Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Alergija ili astma?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Darko Richter, dr. med.

19.01.2011. 18:25

Kronični brrnhitis u nekoga od 18 godina ne postoji. Ako postoji nešto slično, onda se radi o astmi, cističnog fibrozi, nepokretnim cilijama, i još nekim bolestima
Ja ne bih išao nekome tko mi, sa mojih 18 godina, priča da imam kronični bronhitis, a ne pomiče dijagnostiku s smjeru nečeg konkretnog. Toliko o neodlasku. A što se tiče odlaska liječniku, to je posve vaša stvar. Liječniku se može skakutati svaki dan dvaput, ili nijednom u životu. Bisplatno je i jedno i drugo, odnosno, ako drugačije gledate, jednako košta i jedno i drugo, i to je ono što ne valja u zdravstvenom sustavu. Zato je i moguće da svako drugo ovjde postavljeno pitanje glasi: "da li da idem doktoru?" To je, ponvaljam posve vaša stvar.

19.01.2011. 23:40

33 su mi godine u 24 godini mi je dijagnosticirana astma. Tri godina liječila sam se sa Seretidom 250 dva puta na dan, singularom vrlo kratko vrijeme jer nisam primjetila neko poboljšanje. U stvari, problem je u tome da prije godinu i pol dijagnosticirana mi je osteroporoza. Prošla sam sve krvne pretrage, pretrage urina, nalazi su pokazali da nije ništa genetski, uključujući i denzitrometriju koja je jako loša napr. na kičmi -3, kukovi -2. Na rebru su mi otvoreno rekli da je to zbog kortikosteroida, odnosno zbog Seretida 250. Momentalno pokušavam astmu koliko toliko smirivati, medom, propolisom i sl., odnosno držati pod nekom ajmo reči kontrolom samo da više ne uzimam kortikosteroide. Da samo napomenem da još mi je dijagnosticiran i rinitis kojeg sam i bi trebala liječiti sa Flixonase nazalni sprej. Lijepo Vas molim da mi ako možete date bilo koji odgovor na ovo moje stanje. Ne moram govoriti da su mi na rebru rekli da se sključuje bilo kakvo liječenje sa kortikosteroidima s obzirom na osteroporozu. O strahu pogorišanja mog stanja, mislim da Vam ne moram pričati.
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

20.01.2011. 19:55

Ajde vi meni napišite nalaz denzitometrije (g/cm3, iliT-score, ili z-score, kako god da su ga izrazili). Zanima me intenzitet te vaše osteoporoze.
Ako ste uzimali Seretide 500 od 24.-27. godine, a denzitometriju učinili 6 godina potom, onda nalaz osteoporoze nema nikakve veze s tim Seretideom. Pa i tijekom uzimanja Seretidea vrlo je dvojbeno da osteoporoza nastaje tako lako. Ako i da, to je vrlo, vrlo slabo izraženo i nikada nije neupithno dokazano, a stalno se aktivno traži. Evo jednog linka, stručnost je zajamčena: http://www.medscape.com/viewarticle/722139
Ako je vama osteoporoza izražena i nedvojbena, to NIJE od Seretidea. Nemojte se zavaravati. Imate neki drugi poremećaj ili faktor: npr., prehrana, manjak sunčanja, manjak vitamina D, bubrežnu bolest (zatajenje) ili hormonsku kontracepciju, itd.
No, od svih faktora najjači u vašem slučaju najvjerojatnije je sama neregulirana astma. TO JE JEDAN OD JAČIH FAKTORA, a SLIČNO SE PONAŠA I KOPB - kronična opstruktivna bolest pluća, koju, nadam se, nemate.
Nemojte se nadati da ćete izbjegavanjem liječenja astme pomoći svojoj osteoporozi, jer ne samo da nećete, već ćete je i pogoršati, bez obzira na osnovni uzrok osteoporoze.
Osim toga, zapadat ćete u egzacerbacije i pogoršanja, u kojima nećete moći bez oralnih ili intravenskih kortikosteroida, koji se moraju dozirati i 1000 puta više od steroida u jednom udahu diskusa.
Ne zavaravajte se propolisom i medom.

