Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijski rinitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

biljanana

14.04.2014. 09:35

Dobar dan,
nakon jake prehlade koja se manifestovala bolom u grlu i temperaturom, trajala 15 dana i lečena sa dva antibiotika bila sam bez simptoma prehlade nekoliko dana a onda sam počela da kašljem i tog dana sam imala temperaturu 38 i od lekara opšte prakse sam dobila antibiotik i moji simptomi su nakon nekoliko dana nestali a onda opet nakon nekoliko dana počela sam da kašljem ali ovoga puta nadražajnim kašljem koji se javljao u naletima i nestajao i po nekoliko sati u toku dana, nisam imala temperaturu iiti bilo kakve simptome prehlade a kašalj se nastavljao i tako 10 dana i ja sam otišla kod specijaliste ORL jer sam posumnjala na alergijski rinitis koji mi je dijagnostikovan pre dve godine i kome nisam pridavala značaja i nisam lečila jer su tada simptomi nestali u roku od nekoliko dana (nadražajni kašalj). Dr mi je nakon pregleda dala XYZAL tablete (1 pre doručka) i NASONEX kapi (15 dana 2X2 i 15 dana 1X2) i rekla da se radi o alergijskom rinitisu i da antibiotik nije potreban. Moji simptomi (nadražajni kašalj koji se smiruje noću i po nekoliko sati tokom dana) danas, nakon 4 dana uzimanja terapije nisu prestali. Mene zanima da li su znaci koje vi lekari vidite pri pregledu jasni i nedvosmisleni, odnosno da li bih trebala da obavim i neke druge preglede i potražim drugi razlog kašljanja ili da budem strpljiva i čekam poboljšanje. Kašljanje me prilično ometa i u profesionalnom (rad sa strankama) i u ličnom životu. Koliko bi vremena trebalo da prođe pa da se simtomi smire i šta bi bio logičan sledeći korak u lečenju ili eventualnom sprečavanju simptoma?
Hvala vam puno, unapred.

Darko Richter, dr. med.

15.04.2014. 01:05

Ako vam netko kaža da imate alergijski rinitis, za to mora prućiti neke dokaze. Ja tih dokaza kod vas ne vidim.

biljanana

16.04.2014. 22:10

Hvala u svakom slučaju.

g12345t

23.04.2014. 23:50

Dobar dan

Imam 27 godina, jos u osnovnoj skoli mi je ljekar pogresno dijagnosticirao upalu sinusa, na osnovu rendgena i sekreta iz nosa. Otprilike sam 7 godina pila antibiotike xiclav i koristila kapi operil koje mi je doticni dr. prepisao, isla sam redovno na kontrole. Onda sam taj isti snimak rengena odnijela drugom ljekaru, koji mi je rekao da uopste ne vidi upalu sinusa, poslao me na ct, koji je uredan, uradio alergotest, koji je pokazao alergije na grinje (++), psa (+), macku (+), ambroziju (+), pelin (+), posto nemam nalaz kod sebe ne mogu se sjetit ostalog, uglavnom sve je po jedan plus, osim ambrozije i grinja gdje su dva plusa. Ustanovljen mi je alergijski rinitis, prepisan rinolan, rinostop i olynth sprej, kad je kasalj u pitanju clarinase i gelomyrthol. Moj problem je sekret koji konstantno ide iz sinusa u zdrijelo, a ne na nos, i nikako ga ne mogu izbaciti van. Da li zbog dugogodisnjeg koristenja operila i olyntha, sekret ne ide na nos, ili je to normalno da ide u grlo? Vec primjecujem da se taj sekret nakupio u plucima. Molim za neki savjet.

Darko Richter, dr. med.

25.04.2014. 14:15

Kada mjesecima ili godinam nešto ukapavate u nos, onda se taj nos brani, a pri tome trpi i oštećenja. To je kao u boksu.
Prekinte sve terapije za i protiv nosa, za i protiv kašlja, za i protiv sinusa, i strpite se daljnjih nekoliko tjedana, čak i koji mjesec, da vam se stanje s nosom vrati u kakvu-takvu normalu.
Ako dobijete gripu - legnite i pijte aspirin i čaj.
Ako dobijete anginu - pijte aspirin, odmarajte, i uzmite antibiotik ako vam tako kaže liječnik.
Ako dobijete upalu sinusa - pijte antibiotik, ako vam tako kaže liječnik.
Ako imate alergijski rinitis možete uštrcavati intranazalni kortikosteroid, ako vam tako kaže ORL ili alergolog, obično do 4-6 tjedana, a što je najčešće dovoljno.
Ako..., ako ..., ako ...., ja tu nigdje ne vidim kapi za nos, a pogotovo ne da se uzimaju godinama. Mogu se uzeti na kratko, na pra dana, efedrin, Operil, Nasic,Olynth ili slične vazokonstrikcijske kapi za nos, ali NIPOŠTO nekakve vodice za ispiranje. To godi ribama, ali ne i ljudima.

g12345t

25.04.2014. 15:00

Hvala Vam puno na odgovoru, poslusacu Vas savjet. I jos jedno pitanje sto se rinitisa tice. Da li da ne pijem rinolan i clarinase i pustim da ovaj sekret ide kako ide?

Darko Richter, dr. med.

25.04.2014. 20:45

A rekao sam vam gore da špricate intranazalni steroid: Nasonex, Avamys i sl.

