Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


pitanje i problem (alergija,spirometrija)


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

darko114

10.03.2007. 11:00

postovani
mene zanima jedna stvar koju stvarno ne razumijem. inace sportom sam se bavio 13 godina i svake godine smo imali preglede u talasoterapijama, ono ergometrija, spirometrija...itd. i svake godine je sve bilo ok. Prije tri godine sam zbog posla isao na pregled i prosao. medutim evo u zadnje vrijeme me na pregledima koje imamo jednom godisnje pocela zezat spirometrija, rezultati su bili katastrofa, brijem da bi prema njima bio prikovan za krevet. svaki put me internist pita dali pusim, dali sam imao astmu itd., ali uredno prodem pregled, neznam kako, jer nisu bas previse pricljivi. inace bavim se, narocito preko ljeta ronjenjem na dah, pod morem mogu biti 2 i pol min,kondicija mi je savrsena(na ergometriji na najvisem opterecenju mi je puls bio 160 bpm-a.). a nemam nikakvih problema sa disanjem niti nemam alergijsku reakciju na nista. stvarno mi nije jasno. jer prema rezultatima sa spirometrije imam opstrukciju disnih puteva, prema tome trebao bi osjetiti poteskoce ili neznam sta vise. ovako plucni kapacitet mi je 98%, FVC1 mi je 111%, ali oni parametri protoka zraka pri 75%, 50% i 25% su mi jako niski. MVV je 95%

Darko Richter, dr. med.

15.03.2007. 20:10

Ništa meni ne znači "super", katastrofa", "prikovan za krevet", "jako niski". Navedite nalaze spirometrije u dimenizjama i u postocima očekivanih vrijednosti. Kako onu spirometriju od ranije, koja vam je stalno bila "super", tako i ovu zadnju u kojoj mislite da imate problem. I, najvažnije, napišite koliko je dugo registriran vaš izdah: to negdje na toj spirometriji piše ili je nacrtano kao krivulja. S mnogim organima je slično: možete vi savršeno funkcionirati i s jednim bubregom, ali neko vrijeme, a ja vam kažem da to ne ide do 100 godina, jer se prije ili poslije taj manjak manifestira i onda se najednom počnemo čuditi da nešto nije u redu od određene točke u životu dalje. A sve se vidjelo i ranije. Samo, tom sportu se pridaju magične moći, a, on, u stvari troši organizam. Recite mi koji je to sportaš snimljen živ u dobokoj starosti? Ja vidim samo neke pastire koji su se cijeli život uredno šetkali za svojim ovcama i pili kefir. A sportaši junački pogibaju mladi ili srednje dobi. Postoji nešto šte se zove biološki sat, i ako ga vi stalno navijate da ide naprijed, prije dođe kraju. To pobožanstvenjenje sporta potječe od Hitlera i od komunista, i ljudi se trabaju zapitati je li to ludovanje baš tako zdravo za pojedinca, kao što je navodno bilo zdravo za rasu ili za radničku klasu.

azica

26.04.2015. 14:35

Upravo zbog toga sam skoro svaki drugi dan u hitnoj, jučer skoro čitav provela nisu me odna pustili. Primala sam aminofilin u kombikasijom hidrokort, ne znam kako se tačno zove, jer sam alergična na ventolin. Rekli su da bi trebala terapiju da promijenim jer mi očito ova ne pomaže. A koristim alveco, atrovent (pumpice) i astamasan. Da li je normalno da s ovim imam 3 napada dnevno, to mi se jučer dogodilo?

Darko Richter, dr. med.

27.04.2015. 00:00

Ne znam na što se vežete ovim svojim postom.