Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Ponovljeni alergo test


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sarara1

05.09.2017. 16:15

Postovani, prije 3 i pol godine sam isla na prick test koji je pokazao alergije na: pelud, mlijeko, jaja, kikiriki,badem.
Ukupni IgE je bio 122. Vadila sam ponovno prije par mj bio je 111. Prick test sam ponovno isla raditi jucer i sve je negativno. Nutritivni alergeni nista, inhalacioni grinje i to malo. Je li moguce da sve alergije nestale? Koliko je tome za vjerovati? Koji mi je sljedeci korak, mogu li uzimati ove namirnice na koje je postojala alergija ili ne? Hvala

Darko Richter, dr. med.

05.09.2017. 20:50

U odraslog čovjeka takve razlike u razmaku od par godina nisu moguće. Pogrešnoje urađen prvi, ili drugi test. Vjerojatno onaj prvi.
Vama treba dobra alergološki pregled, kao prvo, a onda dobar prick test, kod onog istog doktora, koji je dobri alergolog.

sarara1

28.10.2017. 13:30

Hvala vam na odgovoru. Mozete li mi preporuciti gdje da idem k alergologu u Zagrebu? Ali ne privatno

Darko Richter, dr. med.

29.10.2017. 21:05

Sv. Duh, Jordanovac.
No, niste rekli koje kliničke probleme imate. Koža? Onda možete na Kožnu kliniku na Šalati ili u Vinogradskoj.

sarara1

10.12.2017. 23:35

Hvala. Simptomi su na koži, iako se par puta dogodilo da me svrbilo u ustima, kašalj...(ne mogu reći da je to sigurno bilo od alergije, ali je vrlo moguće)
To se odnosi na alergiju na hranu.
Što se tiče inhalacionih (pelud) klasika, curi nos (gotovo kroz cijelu godinu, pojačano u proljeće), a dva puta mi se dogodilo da sam toliko kašljala i nisam mogla udahnuti jer me cijelo vrijeme nešto "škakljalo" u grlu, mislila sam da cu se ugušiti. E za taj dio sam sigurna da je bila u pitanju alergija na pelud jer prvi put sam šetala bliže dva sata po Maksimiru (proljeće), a drugi put sam bila u parkiću i opet isti osjećaj i kašalj.. ubrzo nakon što sam se maknula simptomi su prestali. Drugi put kad sam dosla na isto mjesto opet je počeo kašalj tako da je sigurno jedno od stabala bilo problem i tako više nisam išla (do poslije proljeća). Naručila sam se na Sv. Duh pa ću vidjeti. U svakom slučaju nadam se detaljnoj obradi ovaj put jer moji problemi s kožom su još uvijek prisutni (ne toliko često i u tolikoj mjeri) bez obzira na potpunu eliminaciju svih alergena na koje je test pokazao osjetljivost. (opet, ne mora biti alergija, ali recimo naučila sam gdje me i kako svrbilo i kako je izgledalo kad bi pojela nešto što ne smijem, npr sir, čokoladu..a ovo je slično prilično)
Još da napomenem, da, nakon što sam dobila nalaz s alergo testa još uvijek sam neko vrijeme jela jaja i mlijeko. Badem i kikiriki nisam.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2017. 14:55

Sigurno ste alergični na pelud breze i još koje čega, a grebanje u grlu ili oko ustiju, posljedica je križne reaktivnosti s jabukama, celerom i mrkvom. Osim jabuke tu može biti i drugo voće iz porodice rosacea. Prave nutritivne alergije nemate. N evidim razloga da ne jedete badem i kikiriki. Bili ste negativni u testu.

sarara1

28.04.2018. 15:25

Postovani doktore, otisla sam alergologu na Sv. Duh, uputio me napraviti kks, ukupni igE, rast na d1, t3, mlijeko, jaja, kikiriki, badem te na metakolinski test
Krvna slika je normalna, ukupni igE je 116, rezultati rast testa su sljedeci: grinja konc 0,22 kU/L
bjelanjak koncentracija 0,001 kU/L
mlijeko 0,1 kU/L te za kikiriki i badem ista vrijednost
breza 0,02 kU/L
razred je 0 kod svega
ref interval je <0,35 pa ako ja nisam debil, ovo nisu nikakve znacajne vrijednosti osim ev grinje
na nalazu metakolinskog testa pise ovako: Kontrolni nalaz u fizioloskim granicama. Nakon inhalacije 8mg/ml Metakolina mijenja se: FEF 50 (-28%) i FEF 25 (-41%), što nije od klinickog značaja. Nespecificnu bronhalnu hiperreakt nismo dokazali. Ventolin test je dijelom pozitivan. (FEF 75+ 25% I FEF (50 + 27%)
Nadam se da ovo sve nije previse nejasno prepisano. Moje pitanje je koji zakljucak se iz ovog moze izvest i sto mislite da je sljedeci korak? Buduci da sam termin za ponovni pregled s nalazima dobila za pola godine.
Hvala vam.

Darko Richter, dr. med.

29.04.2018. 13:15

Nalazi iz ovog zadnjeg posta su potpuno negativni na alegije i na astmu.
No, vama samima izgleda da nije jasno koje tegobe imate, i odatle sva konfuzija. Ne može vama medicina datiodgovo ni na što pomoću nalaza, jer, ako ste vi uvjereni da imate alergije, vi ćete ih i imati, dobiti, primiti.
Ukratko, niste si prijatelj.

sarara1

29.04.2018. 19:05

Da, ima smisla sto ste rekli, kad nekoliko godina zivite u uvjerenju da imate alergije, tesko je vjerovati da ih vise nemate (ili niste nikad ni imali), pogotovo ako lijecnici napominju da negativan test ne potvrduje da alergije nema. Cekat cu kontrolni pregled, pa cu vidjeti sto ce moj doktor reci.
Hvala vam na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

30.04.2018. 01:20

Ne možete u toj dobi imati nedokazive alergije. Ako nigdje nema baš ničega, ona nemate alergije.

Jurcevic

30.04.2018. 13:05

A može li se napraviti test s kojim bi se dokazalo/opovrgnulo alergiju na svaku namirnicu, svaki aditiv, svaku tvar koja se može naći u hrani, piću, zraku...?

Darko Richter, dr. med.

30.04.2018. 23:20

Može. Ali ne za potrebe nadmudrivanja s laicima koji nemaju pojma što je to alergija, a misle da znaju što su testovi na alergene, i k tome misle da znaju što su to alergeni.

Jurcevic

17.05.2018. 10:10

Zašto onda ostali alergolozi tvrde da postoje Non-IgE alergije koje se vrlo teško dokazuju. Kod nekih osoba se naprave vrlo detaljni testovi i razne pretrage, a ne uspije se egzaktno utvrditi postojanje alergije. Međutim osoba ima očite alergijske reakcije za koje alergolog tvrdi da to jest alergija.

Darko Richter, dr. med.

22.05.2018. 00:05

Alergija koja se ne može dokazati ne postoji.