Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Molim Vas za mišljenje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

-Iva-

01.07.2014. 11:10

Poštovani doktore,

molim Vas za mišljenje. Od studenog prošle godine imam začepljen nos.Koristila sam Operil i slične kapi mjesecima.U ožujku ove godine me moja doktorica šalje da vadim krv gdje su nalazi uredni i na RTG sinusa. U nalazu radiologa piše: "Hipoplastični frontalni sinusi.Rubno zasjenjeni maksilarni sinusi".
Nakon toga me šalje na bris nosa gdje u nalazu piše:"Kultivacija aerobna, patogene bakterije nisu izolirane". Dobila sam uputnicu za ORL gdje u nalazu piše: "U nosu i postnazalno mukopurulentna sekrecija.Ždrijelo granulirano.Tonzile razrovane.Zaključak: Th.Azitromicin 500, Operil /tj.dana, Aquamaris sprej i mast u nos pp.
učiniti UK I gE i ASTO titar. Kontrola nalaza radi endoskopskog pregleda".
Napravila sam i to,pa su nalazi sljedeći:

Tireotropni hormon (TSH) - 1.270 mIU/L
Slobodni trijodtironin (FT3) - 4.79 pmol/L
Slobodni tiroksin (FT4) - 9.57 pmol/L

ANTISTREPTOLIZIN-O (ASL-O) - rezultat 49 U/ml

Imunoglobulin E - rezultat 62 IU/ml (napomene i komentari: DZ 156)

Nakon toga sam bila na edoskopskom pregledu gdje u nalazu piše: "Fiberendoskopski: oba nosna kavuma prohodna, bez pat. tvorbi. Sekrecija mukozna. Nazofarinks slobodan, larinks uredan. Zaključak: Th.Avamys u nos 1x d./3 tj.,Aqua maris sprej i mast u nos pp., kontrola za mj. dana pp. ranije"

Dakle, s obzirom da Vas smatram najboljim na području alergija,a nažalost mi niste blizu da idem kod Vas, molim vas mišljenje.Da li sam ja stvarno alergična jer mi je Avamys sprej pomogao?!? Sada je prošlo 3 tjedna korištenja i baš danas idem po uputnicu za ORL na ponovnu kontrolu.Šta mi Vi savjetujete da li da se onda testiram na alegije (prick test) ili šta da radim!?

Unaprijed zahvaljujem! happy

Darko Richter, dr. med.

01.07.2014. 22:30

Niste alergični, ali, ako netko na to pomišlja, nije dovoljno da da učinit IgE, već treba testirati i specifične alergene, bilo putam specifičnog IgE, bilo putem prick testa na standardne inhalacijske alergene (grinje, plijesni, dlaka mačke, peludi trava, stabala korovi i posebice ambrozije).

-Iva-

12.07.2014. 17:15

Hvala Vam puno na odgovoru happy
Sljedeći tjedan idem opet na ORL i ja ću joj reći da to vjerovatno nije alergija (na njeno oduševljenje) ,ali ne znam šta da ju zamolim onda koju još pretragu na napravimo jer meni sada je nešto bolje od kada sam koristila Avamys ali stalno imam osjecaj da mi još fali zraka kada dišem na nos. Što bi Vi predložili da napravim ili možda Vi imate neko mišljenje što mi je ili sam sada već na krivom forumu? happy

Darko Richter, dr. med.

13.07.2014. 18:30

Vi ste stalno na krivom forumu, jer alergiju treba dokazati, a ne je uzimati zdravo za gotovo, jer svi kao znaju što je alergija, imunost, neuroza, šok, i tim se riječima barata bez stručnog sadržaja. Ako netko misli da ima alergiju, najbolje jest da ode alergologu, i da mu ispriča, ne da misli da ima alergiju, već svoje tegobe, bez vlastitog mišljenaj o tome što bi one mogle biti.

ninaz.74

28.07.2014. 21:25

Poštovani dr. Richter,
dijete 8 god. i 9 mj. se kontrolira zbog alergijskog rinitisa u Dječjoj bolnici "Srebrnjak". Uz alergiju na pelud: breza, trave i ambrozije, ima križnu reakciju na voće - trešnje, lubenica, mandarina i jabuka. Pri kontaktu sa voćem naotiču usne, obraz. Brine me to što ne jede voće i kako će se to odraziti na njegov ukupni razvoj, imunitet. Molim Vas savjet.
Zahvaljujem na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

29.07.2014. 19:50

Da ne zznate od kojeg voća naotiče, još biste više brinuli. Sada, kada znate, opet brinete. Ima i drugog voća. No, da bi se utvrdilo da li je riječ o križnoj rekativnosti, ili alergiji na proteine iz voća, koji su obično zajedniči većem broju vrsta, trebalo bi učiniti komponentnu dijagnostiku, tzv. component resolved allergy diagnostics. Kod nas za sada samo u privatnim laboratorijima, koji, zapravo, krv uzmu, pa pošalju u Njemačku. Međutim, treba znati što se traži, inače možete završiti sa milijun nalaza i više tisuća kuna troškova, a d opet ne znate ništa ili skoro ništa.

