Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hiposenzibilizacija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Merinos

17.10.2010. 23:50

Poštovanje,

ja sam student iz Sarajeva. Nekad davno, u osnovnoj školi, su mi utvrdili da sam alergičan na polen. Početkom studija, javio sam se na Institut za kliničku imunologiju, na Kliničkom centru u Sarajevu. Tamo sam upućen da radim razne testove, kao što su Prickov i dr. Kada sam uradio Prickov, poslan sam na analizu krvi. Kada sam dobio nalaze, doktorica mi je odredila da radim hiposenzibilizaciju. Međutim, radio sam ponovo testove kod drugog doktora, u Općoj bonici "Sveti Duh" u Zagrebu. Preko doktora u Zagrebu sam uspio da dobijem recept i set za hiposenzibilizaciju. Uskoro bi trebao da pocnem primati te inekcije, al bi da pitam, da li je sigurno da ih primim.
Rezultati nalaza su slijedeći:

-Prickov na polen, pozitivan
-Analiza krvi - Ukupni IgE 161,
- Specifični IgE: Drveće mix (joha, lješnjak, brijest, vrba topola) 1,10; Drveće - Kasno cvijetanje (javor, vreza, bukva, hrast, orah) <0,35; Trave - Rano cvjetanje (oštrik, vlasulja, ljulj utrinac, livadna mačica, livadarka) 13,24; Trave - kasno cvjetanje (proljetna trava, ljulj utrinac, raž, trska, baršunasta trava) 7,10; Korovi (ambrozija, divlji pelin, tratinčica, maslačak, zlatni korjen) 1,29; Dermathophag. farinae <0,35; Kućna prašina <0,35;
- Prickov test u Zagrebu:
Poleni korova:
- Plantago lanceolata 5x5,
- Solidago canadensis 4x4,
- Parietaria officinalis 0
- Artemisia vulgaris 2x2,
- Ambrosia artemisifolia 5x5
Poleni drveća:
- Corrylus avelana 3x3,
- Betula pendula 5x5,
- Sambucus nigra 3x3,
- Tilia cordiofolia 2x5,
- Pinus nigra 2x2,
- Accacia 3x3,
- Salix alba 0,
- Platanus 3x3,
- Histamin 3x3,
- Pufer 0
Predpostavljam da su ove mjere u milimetrima.

Nakon što sam vam iznjeo sve svoje nalaye koje imam, nadam se da ćete mi dat neki dobar savjet.
Unaprijed zahvalan
-

Darko Richter, dr. med.

18.10.2010. 10:30

Meni je po malo neshvatljivo koliko vi ne razumijete ništa od svojeg problema. Da bismo se mogli uopće sporazumjeti, moramo znati barem ovo:
1. Koja je dijagnoza?
2. Na što se idete hiposenzibilizirati? (Koji ste preparat kupili,i kakav je sastav).

Merinos

18.10.2010. 23:15

Na kraju je utvrdjeno da sam alergican na polene trava i drveca, i nabavio sam set se hiposenzibilizaciju, polen trava, koncentracija 1-4...
valjda je to sto trebate...

Darko Richter, dr. med.

19.10.2010. 10:55

Halo, mi ovako možemo razgovarati do sudnjega dana.
Vidim na što ste alergični, ali, to očito nisu samo peludi trava i drveća. A zanima ma kako je netko zaključio da ste alergična na treva i drveća, a ne na korovo. I onda, ako ste alergični na trave i drveće, kako se odlučio samo za pripravak peludi trava.
Nego, pitam vas za dijagnozu: alergija nije nikakva dijagnoza, to je djelomično objašnjenje dijagnoze, a dijagnoza može biti: urtikarija, astma, rinokonjunktivitis ili rinitis, ekcem, anafilaktički šok, gastroenteropatija, itd.
A kada se utvrdi dijagnoza(e), onda možemo raspravljati o hiposenzibilizaciji, i o tome, čime hiposenzibilizirati, a to ovisi o već naprijed rečenome, tj. na temelju čega je netko zaključio da vaše smetnje dolaze odpeludi trava, a ne drveća il korova.