Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opterećenje kravljim mlijekom?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MBee

14.04.2008. 22:15

Poštovani,
kćer (2,5 god) mi je alergična na jaja i mlijeko s tim da je IgE od 2006-te do danas pao sa razreda 4 na 3 (jaja 49 kUA/l na 6 a mlijeko 25 kUA/l na 11). Alergolog nam je na zadnjoj kontroli preporučio opterećenje kravljim mlijekom u bolnici pa me zanima svrha te pretrage jer su vrijednosti i dalje visoke i kad joj samo stavim kap mlijeka na obraz odmah joj izbiju plikovi.
I drugo, zbog alergije na jaja cijepljena je jednokomponentnim cjepivima na Mo i Ru a sad kad je alergija na jaja opala pedijatar nam preporučuje i cijepljenje Priorixom. Molila bih Vaše mišljenje o tome.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

15.04.2008. 09:25

Ako na dodir usnica i mlijeka izbije osip, onda nema nikakve indikacije da se ide opterećivati mlijekom u bolničkim uvjetima, jer je reakcija predividiva i očita.
Što se tiče Priorixa, za razliku od domaćeg MoPaRu-a, čak 2 komponente su uzgojene na pilećem embriju (Mo i Pa), dok je u domaćem djepivu to samo komponenta Pa. Ako u dodiru s jajetom dijete ima iste rekacije koai na mlijekok ne bih svajetovao cijepljenje cjepivima ređenim na pilećem embriju, sve dok ne prestanu kliničke reakcije na jaje i dok razina RAST-a na bjelanjak ne padne na 0,6 kU/L ili niže.