Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5364

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


urticaria neurovegetativa


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

makiki

19.06.2007. 15:20

U ožujku sam dobila nemogući svrab po čitavom tijelu.U to vrijeme predstojao mi je pravosudni ispit i bila sam nervozna (bez panike, samo nervoza). Dermatologica mi je dala Aerius i smatra da je alergija nastupila zbog nervoze. Sada je lipanj, pravosudni je položen, a ja još uvijek imam "alergiju". Povremeno sam prekidala terapiju, ali se crvenilo i dalje javlja (kao da me je kopriva opekla, a kad se počešem ostaju crvene crte).
Aerius mi je pomagao, ali sada, ne znam možda od sunca, imam crvenilo na dekolteu uz vrat i s vanjske strane bedara, bez obzira što koristim Aerius.
Vadila sam krv, KKS, urin, JP, transaminaze, guk, urea, kreatinin i sve je u red, osim povećanih leukocita u mokraći (doktor mi je dao antibiotik).
Da li je to alergija ili može biti nešto drugo, molim Vas za odgovor. Hvala

Darko Richter, dr. med.

19.06.2007. 21:45

Nigdje nisam čuo za dijganozu neurovegetativne urtikarije, osim ako se nije mislilo na tzv. kolinergičku urtikariju, koj auglavnom nastaju zbog povišenja centralne temperature (kod fizičkog napora, osobito nakon obroka), ili nakon uboda nekog kukca. No, ne izgleda mi da imate kolinergičku urtikariju, ali mi se čini da imate neki drugi od oblika kronične urtikarije. U stvari, potrebno bi bilo da učinite alergološku obradu na glavne inhalacijske i nutritivne alergene, i, po mogućnosti na konzervanse (preporučujemprekinuti Aerius i svaki drugi antihistaminik, na najmanje 7-10 dana i zatim učiniti kožni alergološki test). Ako ne bi bilo preosjetljivosti na inhalacijske i nutritivne alergene, bila bi isključena alergijska urtikarija, a dodatno eventualno pozitivni test na konzervanse, samo bi potvrđivao moju sumnju: kronična urtikarija, koja s alergijom nema puno veze. Možete sami, sa i bez Aeriusa, kojega, ako ga već uzimate, morate uzimati svaki dan, redovito, više tjedana i mjeseci, da biste osjetili puni efekt, početi obdržavati dijetu bez konzervansa i salicilata: u okviru te mjere NE smijete jesti nikakvu hranu s konzervansima,niti lijekove koji liče na Aspirin (dakle, za temperaturu i bol ostaje vam paracetamol), a to znači da NE jedete:
1. konzerve, staklenke, tegle
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smije iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni kkonzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da peče vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Držite se barem 3 tjedna ovih uputa, prekinite u međuvremenu antihistaminik, učinite alergološku obradu, i javite da li ima efekta. Kroničn aurtikarija može biti autoimuno uvjetovana, pa je od interesa doznati imate li možda druge autoimune poremećaje, npr. hipotireozu, dijabetes,i td.

makiki

20.06.2007. 10:05

Hvala na brzom odgovoru. Zaboravila sam napomenuti da u posljednja 2-3 dana koristim Sinopen kremu za dekolte i vanjsku stranu bedara i pomaže mi jer ublažava svrbež i smanjuje urtike. U 11. mj. 2006.g. išla sam na sistematski pregled i sve je bilo b.o. (dijabetes, hipotireoza isključeni).
Pokušat ću sa dijetom bez konzervansa, pa ću Vam se javiti. Hvala

Darko Richter, dr. med.

21.06.2007. 13:00

Znate već koji će bit imoj odgovor: ako dijeta ne uspije, optužit ću vas da je se niste dobro držali, a, ako uspije, makar i unatoč dijeti, pripisat ću to svejedno svojem savjetu. Takav vam je doktor. Ali, najprije da vidimo.

makiki

28.06.2007. 19:35

Nalazi:
urin - negativan (saprofiti BK-10**5)
Heliobacterpylori - POZITIVAN
Molim Vas za odgovor, kako se dobija ta bakterija, da li može biti uzrok svrbeži. Da li je bakterija prijenosna?
Moja mama je prošle godine imala tu bakteriju, da li sam je od nje pokupila? Da li trebam testirati svoju djecu?
Da li je to opasno? Hvala!