Mrvica28

26.05.2014. 09:35

Poštovanje,javljam se radi problema sa alergijom na pelud trava. Naime, prvo su poceli klasicni simptomi,kihanje,svrbez ociju,curenje nosa,nista novo s cime se vec nisam susrela. Od lijekova sam koristila Aerius te sprej za nos Rinoco te kapi za oci Opatanol. No u posljednjih nekoliko dana pojavila se jaka zacepljenost nosa,zuto-zelena gusta sluz s kojom se borim danima i nocima. Buduci da sam vec bolovala od upale sinusa nekoliko puta,simptomi su mi bili veoma slicni upravo upali sinusa. Prestala sam s koristenjem svih navedenih ljekova,osim kapi za oci, a nos sam pocela kapati s mjesavinom kapi Garamicin-Dexametason-Efedrin. Zanima me dali smatrate da je dobro da nastavim dalje kapanje nosa navedenom mjesavinom ili je pametnije kapati nos Operilom,Olynthom i takvim slicnim kapima te prema simptomima,dali smatrate da se radi u upali sinusa uzrokovanom alergijom ili je rijec o necem drugom? Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

26.05.2014. 22:55

Smatram da ste dobili bakterijhski rinosinuitis, i da vam treba antibiotik, uz kratkotrajno otvaranje nosa Operilom, efedrinom Nasicom ili sličnikm kapima, ne duže od 3-4 dana. Ovo što kapate ne piše ni u jednoj knjizi.

Mrvica28

27.05.2014. 10:55

Hvala na odgovoru. Zanima me jos samo dali smatrate da je ljecenje antibiotikom nuzno,buduci da sam prije 5 dana zavrsila na zaraznoj(radi osipa) te sumnjaju na virus parvo b19,a moja doktorica je opce prakse na moje simptome rekla samo "proci ce to,ne usudim se davati antibiotik radi virusa".

Darko Richter, dr. med.

28.05.2014. 01:20

Vašu doktoricu definitivno ne mogu tumačiti, a parvo B19 ste uredno prešutjeli, kako je inače vrlo često običaj u hrvatskih pacijenata, tako da se ne bih usudio ništa dalj esavjetovati, jer opet ne znam štop ste sada prešutjeli. Ne razumijem to pecanje informacija, bez cjelovitih pitanja. Pa nemojte si umišljati da ćete vi sami doći do pametnog zaključka kako nekoga i nešto liječiti, uključujići i sebe sama. Vi možete samo reći da, hoću se liječiti, ili ne, nećču se liječiti, ali sami u zaključivanju niste kompetentni sudjelovati. A i meni je po malo na vrh glave ovakvih razgovora, s prešućivanjem, ne bi li se izvuklo nešto od doktora, a da ovaj ne zna cijeli kontekst.

lapaurinko

30.07.2014. 13:35

Dobar dan,

imam sina od 4,5 godine koji teže diše kroz nos(čuje sa kao zvižduckanje) te hrče dok spava. Kroz zimu i proljeće uhvati ga suhi kasalj koji zna trajati 2-3 mjeseca. Išli smo na pretrage na ORL , OTS nalaz uredan, OFS nalaz uredan, RNS lividna sluznica nosa sa seroznom sekrecijom. Radili smo nalaze na alergiju: Ukupni IgE 170,d1 - ,g6 0. Na inhalacijske alergene pokazalo je alergiju na perje, duhan i četinjače.Bris nosa : nađene su stanice cilindričnog epitela, nešto granulocita. Eozinofili nisu nađeni. Dijagnozza je Rhinitis chro. allergica. Za terpaiju je dobio Epherdim sol 0,25% 3*2 kapi u obje nosnice 5 dana, potom nastaviti sa nasonex sprejem 1*1 mjesec dana.
Molim Vas da date svoje mišljenje.
Unaprijed zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

30.07.2014. 23:40

Ne volim davati mišljenej na ovako neodređeno pitanje. Što vas, zapravo, zanima?
Ono što mogo reći bez obzira na vas, jest da prick test ne valja. To se tako ne raportira, i samim time odražava da je test napravljen nestandardno.

lapaurinko

31.07.2014. 10:20

Dobar dan,

zanima me da li mu je data primjerena terapija s obzirom na nalaze i dijagnozu, jer u uputama za Nasonex pise da je za djecu od 6 godina a on ima 4,5 godine? Što se tiče prick testa napisala sam ono što piše u nalazu, a test je učinjen u splitskoj bolnici (necu ulazit u to da li je ucinjen kako treba jer smo isli u zdravstvenu ustanovu u kojoj ocekujem da ce biti ucinjeno po pravilima). A ako vi smatrate da prick test nije dobro ucinjen, sto bi po vama sada trebali uciniti, ponoviti ga?

Darko Richter, dr. med.

31.07.2014. 20:05

Sada ću detaljnije: ne postoji alergija na kućnu prašinu, jer, ne znam na koju ili čiju. U Norveškoj u kućnoj prašini ima najviše čestica bakalara, zatim i peludi breze, a u Splitu bi moglo biti koječega drugoga, no, pripravak za testiranje je vjerojatno iz Imunol. zavoda Zagreb, tako da je pitanje na što je dijete alergično. Alergiča je sigurno na nešto, ali, ponavljam, test treba napraviti standardno i standardno ga interpretirati. Ne mogu ulaziti u to tko je i što uradio, tek, tako navedeni rezultat pokazuje da je dijete na nešto alergično, ali ne bih stavljao ruku u vatru na što točno.
O Nasonexu ste sami pročitali uputu uz lijek, i što sada očekujete da vam ja kažem? Najbolje bi bilo postaviti pitanje ordinariusu koji vam ga je propisao, i osobito ljekarniku koji vam ga je izdao. Možda nisu vidjeli godinu rođenja djeteta, to se zna dogoditi.
Ali, taman da ga je i dobio, neće biti nikakvih teških nuspojava, no, ipak vam preporučujem da svoje pitanje postaviti na mjestu gdje je izdat lijek.