Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

18.08.2010. 11:30

Da li ste počeli udistai lijek kako treba,ili je to čisto "psihogeno" poboljšanje?

NikolaM

22.08.2010. 20:10

Poštovanje,
sinu se poslije prestanka dojenja (15 mjeseci) pojavio dermatitis na koži, pedijatrica je rekla da je to atopijski dermatitis. Propisala je kremu koja ima kortikosteroide u sebi. Mazala sam mu 5 dana i to mu se povuklo. Poslije par mjeseci ponovo se vratio dermatitis i to naročito u ljetnim mjesecima. On sad trenutno ima 3,5 godine. Imao je prošle godine u 7 mjesecu operaciju vodene kile u mošnicama ( s kojim je i rođen), na žalost koja nije dobro obavljena pa je i ove godine u 5 mjesecu imao ponovljenu operaciju. Poslije svake operacije imao je značajan gubitak apetita i pojavu sve jačeg dermatitisa. Mjesec dana prije prve operacije je imao početak blagog spazma i čulo mu se pištanje u grudima. Poslije prve i naročito druge operacije su krenuli sve učestaliji problemi s disanjem. Poslije druge operacije je imao i temperaturu u par navrata bez ikakvih znakova prehlade ili neke druge bolesti. Prošle zime je trebao ići na ispitivanje alergije ali je to otkazano zbog "svinjske gripe" koja je proglašena u bolnici. Pedijatrica čeka prvi mraz ove godine da ga pošalje na ispitivanje alergije. Prije mjesec dana imao je jaki napad gušenja i vidljivo otežano disanje u predjelu rebrenih mišića uz temperaturu, dobio je antibiotik na bazi penicilina (zbog blago upaljenog grla) i terapiju inhalacije Ventolinom. Prilikom putovanja po Srbiji je imao slične probleme, pa smo otišli kod privatnog specijaliste Prof. dr B. Nestorovića u Beogradu. On je u nalazu napisao da je to Asthma i Atopijski dermatitis i propisao inhalacije Pulmicort-om od 0,5mg/2ml (1ml s 2,5 ml fiziološke ujutro i uveče inhalatorom) i Protopic kremu 0,33% tj 0,03. Propisao je i da se u ishrani izostave jaja, kikiriki, orasi, umjesto mlijeka sojino ili prokuhano u ekspres loncu bar 10 min i smanjiti pšenično brašno. Na sljedećoj kontroli alergijska obrada (između ostalog s mlijekom i jajima). Pošto se ti lijekovi teško nabavljaju, Pulmicort u rijetkim ljekarnama, a Protopic nigdje u okolici (tek u Švicarskoj smo naručili), imali smo problema nabaviti dotične lijekove. U međuvremenu smo, zbog cijele situacije, otišli i na more (Vodice) gdje nije imao nikakvih problema s disanjem i poboljšao mu se apetit, ali je dermatitis ostao. Vratili smo se prije par dana s mora i nabavili Pulmicort i Protopic, a prije bilo kakve primjene, pošto nam je pedijatrica na godišnjem želim čuti i Vaše mišljenje o svemu tome i da li postoji neka alternativa. Unaprijed zahvalna Sanja.

Darko Richter, dr. med.

23.08.2010. 12:15

1. Obavezno alergološko testiranje na kr.mlijeko, jaje, kikiriki, grinju,peludi trava, stabala i korova, uklj. i ambroziju.
2. Već sada dati Flixotide 50 inhaler (pumpica), 2×2 potiska na Babyhaler. Pulmicort sačuvati za eventualna pogoršanja, kada se kao inhalacija može dati umejsto injekcija kortikosteroida.
3. U slučaju pogoršanja Ventolininhaler (pumica) 2 poitska na Babyhaler, ponavljati se smije svakih 4-6 h.
4. Koža se njeguje emolijentnim mazilima (kreme, mlijeka): npr. Linola Fett, Dercome, Eucerin, Novaderm Sensitive, Excipial, A-Derma, Mustela. Tek u pogoršanju daju se kortikosteroidne ii kombinirane steroidno-antibiotska kreme (ako ima piodermizacije, tj. površinske infekcije kože).

najbolje godine

16.09.2010. 15:40

pozdrav! prije možda mjesec i manje dana rekako sam vam sve svoje simptome kihanja neprestanog curenja nosa i kašalj nakon napora dobro ste rekli da imam alergijsku astmu tako mi je potvrđeno na alergotestu gdje sam bio pozitivan na kućnu prašinu pelud trava i grinje.Jaje mlijeko kikiriki negativno.Međutim doktorica Kljajić propisal mi je tablete Singulair JUnior i inhaler Ventolin po potrebi ja smatram da mi nije potreban inhaler zato što ja nemam astmatične napadaje možete li mi reći vaše osobno mišljenje koje su bolje za alergijsku astmu Rinolan i li singulair j. 3happy

Darko Richter, dr. med.

