Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergije na sve


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

04.12.2014. 23:25

Alergiju treba dokazati. I onda treba urediti i štitnaču, i alergije, ako postoje, i što gdoj još možda ima. Ne možete vi izaći na forum s tvrdnjom da ima laergije, jer ste vi to opazili. Da ima alergije, to kaže liječnik.

Jakov1

08.01.2015. 11:00

Poštovani,

u zadnjih 5-6 godina tijekom studenog i prosinca imam obilno curenje bistre, prozirne, viskozne tekućine iz nosa. Istovremeno se javlja suhi i neproduktivni kašalj koji se smanjuje ako je nos prohodan, osjetim retronazalno slijevanje iz nosa. Temperature nemam. Intenzitet je isti vani, u autu ili u kući.
Prvih nekoliko godina sam mislio da je prehlada jer sam obavljao posao terenskog veterinara u dosta lošim uvjetima. Prije četiri godine doktorica je ipak posumnjala na alergiju jer se ponavlja nekoliko godina u studenom i prosincu. Dobio sam terapiju: avamis, claritine, fluimikan (bronhi su bili puni "sluzi"blunk i nakon 2 dana ogromno olakšanje.
Druge godine opet u studenom i prosincu isti simptomi, ista terapija i dobar rezultat. Par mjeseci poslije sam bio na alergotestiranju (kožni test) na inhalatorne alergene i svi su bili negativni (osim histamina-naravno), nisam bio testiran na kućnu prašinu. Kod javljanja istih simptoma u manjem obimu terapija claritinim bi riješila problem.
Treće godine u studenom i prosincu opet isti simptomi, terapija avamis, claritin je djelovala iako sporije. Nakon toga sam u travnju (4 mjeseca kasnije) putovao avionom i imao sam problema zbog zatvorene eustahijeve tube, pomoć sam potražio u Njemačkoj u Uniklinik Muenster i mogu reći pojedincima da je kod nas bolje jer sam tamo bio sam u čekaonici za hitne slučajeve, čekao sam doktora oko 2 sata i obradio me pripravnik (toaleta uha, analgetici...). Bio sam na pregledu u Vinogradskoj kod doktora Michaela Ries-a, snimali su sinuse sondom sa kameron, nije bilo znakova infekcije ali je bilo obilje viskozne prozirne sluzi pa je doktor zbog sumnje na alergiju preporučio alergotestiranje. U kolovozu sam imao iste simptome kao u studenom i prosincu (prvi put do tada u to vrijeme), sa izračenim peckanjem u očima uz suhi kašalj i iscjedak iz nosa. Terapja je bila djelotvorna ali spora u odnosu na ranije. Slučajnim putovanjem 300 km južnije simptomi su za dva-tri dana bili skoro nestali.
Doktorica me je uputila na alergotestiranje i zbog česte žgaravice koju imam godinama i mogu je kontrolirati (izbjegavanje suhomesnatih proizvoda, lisnatog tijesta, svježeg sira...) iako nisam baš karakter propisala mi je controlok. Nekoliko mjeseci sam bio sretan, zgaravica je skoro nestala, pazim na hranu, ne pušim već 9 mjeseci (prije toga pušio oko pola kutije nekoliko godina), napravio sam alergološko testiranje na Jordanovcu (kožni test na inhalatorne alergene) i rezultat je negativan. Bris nosa je pozitivan na streptococcus pneumoniae. Upućen sam na Rebro na vađenje krvi za IgE, rezultat će biti za dvadestak dana te se sa nalazom trebam javiti alergologu na Jordanovcu. Prije nekoliko dana opet je počelo obilno curenje iz nosa, bistra i viskozna tekućina, suhi i neproduktivni kašalj, avamis, claritine djeluju ali dosta slabije nego prije. Do nazala IgE pokušavam otkriti što je razlog nadražaja kako bih izbjegavao uzrok, ne vidim što bi u periodu studeni-siječanj uzrokovalo moguću alergiju osim možda lijeske.
Nadan se da Vam neće smetati preopširna anamneza, znam da puno znači, meni je jako nedostajala kod mojih pacijenata na terenu (veterinar).
Molim Vašu preporuku što napraviti ako IgE bude negativan i da li iz iskustva možda znate koji su alergeni aktualni u periodu studeni -siječanj ako se radi o alergiji.

S poštovanjem,

Jakov

Darko Richter, dr. med.

