Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Neutvrdjena alergija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

IvaR

16.09.2015. 20:35

Postovani doktore Richteru,

Ovim putem, ako je to izvodljivo, zamolila bih Vas da mi pomognete u razrjesenju ili ukazivanju na problem, s obzirom na Vase veliko iskustvo iz oblasti alergije.
Naime, imam sina koji od 5 mjeseci ima konstantnu alergiju, koja traje, a sin sada ima 2 godine i 3 mjeseca. Alergija se manifestuje od osipa po kozi u vidu urtika, koji perzistira sa fazama poboljsanja I pogorsanja, ali uvijek prisutne. Kada se javio osip, bio je na prirodnoj ishrani. Uvodjenjem namirnica, a zatim njihovim eliminisanjem osip je konstantno bio prisutan. Prvo mu je bila data terapija mast “triderm”, zatim elocom, sirup “xyzal”, medjutim I tokom uzimanja terapije uvijek su mu bile prisutne dvije ili tri tackice na tijelu, a nakon prestanka osip bi buknuo toliko, da bi mu zahvatilo veci dio tijela. Obicno je osip bio na licu, rukama I butinama, da bi se sa djetetovim odrastanjem, javljao osip po kompletnom tijelu.
Radjen je protokol ispitivanja: eho abdomena, uredan; virusologija (Epstein Barr, negativan, Parvovirus B19, negativan, Mycoplasma, negativna, cytomegalovirus pozitivan/negativan); hormone stitne i metabolite, ciji je nalaz uredan; specificni protein IgG 4,49, IgA 0,36, IgM 0, 79, IgE 112, inhibitor C3 1,14, C4 0,25, C1 0,34, ANA (HEp2 substrat, IgG) ne detektuje se; bris grla (gljivice I bakterije) i nosa, ciji nalazi su uredni;koprokultura. Osim ovoga radjen mu je alergotest putem krvi na nutritivne alergene, koji je bio granicno pozitivan na zumance tj.niski nivo alergena ( cije granice su bile od 27 do 242, a rezultat je bio 31). Tada je imao 10 mjeseci, i mjesec dana je bio samo na prirodnoj ishrani tj.dojenju, iskljucivsi jaje iz majcine ishrane, ali alergija je i dalje bila prisutna. Sa 2 godine I 2 mjeseca mu je radjen alergotest na kozi, na kucnu prasinu, grinje, polen I bio je negativan, dok je na fizioloki rastvor pokazao blagu reakciju.
Djetetu je prepisan sirup Galitifen, na koji dobro reaguje, ali i dok ga pije uvijek su mu prisutne dvije ili tri crvene tackice, koji mu se konstanto daje skoro godinu. Dok je bio manji, manjih reakcija je bilo kod djeteta, medjutim sto je stariji reakcije su burnije da mu otekne oko, gornja usna ili genitalije. Takodje, otok se povuce I bez terapije, kao i osip, tako da kako izadje tako se i samo povuce. (na mail bibice@live.com sam Vam poslala slike burnih reakcija alergije). U pocetku su to bile male crvene tackice, koje su mijenjale mjesto, a ponekad bile I simetricne, dok je to sada tackica koja se siri i poprima izgled ujeda komarca cije precnik nekada bude 1cm, nekada i 2,3cm i ponekad zna da ga svrbi.
Doktori kod kojih sam vodila dijete, misljenja su da alergotestovi mogu biti validini (lazno pozitivan, lazno negativan), tek od trece godine, a do tada da pijemo sirupe (Auerus, Galitifen). Zato Vas molim da mi pomognete, kako bih prestala da lutam od jednog do drugog doktora, od kojih nemam nista konkretno, a borba sa alergijom se i dalje nastavlja.
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

17.09.2015. 20:45

Dijete očito ima atopijski dermatitic (ekcem), te povremen aktune urtikarijske reakcije i angioedem. Svakako mu treba alergološka borada, a bilo bi uputno učinti najprije prick test na: bjelanjak (ne žutanjak!), kr. mlijeko, kikiriki, pšenično brašno te grinju, pelud trava, pelud stabala i pseću dlaku. Pri tome bi trebalo da prethodno najmanje 2-3 tjedna bude bez antihistaminika, i da je koža mazana samo neutralnim kremama za njegu, barem po dijelu na kojem se obavlja testiranje, a to je unutrašnja strana podlatkica. Potom se može učinit ukupni i specifični IgE iz krvi, i to na: bjelanjak, grinju (Dermatophagoides pteronssinus, glavnu travu - Dactylis, glavno stablo - brezu, pseći epitel).
Najčešće je u pitanju grinja. U tom se slučaju stan/soba u kojoj dijete spava, "preronda" tako da se grinjama onemogući opstanak. O tome u nastavku, ako ga bude. Slike nisam dobio.

IvaR

18.09.2015. 15:00

Postovani doktore hvala Vam na brzom i konkretnom odgovoru, a ja cu slijediti sve sto ste naveli! Hvala jos jednom!

Darko Richter, dr. med.

18.09.2015. 23:30

Ne škodi već sada početi preuređivati stan/spavaću sobu djeteta protiv grinja: ukloniti tepihe, zastore, stolnjake, tapecirani namještaj, plišane igračke, jastuke, kapute u ormarima, i sl., tj. sve što skuplja prašinu. Ostaje krevet, kojeg treba opremiti antialergijskim navlakama za jastuk, jorgan i madrac. Te antialergijske navlake su bitne, ione moraju ići i na krevet drugog djeteta ili djece u istoj sobi. Niti oni ne smiju držati svoje tkanene medvjediće i slične igračke, niti pokrivače, jastuke i perine bez antialergijskh navlaka. Ja sam obično preporučivao Allergocover, jer je taj kod nas najduže poznat, no ima i drugih brandova. Za antialergijsku navlaku je bitno svojstva da, kada tresete jastuk ili ono što je u navlaci, nikakva prašina ne izlazi van.

Jelena21

07.06.2016. 10:30

Dobar dan!!! Nikad nisam bila alergicna na nista. Malo vise od dva tjedna sam pojela škampe na buzaru jedno 4 komada i nije se nista desilo. Prije par dana sam za veceru pojela špagete s buzarom bez skampa i malo hobotnice. Oko 4h ujutro kada me kcer probudila sam skuzila da meni je grkljan skroz natekao i da ne mogu gisati ni gutati. Sad sam htjela pitati da li je moguce da odjednom sam postala alergicna ili se to mozda desilo radi malog pada imuniteta? Nisam probala opet te namirnice jer me strah ali na alerhi test ako je potrebno rado cu otici. Hvala puno. LP

Darko Richter, dr. med.

07.06.2016. 11:55

Alergija ne može nastati zbog pada imunosti. Ali, alergičnim se može postati praktički bilo kada, osim možda baš kada je pad imunosti značajan.
Ako se sami niste probudili zbog stezanaj u grkljanu, vjerojatno nije bilo ništa objektivno.
Ali, možete o tome porazgovaratai s svojim doktorom i on vas, ako procijeni da ima smisla, može uputiti na alergološko testiranje.
Moje je mišljenje da nema smisla.