17.09.2010. 10:35

Rinolan nema nikakvu ulogu u astmi. To je antihistaminik, kakvih ima na desetke (npr. Claritine, Synopen,Telfast, Aerius, Xyzal, itd., itd.). To je lijek srednje učinkovitosti samo za urtikariju i alergijski rinitis. singulari je pravi antiastmatik, koji je, međutim, slabiji od inhalacijskog kortikosteroida (npr. Flixotide, Alvesco, Tefen, itd.). No, nekom baš dobro odgovara, a vi ste po svim kriterijima dobar kandidat baš za singulair, jer, taj lijek je upravo razvijen za astmatske smetnje koje nastupaju nakon napora. Uz to, taj lijek ima i određeni povoljni učinak kod alergijskog rinitisa, kojeg vi također imate. Ja bih, na vešem mjeswtu, pio zajedno Singulair i Rinolan ili neki drugi antihistaminik, svaki dan, trajno. Ventolin pumpica (inhaler) služi da prekinete astmatski napad, koji može biti i vrlo blag, npr. samo u vidu suhog kašlja nakon napora ili pred jutro. Tada je Ventolin odličan i po kratkom postupku ispravlja napad. Međutim, ako biste unatoč urednoj terapiji (singulair + Rinolan) nastavili sa smetnjama u tjelesnom naporu, tada bi trebalo prijeći na inhalacijski kortikosteroid. U principu bi tada mogli napustiti Singulair, a Rinolan nastaviti radi nosa, ili, umjesto njega, uključiti steroidni sprej za nos.

ditač

07.10.2010. 18:20

poštovani,lijepo molim da mi pojasnite ovaj nalaz.:ukupni Ige 172,0ku/l,dermatophagoides pteronyssinus 5,ambrosia elatior 2kua/l.unaprijed zahvalna mama

Darko Richter, dr. med.

07.10.2010. 20:50

Nalaz govori sa m za sebe. Nalaz ne služi mami, niti tati, niti pacijentu. Nalaz služi doktoru koji ga je ordinirao. Tako da vam ga ja u ovom slučaju ne mogu pojasniti, osim sam činjenice da je pozitivan (tj. ptaološki) u sva svoja tri dijela. A da li to ima ikakve veze sa životom, zna doktor koji je to ordinirao.

mama82

15.10.2010. 17:35

Poštovani doktore !
Imam sina ( 9g ) kronični je asmatičar već dvije godine . Svake godine smo proveli tri tjedna u Crikvenici na thalassotherapiji ali bez bitnog poboljšanja . Prije tri mjeseca smo preselili u Crikvenicu te se još uvijek mučimo sa astmom . Doktor nam je mjenjao terapije iz tjedna u tjedan i tako već tri mjeseca jer se pokazao kao najteži kronični asmatičar . Počeli smo sa flixotidom 125 i singulairom 10mg te promjenili mnogo inhalera i tableta jer ništa nije davalo naznake da ide na bolje . Od Sereventa , seretide-a , decortina i teotarda pa do sada kada uzima Serevent 2x1 udah , Seretide 250 2x 1 udah te Teolin retard 2 x 300 mg . Ventolin je skoro svakog tjedna ali do najviše 8 dana pa ima pauzu od 2-5 dana pa zbog oštrog šuma i loše spirometrije ponovno koristi ventolin . Sada ga ne koristi . Ovaj tjedan smo napravili krvnu sliku koja je uredna ali i RTG a u nalazu piše ; Na sumacionoj snimci grudnih organa pojačana je prozračnost plućnog parenhima . Sviježa inflitracija se ne vidi . Pojačan je hilovaskularni crtež . Hemidijafragme su uredno svedene.
Sin ima 9g i 60 kg visok je i pravilno uhranjen .
Pitanje ; Dali se radi o upali pluća ?
Unaprijed hvala !!!

Darko Richter, dr. med.

