Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

04.06.2017. 18:50

Evo ga. Vama doktorica mora reći od čega vamnedostaje zraka: oz zapušenog nosa. Međutim, ja to nikako ne bih bio u stanju učiniti kao ona, osim ako mi vi ne kažet eod čega se "gušite". Ako vi to ne znate, neće ni svi doktori ovog svijeta. Od straha i strahovanja nema nikakve koristi, baš nikakve, nula. Dakle, umjesto da strahujete i zvjerate uokolo da vam drugi kažu, što kao punoljetni morate sami znati, zaključite sami o čemu je riječ. Nitko u vašu kožu ne može ući.

mesko

04.06.2017. 19:05

Postovani doktore zaista ne znam o cemu je rec samo mi se desi da se trgnem iz sna bez vazduha i onda udahnem i sve bude u redu posle

Darko Richter, dr. med.

05.06.2017. 21:15

Ovo što opisujete nema veze sa simtpomatologijom astme.

Lidija1

22.05.2018. 00:05

Pozdrav i unaprijed se zahvaljujemo na odgovorima.
Mojoj kćeri je prije 3 dana dijagnosticiranju Astma.
Ige test iznosi 3940 i Dunger 1020.
Također prick test je bio pozitivan na grinje i kućnu prašinu, pelud trava, dlake mačke i psa ali i izrazito visok histamin 13x20. Dr nas je poslala ponovno vaditi krv jer smatra da je naša kćer alergično i na nešto od hrane iako prick test na nutrive nije pokazao prisutnost alergije. Dr je izrazito bila ljubazna ali kako sam bila u šoku jednostavno sam neke stvari zaboravila pitati. Zato vas molim za savjet vezano za jačanje imuniteta, što preporučuje te? Također da li dijete smije trenirati u DVORANI?

Darko Richter, dr. med.

24.05.2018. 12:10

Sasvim sigurno nemate što tražiti među nutritivnim alergenima. Negativni su, i kvit.
Jačanje "imuniteta"? Pa alergija znači i pojačana i promijenjena pojačana imunosna reaktivnost, a vi biset to još malo pojačali? Odakle te beskonačne praznovjerice. Je li konačno vrijeme da se prestanu lupetati gluposti?
Dvorana ili ne, ovisi kako je regulirana na terapiji i koju je terapiju primila. A puno toga ovisi i o tome koliko je stara.
Vi ste i dalje u šoku, mada se majčinim šokom ne može riješiti niti jedan problem.

Novica52

20.08.2018. 18:25


Postovani,

Predug bi bio tekst ako bi htio izrazit divljenje spram ljudi kao sto ste vi zbog humanosti koju ispoljavate u svoje slobodno vrijeme zarad pomoci ljudima koji ovdje dolaze u potrazi za najboljim rijesenjima za djecu. Pa da predjem odmah na problem.

Otac bez alergija, majka vjerovatno sa nekom blagom alergijom koja zbog blagosti nikad nije ni dijagnostifikovana.

Radi se o djevojcici od 14 godina.

Kao beba je imala AD do druge godine. Od tad je pomno pratim zbog rizika daljeg razvoja alergija ukljucujuci i astmu.

Hrana je uvodjena oprezno, jednom reagovala osipom na susam. Kikiriki i orase do danas nismo ni probavali. Sve ostalo jede bez problema, od meda do jaja.

Boravak u prirodi suma/livada u bilo koje doba godine je bez smetnji.

Nakon njene 6-7 godine opustanje jer nikakvih naznaka alergija nije bilo. Klasicne prehlade je savladavala u par dana.

Sada kad je ona napunila 14 godina postajemo svjesni da je alergija ipak tu.

A desavalo se sljedece: ujutru nakon budjenja obavezno je kihanje uz curkanje nosa. Kihanje ide uzastopno po 10ak puta, nakon cega prestane. Do dorucka se i nos smiri od curenja. Sve to bude gotovo u roku od 1 sat. Ostatak dana je bez problema. To je ono sto me i drzalo "uspavanim" jer sam alergijski rinitis zamisljao kao cjelodnevno kihanje uz curenje nosa i vodenaste oci, te nas to nije podstaklo na odlazak doktoru.