Darko Richter, dr. med.

28.06.2007. 22:25

Helicobacter pylori uzročnik je ulkusne bolesti, gastritisa i duodenitisa u ljudi s hiperacidnim želucem. Prenosi se unutarobiteljskimkontaktom, uglavnom slinom. Liječi se efikasno antacidima i antibioticima. No, moraju se izliječiti svi, jer, ako netko ostane, onda opet predstavlje izvor zaraze za ostale. Stoga je moguće da i vaša djeca iamju helikobakter. No, zanimljivo je da se helikobakter povezuje s kroničnom urtikarijom, kao i još neke druge infekcije (npr. hepatitis B, Yersinia, itd.), pa bih vam i s te strane preporučio da se osobno i grupno-obiteljski otarasite te klice.

makiki

09.10.2007. 09:50

Doktore, lijepi pozdrav
Nalazi:
IgE 14,8
Hormoni TSH 1,63
slobodni T4 14,55
slobodni T3 4,56
Prije 10-tak dana sam prestala sa terapijom, urtike se javljaju ali nije više tako jako za neizdržati. Jedan dan sam bila samo na vodi, slijedeći samo sok od jabuke i mrkve, slijedeće dane sam uvodila jednu po jednu namirnicu, naravno one bez konzervansa ali nije bilo poboljšanja. Primjetila sam da kad sam nervozna da se ospem, a kada sam u pokretu, nešto radim ili vozim bicikl, urtika nema.
Prošli tjedan sam bila u KBOsijek Odjel za kožne i spolne bolesti i liječnica (Renata Vukadin) je rekla da se ne radi o alergiji (IgE 14,8), te nismo učinili prick test. Nakon što sam joj objasnila simptome rekla je da se radi o holinergičkoj urtikariji koja nastaje zbog nervoze, te preporučila Apaurin 2mg (ili Normabel) uvečer samo tjedan dana da se periferni živci opuste.
Dva dana koristim uveče apaurin, te mi je bolje. Nema više urtika, samo ponekad svrbi predio glave iza ušiju, vrat, noge, ali dubokim disanjem i autosugestijom uspijem se riješiti svrbeža.
Malo me brine Helicobacter, iako nemam nikakvih problema sa želucem, terapiju sam završila u 7. mjesecu, ne znam kada da napravim urea izdisajni test.
Nadam se da nisam bila preduga, puno pozdrava

Darko Richter, dr. med.

09.10.2007. 12:30

Niti meni ne izgleda da imate alergijsku urtikariju, već neki oblik kronične urtikarije. U testovima štitnjače volio bih vidjeti da li ima autoanittiitijela hTgAt ili anti-TPO, ili ne, jer to je bitno. Pozitivni nalaz ukazao bi na autoimune procese i vjerojatnost autoiumne patogeneze vaše urtikarije, no negativni (normalni) nalaz ne bi ništa isključio. Helikobakter biste trebali kontrolirati već sada. U slučaju recidiva, ponavlja se kura. Ako bi se urtikarija okazala autoimunom, kao opcija liječenja nudili bi se intravenski polivalentni humani imunoglobulini u visokim dozama. Preporučio bih vam da se striktinije pridržavate dijete bez konzervansa. Vaši dijetni pokušaji, koje ste opisali, nemaju puno smisla, jer niste alergični.

picik

16.11.2007. 09:20

nakon poroda mi se poceo pojavljivati osip (kao da me kopiva opekla), od toga ima vec dvije godine gotovo. zadnja dva puta mi se pojavio po cijelom tijelu, i uzasno svrbio. bila sam kod dermatologa ljeti kad sam se totalno osipala i propisala mi je aerius tablete. nisam ih pila jer pise da se ne preporuca dojenje pri uzimanju tih tableta. prije tri dana sam imala temp i ujutro se probudim sva osipana. prije odlaska na posao sam popila jednu tabletu i dojila nakon povratka s posla. danas sam isto popila tabletu al ne primjecujem ikakvo poboljsanje. kako moze utjecati na moje djete ukoliko ja prije posla pijem tablete? sto mi preporucate, daljne pijenje, kakvu kontrolu, koju tocno, izbjegavanje kojih namirnica.. zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

