Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


ubod od komarca


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

irena

09.09.2005. 13:39

moja kcer ce sada u listopadu imati cetiri godine, mjesta gdje ju ubode komarac (lice, ruka, noga) naotece, pocrveni zatim poplavi i oteklina bude velicine uokrug 4 cm, da li se radi o alergiji na ugriz insekata i da li trebamo ici na testiranje? Koja je krema ili gel najbolji u našem slučaju? Hvala.

dr.sc. Tomislav Baudoin

12.09.2005. 22:14

Burna reakcija kože na ugriz komarca bi mogla govoriti u prilog alergiji na 'otrov' komarca. Najbolje je mjesto uboda namazati Synopen kremom. Ako je ubod, odnosno plik nakon uboda na nezgodom mjestu kao što su primjerice vjeđa ili uška, potrebno je dati i antihistaminik na usta (napr. Claritine sirup). Postoje i neka pomoćna ljekovita sredstva koja također ublažavaju kožnu reakciju i bolnost (neka su na bazi aloe vere), a mogu se nabaviti u ljekarnama. Što se tiče testiranja to bi se trebalo posavjetovati s dermatologom.

oni

29.06.2017. 19:40

Poštovani,


bila sam u prirodi prije 2 dana gdje je bilo puno komaraca i drugih kukaca. Nakon pola sata me već hvatao svrbež što sam povezala s komarcima. Bilo je nekoliko fleka. neke manje, neke veće i u sredini je crvena točkica. Na nekim dijelovima se ne vidi promjena, ali dvije točkice na flekama izgledaju poveliko i tamnije ako sam dobro primijetila. Kad sam se vratila doma, vidjela sam krpelja na nozi kojeg sam pincetom uklonila bez ikakvih za sada posljedica. na tom mjestu nije nikakva mrlja ostala. temperaturu nisam dobila i nakon dolaska doma sam dezinficirala alkoholom sve fleke. Jesu ti čudni ubodi od krpelja ili od komarca i da li ima potrebe da odem dermatologu? Dvije mrlje me već počinju svrbiti, ali to povezujem sa trljanjem odjeće. zahvaljujem unaprijed na Vašem razumijevanju.

Darko Richter, dr. med.

29.06.2017. 23:25

Ja bih otišao liječniku primarne zaštite, i eventualno iza toga infektologu. MOže biti riječ ovdje ranom obliku borelioze koja se prenosi krpeljima, a zvoe se erythema migrans. terapiaj bi bila dosta jednostavna: amoxicillin, doksiciklin ii azitromicin.