Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Staloral i Claritine


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Fufkolina

28.03.2017. 14:00

Poštovani,

moj sin ima 16 godina. Ima alergiju na grinje iz kućne prašine 5+, uIgE 375, metakolin test negativan. Kontrolira se u bolnici Srebrnjak. Svakodnevno prije spavanja uzima 1/2 tablete Claritine. Prije mjesec dana započeo je sa sublingvalnom terapijom Staloral. Njegova je doktorica rekla da uzima Claritine po potrebi. Ja ne znam što to znači (koje su indikacije za uzimanje Claritine?). Jer dijete nikada nije imalo klasične simptome alergije kao kihanje, šmrcanje... Njegov je problem što je bez Claritina vrlo često bolestan (zaštopa mu se nos, dobije temperaturu i to traje tjedan dana).
Moje pitanje je :
1. da li je za vrijeme terapije Staloralom dozvoljena svakodnevna terapija Claritine?

2. ako je, koje je najbolje vrijeme za uzimanje Claritina i Stalorala kako bi učinak oba lijeka bio maksimalan tj. kako Claritine ne bi umanjivao djelovanje Stalorala i obrnuto. Da li uzimati Staloral, pa odmah zatim Claritine, ili između uzimanja ta dva lijeka treba proći neko vrijeme (i koje?) ili nešto treće...

3. ili je za vrijeme terapije Staloralom najbolje ne koristiti antihistaminike? Može li se kod djeteta u tom slučaju raviti astma s obzirom da je terapija Staloral zapravo kontrolirano dodatno unošenje alergena u organizam?

Kao što znate terapija Staloral prilično je skupa i nebi voljela da zbog pogrešnog načina uzimanja lijeka (ili zbog istodobnog uzimanja Claritina) novac ode u vjetar bez učinka.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

28.03.2017. 20:25

Staloral i Claritine ne interferiraju ni u kojoj kombinaciji ili rasporedu uzimanja.
Claritine 1/2 tbl. njemu je zapravo polovičan doza, trebalo bi da uzme ili ništa, ili cijelu tabletu.

Fufkolina

31.03.2017. 17:05

Poštovani,

ukoliko djetetu prekinem terapiju Claritine, može li se dogoditi da se djeteju zbog uzimanja alergena tj. Stalorala stanje sa alergijom pogorša ili da alergijski rinitis prijeđe u astmu?

Zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

31.03.2017. 21:45

Stanje mu se može pogoršati i zbog alergena u Staloralu i zbog alergena u okolišu, a astmu zbog toga ne može dobiti, ako je već nema.

Fufkolina

03.04.2017. 13:15

Poštovani,

hvala na odgovorima. Ne bi li onda ipak bilo dobro da dijete uz Staloral uzima i Claritine? Pogotovo što mi se žali da ga nakon davanja Stalorala pecka i svrbi jezik i da se osjeća kao da mu je netko pod jezik dao lokalnu anesteziju. To traje do 1 h nakon uzimanja lijeka i kasnije nestane samo od sebe.

Darko Richter, dr. med.

04.04.2017. 14:20

Ali tko je rekao da ga ne uzima? Može ga uzimati, i treba, a ako ima te senzacije u ustima nakon svake doze Stalorala, može se malo modificirati doza.

Fufkolina

11.04.2017. 14:40

Poštovani,

puno vam hvala na odgovoru. Dijete (16 god) uzima svaki dan 4 potiska Stalorala. Napisali ste da bi obzirom na nuspojave koje dijete ima nakon uzimanja Stalorala (svrbež, pečenje, osjećaj utrnulosti...) mogli modificirati dozu. Lijepo vas molim da mi napišete koliko potisaka da mu probam dati. Obraćam se vama ovdje na forumu, jer je djetetova liječnica nakon što je čula kakve nuspojave ima dijete, htjela prekinuti terapiju Staloralom. (očito dotična nema dovoljno iskustva). Da li bi i uzimanje Claritina odmah nakon uzimanja Stalorala smanjilo nuspojave Stalorala ili je modificiranje doze dovoljno?

Darko Richter, dr. med.

13.04.2017. 16:00

Sada moramo malo iz početka, jer ne znam više tko je tu lud.
Vama bi trebalo biti jasno zbog čega vaš sin dobiva Staloral (indikacija).
Moralo bi vam biti jasno, i morali biste mi reći, koji je to Staloral (koji alergen).
Claritin 1/2 tbl. je teško hipodoziranje za maldića od 16 godina. Njemu treba najmanje cijela tableta.
Pišete mi postove bez ključnih podataka, bez dijagnoza, bez indikacija, bez punog imena lijeka, ukratko, prividno sistematično, no potpuno neupotrebljivo.
Vama bi ovo morao objasniti doktor koji vam je dao Staloral, i siguran sam da vam je to o9bjašnjavao. Ali, ako vi ne razumijete vlastito liječenje, to je jedna ov većih kontraindikacija da ga uopće primate.

