Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Hiposenzibilizacija - ambrozija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MaNoLu

22.02.2012. 09:15

Poštovani,
Molim Vas savjet vezan uz hiposenzibilizaciju. Unatrag 4 god imam alergiju koja je uznapedovala. Pozitivni su korovi, IgE 134, RAST w1 11.7. Od simptoma: pečenje i svrbež očiju i ždrijela, konstanstno začepljen nos s povremenim sekretom, od prošle godine poteškoće s disanjem i "sviranje" u plućima. Dr mi je propisao terapiju Xyzal 2x1, Avamys i Alvesco. Te je rekao da bi trebala napraviti tu hiposenzibilizaciju.
Možete li mi, molim Vas, pojasniti sami tretman? Koje su nuspojave i koliko je uspješan? Da li i Vi mislite da sam kandidat za hipo?
Hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

27.02.2012. 21:40

Hiposenzibilizacija je postupak unošenja u organizam onog istog alergena na koji ste alergični i od kojega potječu vaše smetnje, u najprije malim, a na kraju vrlo velikim dozama, koje "umrtve" alergijsku reakciju. Može se unositiinjekcijama, ili u obliku sublingvalnih kapi. Preduvjet za uspjeh hiposenzibilizacije jest da je pogođen alergen i da imate bolest koja se može efikasno suzbiti tim postupkom. Astma, npr., to baš i nije, ali alergijski rinokonjunktivitis, jest. Ako ste alergični na "korove" i imate nalaz na ambroziju, onda morate biti sigurni na koje ste korove alergični, jer, ambrozija je samo jedna vrsta korova, i to takva, koja nije unakrsno reaktivna ili alergenski slična drugim korovima. Pa ako krenete s njom, možete doživjeti razočaranje ukoliko vam smetnjepotječu od nekakvog drugog korova,npr. pelina ili trputca. Ako je sve ipak dobro posloženo, a imate i alergijski rinitis, i astmu, astma mora biti pod besprijekornom kontrolom lijekovima, jer inače ulazite u veliki rizik astmatskih nuspojava ili napada u tijeku hiposenzibilizacije.