14.01.2015. 10:20

U svim nalazima nedostaje mi uvid u eozinofile i moguću eozinofiliju. Postoji tzv. NARES, tj. nealergijski rinitis s eozinofilijom. On je sličan nealergijskoj eozinofilnoj astmi. Ima eozinofilnu upalu s bistrim viskoznim eksudatom, ali nema pozitivne alergije. Vidjet ćemo ukupni IgE na Rebru, kao i specifične IgE, iako, mislim da će oni svi (spec. IgE) biti negativni ako je prick već dvaput bio negativan. Visoki uk. IgE mogao bi ipak ukazivati na neku "skrivenu" alergiju. Postoje i slučajeve samo lokalno prisutngo specifičnog IgE, npr. baš samo u nosnoj sluznici, no to je, izvan znanstveno-istraživačkih projekata skoro nemoguće dokazati rutinskim metodama. Od studenog do siječnja mogu djelovati i peludi, jer, ima ih i tada (od prošle sezone), ali, naravno, najvjerojatniji alergeni su grinje, a zatim i dlaka životinja, osobito mačke. Trebalo bi učiniti i orijentacijski test na glavne nutritivne alergene, ne zbog toga da se poveže, npr. soja s rinitisom, već da se dokaže atopija. No, terapija alergijskog rinitisa i NARES-a identična je.

sil555

30.01.2015. 17:10

Pozdrav! U prošlu subotu dakle prije šest dana dobila sam osip, iako sam i par dana prije toga primijetila da me svrbi tijelo, ali sam reagirala tek na osip, koji se prvo javio na podlaktici desne ruke, pa nakon tog na desnoj strani vrata. Bila sam na Rebru pošto je bila subota, pregledali su me dali mi Sinopen tamo i propisali Escontral koji trebam uzimati tjedan dana, dakle to je još sutra, uz objašnjenje da ne znaju zbog čega se osip pojavio. Svrbež je relativno manji, ali osip se još uvijek javlja svakodnevno, uglavnom na području vrata i podlaktica, a rjeđe na trbuhu ili bedrima i nije jako raširen, u obliku je sitnih točkica koje nisu izbočene. U zadnjih mjesec dana hranim se jako zdravo, ne jedem nikakav junk food, kruh, jedem malo ugljikohidrata, puno proteina i povrća i pijem vodu i eventualno čaj, a sportom se bavim već deset godina. I ne mogu povezati osip s nikakvom namirnicom jer se ne pojavljuje nakon obroka nego neovisno o tome, stoji na kozi 20ak minuta i nestane, pa se ponovo javi nakon nekog vremena. Escontral mi očigledno baš i ne pomaže. Zanima me može li tako nešto uzrokovati candida u organizmu, s obzirom na to da se ona hrani škrobom i šećerom, a ja sam do prije mjesec dana jela jako puno ugljikohidrata i malo proteina, pa je ona sada tako reagirala preko osipa? Nemam nikakvo drugo logično objašnjenje s obzirom na to da se stvarno hranim zdravo, a moguće je da imam candidu jer koristim hormonalni kontraceptiv i prije sam se hranila poprilično nezdravo. Imate li kakav savjet?

Darko Richter, dr. med.

01.02.2015. 13:20

S kandidom urtikarija nema nikakve veze. A nema veze niti sa zdravom prehranom, jer, što je vama zdravo, pitanje jest bi li ja to odborio kao zdravo. Općenito, ljudi si puno umišljaju da žive zdravo, a pitanje je što je to. I onda, traže neku logiku u događajima života, u ovom slučaju u zdravstvenim promjenama, i misle da nešto mora biti logično. Možda i jest, ali tko zna kada ćemo to, i da li ikada, doznati. Kada bi se medicina svodila na logiku, najbolji bi doktori bili ligičari. Ali, to nije tako.
Znate, kada vi živite zdravo, po nekim naputcima iz raznih magazina ili dodataka novinama, onda to nema veze s oficijelnom medicinom i moguće je da unosite nešto što vam baš smeta. Kada ste već spomenuli hormonske sistemne kontracepitve, treba istaknuti da oni baš i nisu lijek za urtikarije, već nusdjeluju više u suprotnom smislu. Strogo uzevši, kontraceptivi su lijek. A kada uzimate lijek, niste sasvim zdravi. To je logika.

