ima ili može imati svatko. Tj., da kašlje. Onaj dio s očima i nosom, ujutro dok je prozor zatovren, pa onda većinom to nestane na vanjskom zraku, također nije uvjerljiv niti tipičan.
Zato malo pričekajte da vas pregled ai točnijeislijedi vaš liječnik u izravnom pregledu.

3palacinke

18.07.2014. 00:30

Poštovani, dijete će za 2 mjeseca napuniti 3 godine. Od rođenja ima osip po nogama i rukama za kojeg je pedijatrica dala dijagnozu neurodermatitis te ga povremeno mažemo kortikosteroidnim kremama. Od početka dohrane javljale su se reakcije na neke namirnice (kivi crvenilo koje se javilo 15 minuta nakon konzumiranja, kikiriki -oticanje usana i grla nakon pola sata, mrkva i rajčica -probavne smetnje, proljev, bol, nakon navršene druge godine se više ne javljaju). Reakciju na kikiriki je imao jednom, imao je godinu i 3 mjeseca, na hitnoj pomoći je dobio inekciju i otada nije više jeo kikiriki. Od navršene dvije godine počinje se žaliti da ga svrbe oči, nos, šmrca, često se noću žali da ga svrbi anus, i dalje se javlja osip na nogama. Oftalmološki pregled je pokazao haemofilius influenze koja prema riječima oftalmologa nije mogla uzrokovati smetnje na očima.
Napravljena je alergološka obrada, dijagnoza je conjuctivitis i dermatitis atopica, propisan je Aerius siruo p.p., opatanol kapi p.p. te Aqua maris sprey pp. Napravljen je test na koži za nutritivne i inhalatorne alergene međutim nije se pokazala alergija. Test krvi je slijedeći:
Dunger 330 10e6/L
IgE 47,90 (pod.norm.do 100 kU/L)
ECP 10,30 (pod.norm.do 15,6 ug/L)
f13 kikiriki 3,7 IU/ml
ostali nutritivni alergeni na koje je testiran 0

Za kontrolni pregled kod alergologa s ovim nalazima smo naručeni u jesen.
Pedijatrica je na temelju nalaza rekla da smetnje s očima vjerojatno nisu od alergije, a oftalmolog je rekao da su oči u redu nakon terapije antibiotskim kapima radi Haemophilius influenze.
Smetnje su se ljeti dosta smanjile, ostao je samo povremeni intenzivni svrab anusa, napravljen je perianalni otisak, negativno je na gliste.

Molim Vaše mišljenje što dalje napraviti u vezi svraba očiju i nosa? Aerius nije pomogao, može li se u tom slučaju isključiti alergije kao uzrok?
Što se alergije na kikiriki tiče, postoji li mogućnost da će je dijete prerasti, postoji li neki način da se to izliječi, te možete li na temelju nalaza znati da li postoji rizik od anafilaktičke reakcije ili ne?

Unaprijed hvala.