Alergije


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 928 | Broj poruka: 5366

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Urticaria recidivans susp cholinergica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

natasa_p

17.08.2012. 21:05

Poštovani dr. Richter,

prije godinu i pol dana počele su mi se pojavljivati crvene mrlje po licu koje su me neizdrživo svrbile. Nastajale su ničim izazavane i povukle bi se nakon pola sata. Ubrzo su postajale jače i češće te mi je dr. dermmatolog prepisala Xyzal 5mg 1x1 . Dermografizam mi je također bio izražen. Dermatolog mi je dijagnosticirao Urticaria recidivans susp cholinergica.

U početku terapije Xyzalom bilo mi je dobro. Takvo je stanje trajalo nekih pola godine otprilike, no čim bi pa makar i 2 dana prestala uzimat terapiju svrbež i crvenilo su se vratili.

Zadnjih godinu dana to se crvenilo pojačalo znatno, po licu, nogama, rukama. Izgledam kao da me kopriva ožarila.I neizdrživo svrbi. Naročito nakon tuširanja kada ne uzimam terapiju. Čak kada bih po naputku dr. prestala uzimati terapiju par dana užasno su me svrbili dlanovi i stopala ali bez crvenila. Dok su po tijelu bili sitni prištići koji svrbe. To se sve smiri kroz pola sata. Također mi se isto znalo desiti i u najmanje stresnoj situaciji.

Naparavila sam većinu pretraga(štitnjača, bris nosa i ždrijela i sl.) sve je u redu. Test na pritisak i toplo hladno je slabo pozitivan samo na hladnoću. Test autolognim serumom je negativan. Majka mi ima lupus pa sam stoga radila i DNA i negativno je.

Zadnjih 15dana uzimam terapiju Atarax 25mg 3X1/2 svakih 8 sati. No neprimjećujem poboljšanja. Molim Vas za savjet što da radim. Imam 25godina i inače sam zdrava i nisam bolovoala teže dosad.

Nisam shvatila da li pijem samo Atarax ili s njime i dalje Xyzal. Ja pijem samo Atarax 3x1/2 dnevno.

Molim Vas Vaše mišljenje i savjet jer je ovo neizdrživo i stvara mi užasan problem i napetost.

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

18.08.2012. 11:10

Očito imate kroničnu urtikariju, i to vjerojatno akvagenu, no sada je manje važno da li je pritisna, akvagena, na hladnoću, toplinu ili sunce (UV zrake). To su sve provokacije zaizbijanje urtika. Katkada je provokacija i obični obrok, te tjelesna aktivnost odmah iza toga.
Međutim, u toj cijeloj obradi nedostaje alergološko testiranje. Makar kronična urtikarija najčešće nije alergijska, ipak može imati i tu komponentu. Trebalo bi se testirati na uobičajene aeroalergene (grinja, pelud trava, stabala, korova i ambrozije, te plijesni i dalku mačke), te na najčešće nutritivne alergene (kr. mlijeko, jaje, kikiriki, pšenično brašno, bijelu ribu) te na provokacijske faktore poput konzervansa (acetilsalicilna kiselina, Na-benzoat, K-metabisulfit, tartrazin). To testiranje ide prick metodom (preko kože), i važno je najmanje 2-3 tjedna biti bez ikakvog antihistaminika (Xyzal, Atarax, itd.).
Npr., ako bi ispalo da ste preosjetljivi na acetilsalicinu kiselinu, odmah bih vam rekao da je ima u raznim pekmezima, u Aspirinu, i da slično djelovanje mogu imati i ostali analgoantipiretici poput Brufena, Neofena, Voltarena i sl.
Nije mi jasno zašto ste mijenjali Xyzal za Atarax, kada vam je pod Xyzalom bilo dobro. Očito ne shvaćate, ili vam nisu rekli jedno: da tu nema medikamentoznog izlječenja, već samo ublažavanja simptoma. Tako da je glupo mijenjati lijek koji vam je, za neki drugi, slični, koji je, uz to, kompliciran jer su vam ga dali triput dnevno: kao, psihološki, da imate utisak da se stalno brinete za sebe, i da će vam odmah biti bolje svakih 8 h. No, ja miislim da se kod vas još nisu iscrpile sve mogućnosti, i da još niste za psihološke, placebo ili alternativne "trikove".
Dakle, prvo alergološko testiranje i testiranje na konzervanse.
Drugo, uvesti Xyzal, trajno.
Treće, bez obzira na ishod testiranja, i ne čekajući ga, uključiti dijetu bez salicilata i konzervansa, a to, uopćeno, znači sljedeće:
NE UZIMATI:
1. konzerve, staklenke, tegle, vakuum - bilo koje,u svima ima konzervansa
2. tetrapak, osim običnog pasteriziranog mlijeka u tetrapaku (ali ne smije čokoladno mlijeko, i sl.)
3. suhomesnate proizvode iz dućana – smijete iz vlastite proizvodnje, ako osim soli nema drugih konzervansa
4. očiti konzervansi, npr. razne kiseline, papar, Vegeta, drugi začini – svi su puni konzervansa
5. kupljeni gazirani I negazirani napitci, voćni sokovi, čajevi (uključujući i suhe čajeve iz vrećice, ukratko: svi obojeni napitci) – VODA JE ZAKON !
6. najbolje bi bilo da pečete vlastiti kruh, jer u pekarama uvijek dodaju aditive i konzervanse.