superdiksi

04.01.2016. 11:15

Poštovani dr. Richter, molim vas za pomoć.
Mom dječaku koji sada ima 3.5 godine, prije godinu i pol, ustanovljeno je sljedeće:
IgE 393.0 kU/L
F13 Kikiriki >100kU/L
F14 Soja 1.03 kU/L
F2 Mlijeko 0.70 kU/L
F4 Pšenica 0.24 kU/L
F75 Žumance 0.12 kU/L
D1 drinja 0.06 kU/L
E1 Mačka 0.02 kU/L
Negativan je bio za wx1,wx2,gx1, gx2, gx6, tx1, tx2, sve iz skupine inhalatornih reagensa korova, trave i drveća.
Sumnjamo da je alergičan na prašinu, bjelanjak i citruse, možda i na orašaste, ali u momentu analiza nije bilo reagensa. (Mada sve trenutno jede u redovnoj ishrani.) Sledeće nedelje planiramo da ponovimo nalaze i da uključimo sumnjive namirnice.
Prve reakcije je imao sa nepunih godinu dana taktilno na živi bjelanjak i kikiriki (posredno, preko igračke), što se tada manifestovalo dramatičnim naticanjem očiju.
U prvoj godini slijede česte upale uha, a u drugoj godini i trećoj godini brojne i česte epizode bronhoopstrukcija. Takodjer, svakog ljeta u mediteranskom pojasu, ima jaku reakciju na ujede komaraca, i pored Xyzala koji mu pred more uvedemo. Još ću da pomenem da dječak svake zime ima atopijski dermatitis na licu i gornjoj usnici (ja sumnjam na citruse/nedokazano), u obliku blagog crvenila i perutanja. Za to nam je od strane dermatologa, preporučena neka kortikosteroidna krema, koju ne koristimo.
Sa 2.5 godine dijagnosticirana je astma i kao terapija je uveden Pulmicort 0,25 preveče, kroz godinu dana. Tako je astma stavljena pod kontrolu u posljednjih pola godine (prošli mjesec je pulmolog ukinuo svu terapiju). Paralelno sa poboljšanjima u oblasti bronhija, dolazi do pogoršanja u oblasti učiju, srednjeg uha i trećeg krajnika, tako da smo od augusta jednom do dva puta mjesečno na ORL. Od augusta ove godine početkom svakog mjeseca (već peti mjesec zaredom) mu ponovo daju antibiotik zbog slijevanje gustog zelenog sekreta niz ždrijelo (temperatura obično izostaje, ili je vrlo niska, timpanogrami ravni). Konsultovali smo i drugog ORL specijalistu koji je uzeo obzir da je dječak atopičar, pa je od prije dvadeset dana uveo terapiju Flixonase 2*dnevno, jedan udisaj u obe nosnice + Lordes 1*2.5 ml+ dijeta (bez kakaa, citrusa i orašastih /?). Trenutno smo opet u epizodi srednje uho-sekret-treći krajnik, (cijelu noć bol u ušima/ praznici/ dežurni ljekar na ORL) i opet mu uključiše antibiotik, Operil, Flimukan.

Ako mi, kao laiku, dozvolite da pomislim, uzrok svega ovogo je isti, ali svaki specijalista zasebno liječi svoj domen. Postoji li terapija koja istovreeno tretira sve navedene simptome ? Možete li, molim vas, da nam date svoje mišljenje, ili bar da nam preporučite šta je dalje činiti, jer sam se trenutno izgubila i ne mogu da razlučim šta je sljedeći korak. Jedino mi je jasno da neko treba integralno da sagleda navedeni problem. Unaprijed zahvalna, Diana

Darko Richter, dr. med.