Fufkolina

14.04.2017. 13:10

Nakon ovakvog vašeg odgovora i ja se pitam tko je ovdje lud. Ako malo bolje pogledate, na početku sam vam lijepo napisala da dijete ima 16 godina, alergiju na grinje iz kućne prašine 5+, uIgE 375, metakolin test negativan, započeo terapiju Staloral (4 potiska svaki dan).
Sada mi pišete da bi vam morala reći koji je to Staloral (koji alergen). Pa valjda mu nisu dali Staloral za ambroziju pobogu. Dakle, pije Staloral (alergen-grinje) tj. Staloral 300 Dermatophagoides pteronyssinus.
Vjerujem da su ovi podaci dovoljni da odgovorite na moje pitanje. Ali umjesto da date konkretan odgovor vi odgovarate da vam pišem postove bez ključnih podataka, bez dijagnoza, bez indikacija…. da ne nabrajam što sve niste nadrobili. A sve sam vam lijepo napisala.
Najlakše je ne odgovoriti s obrazloženjem da vam nedostaju ključni podaci. Ako je tako, molim da napišete konkretno koji vam točno podatak još nedostaje da bi mogli dati svoje uvaženo mišljenje.
A što se tiče toga da mi je trebao sve objasniti doktor koji je prepisao Staloral, kažem vam lijepo da je doktorica nakon što su se djetetu u ustima pojavile nuspojave, htjela prekinuti terapiju Staloralom. Zato sam se i obratila vama da čujem i drugo mišljenje. Vi nebi prekinuli terapiju, već bi modificirali dozu (ali niste napisali koju dozu da mu dajem). A to je sve što sam vas pitala. Koju konkretnu dozu Stalorala i konkretnu dozu Claritina (i nakon kojeg vremena nakon što je popio Stalorala) da dajem djetetu.

Darko Richter, dr. med.

16.04.2017. 00:45

Ma ne mogu ja pratiti deset vaših postova u kojemu pišete dio po dio.
Vi kao da ne znate da postoji: 1. dijagnoza, 2. terapija; da terapija ima svoje varijante i svoje doze.
Ja sam samo odznao da vaš sin ima nuspojave na Staloral 100 (ili 300 ?), na Der pter, ali, niste mi rekli, barem ne na jednom mjestu, koju on to ima indikaciju. Jer, indikacija NIJE Der pter, nego BOLEST koju ima od Der pter-a. Tako je jasno da neće dobivati Staloral za ambroziju, ako je alergičan na Der pter. Nevolja je da niti vi, a počesto niti doktori kojima se obraćate ne razumijete da alergija nije ujedno i bolest: jer, od alergije na Der pter, možete imati ništa, možete imati alergijski rinitis, alerrgijski rinokonjunktivitis, alergijsku astmu i atopijski dermatitis. Možete imati atopijski dermatitis i aelrgiju na Der pter 6+, ali, nikako za to nećete dobiti Staloral, niti bilo koji oblik imunoerapje (hiposenzibilizacije), a isto vrijedi i za situaciju u kojoj nemate nikakvu bolest, već samo nalaz alergizacije na Der pter.
Odgovorio sam vam, ili možda nisam, ali je tako očito da je apsurdno nekome davati, npr. Staloral, pa čekati da se dese nuspojave, pa mu onda davati polovičnu dozu Claritine-a. Valjda je samorazumljivo da se Claritine i bilo koji drugi anihistaminik treba dati unaprijed, tj. 1-2 h prije Stalorala, ako je utvrđeno da svaki puta iza Stalorala ima senzacije u ustima.
Još uvijek, i nakon svih postova, ne znam koji Staloral uzima: 100 ili 300, i da li uzima svaki dan, cijele godine, ili samo jednim dijelom godine. Doza od 4 potiska dnevno je niža doza, osobito ako se radi o Staloralu 100. U tom slučaju bi to bila i premalena doza.

Fufkolina

19.04.2017. 15:40

Poštovani doktore,
ispričavam se, stvarno nigdje nisam napisala dijagnozu. Dakle evo sada još jednom sve na jednom mjestu:

dijete je staro 16 godina,
dijagnoza: ALERGIJSKI RINITIS (grinja +5, uIgE 375, IEF: b.o. metakolin negativan),
terapija koju je doktor propisao u povijesti bolesti: Claritine tablete prema potrebi i Staloral 300 (315 Dermat.pt. 100%), 4 potiska svaki dan.

Eto to je doktorica zapisala u povijest bolesti kod prve hiposenzibilizacije 28.2.2017. Usput mi je rekla (ali nije zapisala) da je bolje da dijete ne uzima Claritine. Zašto, nemam pojma, nije objasnila) No, kako je dijete i prije započete hiposenzibilizacije uzimalo pola tablete Claritina svaki dan (jer je u protivnom često bio bolestan, zaštopao mu se nos, dobio temperaturu...), to sam ja nastavila davati mu i dalje te pola tablete svaku večer (jer mu se od njega spava). Staloral mu dajem oko 17 h svaki dan. Kada su mu se pojavile nuspojave u ustima, doktorica je sva u panici rekla da bi bilo bolje da prekinemo terapiju. (nije ni razmišljala o mogućnosti promjene doze ili načina uzimanja ta dva lijeka ili nešto treće..)
Zato sam se obratila vama za drugo mišljenje. Hvala na odgovoru. Takav sam odgovor tražila od djetetove doktorice, ali ga na žalost nisam dobila, a sama se nisam usudila bilo kako davati mu lijekove. U buduće ću mu davati Claritine oko 21 h, a Staloral oko 22 h. Nadam se da će mu to odgovarati.
A sada imam još jedno pitanje za vas: s obzirom da me terapija za Staloral košta oko 650 kn/mjesečno (23.500 kn za 3 godine), a da nije sigurno izlječenje, nakon koliko vremena od početka hiposenzibilizacije se može vidjeti da li ta terapija pomaže mojem djetetu tj. kakve su šanse da se moje dijete potpuno izliječi ?