15.10.2010. 21:00

Nema upale pouća, već znakovi emfizema, tj. oštećenja pluća zbog astme.
No, terapija sasvim sigurno nije optimalna, a možda j ei štetna: nikako ne idu zajedno Serevent + Seretide !!! Serevent obavezno odmah isključite.
Očito ima loše kontroliranu astmu: ili je tako teška, da se teško kontrolira lijekovima, ili je terapija loša, a to je ovaj čas prvenstvena briga.
Možda ima i dodatnih faktora koji otežavaju astmu: gastroezofagealni refluks, kronični sinuitis. Da li je isključena cistična fibroza?
Ja bih vam ponudio da me nazovete, i da što prije dođete do mene da nešto poduzmemo. Tel. na Rebru tijekom radnog vremena 01/2367-603, ili -600, najbolje od 9-10 h.

allma

16.10.2010. 13:20

Postovani doktore,
Moj sin ima cetiri godine.Prije dvije godine bio je u bolnici pod dijagnozom upala pluca i obostrani bronhitis.Za terapiju je dobijao urbazon i aminofilin uz ventolin i flixotide. Lijecen je u bolnici.Kod kuce smo mu nastavili davati flixotide 6 sedmica ,te ventolin po potrebi.Na kontrolnom pregledu terapija je ukinuta jer je dijete bilo izlijeceno.Naredne godine u isto vrijeme(mjesec septembar) ponovo se javilo otezano disanje.Ljekari su mu nastavili davati terapiju flixotide i ventolin uz naglasavanje da je to trajna terapija.Medjutim .poslije dva mjeseca kod djeteta nije bilo nikakvih problema pa su mu ponovo iskljucili terapiju.
Ove godine vec u mjesecu augustu imao je poteskoce sa disanjem.Bili smo u dnevnoj bolnicu uz identicnu terapiju kao prvi put.Na kontrolnom prijegledu jedan od njegovih pedijatara trazio je da mu se urade eozinofili iz krvi.U nalazu su pronadjeni i to znatno povecani.Dobio je flonidan sirup i tek sad nastupaju pravi problemi.Jedan ljekar rekao je da ga pije samo jednu sedmicu.Na kontroli je bio drugi koji je naglasio da ga pije stalno jer dijete ima neku alergiju,a na narednoj kontroli treci ljekar je isticao da se sirup uopce tako na koristi,te mu dodatno ukljucio flixonaze.(Razliciti pedijatri bili su zbog godisnjih odmora ali i cestih mjenjanja smijena).Obzirom da je dijete svaku noc dobijalo dugotajan kasalj koji bi prestao sa sirupom trazila sam da mu se urade alergeni.Pokazalo se da je alergican na dlaku zivotinja,kucnu prasinu i grinje.Alergolog mu je dao za terapiju flixotide i atrovent uz mogucnost uključivanja singulara.Prije dva dana poceo je kasljucati,glas mu je bio promukao,culo se sustanje kad dise i dobio je temperaturu. Od terapije dobio je augmentin sirup.Posto mu nije bilo bolje ponovo sam ga odvela ljekaru i upicen je na snimanje pluca.Nakon snimanja i uradjenih nalaza uspostavljena je dijagnoza Bronchopneumonia bas bil incip,Bronchitis ac,Layngitis ac.Sada od terapije ima urbazon(injekcije 2 dana),inhalacije,te ventolin , flixsotide i sirup pancef. Ono sto mene brine jeste raznolika terapija i dijagnoza.Svaki prijegled je drukcije tumacen uz razlicite lijekove.Cak se ni oko obicnog sirupa nije moglo uspostaviti isto misljenje.Cinjenica je da mu ovi lijekovi(mislim na flixsotid) ne pomazu jer ako mu pocne curiti nosic za dva sata vec ima opstrukciju i otezano disanje. Jedino za sta sam primjetila da ima neke pomoci jeste urbazon jer mu odmah bude lakse.Ne znam sta da radim! Sta je ispravno od ove terapije?! Jedni kazu da je astma,drugi bronhitis,a isla sam privatno kod djecijeg pedijatra koji mi je dao pet kapsula durofilina uz pojasnjenje da djetetu ne trebaju pumpice,kako ga one truju i kako ce uz ovaj lijek povratiti slajm koji ga gusi,te da mu ne uzima nista drugo. Sta mu treba? Sta da radim? Koga da poslusam jer mi niko,bas niko ne govori isto.,a dijete ispasta.Molim Vas recite mi svoje misljenje.

Darko Richter, dr. med.

