Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Telfast i kukuruz


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Morrison

23.11.2017. 12:40

Dijete koje je alergično na kukuruz (između ostaloga) uzima telfast tablete. Reakcija na kukuruz je utvrđena empirijski. U pitanju je alergija na kukuruz koja se ne vidi na IgE testu, a prick test je zasad onemogućen zbog nemogućnosti skidanja s antihistaminika, ali iskustveno se vidi da kukuruz ne prolazi. Telfast sadrži tzv. kukuruzni škrob. Znači li to da ne smije uzimati Telfast ili se tako male količine smiju uzimati. Može li ta količina kukuruza, iako je mala, smetati kod kontinuiranog uzimanja ovih tableta?

Darko Richter, dr. med.

23.11.2017. 22:05

Dakle, ja ne mogu suvereno razgovarati o alergiji nakukuruz, dok to tvrdite vi, bez nalaza, a s tvrdnjom da "kukurz ne prolazi" jer to nije medicinski izričaj kojeg ja mogu razumjeti, kao i bez ostalih nalaza, za koje tvrdite da čine kontekst tog problema s kukuruzom. Ali mi je apsurdno da pitate za Telfast za koji znate da ima u sebi kukuruznog škroba, kao da je to jedini antihistaminik u Hrvatskoj, a ima ih barem 15-ak među kojima ćete sigurno pronaći i poneki bez tog sastojka. Zašto je Telfast tako nezaobilazan?

Morrison

05.12.2017. 16:45

Nakon jedenja kukuruza dolazi do svrbeža kože. Prvi put sam mislio da se radi o odgođenoj reakciji na nešto drugo, a ne na kukuruz, ali kasnije se ta situacija ponavljala. Alergolog je rekao da je moguća reakcija na određene namirnice unatoč negativnom nalazu na testu.

Telfast nam je propisan s objašnjenjem da je to najjači antihistaminik i da je potreban u našem slučaju. Smatrate li da je Telfast stvarno najjači antihistaminik ili nije tome tako?

Darko Richter, dr. med.

06.12.2017. 22:10

Uopće nije najjači, već je jedan od zastarjelijih. Ja bih uzeo Aerius ili Xyzal ili Alerdin, u dvostrukoj dozi pa pratio.
A što se tiče kukuruza, on može svrbjeti i zato što sadrži mnogo salicilata (konzervans). Tada biste trebali osjetiti svrbež i od Aspirina, Acisala i sličnih lijekova.