04.01.2016. 21:15

Ovo ste odlično zamijetili: "Jedino mi je jasno da neko treba integralno da sagleda navedeni problem." To nije jasno niti (pre)mnogim doktorima, jer se alergologiju bagatelizira, a uzvisuje srce, jetru, bubrege, uho ili grlo, jednjak, mozak itd. I onda vam (super)specijalisti pregledavaju sve te organe, i, ako je alergija u pitanju, misle da je to dosta, jer je alergija "samo nalaz" o kojem i "oni znaju". A nije istina.
Vaše je dijete očiti atopičar. Atopija je sklonost proizvodnji IgE protutijela te akutnim i/ili upalnim alergijskim reakcijama koje teku preko tih protutijela, od kojih su klasične: astma (ima), atopijski dermatitis (ima), alergijski rinokonjunktivitis (ima) i nutritivne alergije (ima). Uz to ima i sklonost anafilaktičkom reagiranju, a to je bilo vidljivo nakon kontaktne alergije na bjelanjak i kikiriki.
Astmu i kontaktnu alergiju imao je već u dobi od godinu dana, a onda su učinjeni ovi nalazi koje ste citirali. Nedostaje mi nalaz za bjelanjak, koji bi, pretpostavljam, bio znatno viši, no što su nalazi za kr. mlijeko, soju i žutanjak. U stvari, kada budete sada činili kontrolu, predlažem vam da učinite ovo: ukupni IgE + spec. IgE na: kikiriki, bjelanjak, kr.mlijeko, te inhalacijske alergene: Der pter (grinja), Dactylis (trava oštrika), Betula (breza). Ukupni IgE bit će i dalej visok, kikiriki također, a bjelanjak i kr. mlijeko možda manji ili negativni. Moguće je da se pojave titrove na inhalacijske alergene.
Pri tome nalazi imaju najveće značenje u tome da uopće dokažu bilo kakvu sklonost stvaranju specifičnih IgE protutijela, ali ti nalazi ne moraju imati kliničko značenje. Oni, zapravo, najčešće kasne za kliničkim manifestacijama, možda ne u slučaju nutritivnih alergija, ali skoro uvijek u slučaju inhalacijskih. Skoro sigurno nema značenje onaj titar od oko 1,0 na soju i pšenicu. Međutim, imao je žestoku alergiju na kikiriki, na kojeg ima visoki titar, i na bjelanjak (nemamo nalaz, a mogao je biti od 3,5 - >100), ali skoro sigurno nije imao ponavljane bronhoopstrukcije zbog toga, jer, da je bio u kontaktu s kikirikijem, osim vrlo moguće bronhoopstrukcije, imao bi i ostale elemente anafilaksije.
Dakle, treba liječiti bolest, a ne nalaze; nalazi će se iskristalizirati s vremenom, najkasnije do dobi od 6 godina.
Treba dobiti:
a) za astmu Flixotide 50, 2×2 ili 2×1 potisak na Babyhaler, uz, po potrebi Ventolin 2 potiska u razmacima od 4-6 h. U slučaju pogoršanja, može dobiti na električni inhalator Pulmicort respulu 1 mg/2ml + Ventolin otopinu 3 mg/0,6 ml + 2 ml fiziol. otopine, što se smije ponoviti triput u razmacima od 6-12 h. Samo pripaaziti da Ventolin od bilo kojeg Ventolina ima razmak od najmanje 4 h.
b) za nos Xyzal ili slično, u adekvatnoj dozi, a to je 1 žčičica ujutro, trajno kroz tjedne i mejsece, uz po potrebi i 1/2 žličice uvečer, ako ono od jutra nije dovoljno; ako mu je netko dao intranazalni steroid, pretpostavljam da je osigurao da dijete od 3,5 g. to zna ušmrkati, makar ti lijekovi nisu namijenjeni djeci ispod 4 godine. Zato je bolje da ga toga poštedite.
c) kožu treba njegovati neutralnim mlijekom ili kremom masnijeg sastava, npr. Nevenova, Nivea Baby, eucerin, Linola Fett, Dercome, Aderma, Mustela, Lipicar i sl. Čim se počne češati, ili vi vidite promjenu na koži, odmah nanijeti Afloderm ili Elocom, dvaut dnevno, kroj 1-2-3 dana, koliko već treba. Nema nikakvog herojstva da izbjegavate te kreme, zato jer su kortikosteroidne, a sve ostalo, od Flixotidea do intranazalnih steroida, su to isto. Ako s češe osobito jako noću, to je znak da ga smetanju grinje, kojih je najviše u krevetnini, pa bi bilo koristno, i bez nalaza koji potvrđuje tu grinju, nabaviti antialergijske posteljne navlake (za jorgan, jastuk i madrac) - a koje dijet fizički odjeljuju od grinaj koje žive unutar posteljine. Ništa ne koristi često pranje, posebni usisivači, akaricidne pjene i sl. Neki od tih proizvoda zvou se AllergoCover, Allergika, MedTex itd. Nije tako jednostavno nabaviti a da vas eventualno (čak i nesvjesno) ne prevare, jer danas svi prodaju nešto za alergiju. Zato bih vas uputio na website "www.topmedicus.si" gdje o tome imate informaciju i kanal za nabavu. Ako idete sami po dućanima, nabavite najmanju jastučnicu, stavite jedan prašnjavi predmet unutra, zatvorite i protresite prema suncu ili svjetlu, i, ako prašina ne izlazi, možete nastaviti s kupnjom.
d) za hranu: obavezno izbjegavati kikiriki u vidljivom i nevidljivom obliku, izbjegavati jaje, a ako jede soju, pšenično brašno i tolerira ih, onda iz ne treba izbjegavati. Je li cijepljen Priorixom?
Možete mi javiti nalaze da vidimo što dalje.

Ema08

24.03.2019. 22:40

Poštovani,
djevojčica od 9 godina upućena je od strane ORL liječnika (povećan treći krajnik ) na alergološka testiranja.

IgE 86 < 90
bris nosa na Eo negativan
prick test: Histamin u 4 mm, negat. kontrola 0, topola i kakao +4 mm, grinje, dlaka psa, breza, ljulj, jaje bjeljanjak, kazein i kikiriki +3mm, dlaka mačke, cladosporium, plijesni, candida, gljivice, riđobrada, mješ. žitarica, mlijeko kravlje, oslić, soja i rajčica, bijelo brašno, gluten +2 mm, kućna prašina +1mm.