Darko Richter, dr. med.

20.04.2017. 17:15

Da je prvi post bio ovaj, sve bismo bili davno riješili.
Staloral, kao i svaka hiposenzibilizacija ili cijepljenje, uzima se uvijek ujutro i to baš radi toga da se mogu pratiti eventualne nuspojave.
Doza od 4 potiska Stalorala 300 je niža doza, a reakcija u ustima upućuje da je točno da baš od grinje ima svoje smetnje. Dakle, trebalo bi pokušati dosegnuti neku dozu od 4-8 potisaka dnevno, ili, barem triput tjedno po 8 potisaka. Nadam se da ste krenuli s nižom dozom niže jačine Stalorala i da ste postupno dogurali do ove doze (da ili ne?).
Claritine ili bilo koji durig antihistaminik niti najmanje ne smeta djelovanju Stalorala, i upravo je indiciran da se uzme 1-2 h prije primjene Stalorala ako postoje ovakve nuspojave kao kod vašeg sina.
Efekt davanja Stalorala vidljiv je već za 3-4 tjedna. Ako ga nema, ili je doza premala, ili postoji i neki drugi alergen koji ga smeta.

Fufkolina

21.04.2017. 12:25

Poštovani doktore,
Pročitala sam upute o načinu primjene Stalorala i vidjela da piše da ga je najbolje uzimati ujutro na tašte. No, kako dijete u jutro ide u školu, a s obzirom na nuspojave koje ima, te s obzirom da ima potrebu uzimanja Claritina od kojeg mu se spava, odlučili smo se za uzimanje lijeka navečer (kada ionako ide spavati). Na početku lječenja započeli smo sa plavom flašicom prvih 10 dana (svaki dan veća doza), a nakon toga koristimo ljubičastu flašicu (doktorica je rekla ili svaki dan 4 potiska ili svaki drugi 8 potisaka, kako želimo). Ispada da je nama dala da biramo, pa smo se mi odlučili na svaki dan 4 potiska jer nam je tako lakše da ne preskočimo dozu. A možda je pogrešno (ali tako nam je rekla doktorica). Dakle, da, postupno smo ali u vrlo kratkom vremenu od cca 15 dana dogurali do ove doze od 4 potiska dnevno iz ljubičaste flašice. Pitanje za vas: po čemu se vidi da Staloral djeluje? Jer dijete je ok, osim nuspojava u ustima, nema drugih smetnji. Ali i prije uzimanja Stalorala je bio ok zahvaljujući Claritinu. Od hiposenzibilizacije očekujem da dijete jednog dana (nakon 3 god) neće imati nikakve smetnje i bez bilo kakvih lijekova tj. da će prestati biti alergično, a prema tome i da će mu IgE biti u granicama normale. Kažete da se efekt djelovanja vidi već nakon 4 tjedna. Da li to znači da bi, ako mu je doza ok i ne postoji drugi alergen, IgE trebao biti manji? Da li se po tome može vidjeti da li Staloral djeluje?

Darko Richter, dr. med.

22.04.2017. 00:25

Da Staloral djeluje vidi se po tome da nema više smetnji. Ako djeluje, to je jasno već nakon dostizanja konačne doze održavanja, a to j 2 tjedna, najduže 3. Nikakvoo smanjenje IgE niti ikakvi nalaz neće vam reći kako se vi osjećate, ako to ne znate sami. Ako vam je dobro i prije i za vrijeme i nakon iunoterapije, čemu imunoterapija? To, da je netko alergičan, ne znači da ima smetnje. To sam već rekao, ne znam da li vama ili nekome drugome, ovih dana. Dakle, imati nalaz alergije na grinju može biti povezano s ničim, s alergijskim rinitisom, s astmom ili s atopijskim dermatitisom. Ako je povezano s ničim, onda imunoterapija nema nikakvog smisla. A upravo ste rekli da i nije imao nikakvih smetnji pod claritineom kojeg uzima u homeopatskoj dozi i skoro je isključeno da mu je od te polovične doze dobro, odnosno, to znači da mu je s tom i bez te količine -calritinea jednako dobro, i da nema alergijski rinitis. Što ne znači da nema alergiju. Ali valjda razumijete, konačno, da nalazi ne kažu da li ste vi bolesni, već to kažete vi sami. Ako ne znate, tim gore po vas. Niti nalaz, niti doktor vam tu ne mogu pomoći.