Sada, pocetkom ovog mjeseca dvije uzastopne noci suhi kasalj u trajanju od po pola sata. Po danu zacepljen nos, oci vodenaste, i jednu vecer blaga temperatura. Mislimo da je obicna prehlada kao sto su bivale do sad. Druga treca nedelja, kasalj jedan dan ima jedan ne. Malo suv, malo produktivan.

Odlazimo doktoru, slusa pluca i uocava weezing. Dijagnoza, prehalada sisla na bronhije. Tura antibiotika i ventolin da otvori bronhije i pospjesi iskasljavanje. Nikakvog napada otezanog disanja nije bilo.

Ona se popravlja, energija se vraca, ali kasalj ostaje. Nocu pred spavanje oko pola sata kaslja pa kad zaspe kasalj prestane. Ponekad u toku noci u snu dva-tri puta kahne. Danju isto tako sporadicno, malo suvo malo mokro kasljucanje. Tura antibiotika je pri kraju. Ventolin nije nesto pomogao oko kaslja. Weezing se jos uvjek cuje ali ne pri svakom udisaju i izdisaju. Imam stetoskop i ja takodje pratim.

I na kraju konkretna pitanja.

1. Da li weezing moze biti akutni tj da nema veze sa astmom ili da li svaki weezing (ako nije neki egzoticni problem u pitanju) znaci astmu i zahtjeva preventivne terapije?

2. Da li se astma dijagnostifikuje samo ukoliko se desavaju napadi otezanog disanja?

3. Da li astma kad se razvije takva, kakva je, i ostaje, ili se po pravilu linearno pogorsava.

4. Kada kazu pocetak astme, da li to znaci da je ona sad tu, da se rezvija i da ce kad tad doci do reakcije na disanje.

5. Da li je kada su djevojcice u pitanju ako se vec mora dobiti astma bolje ju dobiti u predskolskom uzrastu pa se nadati prestanku iste u pubertetu ili je bolje kad se ova dobije kasnije?

6. Da li se weezing kod astmaticara uvijek cuje ili samo kad je u toku napad?

7. Da li hronicna upala bronhija prestaje kada se alergija koja ju stvara stavi pod kontrolu, ili alergijom stvorena hronicna upala zauvjek ostaje?

8. Da li je bit lijecenja astme suzbit upalu ili alergiju koja ju stvara. Ako antihistaminici suzbijaju alergiju, zbog cega se ne daju samo oni pa nema ni upale?

I na kraju jos jedno pitanje koje ce vjerujem sve one koji dolaze ovde posebno zanimat.

Mi znamo da su kortikosteroidi nuzni u ljecenju astme. Znamo da je rizik izbjegavanja istih kad su nuzni daleko veci od uzimanja. Iz vaseg iskustva, nakon koliko vremena terapije se rizici izjednacavaju tj. uzimanje ljekova postaje jednako stetno kao i neuzimanje? Da li su neki od vasih pacijanata zbog dugotrajnog uzimanja lijekova za stmu dobili neko drugo oboljenje koje zahtjeva nove ljekove i tako upali u vrzino kolo?

Neizmjerno vam se zahvaljujem i nadam odgovoru na korist svih citalaca koji se susrecu sa istim problemima. Ujedno se ispricavam zbog opsirnosti.



Darko Richter, dr. med.

23.08.2018. 00:10

Ima astmu. Terapija se sastoji od inhalacijski kortikosteroida, trajno i redovito + Ventolin (slabutamol)k po potrebi (akoj je uhvatisuhikašalj, otežano disanje unatoč inhalacijskim steroidima).

1. Da li weezing moze biti akutni tj da nema veze sa astmom ili da li svaki weezing (ako nije neki egzoticni problem u pitanju) znaci astmu i zahtjeva preventivne terapije? KONA IMA ASTMU. TREBA NAPRAVITI SPIROMETRIJU, VENTOLINSKI TEST I ALERGOLOŠKO ISPITIVANJE.
2. Da li se astma dijagnostifikuje samo ukoliko se desavaju napadi otezanog disanja? KADA GOD TREBA.

