Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Moguća alergija na mljeko


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

aandrijana

28.08.2015. 10:15

Poštovani,
imam sina koji ima 3,5 godine. Naši problemi počinju negdje kada je imao godinu dana. Tada su mu se počeli pojavljivati crveni krugovi na obrazima, koji su se ljuštili i nekad su se znale stvoriti i krastice. Nos je konstantno bio začepljen. Kada sam ga odvela kod pedijatra, rekla mi je da je to atopijski dermatitis i da u suštini može biti reakcija na bilo šta. I ja sam to tako prihvatila. Međutim, u proteklih godinu dana 7 puta je imao upalu grla, koju je pratila visoka temperatura i zbog koje smo morali piti antibiotike. Tri puta smo radili briseve - u grlu nije bilo bakterija, dok je u nosu bila staphilococus aurelis. Negdje nakon četvrte upale, počela sam sumnjati na alergiju na mlijeko, izbacila sam iz upotrebe mlijeko i sve mliječne proizvode i situacija se popravila. Nestale su promjene na obrazima i dijete se generalno osjećalo dobro. Da napomenem da je diferencijalna krvna slika uvijek pokazivala povišene eozinofile (bili su oko 6, a referentne vrijednosti su od 2-4).
Nakon tri mjeseca ponovo smo počeli ubacivati mlijeko i opet počinju upale grla. Na moje insistiranje urađene su analize - eozinofili u nosu su pozitivni, ukupni IgE je 23, eozinofili u krvi 3,4 (da napomenem da u toku vađenja nalaza nismo konzumirali mlijeko 10-ak dana, ne konzumiramo ga ni dalje i situacija se značajno popravila).
Moje pitanje je da li postoji mogućnost da dijete ima alergiju na mlijeko i mliječne proizvode, a da je krvne pretrage ne pokažu?

Darko Richter, dr. med.

28.08.2015. 11:35

Dijete ima atopijski dermatitis. I, vjerojatno, ima neku presojetljivost (alergiju) na nešto, ali to nije obavezno da se vidi kada se nekome prohtije, već se vidi u određenim fazama, a u određenim se fazama ne vidi. Npr. u prvoj i drugoj godini živoa vidjet će se, kao i sa 5 ili 6 g.dina, ali je moguće da su od 3.-6. godine alergol. nalazi negativni.
Atopijski dermatitis nema nikakve veze s anginama, baš nikakve, tako da to izrežete iz svoje sheme razmišljanja.
Zaključno, ako dijete ima atopijski dermatitis i nekoga zanima da li je alergično na ovo ili ono, onda je potrebno učiniti alergološku obradu, a ne umovati, i ne odgađati obradu taman do dobi kada su nalazi često negativni. Onda nerijetko roditelji čuju: pa rekla(o) sam vam da nema niša od alergološke obrade. A prethodno se čekalo 2 godine.

aandrijana

28.08.2015. 12:40

Potpuno ste u pravu da se predugo čekalo na izradu nalaza (malo našom krivicom, malo krivicom pedijatara) i da je sad jako teško utvrditi da li uopšte postoji alergija i na šta.
Kako smo zbog čestih upala grla došli do ORL specijaliste, on nam je rekao da dijete ima blijedu boju sluznice nosa (što je karakteristično za alergije) i da je moguće da su upale grla nastajale kao posljedica pada imuniteta zbog izlaganja alergenima. On nas je i poslao da radimo ukupni IgE, eozinofile u nosu i ostale nalaze krvi i briseve.
Sad ćemo vidjeti šta dalje, jer je ovo prvi doktor koji je ozbiljno pristupio rješavanju problema.
Vama u svakom slučaju hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

28.08.2015. 19:40

Ja bih vam preporučio da osim ukupnog IgE, iz iste krvi date odrediti još i specifični IE na bjelanjak (ili jaje), na kr. mlijeko i na grinju iz kućne prašine. Sam ukupni IgE može otkriti sklonost alergijskom reagiranju, ali opet neče reći na što točno. Specifični IgE na ova 3 alergena je dostatan za utvrđivanje alergije u njegovoj dobi.