Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Oticanje jezika


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivan76

19.06.2010. 18:20

Dobar dan
Imam jedan problem koji me muči svako ljeto zadnje tri godine. Naime, prije tri godine, jednu večer, dok sam bio na moru, otekao mi je jezik. Popio sam dvije tablete za tlak i jednu tabletu lectranala. Uputio sam se na hitnu, ali po dolasku (oko 30 min) edem se povukao. Isto se dogodilo sljedeće ljeto, samo što je jezik brže oticao. Došao sam na hitnu, tu sam dobio terapiju i prebacili su me u bolnicu u Split. Otpušten sam na kućnu njegu sa terapijom Telfasta. Zadnji, treći put(odmah nakon izlaganja suncu i kupanja), jezik mi je opet otekao, ali ovaj put se pojavio i svrbež dlanova i nogu. Opet brže i jače, bilo mi je jako teško disati i mislio sam da ću se ugušiti. U zadnji tren sam došao na hitnu ( u 13 h) gdje sam dobio terapiju:
Adrenalin 0,5 mg i.m.
Solu Medrol a 80 mg u 100 ml fiz. ot.
Synopen i.m.
Krvni tlak: 140/100
Opet sam prevezen u bolnicu gdje sam u 20 h dobio terapiju:
Solumedrol a 80 mg i.m.
Sljedeći dan: na dobivenu terapiju otok se povukao. Th: Solu Medrol a 40 mg i.m. Otpraćen sam na kućnu njegu, gdje sam nastavio terapiju Telfastom 180 mg 1x1 / 10 dana.
Učinio sam alergološke testove. Nalaz: Prick test izvršen na inhalacione i nutritivne alergene ispao negativan.
Skarifikacijski test izvršen na konzervanse i aditiva ispao negativan.
IgE je 165.8 kIU/l
C4 je 0.41 g/L
C1-INHIBITOR je 0.30 g/L
Također sam kontrolirao štitnjaču, stolicu na parazite, bris grla i nosa – sve je u redu.
Moram napomenuti da sam bolovao od težeg oblika sleep apneje do sada, kada sam se počeo lječiti.
Krvna slika je uredu.
Sada, pošto opet dolazi ljeto bojim se da će se edem ponoviti. Dali je edem uopće alergijskog uzroka?
Koje pretrage učiniti? Što učiniti ako se opet ponovi? Dali je moguće da je uzrok nagla promjena temperature (sunce – more). Molim vas da mi pomognete, jer se ljeto sve bliže.

Darko Richter, dr. med.

20.06.2010. 07:10

Koje još lijekove uzimate?

ivan76

21.06.2010. 17:40

Svaki puta kada se edem pojavio nisam uopće uzimao ljekove. Tek od prije 6 mjeseci pijem: Gopten 2 mg, Vasilip 20 mg, Aspirin protect 100 mg.

Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 18:30

Ovo što opisujete odgovara nekoj vrsti angioneurotskog edema ili angioedema. Najčešće je hereditaran, ali može biti i stečen te može biti posljedica upravo vrste lijekova u koje spada i Gopten (inhibitor ACE). Iako je raina vađšeg C1inh normalna, ipak postoje oblici s normalnom razinom, ali smanjenom aktivnosti tog proteina. Zatov biste se trebali javiti najprije svojem liječniku, zatim kliničkom imunologu (interna). Danas još imate vremena pročitati uputu uz lijek, pa ćete sasvim sigurno pronaći angioedem il angioneurotski edem kao nuspojavu.
Nije isključena niti to da Aspirin doprinosi svemu.

ivan76

21.06.2010. 20:40

U vrijeme pojave edema nisam koristio ni Aspirin ni Gopten pa ne vidim kako bi oni mogli biti uzrok, iako je angioedem nuspojava Goptena. Obratiti ću se imunologu radi c1 inhibitora. Hvala vam na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

21.06.2010. 22:40

Nemojte vi ništa zaključivati, već vidite oko tog Goptena i Aspirina, što bi se moglo dati kao zamjena.
Zašto bi sve moralo biti u neko vrijeme kada se vama to čini?

ivan76

23.06.2010. 11:50

Nedavno sam bio na internističkom pregledu, gdje sam upitao liječnicu za Gopten - dali ga smijem koristiti s obzirom na pojave edema. Ona je odgovorila da je lijek provjeren i da je sigurno koristiti ga. Osim daljnjeg uzimanja Goptena i Aspirina prepisala je i Lercanil.

Darko Richter, dr. med.

