Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Oteklina uha


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

JAndreja

04.11.2013. 11:30

Počtovani,

Molim vas za mišljenje i preporuku za eventualne daljnje pretrage.

Imam dječaka od 2 god i 8 mj koji se nedavno probudio sa izrazito oteknutim ušima (vanjski dio obje uške je bio 3-4 puta veći nego inače i crven, skoro ljubičast). Dijete se nije uopće žalilo da ga boli ili svrbi, dapače bio je dobre volje i zaigran, raspoložen.

Ipak smo pošli kod liječnika koji su rekli kako je vjerovatno riječ o alergijskoj reakciji. Zadržan je na bolničkoj njezi nakon pregleda i pedijatra i otorinolaringologa koji su potvrdili da je riječ o alergiji, uz napomenu kako mu je i bubnjić zacrvenjen, ali za sada nema potrebe za antibiotikom. Oba liječnika su rekla kako mu je i grlo / vrat lagano oteknut i kako treba pratiti da ne dodje do oteknuća dišnih puteva (do toga nije došlo).

Dobio je injekciju Solumedrola i sirup Claritine. Pedijatar također utvrđuje kako dijete lagano hropti i otežano diše, te mu daje i inhalaciju Ventolinom svako 6 sati. Nalazi krvi i urina su bili uredni.

Napominjem kako dijete nije jelo nikakvu novu namirnicu, niti je pio antibitik koji bi eventualno uzrokovao alergijsku rekaciju.

Ide u jaslice od prošle godine i već je nekoliko puta imao upale grla, laringitis i bronhitis.

Ne znam da li je važno, ali evo što je prethodilo oteknuću ušiju - U petak naveče je imao laganu temperaturu 37,5 (primjetili smo jer je rekao da ga boli glava, inače vjerovatno ne bi niti mjerili temperaturu) i temperatura je bila prisutna i u subotu - nismo je liječili jer se dijete općenito dobro osjećalo. Nakon toga, u nedjelju, je dobio crveni sitni osip po cijelom tijelu, uključujući dlanove i stopala, ali ne i lice, koji se trajao 2 dana i pedijatrica je rekla kako je riječ o virusnom osipu koji ne treba liječiti. U ponedjeljak naveče je počeo kašljati i povratio (inače on povraća kad god je prehlađen, kašalj ga valjda iziritira i na taj način izbaci slinu). Uši su mu natekle u srijedu ujutro, tj. tijekom noći / spavanja.

Inače, ljetos smo imali slučaj da se probudio sa oteknutim okom (otek iznad i ispod oka, crveno-ljubičasto, tako da je oko bilo skoro potpuno zatvoreno). Pedijatrica je tada rekla kako je riječ o alergijskoj reakciji na ubod komarca u obraz i dala nam Fenistil kapi i neku mast za oko, što nam je pomoglo.

Budući da nismo dobili uputu ili savjet o daljnoj obradi (u otpusnici je navedeno da je rijec o alergijskoj reakciji nepoznatog podrijetla, te uputu o uzimanju Claritine sirupa još nekoliko dana), zanima me koje pretrage možemo napraviti kako bi znali što je bio mogući okidač za ovkvu reakciju.

Zahvaljujem na strpljenju!

Darko Richter, dr. med.

04.11.2013. 20:15

Kao i obično, poterban je dobar pregled, liječnika, a onda moćda i alergologa.
Učini se standardna alergološka obrada i to je sve.
Najvažnija pretraga sastoji se u procesuiranju svih podataka u glavi nekoga tko ima pravo da se zove liječnikom, ili čak alergologom, i to pedijatrijskim. Od odraslih neće biti vajde kada je dijete u pitenju.