Dana-33

24.01.2011. 11:36

Hvala Vam na odgovoru.
Evo koje sam sve nalaze napravila radi osteroporoze i koji su rezultati.
Denzitometrija: kralježnica: T-3.0, kuk: T-1.8, Wards -2.8, neck -2.7
Biokiemija: Ca 2.46 P 1.2 urin: ukupno ca 5.2
Vitamin D3 28,5
Homocistein: 7.19

Evo to su svi nalazi koje sam napravila, 5 mjeseca uzimam Fosavance 1 x tjedno.
Zanima me da li Seretid 250 kako sam navela u svom prvom javljanju, koji sam uzimala 3 godina redovito po dva udaha na dan, može biti uzrok ovog mog stanja. Još sam koristila Fliksonase nazalani sprej, a i ponekad kreme na bazi kortikosteroida zbog seboreje po vlasištu, mada kreme vrlo rijetko. Isto tako da li bi mi savjetovali da nastavim redovito uzimati Seretid ili nešto drugo u liječenju astme.
Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

24.01.2011. 14:25

Zašto da vam ponavljam ono što sam rekao jasno da ne može biti jasnije?
Ako imate astmu, tegobe od astme, patološku spirometriju - to bi bila indikacija za trajnu terapiju inhalacijskim steroidom, ako treba i u kombinaciji s dugo djelujućim beta2-agonistom (kombinacija Seretide, Symbicort). Ako imate indikaciju samo kao blaga do umjereno teška astma, onda bih vam preporučio Alvesco 160, 2 udaha dnevno.
Po citiranim rezultatima denzitometrije, postoji osteopenija i čak osteoporoza.
Oni koji se time bave neka istraže uzroke, ali je vrlo slaba teza da bi to bilo od Seretide-a ili drugih inhalacijskih steroida. Praktički biste bili prvi slučaj na svijetu.
Nije mi sasvim jasan nalaz "vitamin D3". To kao nalaz ne postoji. Postoji 25-OH-D, ili 1,25-(OH)2-D. A onda postoje i jedinice u kojima se nalaz ispostavlja. Pretpostavljam da se radi o 25-OH-D u nmol/L. Po tome imate niske rezerve vitamina D (recimo da bi morao biti >35-40 nmol/L), To bi onda bio obični karencijski (deficitarni) rahitis - nedostatak vitamina D u hrani i koži (sunčanje). A kako ste do toga dospjeli, jedna od mogućnosti bila bi i da ste zaguljena vegetarijanka, ili kompletno omotana od tjemena do nožnih prstiju u neku tkaninu, a samo dok tipkate na internetu provire vam prsti, i sl. Sve ovo prije će biti istina, nego da ste dobili osteoporozu od Seretide-a.

cekana

27.01.2011. 11:05

Lijepi pozdrav,

Javljam se uznemirena zbog poteškoća koje moj sin ima posljednjih mjeseci. Dječak je star 9 godina. U 11om mjesecu su krenule iznenadne grlobolje, pa smo liječili streptokok da bi u međuvremenu počeo kašalj koji još uvijek traje. Pio je Rinolan sirup, koji nije pomogao. Tek kada smo otišli na more oko Nove godine na par dana smirilo se. A onda slijedi nastavak, u obliku suhog nadražajnog kašlja koji ga je budio po 3-4 puta noću. Nakon nekoliko tjedana pojavile su se naznake iskašljaja. A onda uz to i povraćanje. Sada već nekoliko dana ostaje bez daha kad se nakašlje s curenjem očiju.

Dobili smo nalaz krvi koji kaže da je Imunoglobulin E 1162

Terapija: Ventolin 12 kapi, s time se inhalira ujutro i navečer i od sinoć Xyzal 5 mg navečer. Ne primjećujem da mu je puno lakše otkada uzima terapiju, samo što nema više tih "napada" u kojima ostaje bez zraka.

Naručeni smo za alergotestove i funkcionalnu obradu pluća. I doći ćemo na red za otprilike mjesec i pol.

Svira saxofon u glazbenoj školi.

Je li bi trebao u ovo vrijeme pauzirati s vježbanjem? Da li da ventolin koristimo svih mjesec i pol ili dva dok dobijemo sve nalaze alergo testova?

Darko Richter, dr. med.