3. Da li astma kad se razvije takva, kakva je, i ostaje, ili se po pravilu linearno pogorsava.OBIČNO OSTAJE ONAKVOM KAKVA SE POJAVI U POČETKU, I NE POGORŠAVA SE UKOLIKO SE UREDNO LIJEČI.

4. Kada kazu pocetak astme, da li to znaci da je ona sad tu, da se rezvija i da ce kad tad doci do reakcije na disanje. KADA JE ASTMA POČELA, ONDA JE ONA VEĆ TU NAJMANJE 6 MJESECI. NEMA POVRATAKA NATRAG.

5. Da li je kada su djevojcice u pitanju ako se vec mora dobiti astma bolje ju dobiti u predskolskom uzrastu pa se nadati prestanku iste u pubertetu ili je bolje kad se ova dobije kasnije? ŠTO JE KASNIJE DOBIJE, MUŠKO, ILI ŽENSKO, VEĆA JE VJEROJATNOST DA BUDE PERZISTENTNA.

6. Da li se weezing kod astmaticara uvijek cuje ili samo kad je u toku napad? NE UVIJEK, ALI UVIJEK KADA JE U PITANJU NAPAD.

7. Da li hronicna upala bronhija prestaje kada se alergija koja ju stvara stavi pod kontrolu, ili alergijom stvorena hronicna upala zauvjek ostaje? AKO SE POTPUNOMAKNU ALERGENI, NESTAJE S VREMENOM (GODINAMA) I ASTMATSKE UPALE. ALI, TO NIJE REALNO MOGUĆ, I Z ATO ASTMO POSTOJI I POSTOJAT ĆE.

8. Da li je bit lijecenja astme suzbit upalu ili alergiju koja ju stvara. Ako antihistaminici suzbijaju alergiju, zbog cega se ne daju samo oni pa nema ni upale? U PODLOZI ASTME JE ALERGIJSKA UPALA. ALERGENE UGLAVNOM NE MOŽETE EFIKASNO ELIMINIRATI, MOŽETE IH NA KRAĆE VRIEJME IZBJEGAVATI (NPR. PROMJENOM KLIME). NO, I DA ODSELITE NA ISLAND, NAKON PAR GODINA ALERGIZIRALI BISTE SE NA NEŠTO TAMO. NE MOŽETE POBJEĆE OD ALERGENA, AKO IH VOLITI, IMATE PREMA NJIMA SKLONOST. UVIJEK ĆETE NAĆI NOVE. ZATO JE TERAPIJA PROTUUPALNA, TRAJNA, A EKSPOZICIJSKA JE SAMO NA KRAĆA RAZDOBLJA (NPR. KLIMATOTERAPIJA I SL.).

I na kraju jos jedno pitanje koje ce vjerujem sve one koji dolaze ovde posebno zanimat.

Mi znamo da su kortikosteroidi nuzni u ljecenju astme. Znamo da je rizik izbjegavanja istih kad su nuzni daleko veci od uzimanja. Iz vaseg iskustva, nakon koliko vremena terapije se rizici izjednacavaju tj. uzimanje ljekova postaje jednako stetno kao i neuzimanje? Da li su neki od vasih pacijanata zbog dugotrajnog uzimanja lijekova za stmu dobili neko drugo oboljenje koje zahtjeva nove ljekove i tako upali u vrzino kolo? TAKO NEŠTO NE POSTOJI (VRZINO KOLO ASTME I NUSPOJAVA LIJEČENJA ASTME). NUSPOJAVA JE MANJE USPORENJE RASTA, CCA 7-15 MM U ODNOSU NA OČEKIVANU KONAČNU VISINU, NO TO SE ODNOSI SAMO NA DOZE OD 400 MCG INHALACIJSKOG KORTIKOSTEROIDA DNVENO, I VIŠE.