Zbog pozitivnog prick testa napravljeno je još vađenje krvi:

PROTEINI ukupni 74 g/l 66 – 81 ref.inter

Antitijela na tkivnu transglutaminazu klase IgG (tTG) 0 AU/ ml pozitivno>20
Antitijela na tkivnu transglutaminazu klase IgA (tTG) 0 AU/ml pozitivno>20
Glijadinska antitijela klase IgG 57 Au /ml pozitivno>20
Glijadinska antitijela klase IgA 5 AU / ml
Antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG ( anti DPG) 4 AU / ml
Antitijela na deaminirani gliadinski peptid klase IgG ( anti DPG) 1 AU / ml

PROTEINI ( SERUM) ref.interval
Imunogobulin E 61 IU/ml < 90
Imunogobulin G 10.5 g/l 7.6 – 13.3
Imunogobulin A 1.25 g/l 1.08 – 2
Imunogobulin M 1.14 g/l 0.55 – 1.6


SPECIFIČNI IgE
Bjeljanjak jajeta 1.74 KU/L
Kravlje mlijeko 0.238
Pšenično brašno < 0.10
Kikiriki < 0.10
Soja < 0.10
Rajčica < 0.10
Čokolada < 0.10
Gluten < 0.10
ELEKTROFOREZA PROTEINA U SERUMU ref. interval
Proteini, ukupni 74.3 g/L 66 – 81
Albumini 60.1 % 55.8 – 66.1
Alfa 1 globulini 4.4 % 2.9 – 4.9
Alfa 2 globulini 11.6 % 7.1 – 11. 8
Beta globulini 9.4 % 8.4 – 13.1
Gamma globulini 14.5 % 11.1 – 18.8
Albumin 44.65 g/L 40.2 – 47.6
Alfa 1 globulini 3.27 g/L 2.1 – 3.5
Alfa 2 globulini 8.62 g/l H 5.1 – 8.5
Beta globulini 6.98 g/l 6.0 – 9. 4
Gamma globulini 10.77 g/l 8.0 – 13.5
Omjer A/ G 1.51 0.8 – 2.0

Djevojčica trenutno koristi rinolan 1x 5ml, nasonex 1x1 potisak, unazad nekoliko tjedana žali se da ne može udahnuti do kraja te je uveden i flixotide 1x1 potisak.

Molim vaše mišljenje što djevojčica smije, a što ne smije jesti.

LP

Darko Richter, dr. med.

25.03.2019. 21:35

Smije jesti sve, a ne smije ne jesti ništa.

Lorelaj

27.07.2021. 22:55

Pozdrav, u junu ove godine sam prvi put dobila alergiju na sunce, tacnije bila sam na moru, izlagala se jakom suncu i predzadnji dan sam primijetila osip po nogama na gornjem dijelu,a ujutru se prosirilo i na listove i ruke. Nije me puno svrbilo,vise kao zarenje i odmah sam otisla dermatologu,primila injekciju,uzela kalcij i sinopen,te se relativno brzo smirilo. Sada sam opet bila na moru,zastitila sam se kremom,ali mi se opet po nogama javio osip i zarenje i to tek nakon 2 dana od izlaganja suncu. Da li je moguce da se alergija na sunce manifestuje tek nakon proteka par dana,ili je nesto drugo u pitanju ovaj put?

Darko Richter, dr. med.

31.07.2021. 18:45

Moguće je da zaštitne kreme ili ulja imaju u sebi sastojke koji fotosenzitiziraju, i prave nešto poput kontaktnog dermatitisa pod utjecajem sunca. Tri su sastojka koja to obično naprave: octicrylene, avabenzone i octinoxate. Pogledajte sastav svojih krema za sunčanje i potražite neku bze toga (dosta teško). Umjesto kreme, preporučujem sunčanje do 11 h i od 16 h.