27.01.2011. 19:55

Vjerojatnoima astmu. to bi se moralo čuti na slušalice, ne treba čekati spirometriju.
A alergološku obradu treba učiniti, iako ona ne mijenja puno na dijagnozi astme, ako je ima.
A ako je ona tu, onda je terapija pri ruci: inhalacijski kortikosteroid. Ventolin može uzimati prema potrebi dugo, ili kratko, ali, prema potrebi, a ne redovito.

sary

21.04.2011. 13:45

Poštovani,
Ja sam iz Sarajeva i redovni pratim Vase odgovore na forumu i moram reci da me zaista odusevljavate, ponekad pomislim da je serija dr.House snimljena po Vama (samo da se zna obozavam tu seriju).
A sada problem, moja kcerka ima 11 godina, sa 4 god.dijagnosticirana joj je alergijska astma, koristila je flixotide dvije godine.Poslije toga smo joj prestali davati i bila je dobro, sem sto svakog septembra kada krene skola obavezno ima upalu grla i nos joj curi. U novembru 2010 god.je prelezala upalu pluca, i od tada je svako malo bolesna, cesto ima temperaturu.Da li mislite da bi joj ponovno koristenje flixotida pomoglo, znam da cete me sada "oprati" ali ja zaista pokusavam izbjeci kortikosteroide. Moze li se ovakvo stanje biti izazvano ulaskom u pubertet te zbog toga padom imuniteta ili.......
P.S.Nemojte bit previse ostri happy)))

Darko Richter, dr. med.

21.04.2011. 14:45

Nemam pojma odakle ste tako sigurni da joj ne treba Flixotide. Po onome što navodite, nema mjesta Flixotideu, to su obične dišne infekcije. Temperatura i astma nemaju nikakve paraleel ili veze.
Međutim, bilo bi jako dobro učiniti spirometriju, i, bez obzira na možda i uredan nalaz, nastaviti s Ventolinskim testoj, pa, ako je sve to uistinu uredno, onda joj Flixotide ne treba.
Vi ste sigurni da joj Flixotide, ne treba, a ja nisam. To je malo čudno. Vjerojatno sam krivo učio na fakultetu. Roditelj je uvijek u pravu. Roditelj zna. Roditelj je moćan.

mari08

30.06.2011. 10:57

Poštovani,
Imam djevojčicu 2008. godište-3 i pol godine stara (ide u vrtić od 2. godine). Dijagnosticirana joj je blaga povremena astma, alergija na pelud trave, guščje perije i dlaku konja i kunića i treći krajnik. Th: Singulair, jedna žlica navečer - ali obzirom da je sve prestalo nismo počeli s terapijom. U razdoblju od 9 mj. 2010. do 5 mj. 2011. neprestano je bio nosić začepljen bijelom sluzi a ponekad i žutim sekretom. Noćni i dnevni kašalj je bio čest i to poput gušenja. Prilikom pregleda pedijatra dok je trajao kašalj uočen je blaži bronhitis. Mjesec dana nema nikakvih simptoma te su pretrage za treći krajnik rađene kada su tegobe prestale, doktor rekao kako treći krajnik nije za operaciju. Obzirom da su u užoj obitelji konkretnije baka i teta u mladosti imale velike probleme s krajnicima koji su im uzrokovali atritis ruku i nogu te kod tete istrunuli, bojazan oko razvoja sličnih bolesti kod kćerke je velika. Željela bih čuti i drugo mišljenje. ZAHVALJUJEM NA POMOĆI.

Darko Richter, dr. med.

30.06.2011. 14:35

Formulirajte pitanje.

mari08

12.07.2011. 12:25

Pitanja:
1. jeli lijek singulair dobro rješenje za takvu dijagnozu i da li sam pogriješila ako ga nisam dala kćerki sada kada nema simptoma
2. može li se dogoditi da krajnici budu uzrok alergiji i ako da, kako to dijagnosticirati i kada bi ih bilo dobro operirati kako bi izbjegli nepoželjne posljedice.

zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

12.07.2011. 21:55

1. Singulair može biti jedan od lijekova za astmu, no, ako je povremena, onda bi sam Ventolin trebao biti dovoljan. Da li ste pogriješili? Griješite uvijek kada idete lječniku, pa ga ne poslušate.
2. Krajnici i astma ili alergije nemaj mnogo zajedničke veze.