Novica52

27.09.2018. 00:25

Hvala na odgovoru. Sok i nevjerica kao i potpuna reorganizacija zivota zbog novonastalih okolnosti su me sprecili da vam se skorije obratim i zahvalim na odgovoru. Sad smo se sredili prihvatili novu realnost i guramo dalje, pa bih sukladno tome imao par dodatnih pitanja za vas.
Posjetili smo pulmunologa gdje je radjen spirometar, test krvi i xray.
Spirometar 86-89%. X-ray uredan. Ige 162, alergija na obe vrste grinja potrvrdjena
Pulmunolog je prepisao Singulair 5mg i uputio sugestiju da posjetimo alergologa obzirom da su po njemu simptomi astme minimalni te da bi alergolog u nasem slucaju mogao biti ucinkovitiji.
Nakon 14 dana terapije singulairom, koji kcerki dajem prije spavanja mogu reci da je nocni kasalj prestao, ali ga tokom dana ima sporadicno, tek toliko da nam napomene da je tu. Jutarnje kihanje se prorjedilo pa otprilike dva jutra ne kise a trece kihne 5-10 puta nakon ustajanja. Na treningu (odbojka) par puta kahne ispljune iskasljaj i nastavi normalno sa treningom.
Da napomenem da je soba gdje spava kompletno njoj prilagodjena. Jurim dnevno takorec svako zrnce prasine. A i ostatak doma je koliko je to moguce ali prilicno prilagodjen njoj.
Kako stvari sada stoje uz minimalnu terapiju za nas, skoro pa sve izgleda normalno osim tog dnevnog kasljucanja i ponekad jutarnjeg kihanja. Zato je moje pitanje da li bi i za vas ovo stanje bilo prihvatljivo ili biste eliminisali i ovaj najmanji kasalj po cjenu agresivnije terapije.
Podpitanje, da li je taj dnevni kasalj, a to je oprilike kah, kah (3-4 puta) pa 5 sati nista, pa kah, kah i onda izvuce prozirni mukus i opet 4-5 sati nista potvrda da je odredjeni nivo inflamacije bronhija jos uvjek prisutan i da li uopste postoji proces regeneracije upaljenog tkiva tokom uzimanja ovog lijeka. Drugim rijecima da li Singulair treba duze vrijeme pa da eliminise i ovo dnenvo kasljucanje.
Posjetili smo i alergologa. Uradjena opet spirometrija, pa spirometrija 15 minuta nakon inhalacije. Rezultat je identican. Alergolog kaze citiram “ako i ima astme onda je minimalna” i sugerise da pored singulara dodamo i 10mg antihistaminik jer je po njemu taj dnevni kasalj alergijski od slivanja sekreta. Po njemu je i pomenuti nocni kasalj uz wizing (to sam opisao u prethodnom postu) bio rezultat infekcije koja se udruzena sa alergijom razvukla.

Ja i dalje brinem. Tezim najboljoj procjeni stanja, niti zelim dijagnozu astme ako to nije, niti zelim zazmuriti ako to je jeste, stoga vam se sa osobitim uvazavanjem obracam za misljenje.

Srdacno se unaprijed zahvaljujem na odgovorima.

Darko Richter, dr. med.

27.09.2018. 15:15

Mogao bih se složiti s alergologom, koji preporučuje Singulair + antihistaminik. Pokušajte to, i vidite.

Merjem94

17.10.2018. 22:00

Postovani, nadam se da mi mozete odgovoriti kakav vam se cini moj nalaz spirometrije.
FEV1 40% FVC 87% FEV1/FVC 40. KPV niski protoci

Zatim su mi dali ventolin , pa nakon 15 minuta spirometrija, rezultati su bili slijedeci: FEV1 41% POST FVC 108% FEV1/FVC 34
Kakav je ovo nalaz? Dobar ili loš?
Doktoricin zakljucak:
Syndroma opstructivum
Syndroma allergicum opstructivum
Terapija:
Singular 1x1
Seretide25/50 2x2

Uputa da radim druge nalaze, ukljucujuci alergotestove, jer sam se javila doktoru zbog alergije koju prati bol u plucima. Curenje nosa, svrab ociju, peckanje kože, bol u grlu, svrab u ušima, kašljanje, bol u plucima.

Jos me zanima ovo, ako mozete da mi kazete, zasto me bole pluca jace kako sam s pregleda dosla kuci. Da li je od ventolina? Je li to normalna reakcija? Prvi put se s ovim susrecem.
Da li ovo sve ukazuje na astmu ili sto?
Danas doktorica nije cula nikakv šum na plućima, međutim danas nisam imala napad, pa kaže da se vjerovatno zbog tog ne čuje, a inače mi se pojavi zvižduk pri izdisaju.