16.10.2010. 18:40

Dijete ima alergijsku astmu i treba stalno dobivati inhalacijski kortikosteroid, npr. Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler + Singulair Mini, 1 vrećicu dnevno.
Nakonoko 1-3 mj., može se pokušati bez Singulaira, ali ne i bez Flixotide-a. U slučaju da dobije opstrukciju, sa ili bez prehlade ili temperature, treba dodati Ventolin 2 potiska na Babyhaler, i ponavljati svakih 6 h, ako tako nalaže stanje, ili ne ponavljati, ako se odmah oporavi. Ako se ne oporavlja kako treba, slijedi Urbason ili sl. (kortikosteroid sistemni). Nadam se da se opazili da sve pumpice treba uzimati uz pomoć Babyhalera, jer u protivnom nije niti čudo da onda Flixotide ne djeluje.

allma

16.10.2010. 21:00

Postovani doktore,
ponovo Vam pisem samo da pojasnim ,jer nisam navela prosli put, da lijek flixsotide sam davala samo babyhalerom. Znam da drukcije dijete i ne moze primiti tu terapiju.Ako mu i tom slucaju lijek ne pomaze da li je Vasa dijagnoza ista?

Darko Richter, dr. med.

17.10.2010. 12:20

Sigurno pomaže, ako se, osim na Babyhaler, uzima svaki dan kroz mjesece, pa i godine. Ne može a da ne pomaže.
Druga je stvar što si roditelji zamišljaju, kada djetetu daju Flixotide, da će to riješiti i njegove ocjene u školi, apetit, i prehlade. Neće. Djeluje samo na astmu, i tu pomaže, a na druge stvari, nažalost, ne djeluje.

mici30

30.12.2010. 00:31

Poštovani, eto sasvim slučajno san došla do ovih stranica jer san provjeravala nešto o lijekovima za astmu pa kad san već tu da vas malo i zagnjavin...happy)..ukratko astma mi je dijagnosticirana u trećoj godini života (inače san rođena u 8.mj trudnoće i od rođenja bila jako boležljiva beba)..kao dijete nisan uzimala neku posebnu terapiju već najčešće ventolin po potrebi...u pubertetu mi se astma smanjila na minimum ali mi se i vratila u jačen obliku negdi u 19.god. sada iman 32 i već nekoliko godina uziman terapiju seretide diskus 100 po dva puta dnevno jedan udah, a na periode i samo jednom dnevno, ovisi kako se osjećan...uz terapiju neman neke tegobe osim šta mi i dalje smeta teža fizička aktivnost...nisan neki sportski tip, više onako klasika aerobik, bicikla povremeno itd, prije san se bavila plesom i primjetila san da mi smeta trčanje i steper to mi je najteže izdržat i uz terapiju to nikako ne mogu izgurat pa se pazin već znan di mi je granica...
zanima me pošto san se preselila iz splita u umag prije 5 god i od lijenosti nisan išla pulmologu na pregled odakle da krenem? inače i nisan radila neke detaljnije alergotestove nego onaj osnovni kad te bockaju sa 2 reda alergena ( neznan točno koliko ali nije ih bilo puno) i nije pokazalo ništa posebno, samo na maslinu u cvatu a ja u to doba neman nikakve probleme, probleme inan zimi kad se prehladin i kad mi je neka fizička aktivnost teška, prije nego mi je određena terapija napade san imala isključivo prilikom fizičkog napora inače ne...sad bi nekako tila napravit malo detaljniji pregled, dosad san radila samo spirometriju koja je uvik bila dobra...joj razdužila san ja ovo previše, samo da napomenen da san postala ovisna o operil kapima za nos bez njih više ne mogu i već jako dugo vremena uziman jedne tjedno, pokušala san se odviknit ali nikako ne izdržin, grozan mi je osjećaj kad mi je nos začepljen i moran disat na usta...imate kakav prijedlog kome se obratit za pomoć? kakav pregled obavit?..oprostite na dosadnosti i hvala unaprid na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

