Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


maksilarni sinusi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ANA

10.05.2006. 18:39

Poštovani!
Moj problem su sinusi. "Snimka paranazalnih sinusa dala prikaz edem sluznice i hipoventilirane maksilarne sinuse. Snimka pluća dala prikaz pojačanog intersticijalnog crteža u smislu bronoperibronhalnih promjena bazalno." - Nalaz od 01.02.06.g. Zatim, histamin 7x7, ostalo u redu, nema alergije. Sedimentacija 37, željezo 4, tlak visok 160/120, puls 110(povremeno).Nakon toga uzimala Klimicin, stanje se popravilo ali na kratko. Imala sam glavobolje i oči su mi postale "staklene", također postajem i užasno nervozna, što mi i nije svojstveno.U međuvremenu upućena otorinolaringologu, isti mi utvrdio nosnu opstrukciju, koja se kod kontrolonog pregleda, po riječima specijaliste napola povukla. Koristila sam Flixonase sprej. Ali, meni se sadržaj sinusa i dalje slijeva u ždrijelo, budim se noću znojna i s temperaturom u području grudi, i sa jakim crvenilom. Uz čaj treba mi oko dva sata da profunkiconiram, odnosno očistim grlo... Zatim slijedi bronhitis i upala uha, napominjem da me uši, naročito lijevo stalno manje-više boli, također osjećan bol u području grudi. Na Hitnoj sam dobila Novocef 500 tablete, kako mi je grlo i dalje upaljeno, uha crvena, moja liječnica mi je dala Klavax 1000 mg. Grlo mi je unatoč lijeku još tjedan dana crveno.
Kontrola kod spcijaliste kroz dva mjeseca, a je se i dalje loše osjećam, posebno nakon buđenja. Bris grla i ždrijela je u redu. Napominjem da mi antibiotik pomaže, ali nakon nekoliko dana sve se nekako vrati. Da li bi dulji boravak na moru bio od pomoći? Unaprijed zahvalna!

doc. dr. sc. Tomislav Baudoin

31.05.2006. 23:42

Vi nažalost imate više razloga za tegobe koje opisujete. Grlobolja je jedan od tipičnih simptoma sideropenije - niskog željeza. Kad korigirate tu anemiju vjerojatno je da će vam se grlobolja smiriti. Također anemija može biti povezana i s pojačanom sekrecijom iz nosa i niz ždrijelo. Bolovi u prsima mogu imati vezu s hipertenzijom i za to je potrebna internistička obrad. Također ti bolovi, kao i grlobolja ali i upala sinusa mogu biti povezani s povratom želučanog sadržaja iz želuca u ždrijelo, pa čak do sinusa i uha, tzv. laringofaringealni refluks. Liječenjem tog poremećaja možda će vaše tegobe nestati. Što se tiče kroničnog rinosinuitisa, Flixonase je dobar izbor ali terapija bi trebala biti dugotrajnija. Dakle korigirajte manjak željeza, do kontrole sprejajte Flixonase, a nemojte kasno jesti, jedite laganu hranu, ne pijte gazirana pića, a nakon konzultacije s otorinolaringolgom možda će vam trebati i terapija inhibitorima protonske pumpe kojima se rješava laringofaringealni refluks.

ANA

06.07.2006. 16:16

Hvala najljepša na iscrpnom odgovoru. Ali, u međuvremenu je utvrđeno da bolujem od kronične upale štitne žlijezde - Hashimoto, pa mi se nekako čini, koliko sam uspijela prikupiti informacija da je možda to najveći uzrok mojih problema.Zanima me kakva su Vaša iskustva, i koja je veza između bolesti sinusa i štitnjače? Inače, po Vašoj preporuci, Flixonase još koristim. Primijetila sam da mi smeta morska voda, odnosno, kad bi mi ušla duboko u nosni kanal počinje me jako žariti i peći. Nakon prividnog smirenja (nalaz krvi besprijekoran) opet mi dolazi do povišenja sedimentacije 44, i bolova u ušima, očima i znojnog noćnog buđenja.Sto se hrane tiče, jedem pretežno voće i povrće, i nikad ne večeram. Kontrolu kod otorinolaringologa imam tek poslije godišnjeg odmora. Još jednom zahvaljujem!

Sa štovanjem!