ninaz.74

07.08.2014. 20:00

Poštovani,
dijete je naoteklo i na krušku i badem, uz trešnje, lubenicu, mandarinu i jabuku. Već odbija i probati bilo koju vrstu voća jer se boji da će ga peći usne i naoteći. Bilo da je to križna reakcija pelud - voće ili je alergija na proteine iz voća, ima li tu kakve pomoći osim izbjegavati te vrste voća i probavati sa drugim vrstama i u hladnjaku imati antihistaminik sirup za prvu pomoć. Znate li možda iz svoje prakse, hoće li se odrastanjem i sazrijevanjem imunološkog sustava ta osjetljivost mijenjati? Mame uvijek brinu. Previše? - pitanje već za psihologe. S poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

08.08.2014. 11:25

Ovjde fali potpuna inicijalna alergološka borada, na standardne alergene te na sve ostale koje ste nabrojali. To b i trebao napraviti svaki alergolog. Nakon toga možemo dalje praviti prognoze.
U principu nemate druge, nego izbjegavati ono od čega ima smetnje. No, ima raznih sorti krušaka i ostalih plodova, tako da neke može podnositi, dok druge ne. No, sve to treba individualno ispitati
Ako hoćete, kasnije tijekom kolovoza mogu vas primiti na Rebru da probamo sve to definirati, a prethodno isplanirati sve, uključujući i prick-pirck, te eventualno komponentnu dijagnostiku.

ninaz.74

09.08.2014. 11:25

Poštovani,
zahvaljujem na ponudi da dođemo do Vas na Rebro jer i prije ovih kontakata mi je bila želja da nekako dođemo do Vas po mišljenje i obradu. Pošto je ambrozija počela cvasti, odlazimo na more do kraja kolovoza. Ako je moguć dolazak k Vama u rujnu ili neki drugi mjesec, prihvaćam bilo koji termin. Kako da Vas kontaktiram? S poštovanjem!

Darko Richter, dr. med.

09.08.2014. 21:05

Na mail: bibice@live com, čim se vratite s mora. Moji redoviti termini četvrtikom zauzeti su do sljedeće godine, a ostalo ne znam dok ne vidim, krajem mjeseca, raspored za sljedeći mjesec.

ninaz.74

10.08.2014. 13:35

Poštovani dr. Richter,
zahvaljujem na uputama i javiti ću Vam se. S poštovanjem!

upomoc208

20.08.2014. 12:20

Postovani doktore,
Vec 2 nedelje imam jak svrab celog tela, nema odredjenog perioda dana, niti noci, jednostavno "kad zasvrbi". Zabinuta sam da je u pitanju suga. Pocelo je sa malim plikovima po sakama, vodenastim, koji puknu i prodju, povuku se. Citala sam na internetu da se na kozi vide kanalici crvenkasto braonkasti kad je u pitanju suga, kojih ja nemam, a nemam ni ostalih promena na kozi, osim sto mi se par minuta nakon cesanja blago "upali" taj deo koze i prodje brzo. Posto sam zaposlena, i cekam da nam sefica prosledi markice za zdravstvene knjizice, pa ne mogu odmah da odem kod doktora, interesuje me da li vi mislite da je u pitanju suga, i ako nije sta bi to drugo moglo biti?

Darko Richter, dr. med.

21.08.2014. 14:55

Šuga svr bi tamo gdje je ima, a to je rijetko baš po cijelom tijelu.

neroroso

18.09.2014. 11:35

Postovani
Zamolio bih vas za vase misljene , ukratko cu vam objasniti svoj problem.
Vec 3 meseca po telu i glavi mi se pojavljuje otok , mali ili veci plikovi, mesto je toplo vise boli nego svrbi.
obicno kad prespavam ujutru primetim otok na glavi , ledjima, nogama, a u toku dana polako nestane.
zanemario sam odlazak kod lekara, sve dok se nisam vratio sa mora, tamo sam imao bas obilje tih oteklina po celom telu
pa sam morao kod lekara, dao mi je neki rastvor i kortiko steroide koje sam pio 10 dana, i nije bilo problema neko vreme .
sad sam kuci i evo opet mi se pojavljuje , prvo mesto na ruci ili nozi krene da boli, i onda se pojavi crvenilo i oteklina i zateze, ili ponekad izadje i ne primetim uopste
tek rukom kad prodjem. Pa me zanima, da li mislite da je to alergija od necega.

Darko Richter, dr. med.

18.09.2014. 14:40

Liči na urtikariju, ali ipak treba znati da urtikarija svrbe, a ne boli. Tako da ne znam. Najbojle ej da ovo fotografirate, i umjesto da pričate o tim kvrgama, slike pokažete dermatologu, pa da odatle krenete dalje.