Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Kronična urtikarija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Lana7

23.10.2016. 10:40

Poštovani doktore,
sa 7 godina dijagnosticirana mi je asthma bronchale, rhinitis allergica, dermatitis autorica i.o. I pollinosis. Naime najveći alergeni koji su mi stvarali probleme bili su dlaka mačke, prašina i grije. Nakon 15 godina dijagnosticirana mi je i urtikarija, s kojom se borim već 3 godine. U nalazima mi je kao dijagnoza postavljena kronična urtikarija. Kao terapiju uzimam Nyxar i kremu Belobazu. No, stanje se nikada nije promijenilo, unatoč terapiji koju mi je doktor i mijenjao ali uzalud. Cijeli gornji dio trupa prekriven je osipom koji konstantno svrbi, a po nekoliko puta na dan, u zadnje vrijeme SAMO na prsima izbija urtikarija, gdje mi jedino pomaže hladna voda da ublaži svrab. Radila sam mnoge testove, od imunološkog pretraga, hormonskih do hematoloskih, i svi su nalazi bili uredni, osim što mi su mi ukupni Ige 2290. Zaista neznam što dalje jer doktori kažu da pijem terapiju i da će urtikarija mirovati. Ali, ja već 2 godine bez prestanka uzimam Nyxar, i situacija je sve gora i gora.
Unaprijed Vam se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

23.10.2016. 22:45

Antihistaminik morate uziati trajno, svaki dan, mjesecima, pa čak i godinama. Doza može biti dvostruka, pa čak i trostruka, ako je pacijent podnosi bez nuspojava (obično pospanost, nespretnost, slabije održavanje ravnoteže, zatezanje mišića-grčenje itd.). Osim toga, daljnja je mjera izbjegavanje salicilata (aspirin i svi nesteroidni antireumatici, npr. Voltaren, Brufen, itd.) i konzervansa u hrani i pićima (NE konzerve, ne limenke, ne vakuum, ne suhomesnato iz dućana, ne tetrapak - s izuzetkom običnog pasteriziranog mlijeka, ne pića - samo običan voda iz pipe, ne očiti konzervansi poput juha iz vrećice, Vegete i sličnog, jušnih kocki, i manje očitih - ppput svi vrsta čajeva iz vrećice, prašaka poput Cedevite i sličnih, itd. Napokon, u vašem slučaju očito jest da ulogu igraju i alergeni, koje treba točno identificirati - dakle, potreban je dobar alergološki pregled i testiranje, na aeroalergene i na nutritivne alergene.