16.11.2007. 11:45

Prva i osnovna greška jesz ići liječniku, i onda ga ne poslušati. Dakle, treba vratiti film, i početi piti Aerius, svaki dan, kroz 3-4 tjedna (ako sada opet imate te osipe - napisano je dosta zbrkano, ne vidim niti koliko je dijete staro - to ste vjerojatno namjerno prešutili?). Ne postoji niti jedna ozbiljna terapija bez nuspojava ili tzv. mjera opreza, ali onda je glupo postavljati sve nove i nove uvjete za uzimanje vlastite terapije. To što piše za Aerius, piše APSOLUTNO za SVE ostale lijekove, imate ih sigurno na pretek kod kuće, i malo si čitajte upute, jednu za drugom. Kada bi se Aerius baš toliko izlučivo na dojku, bio bi to idealan lijek za svrbež i osipe baš na dojci ili u dojci, a ipak nije tako. No, opis je dosta konfuzan, pa vam ne mogu reći mnogo više, osim ovoga: nemate dijagnozu. Koju vam je dijagnozu stavio dermatolog? Iza toga možemo dalje razgovarati, ili pokušati sistematiziratei vaše smetnje. Osipi mogu biti os morbila, ekcema, češanja, uboda kukaca, alergije, autoimunih bolesti, itd., itd.

picik

16.11.2007. 21:25

navela sam da mi problemi traju dvije godine, odnosno nakon poroda. iz tog se moze zakljuciti da mi dijete ima dvije godine.u kuci ne drzim nikakve lijekove, osim lupoceta.
ispricavam se na zbrkanom postu.
bila sam kod pedijatrice dan nakon sto mi je izbio osip a slijedeci dan mi se osip povukao. tako da sam pedijatrici mogla samo objasniti ko i vama sada. nije me poslala na kontrolu, nije mi dala nikakvu dijagnozu, samo tablete i kontrola za dva mjeseca. na koju nisam isla kad nisam ni pila tablete.
znam da je moja greska, priznajem.
osip mi se pojavi iznenada preko noci i nestaje tokom dana. osip izgleda kao opeklina od koprive, crveni ispupceni flekovi razlicitih velicina koji svrbe. osip traje najvise dva dana i nakon toga se povlaci.

Darko Richter, dr. med.

17.11.2007. 10:25

Izgleda kao kronična recidivantna urtikarija, a ona može biti alergijska, autoimuna ili idiopatska. To treba vidjeti kod dermatologa ili kliničkog alergologa i imunolgoa (reumatologa). Ipak, nije mi jasno da bi dojenje djeteta od 2 godine trebalo konkurirati liječenju jednog zdravstvenog problema majke. Da imate karcinom, i da radi toga morate uzimat lijekove, biste li i dalje dojili dijete od 2 godine. Ako smatrate da je nemate problem i da je bolje dalje dojiti dijete od 2 godine, što onda pitate?

picik

17.11.2007. 19:50

znaci ukoliko nastavim uzimati lijek ne mogu dojiti? ili da uzimam lijek i da dojim?

Darko Richter, dr. med.

17.11.2007. 21:36

Gledajte, zaključite što hoćete. Ali, ako dojite dijete od 2 godine, i radi toga ne uzimate lijekove, zašto idete doktoru po lijekove? Možda je kravlje mlijeko bolje, ono s farme. Njih veterinari uopće ne posjećuju, i niti slučajno niti jedna krava ne dobiva antibiotike i hormone. Problem je očito kada majka pije lijekove, i to one za koje ona misli da zna da su lijekovi, a sve ostalo što trpa u sebe, to kao nisu lijekovi, jer nam to prodaju tete u ljekarnama pod preparate za bolje sutra (i neizbježni bolji imunitet).

picik

10.12.2007. 21:45

evo da se javim nakon mjesec dana.ponovo sam sva u osipu. pijem tablete i mir je eto mjesec dana i sad ponovo. nemoguc svrab i osip po cijelom tijelu. osip izgleda ko koza opecena od koprive. dal bi to moglo imati veze s menstruacijom sad bi trebala imati, a prosli mjesec u isto vrijeme sam imala.

Darko Richter, dr. med.