posvitt

19.11.2021. 16:35

Poštovani,

u februaru ove godine sam imao izuzetno jaku reakciju pri useljenju u nov stan dok sam boravio u Kini. Ono do čega smo žena i ja uspeli da dođemo jeste da je u njemu boravio pušač i da su često korišćeni mirisni štapići. Samo da napomenem da se sve ovo dešava mesec dana pošto završavam sa terapijom autovakcom za hronični bakterijski prostatitis koja je trajala godinu i po. Moje su reakcije prvo bile osip po koži i suzne oči. Lekari su mi prepisali kreme - kortikosteroide i neke antihistamine. Ali, nastavio sam da reagujem i pored toga što smo sve učinili da se stan potpuno očisti. Na kraju smo morali da se iselimo jer su ovo na kraju bili moji simptomi: bolne limfmne žlezde ispod pazuha i na preponama, insomnija, bolovi u zglobovima (pre svega stopala), bolovi u vratu i grudima, gubitak apetita, glavobolja, povišen krvni pritisak, svrab po nogama itd. Simptomi počinju da se povlače pri izlasku iz stana, ali ne u potpunosti. Po dolasku u Srbiju javljam se prvo hematologu. On me upućuje na kontrole krvi i ultrazvuk, gde se ispostavlja da mi je sa nalazima sve u redu sem peska u bubrezima i masne jetru. Dijagnoza hemtologa je nespeficični limfadenitis. Nakon toga odlazim kod reumatologa, opet radim razne analize. Jedino gde je bilo odstupanja je kod urinoanalize. Na kraju je zaključak - artritis kao posledica prostatitisa. Odlazak kod urologa dovodi do uvida da se pojavila nova bakterija u prostati: ešerihija koli. Počinjem da uzimam antibiotike i suplemente i moji simptomi generalno počinju da se smanjuju - bolovi u zglobovima, limfne žlezde itd.
Elem, pre dva dana ćerka mi dobija na poklon policu na knjige. Za nekoliko sati počinju da mi se vraćaju isti simptomi iz Kine.

Saznajem na kraju da je materijal od kog je pravljena polica medijapan koji sadrži formaldehid. Opet osećam limfne žlezde, počinje da mi se vraća bol u zglobovima, imam crvene fleke i tačkice po koži. Šta to sve može da znači? Po onome što laički mogu da zaključim pretraživajući internet jeste da imam nekakav problem sa preterano aktivnim mast ćelijama. Interesuje me kako da izbegnem da mi se tako nešto ponovi?

Darko Richter, dr. med.

21.11.2021. 22:45

Ne znam, jer 90% ovoga što opisujete nema nikakve veze s alergijom.

iimaric

11.03.2022. 11:20

Poštovani,

Dijete 8 godina jače tjelesne građe (134 cm, 36 kg) od najranije dobi ima dijagnosticiran atopijski dermatitis.
2019. godine dijagnosticiran mu je alergijski rinitis koji se manifestira uz svrbež nosa i očiju te neprohodan nos. Od terapije koristimo antihistaminik i INC te uz tu terapiju nos je prohodan.
Muž i ja nemamo alergoloških problema.

Iz ranijih nalaza:
14.10.2021.g.
IgA 1.98[g/L), IgE 2695.O[KIU/L]
FENO 6 ppb.
spirometrija: FVC 100%, FEV 1 98%, FEV1 % 96%, PEF 120%, FEF 25 95, FEF 50 78, FEF 75 74%.n.n.
Prick test na inhalacijske alergene:
Histamin 4x3 mm, Negativna proba 0, Dermatophagoides ptt. 8x5 mm, Alternaria alternata 0,pelud kultiviranih trava 10x5 mm, pelud
divljih trava 6x5 mm, Artemisia 4x5mm,ambrosia elat. 6x5mm, Pelud stabala 7x4 mm, Breza 8x4mm , Lijeska 0, Epitel psa 0, Epitel mačke 8x4 mm.
5.3.2019.g.
(S) (t3) Breza 34.9 H KIU/L < 0.35 Razred IV
(S) (t4) Lijeska 0.294 KIU/L < 0.35 Razred 0
(S) (96) livadna mačica > 100 H KIU/L < 0.35 Razred VI
(S) (98) livadna vlasenjača >100 H KIU/L < 0.35 Razred VI
(S) (w1) Limundik (Ambrozija) >100 H KIU/L < 0.35 Razred VI
(S) (01)Dermatophagoides pteronysinus 16.8 H KIU/L < 0.35 Razred III
(S) (02)Dermatophagoldes pharinae 21.9 H KIU/L < 0.35 Razred IV

U 8. mjesecu 2021. godine prilikom skakanja na trampolinu dijete se požalilo na disanje (kratak udah, lagano sviranje u plućima). Smirilo se kroz sat vremena. Redovito trenira hrvanje i nogomet te nakon tog slučaja nije imao sličnih tegoba. Redovito vodimo dnevnik vrijednosti PFM te smo konstantno u zelenom području. Prije par dana smo bili na kontrolnom pregledu kod alergologa koji nam je rekao da se ne usudi dijete u ovom periodu cvatnje ostaviti bez terapije za donje dišne puteve, neovisno o tome što dijete nema tegobe vezane za donje dišne puteve (ono je jedan izdvojeni slučaj - ne kašlje, nema bronhitise, upale pluća i sl.) te nam je uveo Flixotide 125 1 potisak navečer, plus sva dosadašnja terapija za gornje dišne puteve.