mmigan

18.08.2011. 10:50

Imam 39 godina. Zadnja 3 mjeseca se stalno nakašljavam, kašljucam, kašljem do granice povraćanja, uglavnom stalno nešto. Uz to su sinusi bili stalno puni i stalno sam puhala nos. Nakon 3 upale sinusa od 1.1.2011. posumljala sam da nije do sinusa nego da je možda neki oblik alergije. Obzirom da mi je i suprug alergičar od djetinjstva pa ima iskustva u tim vodama "posudila" sam njegov Telfast 180 jednu večer.. Za 15 minuta preporod! Kašalj je stao, curenje nosa je stalo. Obzirom da je Telfast 180 jaka tableta drugo jutro sam kupila Belodin u ljekarni. Pomogao je, no samo ukoliko sam ih popila dva (a doza je 1/dan). Uvidjevši da sam ipak prije u alergiji nego u nekoj prehladi otišla sam do svoje dr. koja mi je pripisala Aerius, no i to je preslabo jer često nakon sat vremena što popijem jednu tabletu, pijem i drugu da mi se smiri kašljucanje.
Često se desi da popijem drugu tabletu, zatvorim prozor, upalim kimu i nos napunim nekim kortikosteroidima (ostalo od silnih upala sinusa) i onda mi se kašalj smiri. Uz kašalj imam i osjećaj kao da mi neko steže grlo, fali mi zraka, skidam nakit oko vrata... Vidim da moram promjeniti terapiju no zanima me imate li savjet što iduće da tražim za terapiju, obzirom da ne bih odmah išla na najjače.
Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

19.08.2011. 12:10

Morate najprije doznati da li se radi o alergijskom rinitisu, i eventualno alergijskoj astmi. Ovo prvo skoro sigurno postoji, a ovo drugo treba vidjeti. Dakle, najrpije pregled kod alergologa ili pulmologa, s alergološkom obradom i spirometrijom.
Ako imate kortikosteroidne sprejeve za nos, npr. flixonase, Nasonex, Avamys, Tafen Nasal, to bi trebalo biti više nego dovoljno i antihistaminik bi bio suvišan, a sve pod uvjetom da znate dobroprimijeniti intranazalni sprej. Prtljenje s raznimantihistaminicima, i sprejevima steroida ne vodi nikamo. Uzmite ili jedno, ili drugo, kroz par tjedana. Ali, obavite i alergol. obradu. Barem 10 dana prije prick testa ne smijete uzimati antihistaminike, a poželjno je i 2-3 tjedna čiste pauze. Kortikosteroidne intranazalne sprejeve smijete uzimati u to vrijeme.

primalja

30.08.2011. 21:10

Pozdrav.
Htjela bi vas nešto pitati.
Ovako ja sam prije 5 godina pila kod vas na kontroli, na Srebrnjaku. Testirali ste me i pokaza lo se da sam alergična na prašinu, grinje i dali ste mi Flixotide 125. Mene zanima jel mi može biti nešto ako se inhaliram dva puta na dan po tri špricaja?
Sad ću ići ponovo na testiranje na Srebrnjak u 10 mj. jel nisam bila već 5 godina.
Puno hvala na odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

31.08.2011. 11:25

Ja još nikada nisam nikome rekao da je alergičan na prašinu. Na grinju, da, ali ne na prašinu.
Tako da mi, molim te, čuvaš ugled kada me citiraš.
Triput 2 potiska Flixotide od 125 je previše. Previše je triput, a dvaput može. Flixotide se uzima dvaput dnevno, a može se svesti i na jedanput, ako je astma pod time dovoljno kontrolirana.
Možeš doći na kontrolu i meni na Rebro, ako, npr. moraš negdje drugdje još dugo čekati na termin. Kako hoćeš.

primalja

01.09.2011. 00:45

Sada moram otići 10.10. jer sam tada naručena, a onda drugi puta ću doći kod vas na Rebro.

Darko Richter, dr. med.

01.09.2011. 22:40

Ja sam i inače pobornik da pacijenti idu jednom stalnom doktoru, tako da, iako je do 10. 10. daleko, podržavam tvoj stav, samo mi onda nije jasno, što se žuriš u pitanju.

andrea38

13.12.2011. 22:25

Poštovani,
Lijepo molim za Vašu cijenjenu konzultaciju.
Atopičar sam (RIST –uk. IgE iznosi 631, provedenim prick testom na inh.alergene nisu nađene reaktibilnosti, ispitivanje na nutritivne alergene nije učinjeno, razvila generalnu alergijsku reakciju
na koži na penicilin i salazopirin (psoriatični artritis, nisam na terapiji),rinosinusitis allergica,
česti sinusitisi desnog ličnog sinusa, česti kronični bronhitisi kroz godine, ne pušim, trenutno ne kašljem, uvijek izbacujem šlajm, uvijek mi curi nos, noćno gušenje, bolovi u prsištu koji se
pojačavaju prisustvom magle.
Ako je pred nekoliko dana učinjena spirometrija sa urednim nalazom da li ipak postoji opasnost da imam astmu i da li bi bilo dobro učiniti ventolinski test? Također da li mogu doći kod Vas učiniti ga?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.