11.12.2007. 10:25

Može biti vezano s cikklusima, a po mojem mišljenju još više s onim što ne priznajete: a to je da jedete mnogo "junk food-a", i ne pijete Aerius.

optika

11.12.2007. 23:30

Postovani,
imam 30 godina i pre 2 meseca mi se pojavilo, najpre tokom noci, crvenilo koje je uzasno svrbelo. Potom je koza na tim mestima naticala i javljali su se pecati(veoma ispupcena koza), uglavnom je bilo intenzivno tokom noci. Da skratim, dermatolog mi je postavio Dg . Urticaria acuta. Radila sam testove inhalatorne i nutritivne, ispostavilo se da su rezultati negativni. Tj , nije se pojavila alergija. Kako terapiju presing nisam koristila u tom periodu 10 dana, vrlo su bile vidne urtike, svo vreme je alergija bila prisutna bar malo, a na mestima osetljivim na dodir( kad sedim, pa ledja ili zadnjica, mnogo intenzivnije). Cak i prsti na rukama prilicno natekli.
Inace, operisala sam stitnu zlezdu pre 3.5 godine , zbog hipertireoze i sada pijem redovno , svaki dan letrox 75mg. Rezultati t3, t4, tsh su u granicama normale. Krv i mokraca su takodje u granicama normale.
Lekar mi je juce preporucio Aerius, koji "savetuje se uzimanje 3 do 4 meseca". Treba da dam stolicu na analizu. Zatim, da promenim dosadasnju kozmetiku itd...Koji bi bili moji dalji koraci u ispitivanju i resavanju ovog problema?
Kako pijem Aerius, 2 dana alergije nema. . Da li da uvedem dijetu "bez konzervansa" koju savetujete i zanima me ispitivanje antitela. Da li bi to bilo pozeljno da odradim? (Naravno uz konsultacije sa svojim dermatologom)
Bavila sam se sportom (amaterski aerobik, trcanje, pilates), posle jednog treninga (u toku poslednjih 2 meseca)pojavila se intenzivnije alergija. Po prirodi sam vedra i nasmejana osoba, ali ni ogromna tuga mi nije strana. Takvo stanje (placljiva, osetljiva, neprilagodjena) bilo je vrlo izrazeno tokom poslednja dva meseca.
Kada sam operisala stitnu zlezdu, pocela sam da vodim mnoogo kvalitetniji zivot. Zato mi je sada ovakvo stanje strasno( osecas se nemocno i bespomocno). Da li je ova urticaria dosla iz glave, kao poklon za 30 rodj, ili ima veze sa stitnom zlezdom, nekim preparatom na koji sam alergicna, tj nesto se otkacilo u organizmu??
Kako sam informaticar - matematicar po struci, nijedan algoritam mi nece biti tezak, samo ako znam resenje problema ili bar nazirem put.

S postovanjem
Svetlana

Darko Richter, dr. med.

12.12.2007. 00:20

Prema opisu gotovo je sigurno da imate kroniččnu urtikariju, autoimune geneze. tome u prilgo govori i bolest štitnjače, koja je vjerojatno također autoimuna hipertireoza. Ako vam Aeirus pomaže, to je jako dobro, i treba da ga nastavite uzimati kako vam je rečeno. Uz to počnite se navikavati na spomenutu dijetu bez salicilata i konzervansa. Možete uraditi nalaze autoantitijela na štitnjaču te u RefLab-u u Copenhagen-u HR-Urticaria test. To jest od interesa u vašem stanju, jer, ako doista imate autoantitijela prema receptorima za IgE na mastocitima, to bi mogla biti indikacija za diferentnije imunomodulacijsko liječenje (npr. visoke doze intravneskog gamaglobulina, plazmafereza, ciklsporin A, kortikosteroidi), no to je sve rezervno rješenje, dok dobro funkcionira dijeta i Aerius.

picik

12.12.2007. 20:10

i sta mi sad savjetujete? da i ja pocnem snekom djetom,koja bi to tocno bila? jedem dosta konzervirane hrane, sendvice i tak nesto za pauzu. ili veceru. trebam li ponovo posjetiti lijecnika i napravim li kakve pretrage. zahvaljujem na vremenu i odgovoru

Darko Richter, dr. med.

12.12.2007. 22:30

Uglavnom vam sve pišt u odgovoru od 19.6. o.g. Prošećite prema vrhu strane i vidjet ćete.