Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Terapija?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sonjke

27.08.2008. 20:45

Postovanje, molim Vas za misljenje.
Vec godinama imam povremenih problema sa alergijom.Uzimam Claritine i Ventolin po potrebi.Inace imam i hipertireozu.Zadnja 2 tjedna neugodni simptomi suhog kaslja nocu,danju otecen nos i pistanje, napadi traju satima. Danasnji lab. test pokazuje IgE 197,2 CRP 0,59. TSH 14,72. Savjet spec. ne uzimati nista za stitnjacu iduca 2 tjedna i naivno pitanje da li je jedno s drugim povezano?
Inace prosle godine sam napravila alergo testove, rezultati negativni iako sam imala ruzne epizode bronhospazma sa breskvom, aspirinom... nakon toga...Nisam sigurna kome se obratiti ni od kuda krenuti, claritine i Ventolin mi djeluju kao "mlaka voda".
Lijepi pozdrav i hvala Vam. Sonja

Darko Richter, dr. med.

27.08.2008. 23:25

Nije mi do kraja jasno da smatrate da imate alergiju, a da su alergotestovi negativni. No, da vas ne gnjavim, prema visini ukupnog IgE čini mi se da stvarno imate neku alergiju, koju bi ipak trebalo precizirati (tj. utvrditi točno na što ste alergični - najbolje prick testom na koži).
Kao drugo, imate simptome alergijskog rinitisa i astme. Preporučio bih vam da uzmete inhalacijsku terapiju Alvesco (pumpica od 160 mcg po udahu), 2×1 udah dnevno, a čim se simptomi smire, 1×1 udah. Uz to možete uzeti i intranazalni kortikosteroid za alergijski rinitis.
Što se tiče hipertireoze, TSH od 14,2 (i.j./ml - ? - ako su to jedinice u kojima je izražen TSH) je značajno povišen, i ukazuje na sekundarnu ili tercijarnu hipertireozu. Ne znam zašto ne biste uzimali lijek za štitnjaču, ako ste ga uzimali do sada (koji?). Ipak, sekudnarna ili tercijarna hipertireoza razlog su za obradu mogućih uzroka, a to mogu biti razni adenomi ili tumori hipofize ili hipotalamusa. Ili je TSH povišen, jer imate primarnu hipertireozu, koju ste suzbili lijekovima i sada štitnjača radi slabije, pa se TSH povisuje. Ne znam, jer mi samo nabacujete ficleke od nalaza.
Nos itekako može imati veze s, npr., hipotireozom, i sluznica bude otečena, a nos blokiran. Dakle, to bi mogao biti sada slučaj ako ste lijekovima do te mjere suzbili hipertireozu, da ste u hipofunkciji (hipotireozi).
Ali, kao što rekoh, izgleda mi da nemate pojma o svojim bolestima, čim ovako defektno navodite razne nalaze, a, kao, baratate sigurnim dijagnozama: alergija, hipertireoza, itd. Morate se naviknuti da budete precizniji, i da razni nalazi i vaši simptomi čine cjelinu, a ne ono što vi od toga izaberete da prezentirate.