Da li smatrate da treba uvesti terapiju za donje dišne puteve ili bi bilo ispravnije dalje pratiti djetetovo stanje i voditi dnevnik vrijednosti PFM te u slučaju pojave simptoma uvesti terapiju? Propisan nam je i Ventolin u slučaju da dijete počne otezano disati.

Pitanje je podulje, ali htjela sam Vas što detaljnije uputiti kako biste mogli dobiti što kompletniju sliku.

Unaprijed hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

12.03.2022. 22:55

Ako je jednom imao sviranje u grudima, to će se ponoviti. Ja bih ga također stavio na Flixotide 125, 1 potisak na Babyhaler ili volumatic (nemojte uzimati druge "spacer"-e, jer su kraći i ne provode inhalaciju onako dobro kao ova dva). Neime, u proljeće, osobito kasno proljeće, zna se dogoditi (a to ne moćete predvidjeti) obiln apolinacija, i, u kmbonaciji s vjetroj, kišom, grmljavinom, to može izazvati iznenadne teže bronhoopstrukcije. Nije na odmet da bude na Flixotideu, škoditi ne može, a zaštitit će ga sigurno.

Stch

22.07.2022. 17:55

Poštovani. Imam "alergiju" po ramenima, leđima i prsima. Nisam siguran od čega niti me to svrbi. Dakle to je samo osip (Crvene tačkice koje se upale kada se istuširam). Tuširam se umjerenom vodom i šamponom za bebe. Imam 18 godina pa nisam siguran da li su to akne ili kakav osip tj. alergija. Drugih simptoma sem toga nemam. Primao sam inekcije sa Synopenom i još jednom supstancom ali ništa nije pomoglo pa nisam siguran da li je alergija ili akne u pitanju. Počeo sam paziti na ishranu, ne pijem, ne pušim, ne pijem gaziranje napitke niti šta slično. Čokoladu ne jedem (osim crne čokolade za koju kažu da je dobra za kožu). Jedem samo ribu, ovsene pahuljice, voće i povrće.

Darko Richter, dr. med.

26.07.2022. 20:25

Malo sam se uspavao zbog ljeta, pa kasnim, ali, ne vidim zbog čega bi ovo bila alergija. Radije se obratite forumu za dermatologiju.

argentar

25.12.2022. 00:25

Pozdrav,
Djecak rodjen 2017. Pocetkom 2020. uradjeni pojedinacni igE i ukupni igE koji je bio 2660. U prosincu 2022. ponovljeni pojedinacni igE i ukupni igE koji iznosi 1860. Propisan flixotide 2x2 potiska, xados 10mg pola tablete svako jutro, 5ml sirupa flonidan svako vecer. Izrazita su antitijela na grinje, kucnu prasinu, macku, hrast, jovu, brezu, razred 5. Alergolog daje dijagnozu Jobb syndrom. Molim za Vase misljenje.
Hvala

Darko Richter, dr. med.

28.12.2022. 00:10

Flixotide je lijek za astmu, Xados i Flondian su antihistaminici (za urtikariju i alergijsii rinitis), a do Jobovog sindroma je dug put. Ili ste prešutjeli krupne stvari na djetetu, ili vaš alergolog vidi nešto što vama izmiče.

Alba Luma

14.09.2023. 17:55

Poštovani dr.med., gospodine Richter. Najprije, prvi put sam iskazala interesovanje, a sasvim slučajno naišla tražeći simptome alergije na gluten ili na bilo šta povezano, odnosno "vrste osjetljivosti na gluten a da potvrdi simptome alergije na pšenicu ili celijakiju.