Kronična urtikarija traje prosječno 7-8 godina. Ukoliko spomenute mjere ne bi dale zadovoljavajućeg rezultata, moglo bi se pokušati visokim dozama intravenskog imunoglobulina. Ja bih prije toga ponovio ASST (test autolognim serumom), i antitijela na štitnjaču.

natasa_p

18.08.2012. 12:40

Poštovani,

puno Vam hvala na brzom i iscrpnom odgovoru i pomoći.

Xyzal mi je ukinut zato što mi je pod zadnje urtikarija počela i kroz njega probijati, tj. to crvenilo i svrbež su mi se znali javiti i dok sam pod terapijom što mi se u početku terapije nije dešavalo. Zapravo u početku je urtikarija bila znatno slabijeg intenziteta, a zadnje vrijeme se pojačala.

Čak sam primjetila da mi se nakon ljetovanja situacija pogoršala u smislu da sad jako često osjećam neke trnce i svrbež u šakama, podlakticamai stopalima. Iskreno sve se više bojim ove urtikarije i toga koliko će trajati. Jako sam nervozna zbog svega.

Sad u rujnu idem na CAST-ELISA test i RAST . Moram li prestati piti antihistaminik prije tih testova ili ne? Treba li neka posebna priprema za te testove?

Još bih Vas molila savjet u vezi trudnoće? Nije da planiramo sada dijete, no zanima me da li se za vrijeme trudnoće smiju piti lijekovi protiv urtikarije ili ne? Kakve higijenske proizvode da koristim(mislim na gelove za kupanje i sl.)

Još jednom Vam se zahvaljujem. Poslušat ću Vaše savjete.

Srdačan pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

18.08.2012. 21:10

Antihistaminici ne smetaju za CAST Elisa i RAST.
A što se tiče trudnoće i lijekova, to piše u inseratu uz lijek, i ja se na to pitanje ne bih osvrtao.Zar mislite da je itko, ikada, išao davati grupi trudnih žena neki lijek, e da bi vidio da ništa ne škodi? Možete na svoje pitanje odmah pročitati odgovor u uputi uz Atarax ili Xyzal. Sigurno piše. A znate što? Evo: "For levocetirizine no clinical data on exposed pregnancies are available. Animal studies do not indicate direct or indirect harmful effects with respect to pregnancy, embryonal/fetal development, parturition or postnatal development. Caution should be exercised when prescribing to pregnant or lactating women." Ti podatci su uvijek u odjeljku 4.6. (Pregnancy and lactation).
Svatko se o tim retcima može posavjetovati s liječnikom, ali, ako to ide raditi sa mnom, sigurno je da ja neću reći ništa drugačije od onoga što tamo piše, te da je to na kraju vaša odluka.
Međutim, glede trudnoće i kronične urtikarije, mogu vam reći nešto sam vam zaboravio reći u prošlom odgovoru. Za slučaj da se u vaše planove za trudnoću uplala hormonska kontracepcija, možda niste svjesni da ti hormoni mogu gadno pogoršavati urtikariju. Kronična urtikarija inače je znatno češća u žena.
Tako da je uvijek uputno, ako imate kroničnu urtikariju, učiniti jedan temeljiti ispit savijesti glede uzimanja hormonske kontracepcije. Jer, ona tu može škoditi, i prije nego nastupi trudnoća.

natasa_p

19.08.2012. 23:15

Hvala Vam.

Što se tiče hormonske kontracepcije (pilule), to nikad nisam uzimala tako da barem oko toga nemam brige.

Darko Richter, dr. med.

21.08.2012. 17:40

Dobro, onda imamo čistu situaciju, pa mi javite nakon 2-3 tjedna kako je.