Darko Richter, dr. med.

18.10.2018. 10:00

Mogu vam potvrditi da imate opstruktivnu plućnu bolest, na temelju prve spiroemterije, ali, na tamalju druge, one nakon Ventolina, ne mogu vam reći ništa, jer je niste dobro prepisali. Meni bi koristili da znam, ne postotke, nego apsolutne vrijednosti, i prve, i druge spirometrije. Pluća ne bole. Moće se osjećati pritisak. Mala djeca mogu reći da ih plua "bole", ali, odrasli bi trebao znati malo bolje.

Merjem94

18.10.2018. 18:25

Hvala na odgovoru. Ja sam mislila da nije pitanje proslo, pa sam pisala opet.
Da , upravu ste, jak pritisak. Primjetila sam da je jaci kada se sagnem, ili se brze krecem, a manji kada npr stojim.
A sto se tice rezultata, ne pisu mi nikakve apsolutne vrijednosti, vec samo ovo sto sam vam prepisala. Post FEV1 41% , post FVC 108% Fev1/FVC 34.
Doktorica kaze da je rezultet skoro isti kao i prvi. Terapiju nisam pocela piti, jer imam bebu koja doji, morala bih prvo dojenje da prekinem.

Darko Richter, dr. med.

20.10.2018. 00:15

Odgovorio sam vam i na forumu Alergije.
Ovdje se ne piju tablete, već se najprije ide s pumpicama ili mikroniziranim praškom za inhaliranje iz raznih spravica (diskkus turbuhaler, respimat i sl.)

Merjem94

21.10.2018. 10:45

Da ne idem s foruma na forum, ovdje cu vam napisati dob i pušenje.
Imam 23 godine. Ne pušim ,niti sam ikada pušila. Baš naprotiv, duhanski dim nikako ne podnosim. Ako neko puši u prostoriji gdje sjedim, meni se grlo upali.
Uradit cu alergotestove.

Darko Richter, dr. med.

22.10.2018. 09:25

Najvjerojatnije zapuštena astma. Javite nalaz alergotestiranja.

Mama 4kids

28.11.2018. 11:00

Curica 3god i 3mj, dojenja 8.5mj, roditelji nepušači. Otac alergičan na ubod pčele, brat na jaja i orahe. 3 dijete u porodici sa četvoro djece. Od 2 mjeseca AD. Sa godinu dana prick test na nutritivne alergene negativan. Sa nepune tri godine alergo test iz krvi pokazuje alergiju na američke grinje preko 100 kU/I i na evropske 18kU/I. Bjelanjak 0.27kU/I. Od jula mjeseca ove godine ekcem koji nije mogao da se iskontroliše bez kortikosteroida. Od tada na flonidanu. U septembru weezing, injekcija niripana, ventolin atrovent na 8h i pulmicort na 12h, 4 dana. U oktobru uvodi pedijatar montelukast i alvotadin umjesto flonidana. U novembru virusna infekcija po nalazu krvi, temp do 38, weezing, dobija istu terapiju, s tim da ide ventolin i atrovent na 4h 4 dana, zatim na 6h 2 dana i na 8h još 6 dana. Sve vrijeme pulmicort na 12h. Pedijatar isključuje alvotadin jer ga dugo koristi. 5 dan od weezinga temp i dalje prisutna pa dr uključuje sumamed forte koji rješava temperaturu.
Nakon toga kod pulmologa dobijamo galitifen sirup uz montelukast. Dijagnoza bronhijalna astma. Pulmolog predlaže eliminacionu dijetu zbog učestalih proliva i sumnje na alergiju na nešto od hrane. Nakon 4 dana riže i hljeba, proliv staje.
Napominjem da je neposredno sa izbijanjem ekcema dijete imalo analnu fisuru koja je mjesec i po izazivala svakodnevni traumu prilikom defekacije.
Pored ovog, dijete više ne izlazi vani, sad zimi naročito, jer čim izadje uhvati je kašalj, koji se postepeno smiri nakon 3-4h provedena u kući.
Moje pitanje je:
1. Vaše mišljenje na datu terapiju i postavljenu dijagnozu?
2. Da li kod Vas možemo doći na pregled (iz BiH smo)?
3. Da li analna fisura ima veze sa pogoršanjem zdravstvenog stanja?
4. Da li ići i dalje sa eliminacionom dijetom s obzirom na alergo testove?
Hvala na odgovoru...
Lijep pozdrav