Naime, da Vam bude jasnije, prije 10-ak dana imala sam velike poteškoće sa disanjem, bolovi u grudnom košu, konstantni umor bez obzira na odmor, upalu grla, oticanje nogu - od koljena u listovima, najviše kod zglobova prema nožnim prstima i mravinjanje u venama uz povremeno javljanje i bolova kao unutar vena, tupa i dosadna bol koja iziskuje masiranje i podizanje nogu. Sve pomenuto je pratila i temperatura koja nije bila iznad 39, već uvijek između 37,5 do 38,8. Sinusni kanali začepljeni (koristila sam GeloMyrtol i sprej - Srebrena kap od žalfije i mente koji i dan danas koristim, jer ne mogu disati na nos nikako bez spreja, naročito je problem ležeči položaj). Javila sam se porodičnom ljekaru, koji me uputio da izvadim nalaze krvi i urina, a pri tome istaknuo prilikom "slušanja" pluća da ima tekućine, ali i da je protok disajni slab, gdje je zaključen bronhitis i svakako jako upaljeno grlo (propisan Summamed 2 kutije 1×1, Respiracare i tablete za podizanje imuniteta). Na kontroli, nalazi pokazali - krvna slika sa parametrima - da je bio određen virus/infekcija, obzirom da su leukociti bili povišeni - 10.60; neutrofili 6.72 i bazofili 0.09, te su pluća ponovo preslušana, gdje nije bilo pomaka nakon "terapije", naročito disajni put i dalje zamaranje i varijacija unutrašnje temperature i problemi kao "strujanje" u listovima (od koljena prema zglobovima), te uputnica u internu bolnicu, rađen EKG i ultrazvuk srca (dok je rađen pitanje je samo bilo "je li ti uvijek ovako srce uznemireno ili si se prepala", a odgovorila sam da, zbog godinama lošeg disanja (nosna šupljina), kraći dah i kad udišem i izdišem. Istaknula je ok, virus neki sigurno malo svoje odradio, obzirom na nedovoljnu opskrbu kisika, te uzeli krv i poslali na biohemiju, gdje su me pozvali i istakli da jeste bio upalni proces, virus, ali da ništa nije strašno svakako i da odem pulmologu.

Odem pulmologu, radili RTG pluća i spirometriju, gdje utvrde na RTG čak i da je bila corona jer kao vidljive tačkice na plućima jesu oštećenja koja uzrokoju inače corona, dok je spirometrija pokazala da ima manjih problema u malim disajnim putevima (nedovoljna protočnost), gdje je preporuka da pijem "Andol 100" i to je to. Javim se sa svime porodičnom ljekaru, koji mi propisuje tablete protiv alergija, čini mi se Sinoflex (pojačivaće, obzirom da nije bilo poboljšanja od Respirace), te su se nalazi uzeli u obzir i istaknuto da nema potrebe dalje organizam urušuvati tabletama, jačati imunitet i da je to to. Vratim se na posao, nakon tri dana opet varijacija temperature, otežano disanje naročito nakon jela i prilikom hodanja ili kad tek legnem ubrzano disanje i rad srca dok ne zaspim, te osjetim otečenost u grlu ispod ušiju (radim u Call centru), gdje se i glas mijenja i "hvatam dah" doslovno.... Nastavim raditi, pod takvim sinptomima, no međutim prije dva dana, jaka bol nakon jela (dešavalo se i prije unazad nekoliko godina - nakon jela naročito ako ima "brašnasto", ali npr. od tuna salate je bilo na poslu - jaka bol ispod rebara (slabina) na lijevoj strani koja se širi prema donjem dijelu stomaka i prema donjem dijelu leđa, koja me navela na povraćanje i imala nagli porast temperature u tijelu. Otišla sam kući (takva bol godinama jedino može se smanjiti i da prestane nakon nekog vremena kada legnem i stavim jastuk između rebara i kuka (lijeva strana) i pomjeram lagano prema naprijed i prema leđima (doslovno osjetim šetanje bola, tako i ispratim i bude bolje). A to bude takva bol, da bih toliko stisnula doslovno do mjere da taj dio dođe do polovine tijela. Ne boli pri dodiru, već pomaže "potpora". Javim se privatno "Mediscan", doktor otišao i preporuče "Life M", odem sa mužem (tražila ultrazvuk najprije abdomena obzirom da bolovi na tom području mogu biti indikator intolerancije glutena ili laktoze, diverkulitisa crijeva, upale lijevog bubrega, bubrežnih kamenaca, pankreatitisa, problema sa želucem, splenomegalije) no ispostavi se da je tu samo urolog, uradi UZV bubrega i njihovih kanala i mokraćnog mjehura i kaže da u 90% nije povezano sa bubrezima ali da primjećuje da je mokraćni mjehur slabije punjen i istakao kako su neophodni dodatni nalazi za uraditi. Sada sam u čekanju istih i za UZV abdomena.

Mogu li čuti Vaše mišljenje na šta sumnjate i šta bih trebala najprije obzirom i na dalje prisutne simptome poput: hormonalni disbalans i promjene u ponašanju, osjećaj nadutosti, kronični umor, glavobolja, začepljen nos, nagoni za povraćanje, a jutros nakon burečića i čudna reakcija crvenila na nogama iznad koljena kao "iritacija - flekice crvenkaste" koje su se povukle kroz 30 min (a takav slučaj je isto bio još jednom na rukama ali kao isrctane tačkice kružne koje su nestale ujutro), otežano disanje...

Bila bih zahvalna za povratne informacije i za Vaše mišljenje. Unaprijed zahvalna.

L.p.