23.06.2010. 17:40

Ond pitajte nekog drugog internistu, koji se bavi alergologijom i kliničkom imunologijom.

ivan76

11.08.2010. 12:35

Naručio sam se internistu na pregled. Trenutno sam na moru. Prije 2 dana na plaži usta su mi se počela jako sušiti, a voda mi nije pomagala. Osječao sam se loše, a za par minuta počelo me boliti oko srca, posebno kada sam gutao (slinu). Uputio sam se na hitnu, a za to vrijeme jezik mi je opet počeo oticati, ali se zaustavio. Kada sam došao na hitnu izmjerili su mi tlak 155/95. Dijagnoza Oedema Quincke. Terapija: Synopen I/i.m. Solu. Medrol a 40 mg/II i.m. Stanje mi se za 15 min počelo popravljati. Do jutra edem se povukao, kao i svi ostali simptomi. Lječnik mi je propisao Aerius 10 dana. Moram napomenuti da već oko mjesec dana pijem Letizen za prevenciju baš ovoga.
Sljedeći dan samo sam se kratko okupao u moru, a nakon toga sunčao sam se manje od 10 min (poslije 17 h). Usta su mi se opet počela sušiti, i opet mi je počelo biti loše. Došao sam doma, imao sam osječaj da mi koža gori, bio sam jako crven u licu, u glavi mi je šumilo i tutnjalo, ali je ubrzo prošlo. Jezik mi nije oticao.
Dali to može biti alergija ili visok tlak ili je nešto drugo?? Dali je krivo sunce ili sunce+more? Još uzimam Lercanil i Vasilip. Molim vas za pomoć

Darko Richter, dr. med.

11.08.2010. 22:20

I Vasilip može kao nuspojavu praviti angioedem. Također, ponavljam vam, Aspirin nikako ne koristi ovoj situaciji s angioedemom.
No, meni se čini da vam hipertenzija nije sasvim dobro regulirana, a to je nepotrebno.
Vi biste trebali svoj problem izložiti internisti na pregledu, i zamoliti ga da vam složi terapiju od koje će vam tla biti normalan, a nuspojave zanemarive.
Usput trebate s njime porazgovoriti o tom angioedemu, jer bi ponovno trebalo napraviti alergološko testiranje (najbolje iz krvi, na par glavnih alergena: grinju, pelud trava, pelud lijeske, pelud ambrozije, plijesan alternariju, kikiriki, kravlje mlijeko, bijelu ribu (oslić) ... . Imali set povišeni ukupni IgE, u prvom postu.

ivan76

13.08.2010. 22:50

Hvala vam na odgovoru. Javim se sa rezultatima testiranja
Pozdrav

ivan76

28.06.2011. 17:30

Poštovani dr. Richter,
supruga sam gospodina koji vam se javljao u gornjim postovima. Naime, kako se bliži naše ljetovanje, strahujem za njega.
Kako vam je već rekao, u nekoliko navrata mu je otekao jezik. Za sada još nismo otkrili uzrok tome, iako je bio kod internistice, koja ga je poslala

imunologu. Imunolog je naručio dosta pretraga, od kojih je većinu uspio napraviti i svi su nalazi uredni. Bio je i kod otorinolaringologa, gdje je također

nalaz uredan. Sljedeća kontrola kod imunologa mu je tek najesen. Mene zanima, što možemo učiniti da sprječimo oticanje jezika ili što napraviti u

slučaju ako mu jezik otekne (naravno, uz to da odemo na hitnu pomoć, koja je dosta daleko, a jezik koji puta zna dosta brzo oticati). Od lijekova pije

Letizen, koji je i prošle godine uzimao kao prevenciju, a jezik je usprokos tome otekao. Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

29.06.2011. 00:40

Te naputke morate zatražiti od imunologa koje je pregledavao supruga, jer, nemamo dijagnozu. Ne znam o kojim je sve nalazima riječ, i da li je među njima i C1INH, tj. C1-inhibitor-esteraza.

ivan76

30.06.2011. 22:50

Te nalaze je napravio još u devetom mjesecu 2009. Rezultati su:
IgE - 165.8
ANA (ENA) IIF - negativno titar
CH50 - normalno titar
C3 1.09
C4 - 0.41
C1-INHIBITOR 0.30 g/L
Još me zanima je li moguće da je to uistinu alergija, pa da dolazi do odgođene reakcije (nekoliko dana) i da ponekad ima urtikarije, a ponekad ne. Može li to biti od sunca ili od mora? Može li i simptom takve alergije biti uz oticanje i glavobolja, šum u ušima, lupanje srca i eventualno slabost (koji se također samo ponekad javljaju - javili su se samo zadnji put, a urtikarija samo predzadnji)?
Hvala

Darko Richter, dr. med.

30.06.2011. 23:55

Mislim da ste dobili sve odgovore od njegovog ordinariusa. Mislim da je daljnja rasprava sasvim besciljna.