30.12.2010. 11:45

Mislim da trebate obaviti jedan obični alergološki pregled s alergološkim testiranjem spirometrijom i brisom nosa na eozinofile.
Treba naći pulmologa ili alergologa u Puli, ili na Rijeci, a ne znam ima li nekog privatnog bliže, npr. u samom Umagu.
U nos ne bih nikako kapao Operil kapi, već, pod pretpostavkom da imate alergijski rinitis, a što je više nego često uz astmu, preporučio bih vam intranazalni steroid, npr. Flixonase, Nasonex, Tafen Nasal ili sl. Efekt se vidi već nakon 2-3-4 dana, dakle, brzo, ali ipak treba malo strpljenja. S operilom ste upali u začarani krug, i što ga više kapate, to vam sluznice više naotiče čim popusti djelovanje, pa ga opet više kapate, i tako u krug. Za astmu vam se pruža mogućnost jače terapije, npr. Seretide diskus 250, ili 500, 2×1 udah, ako se obradom pokaže da imate astmu, i da je takva doza potrebna. Prijepojačavanja terapije, netko bi trebao provjeriti da li ispravno udišete prah iz diskusa, duboko i dubo u dubinu pluća.

Kurdt

08.01.2011. 22:31

Poštovani,
molim Vas za mišljenje, imam sina starog 7 godina, dijete nikad nije imalo upalu pluća, kao mala beba prebolio je bronhitis.
Najviše problema su nam zadavale česte upale grla ( u prosjeku 1-2 puta mjasečno), no nakon što smo operirali mandule upale grla više nisu problem.
Imal smo problem sa promuklim govorom te su nas uputili pulmologu. Doktorica je napravila alergološko testiranja na inhalacione alargena: histamin 5 mm, neg proba 0, grinja 7mm, perje 5mm, pelud trava 7mm, pelud stabla 5mm,pelud korova 5mm, ostalo neg.
Labaratorijski nalazi: Ukupni IgE 229.0 KU/I,
Specifični IgE na grinju 4, na pelud trava 5, na Ambrosiu 2, na brezu i lijesku 3, na javor 2, na akaciju i lipu 1, na perje 0.
Ostala anamneza:
Spirometrija : uredna ventilacijska funkcija pluća
Ventolinski test: PEF +26%
Pluća: pooštren šum disanja
Dijagnoza: Pretežno alergijska astma
Doktor mu je prepisao terapiju:
Flixotide inhaler 2x1
Ventolin- po potrebi
Aerius sirup 1x1 žličica
Nasonex aerosol 1 uštrcaj
Ono što mene zbunjuje je to da je riječ o fizički aktivnom djetetu koje nakon fizičkih aktivnosti nema problema sa disanjem, nikad nije imao nočne simptome.
Kašlje kad se radi o nekoj prehladi, ništa posebno.
Molim Vas za Vaše mišljenje,
unaprijed zahvaljujem.
Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

09.01.2011. 10:45

Mišljenje o čemu, točno?

Kurdt

09.01.2011. 17:10

Zanim me da li je postavljena dijagnoza točna, svijesna sam da je dijete alergično i to se najčešće očitava tako da su mu oći crvene, nos mu curi, ali nikad nije imao napadaje astme, nikad nije imao problema sa disanjem niti je ostajao bez zraka.
Stvarno nema nikakvih simptoma, te sam stoga malo zbunjena dijagnozom.
Još me zanima da li je moguće da se smanji utjecaj alergija ako djete ide u "Slanu sobu"?

Darko Richter, dr. med.

09.01.2011. 20:00

Očito ima alergijski rinokonjunktivitis, možda ima i astmu, no, u Ventolinskom testu mjerodavniji bi bio porast FEV1 za 12% ili više, umjesto PEF-a.
Od slane sobe imaju koristi oni koji vam je prodaju. To je jedino sigurno. Ali je interesantno da vi, dok još niste raščistili što dijete ima, već kalkulirate s njegovom terapijom, i to onom bezveznom. Odakle takav talent? Radije upitaje one na šalteru slane sobe, da li se tu liječi alergija, ili astma, ili alergijski rinokonjunktivitis. Jer, alergija jest i preosjetljivost na uobd pčele, i urtikarija na hranu, i konjunktivitis, alergija na penicilin. Pa bi me zanimalo, mogu li se i te alergije tamo liječiti? To bi me baš zanimalo, pa mi javite.

-jas-

19.01.2011. 11:26

Postovani doktore...

Imam 18 godina imam kronični bronhitis i nekako sam smirivala kasalj i sve ali prije par sedmica imala sam tako snazne bolove u prsima i cesto gubljenja daha
tako da su mi rekli da imam astmu i nalaz spirometrije je bio vrlo los... dali su mi ventolin po potrebi i flixotide svaki dan i bilo je sve ok dok do par dana bol u prsima ledjima opet pojavio.. trebam li opet ici doktoru ili mi terapija ne odgovara.?
unaprijed zahvalna
Pozdrav....