Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Allergia medicamentosa vrs.(brufen)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

borabora

14.06.2017. 22:35

Poštovani
Prije tjedan dana sam popio brufen 600 granule radi bolova u kralježnici(inače ih popijem 3-4 mjesečno)te nakon sat vremena je došlo do nagle reakcije.Crvenilo po cijelom tijelu,naticanje ruku ,usta gutanje..te sam za desetak min.došao do svog dr.koji mi je odmah dao 2 inekcije Dexametazona,Synopen .Tlak je bio 70/40 i nakon 2 sata me je poslao na hitnu gdje su mi dali adrenalin Synopen i 4 fiziološke otopine,stavili su me u Trendenllenburgov položaj.Nakon par sati sam otpušten sa tlakom 90/60,sa urtikarijskim osipom,oteklina usana i jezika.Danas sam bio kod dermatologa te mi je preporučio da izbjegavam NSAIR lijekove a eventualno da uzmem tramadol te da napravim testiranje na analgetike.Pošto sam iz Rijeke a dr.mi je rekao da bi morao to napraviti u Zagrebu .Pošto imam problema sa kralježnicom,te bi ju opet trebao operirati zanima me što koristiti kao zamjenu za (Voltaren,brufen,ketonal )dok ne napravim testiranje.Lijepi pozdrav

Darko Richter, dr. med.

16.06.2017. 23:15

Najbolje ništa. Imali ste anafilaktički šok na ibuprofen,i po malo me čudi kako su vas dosta olako liječili i otpustili ambulantno. Moglo se to dalje komplicirati, jer, ibuprofen je još najmanje pola dana ostao u tijelu i mogao se desti recidiv anafilaktičke reakcije. No, ispalo je dobro.
Anafilaktičke sau reakcije obično specifične z akonkretni lijek, a ne za cijelu skupnu lijekova, no to znači da su križne alergijske reakcije na druge lijekove iz iste skupine moguće. No, nitko ne moće biti siguran da ih neće biti, a niti isključiti da se ne desi slična anafilaktička reakcija.
U svakom slučaju NE smijete više uzeti ibuprofen, niti lijekove koje ga sadrže pod različitim imenima; to morate provjeravati i naglašavati ljekarniku.
Alternativno je najsigurnije uzeti paracetamol (Lupocet). Može i Tramadol, a možete kombinirati jedan i drugi. Od Tramadola se većini ljudi malo spava, ili imaju omaglicu, pad tlaka, pa možete uzeti neku nižu dozu u preporučenom rasponu, u kombinaciji s paracetamolom.
Naravno, ovo sve kažem uz uvjet da niste imali nikakva loša iskustava sa spomenutim lijekovima do sada.