Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergije-pelud


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ariela

15.10.2011. 11:40

Postovani,
molim Vas za pomoc.Alergicna sam na pelud korova i trava.Testirala sam se prije 13god i lijecnica opce prakse je rekla da se nema smisla opet testirati jer sam i dalje sigurno alergicna na iste stvari(!).Najveci stupanj alergije je bio na parietariu. Alergija se manifestira na disnim putevima,nos mi se zacepi,sluznica se potpuno osusi i ne mogu pricati jer me boli grlo.Koristila sam Claritine prije mnogo godina,odavno mi je prestao pomagati.Onda sam dugo koristila Flixonase sprej,ali mi je i on prestao pomagati.Pokusala sam tretman hiposenzibilizacije 1998.,ali sam dobivala visoku temperaturu i gusenje pa smo prekinuli tretman.Prije pola godine sam bila kod pulmologa na Crnomercu koji mi je prepisao Aerius i Avamys,ali mi je to upravo prestalao djelovati i sad opet jedva disem i ne mogu govoriti.Tad sam radila spirometriju i receno mi je da je to u granicama normale i da bi bilo bolje da imam astmu jer bi onda bilo lijeka s kojim bi se to moglo lijeciti,onako kroz salu.Meni je ovo zaista velik problem i ne znam vise sto da radim i kod koga da idem,a imam osjecaj da ni moja lijecnica opce prakse ne zna kud bi me poslala.Nikad nisam bila na pregledu kod otorinolaringologa.Je li to mozda krivo i bih li trebala otici na taj pregled?Sto mi savjetujete,gdje moram potraziti pomoc?Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

15.10.2011. 18:55

Morate se ponovno alergološki testirati.
Nije moguće da vam Avamys ne djeluje, osim ako ga ne znate ispravno uštrcati u nos.

Ariela

19.10.2011. 01:35

Hvala Vam na odgovoru. Iskreno,ne iskljucujem ni tu mogucnost iako mi je Avamys prethodnih mjeseci jako pomogao i opet sam s njim mogla disati pa pretpostavljam da ga znam ustrcati.Zato me sada tako zatekla ta situacija da mi je nos neprohodan i da me grlo boli,a koristim tu terapiju.Otisla sam na pregled kod orl-a koji mi je dao da napravim test na H.pylori jer sumnja da je ta grlobolja uzrokovana stanjem u zelucu.
Vi savjetujete ponovni alergoloski test,samo na inhalacione alergene ili i nutritivne?
Nakon koliko vremena bih trebala pauzirati ili prekinuti koristenje Avamysa (s obzirom da mi simptomi traju gotovo cijelu godinu) ili ga mogu koristiti cijelo vrijeme dok simptomi traju?
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

19.10.2011. 22:50

Ja Avamys propisujem na najduže 2 mjeseca, a onda upućujem na ORL. Ako oni kažu da može dalje, može.
Inače, morate se konačno alergološki obraditi, u prvom redu na aeroalergene. O tome ovisi savjet za terapiju, jer, osim intranazalnih lijekova, postoji i imunoterapija (hiposenzibilizacija).

Ariela

21.10.2011. 01:00

Eto, i test na H.pylori je pozitivan,nos malo bolje,grlo i dalje jako boli,ostala bez glasa. Ocito se tu svasta povezalo... Narucila sam se na kontrolu kod orl,a onda cu opet na testiranje. Hiposenzibilizaciju sam pokusala prije deset godina,ali nisam dobro reagirala. Vi savjetujete da opet pokusam? Puno Vam hvala na svim savjetima.

Darko Richter, dr. med.

22.10.2011. 00:15

Ja savjetujem da rješavate probleme počevši od pravog kraja. Testirajte se alergološki pa onda dalje.
Ne znam što bi H. pylori imao velike veze s astmom, osim, ako nemate GER (gastroezofagealni refluks), ali tada H. pylori i nije važan - s njim, i bez njega možete imati pogoršanje astme.