Mama 4kids

28.11.2018. 22:40

Ako mogu samo da dodam da je curica mršavija, 12,5kg i 98cm. Od hrane trenutno ne jede mliječno ni jaja, a nakon obroka ima gasove i grčeve u stomaku. Danas ne kašlje jer nije bila vani, eventualno kihne povremeno.
Kad je bila manja, imala je možda jednu prehladu do godinu dana sa inhalacijama a nakon polaska u vrtić još jednu možda. Sve je počelo sa fisurom i rođenjem djeteta, ako to ima veze...
Da li je rješenje neizlaženje iz kuće?
Da li ona u ovakvom stanju može/smije ići na planinu gdje je vani sigurno hladnije nego u gradu u kojem živimo?
Izvinite na opširnosti, nadam se da sam navela sve bitno.

Darko Richter, dr. med.

17.12.2018. 00:50

Ima alergijsku astmu, sa žestokom senzitizacijom na grinje. Što tu ima toliko enigmatično, da se do te mjere luta s terapijom? Dobio je sve živo, osim onoga što mu stvarno treba: inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, trajno. Po potrebi Ventolin 2 potisk ana Babyhaler, svakih 4-6 h.

Ines91

27.12.2018. 20:20

Poštovani doktore..da ne otvaram novu temu pitanje ću
postaviti ovdje
Imam astmu od svoje 4 godine..sada imam 27..koristim vec minimalno 10 godina Alvesco 160 pumpicu-vec duze vremena po 1 udah ujutro..kontrole su mi svakih 1god..ja se osjecam dobro i astma je kontrolirana..zadnja spirometrija je bila i vise nego dobra.
No medutim..trenutno sam trudna..8tjedana i dalje sam nastavila koristiti Alvesco po 1 udah jer znam da je lose za bebu ako me gusi.
Kontrolu imam 28.02.2019..pa me zanima dali Alvesco smijem i dalje uzimati i u trudnoci s obzirom da mi je s njim stanje super i tako ga dugo koristim??
Unaprijed hvala ba odgovoru

Darko Richter, dr. med.

17.01.2019. 14:25

Mogu vam samo citirati što piše u sažetku opisa svojstava lijeka:
4.6. Plodnost, trudnoća i dojenje
Trudnoća
Nema adekvatnih kontroliranih ispitivanja na trudnicama. Ispitivanja na životinjama su pokazala
da glukokortikoidi izazivaju malformacije (vidjeti dio 5.3). Ovo nije znakovito za ljude s obzirom
na dozu i način primjene inhaliranjem.
Kao i ostali kortikosteroidi, ciklezonid se u trudnica smije koristiti samo ako je očekivana
dobrobit za majku veća od mogućeg rizika za plod. Tada treba koristiti najmanju dozu lijeka koja
djelotvorno postiže kontrolu astme.
NovoroĎenčad majki koje su koristile kortikosteroide za vrijeme trudnoće treba pomno pratiti
zbog moguće pojave hipoadrenalizma.

Zanimat će vas odmah i dalje:
Dojenje
Nije poznato da li se udahnuti ciklezonid izlučuje u majčinom mlijeku. Ciklezonid se dojiljama
smije davati samo ako je očekivana dobrobit za majku veća od mogućeg rizika za dijete.

Više od toga teško da me tko u današnje vrijeme može prisiliti da kažem. Evo, sve na Googleu piše, pacijenti si prepametni i pripametni, ali, u nekim slučajevima ipak idu pitati doktora. Da se odgovornost svali na njega.
Znam samo da od inahalcijski kortikosteroida jedino budesonid (Tafen, Pulmicort) ima neku kategoriju B da je diguran u trudnoći (kategorija A bi bila nesumnjivo potvrđena sigurnost, a B je kada postoje razni uvjerljivi dokazi da je sigurno, ali ne i konačni).